Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El poble de Sant Marçal de Quarantella penja el cartell de “es ven”

Posted by lejarza en 15 enero, 2018


 

El poble de Sant Marçal de Quarantella penja el cartell de “es ven”
La Vanguardia (1ª edició) 14 Gener 2018 Bàrbara Julbe
Sant Marçal de Quarantella va ser un emplaçament amb vida. Els pagesos es cuidaven del bestiar. Hi havia vaques i corrals amb altres animals. En els cultius sembraven blat i ordi. I, a més, tenia un altre privilegi: el paisatge. Però ara aquest petit nucli rural de Vilademuls respira solitud. Agrupades al voltant de l’església, només una de les cases està habitada; i la resta, tres masies i la rectoria, pràcticament tot el poble, està en venda.
Els propietaris que van heretar el conjunt, format també per boscos i camps, en total unes 60 hectàrees, demanen dos milions d’euros pels tres masos, can Figueres, can Vila i can Pons, i 400.000 euros per la casa rectoral.

De moment no ha sortit cap comprador i el que dificulta la seva venda és l’estat en què es troben els habitatges. “Estan ruïnoses i la inversió per restaurar-les és molt gran”, explica l’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, que afegeix que l’herència està repartida entre una vintena de persones. No obstant això, la immobiliària barcelonina que representa els venedors, Finques Llúria, assegura que hi ha persones “molt interessades” i que les visites estan “actives”. Potser el compri un grup inversor per fer turisme rural, un hotel o un restaurant però, segons concreta Terés, “l’Ajuntament aposta perquè s’instal·lin famílies amb nens, que és el que dóna vida al poble, participen de les activitats, amb el Ampa de l’escola, i dels actes i festes del municipi “. Vilademuls, amb 62 quilòmetres quadrats, engloba 12 pobles, com Sant Esteve de Guialbes, i 10 veïnats. El propietari del restaurant La Serra de Sant Esteve, Josep Rost, afegeix que “si el comprador ho sap arreglar bé i en lloc de convertir-lo en turisme rural, el destina a habitatge de lloguer, donarà molta vida al poble”.
Els últims inquilins que van viure a Sant Marçal van ser la família Ginebreda, que se situava a can Vila, i van marxar fa més de 50 anys.
Posteriorment un ocupa d’origen alemany també es va instal·lar a un dels habitatges del poble, però va ser desallotjat i reallotjat en un altre habitatge del municipi. L’actor Pep Cruz, amb gent del món del teatre, també va viure aquí durant gairebé tres dècades. Un pagès de la zona ha continuat conreant els extensos camps de cultiu integrats.

Sant Marçal de Quarantella - Sançti Martialis de Quarentela (Foto: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Sant Marçal de Quarantella – Sançti Martialis de Quarentela (Foto: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

 

4 comentarios para “El poble de Sant Marçal de Quarantella penja el cartell de “es ven””

 1. lejarza said

  Sant Marçal de Quarantella, un poble en venda per 2 milions

  El petit nucli de cases situat al Pla de l’Estany es posa al mercat després d’estar abandonat durant els darrers anys – L’alcalde de Vilademuls desconeix si hi hauria algun comprador interessat

  elisabet don 17.01.2018

  Sant Marçal de Quarantella és un petit nucli del Pla de l’Estany que s’engloba dins del municipi de Vilademuls. Està format per quatre cases, una església i una rectoria i té una particularitat: es troba en venda.

  Tal com explica l’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, es tracta «d’una herència que ha passat per mans de molts membres», la qual «s’ha posat finalment al mercat per una xifra de dos milions d’euros».

  Fa uns cinc anys aproximadament els habitatges van quedar deshabitats i això ha anat fent que es degradessin progressivament. Aquesta situació ha derivat en la voluntat de vendre les tres cases de labor conegudes per Mas Vila, Mas Figueres i Mas Can Pons. La rectoria també ho està i, tal com assegura l’alcalde de Vilademuls, «mentre es respectés la normativa urbanística del municipi» s’hi podria fer allò que vulgui el comprador.

  L’església és l’únic edifici que no està inclòs en el preu, ja que un cop cada mes –o en alguns casos cada mes i mig– un capellà hi celebra missa. El municipi està format per una dotzena de pobles i ell en porta vuit o nou. Aquest capellà es dedica a rotar i va de poble en poble per celebrar els actes religiosos i cada quant toca a Sant Marçal de Quarantella
  .
  Encara més inversión

  Als dos milions d’euros que demanen pel nucli s’hi ha de sumar la inversió que probablement s’ha de fer un cop adquirit. Les cases han estat abandonades durant força temps i això significa que s’hauria de realitzar una injecció de capital important per poder-hi treure rèdit. De moment Terés assegura que «desconeixem si hi hauria algun comprador interessat» però sí que explica que «de tant en tant apareix algun arquitecte o algun representant urbanístic que dona un cop d’ull a com està tot».

  L’alcalde creu que possibles compradors podrien ser aquells que hi vegin potencial per fer-hi un complex hoteler, un projecte de turisme rural o bé alguna cosa relacionada amb la restauració. «És un lloc ben situat, ben comunicat i que té molt d’encant, però en el qual s’han de posar una gran quantitat de diners» afegeix.

  Un indret amb historia

  En l’actualitat, Sant Marçal de Quarentella pertany a la baronia i municipi de Vilademuls però antigament formava part del comtat de Besalú. Els experts no s’atreveixen a fer cap conjectura sobre l’origen i el significat del seu nom. La dada més antiga es remunta a l’any 941. El cita com a límit oriental de la possessió dels jueus anomenada Coscolla o Garric, potser precisament perquè els arbustos d’aquesta mena abundaven en aquests paratges.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/01/17/poble-venda-2-milions/890444.html

 2. lejarza said

  Sant Marçal de Quarantella

  11 abril, 2016

  Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

  És situat sobre un turonet al final de la Serra Viadera que segueix al vell terme de can Viader de Galliners. Sota l’esmentada serra hi ha el Gorg Blau i les fonts del riu Sinyana.

  L’historiador romà dels primers segles Tolomeu diu que la Via Augusta passava “juxta fontes Ciniana”. Aquesta asserveració, juntament amb el fet que Sant Pau, el mateix que es venera a Sant Pau de la Calçada a prop de Figueres, és copatró de Sant Marçal, i també les denominacions de molts pobles del municipi com a patronímics de viles romanes, la Creu Viadera, la Vila Octaviana, etc., fan pensar que realment era la Via Agusta la calçada romana que travessava el terme de Vilademuls.

  La primera notícia del cultiu d’aquestes terres data dels orígens de la reconquesta, a la primera meitat del segle VIII. Llavors era difícil la vida a les ciutats de les nostres comarques per raó del pas alternant dels exèrcits àrabs i francs.

  Les tropes franques van entrar a Girona l’any 785; però les anades i vingudes dels musulmans continuaren fins a l’any 841. En aquestes circumstàncies, segons una notícia documentada, entre els anys 785-841, una colònia d’unes 25 famílies jueves es va establir en una finca que arribava des de Sant Pere de Juïgues (Vilamarí) fins als límits de Sant Esteve de Guialbes, i des de Galliners fins a la serralada de Quarantella.

  No tenim notícia de l’existència d’anteriors jueus a les nostres terres. Per tant, aquests serien els primers. S’hi van estar fins a l’any 888, en què el comte Dela, que va regir la ciutat entre els anys 878 i 894, va traslladar els jueus d’aquesta zona a Girona, i ell va adquirir la finca jueva. Com és lògic, els jueus no van construir cap església; probablement hi van fer una sinagoga per celebrar-hi els seus cultes; però no consta.

  Sant Marçal està comunicat per una carretera de 1’5Km que enllaça amb la que va de Borgonyà a Ventalló, dista uns 23Km de Girona i la seva elevació és de 171 metres sobre el nivell del mar.

  El poble consta de vuit cases, tres són habitades per famílies natives del poble, altres tres per persones sobrevingudes i dues són tancades.

  Pertany a la baronia i municipi de Vilademuls i antigament formava part del comtat de Besalú. Els experts no s’atreveixen a fer cap conjectura sobre l’origen i el significat del seu nom. La dada més antiga que ens ha arribat és de l’any 941 i se cita com a límit oriental de la possessió dels jueus anomenada Coscolla o Garric, potser perquè els arbustos d’aquesta mena abundaven en aquests paratges.

  La primera notícia d’una església a Sant Marçal data de l’any 1096: es parla de l’església de “Sançti Martialis de Quarentela,” però l’església actual es va edificar el 1224 i es va renovar el 1651. Tenia un sol altar, la pica baptismal, les joies pròpies del culte i els llibres litúrgics.

  L’absis és semicircular. S’hi conserva la cornisa de pedra picada i és visible l’estructura d’una finestra central d’estil romànic. Adossat a l’absis hi havia el cementiri, fins que, per iniciativa del rector, el doctor Josep M. Jordà, es va suprimir l’any 1981 i es traslladaren les restes al de Vilademuls. Mirant la cornissa es pot observar que l’actual temple es va elevar sobre la primitiva construcció romànica. La porta d’entrada és romànica, dovellada d’arc de mig punt i s’obre al mur lateral de migdia.

  La pica baptismal, situada prop del presbiteri, té la línia gòtica del segle XV; però a la copa hi consta l’any. 1619. El peu és barroc i fa pensar que és un afegit posterior.

  La façana, al mur de ponent, conserva la seva estructura romànica primitiva construïda amb carreus propis de l’època; s’hi obre únicament una petita segetera. La façana va ser rematada amb un campanar d’espadanya, del qual es poden veure els brancals. S’observa que sobre els carreus primitius i sobre l’antic campanar s’hi va construir un altre cobert amb teulat, l’any 1808.

  L’interior del temple és d’una sola nau, acabada, en el sector oriental, per un absis semicircular. Actualment està cobert per un retaule barroc construït per l’Escola dels Salesians de Barcelona al començament d’aquest segle XX. Les parets enguixades, les cornises renaixentistes i el retaule barroc han desfigurat la línia romànica pròpia de la primitiva construcció. Entre els segles XVII i XIX s’hi afegí una capella i la sagristia i un alt terrasbastall o golfes damunt la nau, que gairebé dobla l’alçària original. També s’hi feren altres petites reformes i sobretot reparacions. L’altar de cara al poble, s’hi va col·locar l’any 1983.

  https://llierca.wordpress.com/2016/04/11/sant-marcal-de-quarantella/

 3. lejarza said

  El poble en venda al Pla de l’Estany segueix a la recerca de compradors
  L’alcalde de Vilademuls assegura que ja han aparegut els primers interessats, però que de moment no existeix cap projecte per al nucli · La construcció d’habitatges ecològics o la creació d’un complex de luxe han estat algunes de les propostes
  elisabet don girona 07.05.2018

  Des de la possibilitat de construir-hi habitatges ecològics i sostenibles a la creació d’un complex de luxe, passant per una cooperativa. El futur de Sant Marçal de Quarantella continua tan incert com fa sis mesos i és que la venda d’aquest petit nucli del Pla de l’Estany continua més oberta que mai. Així ho ha explicat l’alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, que assegura que, de moment, a l’Ajuntament «no li ha arribat constància de cap venda».
  «Hi ha hagut molts moviments i han vingut tot tipus de persones amb molts projectes però de moment no s’ha venut. Sí que ha vingut força gent a preguntar per la situació urbanística de Sant Marçal, per saber quines coses s’hi poden fer i quines no, així com la capacitat d’ampliació que té», explica Terés, tot i que també afirma que «no existeix encara un comprador definitiu».

  L’alcalde recorda que van venir uns possibles compradors que volien fer-hi habitatges sostenibles i ecològics, però que «sembla que la capacitat d’ampliació no els acabava de quadrar pel que necessitaven» afegeix, recordant que «la qualificació del sòl és la que és». També explica que van venir-hi uns interessats que volien fer una cooperativa i, fins i tot, un representant d’un fons d’inversió estranger que tenia la intenció de muntar un complex de luxe, però que finalment va quedar una mica a l’aire perquè «va trucar una vegada i no es va interessar més».
  Una venda complicada
  Aconseguir trobar amo al poble no és una tasca senzilla, ja que s’han de tenir en compte diferents factors. En primer lloc el preu, que se situa en dos milions d’euros, una suma que pot ser «prohibitiva» per a alguns, relata Àlex Terés, i a la qual s’ha de sumar la restauració que s’hi hauria de fer un cop feta la compra, ja que «les cases estan en un estat força deixat». Concretament, fa uns cinc anys que els habitatges van quedar deshabitats.
  La segona delimitació que s’ha de tenir en compte és la urbanística – l’única marcada pel consistori de Vilademuls -, ja que s’ha de respectar la normativa i les pautes de construcció marcades pel POUM. «Cal tenir en compte que la nostra normativa tampoc és que sigui permissiva en excés, som un municipi d’interès paisatgístic i segons quines coses no s’hi poden fer. Per exemple, no es podria construir-hi un macrocomplex de xalets», apunta l’alcalde.
  La venda de Sant Marçal de Quarantella ha creat també una certa expectació entre els veïns dels municipis del voltant, que resten pendents de què passi. Terés explica que el que els agradaria com a municipi és que s’hi establissin famílies. «Participarien en la vida d’aquest, estarien en associacions, formarien part de l’AMPA de l’escola, hi portarien els nens… lògicament si no pot ser i s’hi acaba posant un complex hoteler per exemple ho respectarem, però ens faria més gràcia ampliar el nombre de veïns i que tornés a ser un nucli amb vida», diu Terés.

 4. lejarza said

  Agafa els diners i corre

  moisès de pablo

  Sorprèn la notícia de la venda d’un indret del Pla de l’Estany, Sant Marçal de Quarantella, agregat de Vilademuls, perquè aquest fet sembla més propi d’altres llocs que de les nostres contrades. A Galícia hi ha centenars de nuclis deshabitats a la venda. Les immobiliàries gallegues que s’hi dediquen asseguren que les vendes es fan a un preu molt més barat del reclamat, que en alguns casos són famílies estrangeres que retornen a la natura, que treballen per internet, i alguns, amb la crisi molts menys, volen iniciar un projecte d’ecoturisme.
  En el nostre cas, tenim un preu de venda de dos milions d’euros, i la normativa a complir del POUM, que impedeix, per exemple, fer macrocomplexos turístics. La venda de l’agregat del Pla de l’Estany, coincideix amb la venda d’algunes empreses importants de casa nostra. Des de la potent Abertis; al canvi d’accionariat dels grans del sector del cava, Codorniu i Freixenet.

  En el segon cas, sembla que el canvi va lligat a una pèrdua de llocs de treball al Penedès. O la darrera venda, del gegant del joc Cirsa, on el seu propietari, Manuel Lao rep la morterada d’uns 1.900 milions d’euros, per part d’un fons d’inversió britànic especialitzat en el joc. Sembla que alguns empresaris i directius practiquen allò de: « coge el dinero y corre», perquè, tot i la revifada econòmica, veuen en l’horitzó més problemes, que solucions.

  Alhora, tenim el tema del canvi de la seu fiscal i social de moltes empreses, no només de les grans, sinó de tantes que només operen en el territori català. El dilluns, nou empreses es van deslocalitzar de casa nostra. I quan aquest efecte, continuat en el temps, inclou a milers d’empreses, grans, petites i mitjanes, s’entén que tenim un problema important. I cal solucionar-lo el més ràpid possible. I s’ha de fer des de polítiques de Govern, amb una planificació de creixement en el temps; amb interlocutors polítics que intentin atreure projectes engrescadors que ens beneficiïn a tots. I sobretot, sent conscients de les coses que no rutllen, i tenint ganes de voler-les solucionar i millorar. En cas contrari, ens podem trobar amb un panorama d’empobriment i afebliment econòmic continuat, que ens afectarà a tots. Inclosos aquells que encara avui neguen aquesta realitat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: