Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sobre la caça

Posted by lejarza en 17 agosto, 2012


Salvador Font Viñas: Sobre la caça.-El dimarts 7 d´agost es va publicar en aquest Diari (DdG) una carta referent a la caça i a la mitja veda (en realitat, és mitja caça). És desolador veure que, en el temps d´evolució, fins avui, d´això que en diuen espècie humana, existeixin mentalitats que facin apologia d´un anomenat esport que consisteix en la matança d´éssers vius per plaer, quan en realitat és una pràctica d´un primitivisme troglodita.
De favor a l´agricultura, res de res, el pagès no està content quan li aixafen l´userda (tot i estant prohibit perquè és un cultiu), destrueixen la fruita amb el mortífer plom i contaminen la terra amb aquest metall pesat per sempre. Puc afegir, amb coneixement, les milionàries pèrdues originades per les avaries en els cables telefònics, farcits de perdigonades, tant a les companyines propietàries, com als milers d´usuaris que es queden sense servei. Van a caçar camuflats dins el cotxe, esperant l´alba ja la nit abans sota les arbredes. Alguns donen les tòrtores als gossos i ja fa anys que han exterminat les guatlles. No puc entendre que s´autoritzi aquesta activitat nefasta un any de sequera, incendis i pedregades. Quines autoritats tenim!

Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

8 respuestas hasta “Sobre la caça”

 1. lejarza said

  Batudes excepcionals a Girona per foragitar els senglars dels cultius
  GIRONA | DDG 
  La sequera que viuen enguany les comarques de Girona -aquest és un dels estius més secs dels darrers 100 anys- està fent proliferar la presència de senglars a les planes. La sequera fa que aquests animals, molt abundants als boscos gironins, baixin fins als conreus per trobar no només menjar sinó sobretot aigua. Això està obligant els caçadors de Girona a fer batudes excepcionals per intentar salvar els camps de la voracitat dels animals, segons informava ahir Ràdio Girona. 
  La caça s’ha programat de manera excepcional ja que habitualment la veda s’obre cap a la tardor. Però enguany, la temporada entre setembre i la segona quinzena de març s’avança i, de fet, des de juliol els caçadors ja estan sortint a bosc per tal de fer minvar la població d’aquests animals, que crien molt a causa de l’encreuament genètic amb el porc domèstic i no tenen depredadors naturals -a excepció, potser, dels cotxes. 
  Els conreus més castigats pels senglars són els de blat de moro i gira-sols. La Vall del Llémena, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Osor, en general tota la comarca de l’Alt Empordà i el massís de les Gavarres són les zones on més problemes causen aquests animals. El president de la Federació de Caçadors de Girona, Carles Dilmé, explica que «és un problema puntual però greu; només que hi hagi sequera els senglars marxen de la muntanya perquè no hi troben ni aigua ni menjar, i baixen a la plana. S’amaguen entre els cultius i hi troben menjar, si a més hi han regat o hi ha rieres allà s’hi queden». 
  A més, els focs de l’Alt Empordà, explica Dilmé, han fet que els senglars que vivien a la zona afectada -més de 13.000 hectàrees de zona boscana- n’hagin marxat, però poc a poc tornaran als seus indrets habituals de residència. A més, el 15 d’agost va començar la mitja veda per a la caça menor, que s’allargarà fins al 15 de setembre i servirà per caçar tórtores o coloms, que també per la sequera s’instal·len als camps de gira-sols.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau Garrotxa Girona Lleida Tarragona Barcelona Catalunya Espanya Lejarza

 2. lejarza said

  Formulari de comunicació de caceres de porc senglar durant els mesos de juliol i agost
  Mitjançant aquest formulari electrònic podeu comunicar al Departament d’Agricultura caceres de porc senglar, en les modalitats de batuda, aguait diürn o acostament, durant els mesos de juliol i agost de 2012 en municipis de les comarques gironines, segons preveu la Resolució AAM/748/2012, de 20 d’abril (DOGC núm. 6116 – 26/04/2012)
  En cada comunicació, només hi podeu fer constar constar un únic dia i un únic paratge. Així per exemple, si preteneu fer una cacera amb una durada de dos dies (encara que siguin consecutius), heu d’enviar dues comunicacions: una per cada dia de cacera.
  Un cop hàgiu enviat la comunicació rebreu un justificant de les dades enviades a l’adreça electrònica que hàgiu indicat en el formulari.

 3. lejarza said

  Els Forestals pressionen els caçadors
  Diversos caçadors fa dies que se senten víctimes d’una persecució quan surten al bosc. Asseguren que els Agents Forestals han intensificat els seus controls i els «pressionen», impedint-los ?desenvolupar la cacera amb normalitat.
  Les colles caçadores de municipis com Llagostera, Begur o Calonge denuncien que les autoritats rurals no deixen els seus membres en pau, i asseguren que «no hi ha cap motiu» pel qual de cop i volta sigui «gairebé impossible caçar als boscos».
  Esteban Castillo, un dels caçadors perjudicats, assegura que «els forestals han anat a buscar-nos. Des d’aquest hivern i sense motiu les pressions no han parat d’augmentar a la zona on fem el servei». Castillo remarca que els caçadors no s’acosten als corriols i només passen per camins i zones privades, «evitant creuar-nos amb els altres passejants».
  Un altre caçador de Begur, August Cervera, va posar de manifest (a través d’una carta al director publicada a aquest diari) la seva situació: «Amb el temps que fa que caço, mai havia tingut la sensació de ser el dolent de la pel·lícula amb tanta persecució com ara. No entenc res!».
  Les colles lamenten aquesta situació i alerten que molts caçadors s’han plantejat plegar arran de les pressions. En aquest sentit, ressalten la feina que fan per eradicar plagues com la dels senglars, i recorden que els caçadors són els únics que estan regulats i vigilats, mentre que els boletaires, ciclistes i altres usuaris de les zones boscoses no estan subjectes a cap normativa específica.

  Compliment de la llei
  El cos d’Agents Rurals va negar cap tipus de pressió als caçadors, i va defensar-se de les acusacions assegurant que tot el conflicte es va originar a partir d’una única actuació feta al Baix Empordà. El cap del Rurals, Ignasi Dalmases, va declarar que «en cap cas són actuacions especials, fem el que ens toca per llei: als camins no hi pot haver gent amb una arma carregada».
  Dalmases va explicar que la solució ve marcada per la llei, i aquesta delimita en quines zones es pot caçar i en quines no. Tanmateix, va subratllar que les queixes de veïns sobre caçadors que s’acosten a les vies «sorgeixen periòdicament». Dalmasses va valorar la feina de la Federació de Caça per fer complir la llei, però va posar de relleu que si els Rurals actuen, és perquè hi ha motius. «Nosaltres respectem les parades dels caçadors, i no sortim del camí per seguretat. Si els caçadors es queixen que els avisem, és perquè estan caçant on no han de fer-ho i paren on no toca». Per resoldre la problemàtica els caçadors han demanat una reunió amb representants del Departament d’Agricultura i del cos d’Agents Rurals.

 4. lejarza said

  La Generalitat obliga els caçadors a deixar el bosc net de cartutxos
  Els caçadors hauran de deixar el bosc net de cartutxos després de cada batuda. Aquesta és una de les novetats que recull la normativa de la temporada de caça 2013-2014, que ahir es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Tot i que, en general, la temporada de caça del senglar s’estén d’octubre a març, tant a Lleida com a Girona la Generalitat permetrà que se’n cacin a partir de l’1 de juliol, amb l’objectiu d’evitar que les poblacions d’aquesta espècie facin mal als conreus. A més, l’obligació de recollir els cartutxos no és l’única que hauran de seguir les colles. Per segon any consecutiu, també hauran de senyalitzar les batudes de caça major, amb l’objectiu d’evitar accidents.
  La nova temporada continua prioritzant, amb el suport i la col·laboració dels caçadors, la reducció d’ungulats que fan danys als conreus (principalment senglars, però també cabirols i cérvols). Com a mesura per evitar accidents durant la pràctica de la caça major, es manté l’obligació de col·locar senyals durant les batudes de caça major practicades tradicionalment a Catalunya als camins i pistes forestals que accedeixin a la zona de batuda.
  Igual que a la temporada anterior, es fixa de manera general a tot Catalunya l’inici de la temporada de caça del porc senglar el primer diumenge de setembre. Avançar la temporada de senglar és conseqüència de la seva abundància, i té com a objectiu prevenir els danys que puguin causar.
  A les comarques de Girona i Lleida, la temporada de senglar s’amplia i va de l’1 de juliol fins a l’últim diumenge de març de 2014, atès que són dos àmbits territorials de Catalunya on la densitat de porc senglar és més alta. La caça del porc senglar es podrà realitzar quan hagi produït danys a l’agricultura, comunicant-ho prèviament al Departament o bé als Agents Rurals.

  Argelaguer, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Tortellà, Les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Aniol de Finestres, Besalú, Beuda, Maià de Montcal, Sant Ferriol, Olot, Castellfollit de la Roca, Les Preses, Riudaura, Sant Joan les Fonts, La Vall de Bianya, La Vall d´en Bas, Mieres, Santa Pau, Garrotxa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona, Catalunya, Espanya, Lejarza, ICV-EUiA

 5. lejarza said

  Enxampen dos caçadors furtius a Mieres actuant de nit i amb carregadors
  Garrotxa MIERES | E.B. Els Agents Rurals han enxampat dos caçadors furtius actuant de nit a Mieres i amb dos carregadors amb capacitat per a deu cartutxos cadascun, dos fets. Aquests fets es van produir el cap de setmana, quan la Unitat Antifurtivisme del cos del Departament d’Agricultura es va dirigir cap a una àrea de caça de recent creació del municipi del Pla de l’Estany alertats que en aquell espai s’hi produïen actuacions furtives. Un cop allà, van muntar un operatiu específic i es van exampar dos caçador furtius a qui se’ls va comissar dues armes llargues ratllades semiautomàtiques, dos carregadors amb capacitat per a deu cartutxos cada un, una escopeta semiautomàtica i un focus amb bateria.
  El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, recorda que per llei està prohibit caçar de nit i també amb focus, tal i com feien aquests caçadors que aprofitaven que és època de caça major -de senglars- per actuar a la zona.
  I afegeix que a més, l’ús de carregadors amb armes semiautomàtiques també infringeix la normativa ja que només es poden portar dos cartutxos a l’arma. En aquest cas en duien fins a deu, de cartutxos, cosa que contradiu el reglament d’armes i la llei de caça.
  Aquests fets poden comportar la inhabilitació per obtenir la llicència de caça entre dos i cinc anys, i també la retirada de la llicència. La Unitat d’Antifurtivisme del cos d’Agents Rurals també col·labora amb el pla operatiu de vigilància rural dels Mossos d’Esquadra, ja que és un cos, recorda Dalmases, amb presència al territori i que visita llocs apartats.

 6. lejarza said

  Els Agents Rurals busquen sense èxit senglars morts en un femer
  Garrotxa – MIERES – J.C
  Una unitat dels Agents Rurals, adscrits al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, van muntar ahir un dispositiu, arran d’un avís que van rebre, per buscar diversos senglars enterrats en el femer d’un mas del municipi de Mieres. Els agents, però, no hi van trobar cap resta de senglar després de remenar el femer, i tot va quedar en un no-res. El dispositiu per buscar senglars en el femer del mas de Mieres, del qual no s’ha fet públic el nom, es va muntar el dia després que els Agents Rurals fessin públic que havien enxampat dos caçadors furtius que caçaven de nit en una àrea de caça de Mieres. Es tracta, segons va explicar el cap dels agents a Girona, Ignasi Dalmases, de dues persones vinculades als promotors d’aquesta àrea, que és de recent creació i que no està encara plenament en funcionament. Només s’hi poden fer batudes de senglar amb permisos especials. Dalmases va afegir-hi que els dos caçadors duien armament il·legal –tot i tenir permís d’armes– que van intentar amagar: dues armes llargues ratllades semiautomàtiques i una escopeta semiautomàtica amb carregadors amb un nombre superior de munició que la permesa per la llei de caça i pel reglament d’armes. També portaven un focus amb bateria. Per tant, se’ls va requisar tot això i se’ls va obrir un expedient. A part, es va traslladar el tema també a la subdelegació del govern espanyol, que és qui té competències en armes il·legals. Aquests fets poden comportar la inhabilitació per obtenir la llicència de caça per un període entre 2 i 5 anys, i també la retirada de la llicència d’armes.
  Al municipi de Mieres, doncs, hi ha en l’actualitat dues àrees de caça, una de ls quals en fase de creació. La coexistència de les dues àrees crea certes tibantors entre les dues parts.

 7. lejarza said

  Enxampen a la Garrotxa caçadors furtius amb arc

  Agents de la unitat d’antifurtivisme del Cos d’Agents Rurals a la demarcació de Girona van interceptar el 8 d’agost tres presumptes caçadors furtius a la comarca de la Garrotxa, concretament al terme municipal de Montagut i Oix.
  Aquestes persones es desplaçaven de nit en un vehicle 4×4 per zones de camps de conreu i portaven en el vehicle un arc desenfundat, fletxes i un ganivet de grans dimensions, sense poder-ne acreditar la possessió legal, l’ús, ni el transport. Aquests fets van originar una denúncia i el comís, d’acord amb la normativa vigent. Els càrrecs dels quals hauran de respondre les persones interpel·lades poden comportar la inhabilitació per obtenir la llicència de caça per un període d’entre dos i cinc anys, així com una sanció per la normativa de reglament d’armes vigent. La intervenció va tenir lloc en un servei de vigilància nocturna de prevenció de caça furtiva. Pocs dies abans, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, els agents rurals també havien enxampat dos caçadors furtius d’ocells que havien instal·lat sis xarxes japoneses prop dels estanys de Vilaüt.

 8. lejarza said

  AJUNTAMENT DE MIERES

  C/ del Curreró, 5 – 17830 MIERES – amieres@mieres.cat – Tel. 972.680.184 Fax 972.680.300

  ACTA DE LA SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT DE MIERES

  IDENTIFICACIÓ DE LA SESSIÓ.

  Núm.: 04/13
  Caràcter: ordinària
  Convocatòria: 18 de juliol de 2013
  Horari: de 20:04 hores a 20:28 hores
  Lloc: sala de sessions de la casa consistorial

  A Mieres, quan són les 20:04 hores del dia 18 de juliol de 2013, es reuneixen a la sala
  de sessions d’aquest Ajuntament, prèvia convocatòria realitzada a l’efecte en els
  termes legalment establerts, els membres integrants de l’Ajuntament en Ple que a
  continuació es relacionen, en sessió extraordinària i primera convocatòria, sota la
  Presidència del senyor Alcalde, i assistit per mi, el Secretari-Interventor habilitat.

  ASSISTENTS

  Alcalde

  Sr. Josep Rovira i Reig

  Tinents d’Alcalde

  Sr. Manel Prat i Julià
  Sr. Pere Alsina i Caulas

  Regidors/es

  Sr. Sergi Picart i Font
  Sra. Alba Massanas i Daunis
  Sr. Prem Pau Puig i Barbena, s’incorpora a la sessió quan es tracta el punt núm. 7 de
  l’ordre del dia.

  Excusa la seva assistència el senyor Xavi Soldevila i Vilanova.

  Secretari Interventor habilitat

  Sr. Jaume Casamitjana i Capdevila

  També hi assisteix la Sra. Anna Puigvert i Bonet, auxiliar administrativa.

  ESCRIT PRESENTAT PEL GRUP MUNICIPAL D’ALTERNATIVA PER LA
  GARROTXA EN RELACIÓ A LES CACERES NOCTURNES.

  Es llegeix l’escrit presentat per la senyora Alba Massanas i Daunis en representació
  del Grup Municipal d’Alternativa per la Garrotxa que diu així:

  El segon cap de setmana del mes de juny d’aquest any, agents rurals de la Unitat
  Antifurtivisme del cos del Departament d’Agricultura, van detenir diversos caçadors
  furtius a qui se’ls va comissar dues armes llargues ratllades semiautomàtiques, dos
  carregadors amb capacitat per a deu cartutxos cada un, una escopeta semiautomàtica
  i un focus amb bateria. El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, recorda
  que per llei està prohibit caçar de nit i també amb focus, tal i com feien aquests
  caçadors que aprofitaven que és època de caça major -de senglars- per actuar a la
  zona.
  I afegeix que a més, l’ús de carregadors amb armes semiautomàtiques també
  infringeix la normativa ja que només es poden portar dos cartutxos a l’arma. En aquest
  cas en duien fins a deu, de cartutxos, cosa que contradiu el reglament d’armes i la llei
  de caça.
  Aquests fets van passar a prop de la carretera de Mieres a Olot, per tant tots els que
  utilitzem aquesta carretera vam estar exposats al perill de ser ferits, ja que es
  considera que el tipus de munició que utilitzaven té un abast efectiu, de com a mínim,
  de 500 metres. A més, diversos veïns del poble ja havien alertat que el cap de
  setmana anterior, també per la nit, s’havien sentit trets per la zona del dipòsit municipal
  d’aigua potable de Mieres, zona més propera al poble i que fa augmentar el perill que
  algun veí patís ferides.
  Donat que aquets caçadors furtius estan apuntats al coto de caça G-10317, de recent
  creació en el municipi de Mieres, i donat que amb la seva actuació han demostrat una
  irresponsabilitat total posant en perill la integritat física dels veïns de Mieres,

  Demanem que pel bé de tots els habitants de Mieres es facin les gestions necessàries
  davant de les persones responsables d’aquest acotat i de les administracions que
  tenen competències en el tema de la caça, per tal de que aquests fets no puguin tornar
  a passar.

  Per tot això, es proposa el següent acord al ple de l’Ajuntament de Mieres:

  1. Demanar al President del coto de caça G-10317 que comuniqui als seus associats
  que han de complir la normativa vigent en matèria de caça i molt especialment en allò
  que fa referència a l’ús de les armes, per tal que no es tornin a produir fets que puguin
  posar en perill la integritat física dels veïns.

  El senyor Sergi Picart manifesta que no participarà de la votació.

  Tot seguit es passa a votació i se n’extreu el resultat següent:

  Vots a favor: CINC (5), senyor/a Prat, Alsina, Massanas, Puig i Rovira.
  Vots en contra : CAP (0)
  Abstencions : CAP (0)

  El senyor Puig pregunta, referint-se a les persones detingudes, si se’ls ha retirat el
  permís d’armes i se’ls ha donat de baixa del coto.

  El senyor Picart contesta que el tema del permís d’armes correspon als forestals i que
  no els han donat de baixa del coto. Diu també que no es responsabilitat seva si algú va
  a caçar de nit.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: