Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Vinagre d´herbes. Vinagre dels Quatre Lladres. La gran epidèmia de Pesta.

Posted by lejarza en 23 marzo, 2020


Vinagre d´herbes. Vinagre dels Quatre Lladres. La gran epidèmia de Pesta.

Juan R Lejarza (Argelaguer – Garrotxa)

De Vinagre d´Herbes se´n poden fer de molts tipus, varietats i sabors. En realitat es tracta de fer una maceració d´herbes aromàtiques amb un alcohol, concretament el vinagre.

Però avui vull parlar del Vinagre dels Quatre Lladres, perquè apart de ser molt bo i molt sa, té una curiosa història.

Maurice Messegué, el gran savi francès de les plantes medicinals, relata la història d´aquest vinagre en el seu llibre “La Natura té raó” (títol original: C´est la nature qui a raison).

La gran epidèmia de Pesta que afectà Europa, en el any 1630, va acabar amb pobles i famílies senceres.

A la zona de Toulouse les autoritats de l´època anaven de bòlid amb una banda de quatre lladres que saquejaven les cases de famílies moribundes i de persones que havien sucumbit a la pesta.. Finalment les autoritats els van atrapar tots, van tenir un judici i la justícia els va condemnar a mort.

Però hi havia una cosa que intrigava a les autoritats: el fet que els lladres, tot i haver entrat a totes i cadascuna de les cases de gent portadora de la pesta, d´estar-hi en contacte, i per tant, exposats també a contraure-la, cap d´ells es va veure afectat.

Les autoritats van preguntar els lladres per aquesta “casualitat”, però ells no van voler

delatar el seu secret sense haver pactar abans el perdó. Se´ls va commutar la pena a canvi de la fórmula del líquid misteriós que amb el qual es fregaven i es rentaven per tal d’immunitzar-se, cada vegada que feien una actuació delictiva.

Així va ser com els Quatre Lladres van salvar la seva vida, però també la de moltes més persones que van seguir utilitzant aquesta base de plantes bactericides, un cop divulgada.

El secret: el Vinagre d´Herbes, en el qual hi havien fet una maceració de quatre plantes bàsiques: Farigola, Romaní, Sàlvia i Espígol.

Vet aquí com les propietats d´aquestes quatre plantes aromàtiques, no només van salvar la vida dels Quatre Lladres, sinó que van donar nom a un tipus de Vinagre d´Herbes: el Vinagre dels Quatre Lladres,un poderós desinfectant i bactericida.

Però també un potent i deliciós vinagre per donar gust d´herbes a l´amanida i fàcil de fer.

Com fer el Vinagre dels Quatre Lladres?

Col·loqueu un bon brot de cada herba aromàtica bàsica (Farigola, Romaní, Sàlvia i Espígol) dins d´un recipient de vidre, el romaní i la farigola cal que siguin secs, les altres dues poden ser tendres.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: