Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les millors piscines naturals de la Garrotxa

Posted by lejarza en 1 julio, 2019


Les millors piscines naturals de la Garrotxa
Argelaguer – Vall del Llierca
Cada vegada més banyistes omplen les gorgues dels rius de la Garrotxa. La comarca és rica en llocs de tradició de bany, sobretot a l´inici de les rieres del Fluvià.
Un dels punts que té més afluència de banyistes és la gorga del Llierca, sota del pont medieval de Tortellà.
L´Alta Garrotxa té més llocs on un s´hi pot banyar. Un altre punt popular són les basses del Borró a Argelaguer. A les altres s´hi arriba per la carretera d´Argelaguer a Tortellà en direcció a Sales de Llierca. A partir d´aquí, només cal seguir les indicacions en direcció a can Bosch. La gràcia està en el fet que el Borró és un riu que, arran de la terra calcària, la seva llera apareix i desapareix. Les quatre basses on la gent pot banyar-se formen unitats independents de la superfície d´un riu que, en gran part, és soterrani. Són com petits estanys d´aigua clara i neta. Misteris de la Garrotxa: es creu que, al final, el riu va a parar a l´Estany de Banyoles.
Un altre lloc de bany està situat al municipi de Riudaura. Per arribar-hi, cal vorejar el nucli urbà. La carretera, ben pavimentada, s´enfila cap a la collada de la Cantina, que separa la Garrotxa del Ripollès. A l´esquerra queda la riera de Riudaura, un afluent que va a parar al Fluvià a Sant Joan les Fonts. En el punt on la carretera es troba amb la riera es pot agafar una pista que duu fins a una gorga espectacular d´aigua molt freda.
El nucli de la Vall de Bianya té el seu punt de bany a la gorga de Sant Pere Despuig, que és de més difícil accés.
Les Planes és un dels municipis més conegut pels seus gorgs, entre ells, destaquen el del Molí dels Murris, el gorg de la Plana, o el gorg de can Poeti.
Una de les excursions obligades és a les gorgues de Sant Aniol d’Aguja. La ruta ofereix una gran varietat de gorgs per a tots els gustos: el gorg Blau, el gorg Fosc, el salt de la Capa i l´espectacular salt del Brull. Tot i que es tracta de paratges espectaculars, és una ruta complicada i amb poques zones ombrívoles, però la recompensa val molt la pena.

Un punt popular són les basses del Borró a Argelaguer (Foto Lejarza)

Un punt popular són les basses del Borró a Argelaguer (Foto Lejarza)

Una respuesta hasta “Les millors piscines naturals de la Garrotxa”

 1. lejarza said

  Una quinzena de gorgues de la Garrotxa estan en perill de patir sobre freqüentació

  24 de juliol de 2019

  Per Pau Masó

  Ho asseguren des de l’Associació Naturalista de la Garrotxa després d’elaborar un estudi en la matèria. El document assenyala que hi ha quatre gorgues on el bany multitudinari ja ha provocat conseqüències a l’hàbitat natural. Són les gorgues de Sant Privat, Cogolls, Sadernes i la Molina.

  Cada estiu el riu es converteix en la platja de muntanya i, igual que a la costa, cada vegada és més difícil trobar-hi un forat per “posar la tovallola”. El boca-orella ha fet que molts gorgs de la Garrotxa s’omplin de banyistes durant tot el dia. Això comporta que en alguns la flora i la fauna ja s’hagi vist afectada per la sobre freqüentació. Des de l’Associació Naturalista de la Garrotxa s’ha fet un estudi que conclou que a la comarca hi ha quatre gorgues que ja pateixen les conseqüències de la presència massiva de banyistes i n’hi ha una quinzena que estan en perill.

  Els gorgs que ja pateixen saturació són els de Sant Privat, Cogolls, Sadernes i la zona de la Molina a Albanyà. Montserrat assegura que, per exemple a Sant Privat, hi poden passar 400 persones en un dia. Per frenar això, proposen limitar les zones d’aparcament.

  En el moment que hi ha una difusió, hi comença a haver un problema
  Des de l’Associació Naturalista de la Garrotxa també proposa senyalitzar la flora i fauna de la zona i els camins per accedir als gorgs. El seu president, però, diu que l’arrel del problema és la difusió.

  L’estudi fet per l’Associació Naturalista es va acotar a les gorgues més conegudes. Des de l’entitat alerten que hi ha gorgs situats fora de zones protegides com el Parc Natural i que ningú els controla.

  http://www.radiolot.cat/noticies/una-quinzena-de-gorgues-de-la-garrotxa-estan-en-perill-de-patir-sobre-frequentacio/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: