Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L’agricultura un sector estratègic al nostre país

Posted by lejarza en 20 febrero, 2020


L’agricultura un sector estratègic al nostre país.

Aniol Pitagòras Brunso, Argelaguer (Garrotxa)

L’agricultura un sector estratègic al nostre país. El conflicte del camp que s’ha fet mediàtic aquestes últimes setmanes es deu a qüestions estructurals que s’estan gestant des de fa molt de temps.

En primer lloc, tenim una cadena de valor injusta i poc transparent per als productors, que enfronten preus de misèria en contraposició a el cost final al mercat.

La diferència de preu pot arribar fins a un 600%, com succeeix, per exemple, amb el bròquil, que es paga a 0,41 euros per quilo a productor, mentre que al supermercat es ven a 2,90 euros. Això es deu al fet que el 60% del negoci alimentari està en mans d’un oligopoli amb capacitat de tirar els preus i tenir beneficis de fins a un 1.000%, només per portar del camp a un taulell de supermercat una caixa de tomàquets.

Amb aquests preus d’origen no s’arriben a cobrir els costos de producció, el que condemna a la precarietat a la gent agricultora del sector primari, i a la despoblació a comarques i pobles.

D’altra banda, els tractats de lliure comerç han estat molt perjudicials per al nostre sector primari. Estem important productes de tercers països que no compten ni amb les mesures de seguretat ni amb les condicions laborals que tenim a Europa, el que comporta una competència deslleial amb els nostres propis aliments.

El cas més recent és el tractat signat per la Unió Europea amb Vietnam fa una setmana, que elimina el 99% dels aranzels amb aquest país, el principal exportador d’arròs, condemnant així a la ruïna al nostre sector arrosser. PP, PSOE, Cs, VOX i PNB van votar a favor d’aquest tractat al Parlament Europeu.

Els Tractats de Lliure Comerç han estat molt perjudicials per al nostre sector primari. Estem important productes de tercers països que no compten ni amb les mesures de seguretat ni amb les condicions laborals que tenim a Europa.

És fonamental fomentar el comerç local i avançar cap a un etiquetatge clar, que informi sobre l’origen dels productes i sobre el preu que s’ha pagat al productor, per saber si realment ha estat un preu just.

En definitiva, hem d’apostar per la sobirania i la seguretat alimentàries, alhora que defensem els drets laborals de la gent treballadora i el futur dels nostres camps i pobles.

 

2 respuestas hasta “L’agricultura un sector estratègic al nostre país”

 1. lejarza said

  Cereals, llegums, fruita i llet

  Miquel Mompió i Azemar Riudarenes

  El món de la pagesia està revoltat i amb raó, millor dit amb molta raó. És l’economia primària d’on arrela la vida de la població, no està protegida, no es cuida, unes dones i uns homes que no tenen horaris amb un munt de jornades de sol a sol pendents d’imponderables fets climatològics (sequera, nevades, glaçades, pedregades, etc.) que en un no res poden enviar en orris tot el treball d’un any, no són valorats ni respectats.

  És frustrant, per no dir indignant, veure productes que sobre el terreny els paguen a 0,25 € acabin al consumidor a 1,60€. Molts dels que intervenen en aquests augments ni tan sols arriben a tocar els productes, des d’un despatx mouen mercaderies sense tenir en compte el productor.

  Avui, per la globalització, mengem i tenim productes que abans solament eren de temporada, però ara venen arreu del món, i el treball i l’esforç de la nostre pagesia queda desvirtuat i ignorat de treballar al camp per guanyar-se la vida. Hem passat a treballar al camp per subsistir, amb raó els pobles s’estan despoblant, la terra erma guanya terreny i jo em pregunto: ha arribat l’hora de menjar només pastilles?

  El pagès, el ramader, el viticultor, han de tenir un reconeixement de la seva tasca. Darrere del reconeixement tenen tot el dret de fer de la seva professió una feina digna i ben remunerada.

 2. lejarza said

  Núvols grisos a la nostra pagesia

  Lluís Torner i Callicó Girona

  La nostra pagesia ha tornat a entrar a la fase de manifestacions i protestes, ha tornat a treure els tractors als carrers. Els números no els surten, n’hi ha que no en fan ni per sufragar el cost de l’elaboració dels seus respectius ­productes, tenint en compte els preus que els paguen alguns dels compradors, especialment les grans empreses; que a més no tenen comparació al preu final que paguem el públic quan anem a comprar.

  Per si això no fos poc, també han de competir amb els productes importats, d’aquells països on la mà d’obra és més barata i el poden vendre a millor preu, que és un altre motiu, que caldria tenir en compte.

  Cal afegir-hi que els ajuts que reben de l’Estat cada vegada són més minsos i el que els venia de la Comunitat Econòmica Europea també ha anat disminuint progressivament.

  Això fa que, actualment, per un costat, hi hagi pagesos que van malvivint i altres que es veuen obligats a plegar. Llavors, no és estrany que bona part del jovent no vulgui se­guir la tasca dels pares i a mesura que aquests desapareixen es vagin veient tantes masies tancades, amb els seus terrenys erms. Tot plegat fa que hi hagi pobles, la primera riquesa dels quals era l’agricultura, que van quedant buits de contingut.

  Mentrestant, si estem parlant de les mesures que cal adoptar per lluitar contra el canvi climàtic, n’és una d’important protegir l’agricultura en lloc de limitar-nos a veure com els terrenys van quedant buits, i es van degradant.

  Per tant, ni que sigui mirant-ho egoistament, no pensem que protegint l’agricultura, en tots els seus vessants, no solament beneficiem els pagesos, sinó que protegim la biodiversitat natural, i amb ella un element necessari per al manteniment del clima atmosfèric.

  No som pagesos, i no sabem si ens hem sabut explicar prou bé, però, com a mínim, manifestem el nostre parer.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: