Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Tortellà està adequant l’entorn del pont del Llierca

Posted by lejarza en 28 abril, 2017


Tortellà està adequant l’entorn del pont del Llierca

Argelaguer Vall del Llierca

Tortellà està adequant l’entorn del pont del Llierca. A començaments d’any ja van arranjar els camins d’accés que condueixen a la base d’aquest pas datat al segle XIV, i ara es vol executar la retirada de vegetació i arreglar les esquerdes del pont. La intervenció finalitzarà a l’estiu, i tindrà un cost global de 75.000 euros.

El pont medieval del Llierca es l´eix principal d´accés a l´interior de la Vall del Llierca, Santa Cecilia de Sadernes, passa per aquest lloc necessàriament, un veritable nus de comunicacions d´àmbit local, de contacte entre la població de l´interior muntanyós i les planes fluvials de la vall mig del riu Fluvià. Aquest emplaçament coincideix amb una ruta nord sud que accedia als relleus muntanyosos de l´Alta Garrotxa i una ruta transhumant, que creua encara actualment, el riu Llierca pel Pont que es troba a pocs metres dels jaciments arqueòlogics: Plansallosa I i Plansallosa II.

El mot Plansallosa deriva del conjunt de paraules “Pla Sa Liosax”, nom amb el qual es coneix la zona més meridional i oriental de la serra de Santa Barbara de Pruneres, delimitada pels torrents de Plujà i de l´Estanyol. Aquesta area, forma una petita serralada que havia estat explotada per les cases de Plansalloses i Nova de Plansalloses, i que en sentit descendent aniria del puig Sa Creu (589m) al puig de Lloses (469m), per a decórrer ràpidament fins a la rnateixa vora del Pont del riu Llierca. El poblat neolític de Plansallosa, a la riba dreta del riu, cobreix un període d´entre 4.200 i 3.800 anys avants de la nostra era.

Així mateix l´Ajuntament de Tortellà vol millorar la zona arqueològica de la Bauma de Serrat del Pont (anomenat antigament Gratacós) a la riba esquerra.

La Bauma del Serrat del Pont és troba a la riba del riu Llierca, just creuam el Pont medieval, és un jaciment arqueòlogic excepcional pel fet que presenta una estratigrafia coneguda amb una seqüència històrica que va des del Mesolític fins a l´època Romana, amb materials medievals i moderns barrejats amb materials romans; per sota, aparegué un nivell arqueològic d´època ibèrica, durant la qual la Bauma fou tancada amb un mur de pedra seca; amb anterioritat, durant el Bronze Final i durant el Bronze Antic, la Bauma s´utilitzà com a refugi estacional/temporal.

El Pont del riu Llierca té un sol arc, molt esvelt, que s´alça 28 metres per sobre del nivell de les aigües del riu. La seva longitud és de 52 metres i té 3 metres d´amplada.

El pont medieval del Llierca es l´eix principal d´accés a l´interior de la Vall del Llierca (Foto: Lejarza Argelaguer - Garrotxa)

El pont medieval del Llierca es l´eix principal d´accés a l´interior de la Vall del Llierca (Foto: Lejarza Argelaguer – Garrotxa)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: