Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els veïns d’Argelaguer transformaran la seva plaça i constituiran un òrgan paral·lel participatiu coordinat amb l’Ajuntament

Posted by lejarza en 14 abril, 2018


Els veïns d’Argelaguer transformaran la seva plaça i constituiran un òrgan paral·lel participatiu coordinat amb l’Ajuntament
Els veïns d’Argelaguer seran els qui transformaran la seva plaça de la Generalitat. Ho faran mitjançant un procés participatiu que arrenca aquest dissabte. Aprofitant l’inici d’aquest procés ciutadà, l’Ajuntament incentivarà la creació d’un grup de veïns paral·lel al consistori que participi de les decisions importants que s’hagin d’adoptar en un futur.
Fa més d’una dècada que la plaça de la Generalitat d’Argelaguer mostra un dels estralls de la bombolla immobiliària. En un lateral, hi ha un esquelet d’una finca inacabada que s’havia de destinar a una promoció de pisos al municipi. Des de llavors, els veïns han lluitat per eliminar l’impacte visual i els riscos que ha comportat l’existència de l’edifici en ple mig del nucli urbà, per recuperar un espai alienat de la vida social del poble. Per aquest motiu, Argelaguer inicia un procés participatiu, perquè siguin els mateixos veïns que decideixin com transformar l’espai i se’l facin seu. Segons Òscar Gussinyer, tècnic de Resilience.earth -empresa que duu a terme el projecte-, és l’hora que els habitants decideixin “què vol ser Argelaguer i com volen que sigui la seva plaça”.
El procés constarà de dues fases: a la primera es vol fomentar la participació per conèixer les necessitats de tothom, i afavorir la cultura democràtica per treballar amb transparència; posteriorment, es dissenyarà l’espai amb els criteris vinculants que han de definir la plaça. Un cop estigui constituït el grup motor, l’Ajuntament té la intenció que els veïns que formen part del procés participatiu es mantinguin com un òrgan paral·lel al consistori. Per a Núria Roig, regidora de Participació Ciutadana, aquest consell de veïns “ha d’existir més enllà de les legislatures polítiques, per tal d’afavorir noves iniciatives ciutadanes”.
La primera jornada del procés participatiu per transformar la plaça tindrà lloc aquest dissabte 14 d’abril, i la segona el 5 de maig al Casal, sempre de 4 a 6 de la tarda. De moment, ja hi ha 25 persones interessades en formar part d’aquest grup participatiu.
http://www.olot.tv/noticies/garrotxa/veins-dargelaguer-transformaran-seva-placa-constituiran-organ-parallel-participatiu-coordinat-lajuntament/

Els veïns d’Argelaguer seran els qui transformaran la seva plaça de la Generalitat. (Foto Lejarza)

Els veïns d’Argelaguer seran els qui transformaran la seva plaça de la Generalitat. (Foto Lejarza)

Plaça Generalitat d´Argelaguer edifici abandonat Enderroc Ja!

Plaça Generalitat d´Argelaguer edifici abandonat Enderroc Ja!

Anuncios

3 comentarios to “Els veïns d’Argelaguer transformaran la seva plaça i constituiran un òrgan paral·lel participatiu coordinat amb l’Ajuntament”

 1. lejarza said

  La plaça d’Argelaguer, “una plaça de tots”

  17 d’abril de 2018

  Per Pau Masó

  Remodelar la plaça del poble amb l’ajuda de tots els veïns. Això és el que pretén fer Argelaguer en els pròxims mesos. La població ha engegat un procés participatiu perquè a través d’espais de diàleg i consens els seus ciutadans escullin la nova plaça. Aquest cap de setmana ja s’ha fet la primera sessió amb una gran resposta dels veïns.

  El passat dissabte segurament molts dels ciutadans d’Argelaguer van conèixer-se entre ells més del que ja es coneixien. Al casal del poble hi va tenir lloc la primera trobada que posava fil a l’agulla al procés participatiu per decidir com ha de ser la nova plaça major. A través de debats i dinàmiques participatives els ciutadans van poder descobrir què els uneix com a poble i quin poder tenen si s’ajunten plegats. Amb aquesta fita aconseguida, ara ja es poden posar a definir com ha de ser la nova plaça. L’alcalde de la localitat, Artur Ginesta, remarca a Ràdio Olot el mètode que ha escollit la localitat per acabar portant a terme una obra municipal.

  El que es vol definir, de moment, són les línies bàsiques del nou projecte de la plaça. Un dels debats més profunds serà escollir què cal fer amb l’edifici municipal que hi ha a la zona.

  L’Ajuntament encara no ha pressupostat res per a la nova plaça. El pròxim mes de maig es portarà a terme una segona sessió participativa. La localitat vol aconseguir que els ciutadans es posin d’acord en allò que ha de tenir l’espai. Un cop s’hagi arribat a aquest consens, es tiraran endavant una obra que portaran el segell de tots els veïns.

  http://www.radiolot.cat/noticies/placa-dargelaguer-placa-tots/

 2. lejarza said

  Argelaguer fa un procés participatiu per remodelar la plaça del poble

  ddg 19.04.2018

  L’Ajuntament d’Argelaguer, segons ha informat Ràdio Olot, vol començar un procés participatiu per tal d’afrontar el compromís de remodelar la plaça del poble en els mesos vinents.
  La primera reunió per començar el procés va tenir lloc en el passat cap de setmana amb una gran resposta dels veïns. N’han previst una altra pel mes de maig.

  El procés consistirà en l’obertura de debat i dinàmiques participatives. La idea és que els veïns consensuïn les línies bàsiques del projecte. En el debat entre el destí d’un edifici de propietat municipal que hi ha a la zona.
  No és la primera vegada que l’Ajuntament d’Argelaguer organitza un procés participatiu per decidir un tema d’urbanisme. El setembre del 2015 van fer una consulta popular amb èxit referent al projecte d’un aparcament al nucli antic. Fa temps que ja està fet.

 3. lejarza said

  Argelaguer compra la finca de la Plaça de la Generalitat del temps del “boom” immobiliari

  Argelaguer – Vall del Llierca

  El Consistori (Independents per Argelaguer-IPA) de l´Ajuntament d´Argelaguer a aprovat aquet divendres, en ple extraordinari la compra per 56.000 euros, la finca a mig fer de la Plaça de la Generalitat.

  Es tracta d´una herència del temps del “boom” immobiliari municipal. A la Plaça de la Generalitat d´Argelaguer es va començar a construir un edifici, amb oposició veïnal, i que va quedar a mig fer per la crisi estructural del sistema capitalista, començadà l´any 2006.

  Un edifici que retalla la Plaça i que va topar amb els veïns. L´empresa ENSADE 2000, SL va fer fallida, va abandonar l´obra, els materials de construcciò i la grua, durant dos anys, l´Ajuntament va mantener la Plaça sense cap seguretat per la mainada i els veïns en general, va ser comprada per el banc BBVA que ho va cedir a la seva inmobiliària Anida, que te com a lema: “Construimos relaciones duraderas. La experiencia nos ha demostrado que la prioridad eres tú”.

  A l´any 2008, un veï va fer gestions amb les autoritats a Girona, demanan es retires la grua per perill de caure a sobre les persones i les vivendes col.lindans, el 17-06-2008 el Consistori va aprovar una resolució d´execució d´obres per al “compliment dels deures legals d´ús i conservació de l´edifici de la Plaça Generalitat”. En data 17-09-2008 l´alcalde va ordenar l´execució subsidiària de la resolució, i va adjudicar per contracte menor les obres de construcció d´una tanca de totxos per tancar d´edifici a l´empresa Construccions Ginesta, l´actual alcalde.

  El cost va ser segons la factura núm. 454 de data 7-02-2009 de l´empresa Construccions Ginesta, per un import total de 5.978,81 euros IVA inclòs, l´Ajuntament va fer el pagament de la factura a Ginesta amb càrrec a la fiança dipositada en el moment d´iniciar les obres.

  Com que des de la data del 7-02-2009 a l´any 2014, el Consistori de l´Alcalde Josep Dorca Serrat (CiU-ERC), no feia res per trobar una soluciò a l´edifici inacabat, l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), des del mes de decembre de l´any 2014, va promoure l´enderroc de l´edifici i va posar una pancarta com a reivindicació.

  El consistori -no acostumat a la llibertat d´expresió-, en un primer moment va retirar la pancarta, tornant-la a posar inmediatament per les queixes dels veïns congregats a la plaça.

  El nou Consistori (Independents per Argelaguer-IPA) l´any 2015 es va comprometre amb l´Associació de Veïns d´Argelaguer a enderrocar l´edifici, els va dir que la seva màxima prioritat per aquesta legislatura és trobar una solució en aquesta patètica estructura que enlletgeix la Plaça del poble i ens treu espai vital.

  Aquest estiu de 2016, l´Ajuntament va fer una oferta formal i, després d´un regateig, amb els propietaris han acceptat la proposta. L´alcalde, Artur Ginesta, ha explicat que la idea és ampliar la plaça però es plantegen demanar-ho a la ciutadania.

  Es tracta d´una victòria pels veïns i veïnas d´Argelaguer que ja des del principi es van oposar a la seva construcció. Una vella demanda que l´Associació de Veïns manté, i que ara es podrà arreglar per 56.000€.

  Per acompanyar la futura millora global de la Plaça del poble, l´Associació de Veïns va promoure l´enderroc de l´obsolet transformador elèctric de Bassols Energia d´Olot de la mateixa plaça. Argelaguer conta ara amb una Plaça més agradable sense aquesta torreta elèctrica, i que millorarà amb el enderroc del edifici del carrer Acàcies.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: