Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Ens deixem enverinar

Posted by lejarza en 3 enero, 2019


Ens deixem enverinar
Lola Arpa Vilallonga
En aquestes dades nadalenques, aquells que gaudeixen fent recorreguts a peu o en bici pels nostres camins i boscos podran observar que ara, abans de la sembra, molts camps tenen un color ataronjat poc natural.
Efectivament, aquest color prové d´un herbicida amb el qual els pagesos ruixen la terra, per controlar el creixement de les males herbes.
Aquest producte, Glifosfat, associat amb la producció de transgènics, és prohibit a molts països pel seu alt grau de contaminació i risc de càncer per la salut humana. Malauradament en el nostre país encara es pot aplicar. Posteriorment hi llençaran tones dels purins, excedents de les granges de porcs.
Després hi sembraran el blat, o el blat de moro, o la userda, amb el qual després faran el pa o se´l menjaran les vaques, els xais, els pollastres que posteriorment formaran part de la nostra dieta diària…
Entre tots, hem de lluitar pequè es prohibeixin aquests tipus de productes tan nocius per la terra i per la nostra salut. No ens deixem enverinar!

Una respuesta para “Ens deixem enverinar”

 1. lejarza said

  La primavera silenciosa
  Lola Arpa Vilallonga peratallada
  Fa uns anys vaig deixar la ciutat per anar a viure al camp. Una persona amb criteri em va advertir que el fet de viure entre sembrats i conreus era més perillós per a la salut que no pas viure a la ciutat. No m’ho vaig creure. Malauradament amb el temps m’he adonat que aquella advertència no anava tan desencaminada.
  Quan surts a fer un volt, a passejar, de tant en tant observes rètols: «camp ruixat» advertint que s’hi ha aplicat un herbicida, pesticida, producte químic (possiblement Rondup o Glifosfat) altament perillós per els animals i les persones. Passat uns dies, els tractors tornen, amb cisternes carregades de purins i els escampen sobre aquells mateixos conreus. Més tard, vindrà una sembradora a sembrar-hi blat de moro, i s’hi tornaran a col·locar rètols: «Montsanto» o «Bayer», multinacionals capdavanteres dels aliments transgènics, les qui proporcionen les llavors als agricultors.
  D’aquesta manera, any rere any es va contaminant l’aire i el sòl, liquidant la biodiversitat que fins fa poc formava part de la vida del camp, ocells, cargols, granotes, sargantanes, papallones, flors salvatges… no hi queda a penes res, silenci, o potser el soroll del vent. Igualment, amb aquest procés es van saturant les capes freàtiques, fins aconseguir contaminar l’aigua de boca. Però, tot i així, els soferts ciutadans estem obligats a pagar la factura de l’aigua… i, si en volem beure sense risc, hem d’anar al súper i carregar-ne un munt d’ampolles, que per ­descomptat, també les haurem de pagar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: