Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Pla de Rescat del sector cultural de Catalunya

Posted by lejarza en 15 abril, 2020


Pla de Rescat del sector cultural de Catalunya

Vall del Llierca – Argelaguer

El Govern català va aprovar un pla d’ajut de 31 milions d’euros per a la cultura amb l’objectiu de pal·liar l’impacte econòmic de l’aturada per la Covid-19. La iniciativa, recollida en el web «Pla de rescat» dins l’adreça del Departament de Cultura, inclou línies de préstecs, subvencions, línies de compensació per l’impacte econòmic, ajuts per reducció d’ingressos, partides per a la compra de llibres i drets per a biblioteques i aportacions directes a equipaments públics que han hagut d’abaixar la persiana.

El 20 de març, una setmana després de decretar-se l’estat d’alarma per evitar l’avanç del coronavirus, el Departament de Cultura va llançar una primera mesura d’ajudes per fer front a l’efecte de l’aturada a tots els sectors. La xifra anunciada llavors de 10 milions d’euros s’ha manifestat, insuficient, i per això aquest dimarts el Govern a anunciat que els ajuts s’amplien fins als 31 milions per contribuir a pal·liar l’aturada d’activitats per l’epidèmia, que ha comportat el tancament de teatres, cinemes, sales de concerts, museus, biblioteques i arxius, però també en intervencions arqueològiques i paleontològiques i cultura popular.

A Catalunya la Cultura és un sector que dona feina a més de 180.000 persones en més de 40.000 empreses i que representa un impacte econòmic que xifren en el 3,5% del PIB.

Bona part de les mesures de lluita contra la pandèmia es basen en el confinament de les persones i el distanciament social, que impacten directament en una bona part de l’activitat del sector que, així com va ser dels primers que es va veure obligat a tancar, de ben segur pot ser un dels últims a recuperar la normalitat.

És en aquest context, i amb la intenció de pal·liar i minimitzar al màxim les conseqüències econòmiques que aquesta pandèmia pugui deixar en el sector cultural, el Govern a posar en marxa un Pla de Rescat amb tota una sèrie de mesures per tal de protegir el teixit cultural i donar-li tot el suport necessari a fi que, un cop finalitzada aquesta crisi sanitària, es pugui reprendre l’activitat cultural amb tota normalitat al més aviat possible.

Aquest Pla de rescat del sector cultural respon a les principals necessitats que s’han detectat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb les aportacions de bona part dels agents culturals (associacions, organitzacions públiques, equipaments, sindicats, entitats empresarials, etc.

Un dels equívocs preferents d’aquesta etapa d’incerteses que travessem és aquesta idea tan recurrent que la cultura en sortirà particularment perjudicada. No és que no sigui certa: és que la seva precarietat ja era una realitat abans de la pandèmia. La situació ho ha empitjorat, sí, o ho ha posat encara més de manifest, però és que els dèficits eren i són estructurals, i molt sovint s’han ignorat amb arguments propis dels que menystenen el sector o dels que s’han abonat als prejudicis sobre el fet de dedicar-s’hi.

El Mexicà d'Argelaguer, Garrotxa cultura popular (Foto Lejarza)

El Mexicà d’Argelaguer, Garrotxa cultura popular (Foto Lejarza)

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: