Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Entra en vigor l’impost per a les begudes ensucrades

Posted by lejarza en 1 mayo, 2017


Entra en vigor l’impost per a les begudes ensucrades

Núria Coll Directora d’etselquemenges ncoll@etselquemenges.cat

A Catalunya les begudes ensucrades costaran entre 8 i 14 cèntims per litre més que a la resta de l’Estat

Que les begudes amb més sucre rebin una penalització ja és un fet. El decret llei aprovat per la Generalitat fa que entri en vigor (1 de maig de 2017) l’Impost de Begudes Ensucrades Envasades (IBEE), exigible a tot el territori català. Tot i que els detractors defensen que és una mesura clarament per recaptar, des del govern s’assegura que l’objectiu és intentar reduir el consum de sucre, que ja s’ha comprovat que té efectes molt perjudicials per a la salut de tota la població.

A Etselquemenges seguirem amb atenció si el consum de refrescos disminueix o bé si, com passava durant una època amb el tabac, els augments de preus, encara que eren significatius no van dissuadir els consumidors. També analitzarem si els consumidors cercaran alternatives com ara les coles light o zero, que són tan perjudicials per a la salut com les “normals”. Sigui com sigui, i segons dades de Nielsen, quan a França es va aplicar l’any 2012, les vendes de Coca-cola i Fanta, per exemple, van reduir les vendes i els seus competidors, com ara Orangina-Schweppes i Pepsico, van agafar quota de mercat durant els primers mesos de l’entrada en vigor de la taxa.

Quant costaran ara les begudes ensucrades?

Les begudes amb més de 8 grams de sucre per cada 100 ml costaran 0,12 euros/litre més i les entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 ml costaran 0,08 euros/litre més.

Quines són les begudes “afectades”?

Begudes ensucrades amb edulcorants calòrics afegits com ara el sucre, la mel, la fructosa, la sacarosa, el xarop de blat de moro, el xarop d’erable, el nèctar o xarop d’atzavara i el d’arròs. Això vol dir que hi estan subjectes tant els refrescos o sodes, com les begudes de nèctar de fruites i sucs de fruites, les begudes esportives, les energètiques, les de te o cafè, les llets endolcides, les vegetals i les aigües amb sabors.

Algunes de les begudes amb més sucre i que més augmentaran de preu:

Una llauna de Coca Cola (330 ml) conté 35 g de sucre

Granini Naranja (330 ml) conte 34 g de sucres

Una llauna de Fanta (330 ml) conté 28 g de sucre

Una llauna de Tónica Schweppes (330 ml) conté 27,7 g de sucre

Una llauna d’Aquarius de 330 ml conté 26 g de sucre

Però…

Cal tenir en compte que la llei especifica que no estan subjectes a l’impost les begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, concentrats o reconstituïts, o llur combinació, ni tampoc llets o alternatives de les llets, que no continguin edulcorants calòrics afegits. També en queden exclosos els iogurts per beure, les llets fermentades per beure, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliques. Per tant, begudes com un Danone Fresa, que conté 35,7 g de sucres per cada 300 ml, o una ampolleta d’Actimel (11,5 g de sucre per 100 ml) segurament en quedaran fora. Tota una llàstima.

Una llauna de Coca Cola (330 ml) conté 35 g de sucre, Una llauna de Fanta (330 ml) conté 28 g de sucre. Una llauna de Tónica Schweppes (330 ml) conté 27,7 g de sucre. Una llauna d’Aquarius de 330 ml conté 26 g de sucre.

Llaunes: Una llauna de Coca Cola (330 ml) conté 35 g de sucre, Una llauna de Fanta (330 ml) conté 28 g de sucre. Una llauna de Tónica Schweppes (330 ml) conté 27,7 g de sucre. Una llauna d’Aquarius de 330 ml conté 26 g de sucre.

Una respuesta hasta “Entra en vigor l’impost per a les begudes ensucrades”

 1. lejarza said

  Begudes ensucrades i el procés
  Dani Poch Verges
  Llegeixo una notícia del diari. El titular diu: «L´impost català de begudes ensucrades entrarà en vigor a través d´un decret llei aprovat al Parlament.»
  L´impost grava, diu l´article, entre 8 i 12 cèntims per litre aquestes begudes.
  Els fabricants diuen que això encarirà el producte entre un 8 i un 50%.
  Llavors llegeixo que la llei diu: «A més, és obligatori que el preu es faci repercutir en el consumidor final, ja que el seu objectiu és desincentivar el consum excessiu d´aquests productes».
  També diu: «La previsió d´ingressos de la Generalitat amb aquest nou tribut és d´una recaptació de 41,3 milions d´euros anuals».
  I també diu: «De fet, els productes més barats seran els més penalitzats per la nova normativa. Això significa que els productes més barats seran els que pujaran més de preu».
  Impostos per incentivar la baixada de consum.
  Tabac, alcohol, benzina i ara begudes ensucrades.
  Si el fi és el que ens expliquen, desencentivar el consum de begudes ensucrades, cal actuar diferent.
  Millor obligar el fabricant a asumir la pujada de costos obligant a mantenir el preu.
  Potser d´aquesta manera es preocuparien més de fer el mateix producte però amb menys sucre o diferents matèries per no perdre diners.
  Algú ha sentit a parlar de l´estèvia? Això ja dona per a un altre tema.
  Al final, 40 milions d´euros més per a la Generalitat pagats per tots (els que bevem begudes ensucrades, perdó). No és això companys, no és això.
  Si aquesta és una mostra d´on volem anar, no ho veig clar.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: