Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Arxiu Comarcal de la Garrotxa col·labora amb la Galeria de Metges Catalans

Posted by lejarza en 29 marzo, 2018


L´Arxiu Comarcal de la Garrotxa col·labora amb la Galeria de Metges Catalans
Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)
L´Arxiu Comarcal de la Garrotxa col·labora amb la Galeria de Metges Catalans, el web del Col·legi de Metges de Barcelona pretén divulgar les figures més destacades de la medicina al llarg de la història.
La col·laboració de l´arxiu ha consistit en la recerca d´imatges d´alguns metges nascuts a la Garrotxa.
Els metges garrotxins inclosos en la galeria són Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga de Catalunya (Argelaguer, 1910–Barcelona, 2009), va néixer al mas Morató, el 6 de setembre de 1910. Era la major de set germans i des dels set anys, ajudava als seus pares en la cura de bous i vaques, va deixar la casa pairal per cursar els estudis de batxillerat, de Magisteri i, finalment, de Medicina a la Universitat de Barcelona, on va començar als anys trenta.
Descartada una primera inclinació per l´Odontologia, cursà tota la carrera de Medicina i l´acabà l´any 1938, treballant ja com a metge els darrers mesos de la guerra, en el laboratorio del hospital Militar de Vallcarca, (Barcelona).
Després de la guerra, els vencedors no li van reconèixer el pla d´estudis republicà, i va haver de revalidar-los completament l´any 1941. Es col.legià a Barcelona el 18 de desembre del mateix any, que també va ser el del seu casori amb el farmacèutic Narcís Esplugas i Sabater, amb qui va tenir dos fills, l´Albert (1942) i l´Enric (1946); aquest darrer, amb el anys, també serà metge.
Entre 1941 i 1944 treballa a l´Institut Neurològic amb el doctor Ley, al laboratori i a anestèsia.
L´any 1944 passa a l´Hospital Clínic, al laboratori del Servei del doctor Gibert Queraltó, i al quiròfan de neurocirurgia del doctor Ley.
El 1947 el doctor Robert Macintosh la convida a formar-se en la seva càtedra d´anestèsia a Oxford; hi va amb una beca i aprèn les més modernes tècniques anestèsiques del moment, que tot seguit amplia a Londres.
Amb aquest bagatge torna a Barcelona el 1948 i hi desenvolupa una anestèsia innovadora a l´Hospital Clínic i centres privats com la Clínica Dexeus.
Els altres Metges garrotxins inclosos en la galeria són Candi Agustí Trilla (Castellfollit de la Roca, 1875–Olot, 1963), Francesca Casaponsa Suñol (Castellfollit, 1906–la Bisbal d’Empordà, 1990), Sever Perramon Barnadas (Capsec, la Vall de Bianya, 1891–París, 1980), Eveli Barnadas Vila (Olot, 1879–Barcelona, 1950), Francesc Xavier Bartrina Costa (Olot, 1886–Madrid, 1930), Joaquim Danés i Torras (Olot, 1888-1960), Pau Estorch i Siqués (Olot, 1805–Barcelona, 1870) i Jordi Pujiula Ribera (Olot, 1947-2011).

El matrimoni Aleix Oliveras i Llúcia Collellmir i els seus fills. La Maria és la segona per la dreta. Argelaguer, c. 1918. [Família Esplugas Oliveras]

El matrimoni Aleix Oliveras i Llúcia Collellmir i els seus fills. La Maria és la segona per la dreta. Argelaguer, c. 1918. [Família Esplugas Oliveras]

Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 - Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya

Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 – Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: