Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Ressenya del llibre “La Santíssima Veracreu de Besalú”

Posted by lejarza en 27 marzo, 2017


Ressenya del llibre “La Santíssima Veracreu de Besalú”

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

El llibre “La Santíssima Veracreu de Besalú. Història d´un mil·lenari (1017-2017)” de Eva Llansana Benaiges d´Argelaguer, es una recerca i investigació envers un tema de la història de Besalú, la preuada relíquia formada per unes estelles sagrades de “lignum crucis” que primerament va ser custodiada a l´església de Sant Genís i Sant Miquel Arcàngel i posteriorment a Sant Vicenç, i d´unes narracions miraculoses al seu voltant que la van convertir en la més famosa de les relíquies de Catalunya, promoguen autèntiques corrents de pelegrinatge cap a Besalú i la seva comarca de la Garrotxa, i des de els més diversos punts de les comarques de Girona, i inclús més enllà de la peninsula iberica.

I que segons tradició oral va obsequiar el Papa Benet VII a Bernat I “Tallaferro” en el seu viatge a Roma, en l´any 1017, quan va aconseguir la creació d´una Seu Episcopal en els seus dominis.

Tot i així, transmesa en documents escrits hi ha una altre tradició que justifica la vinguda de la Veracreu de Besalú mitjançant la intersecció del Papa San Damas I que la hauria regalat a la seva pàtria nativa Argelaguer, i que els comtes de Besalú la haurien portat a la capella del seu palau l´any 1025.

Així mateix, trobem que Francesc Montsalvatje ens transmet, segons document de l´Arxiu de Santa Maria de Besalú:

Despres que lo Sr. D. Guillem Comte de Besalú y Dª Adelaida muller sua la donaren á la Parroquial Iglesia de Santa Maria, com consta ab acta de dita donació als 9 de Maig de 1025, y fou portada dins de una caixeta plana per ordre del glorios S. Dámaso Papa á dita Sr. Comte, y en dita caixeta los ferros están consumits y la fusta hastá sencera ab dos imatjes pintadas que hi ha la una de nostra Sra. Y la altre de S. Joan”. (Colección diplomática del Condado de Besalú Vol. XII, p. 58)

I encara més sorprenent, si més no en referència a Argelaguer, és un extracte de la narració que apareix en la publicació quinzenal “La Veu de Catalunya”, del dimarts 12 de desembre de 1899, en referència al seu Pontífex Sant Damas I i a la Veracreu de Besalú, una noticia que resulta tan interessant com curiosa:

Des de el segle onze en que va portar-la de Roma el comte Tallaferro, era guardada en aquesta vila, siguen cada dia més estimada i més venerada.[…] Son també moltes las tradicions que aquí se conservant referent a la Vera Creu. Segons una de las mes curioses, quan S. Damas, fill d´Argelaguer (un poble veí de Besalú) era Sant Pare, envia un expres a la seva mare indicant-li el gran desig que tenia de veure-la i pregant-li que, ja que ell no podia anar a Argelaguer, anés ella a Roma. La mare de S. Damas donant compliment al desig del seu fill amb satisfacció immensa, i al acomiadar-se per a tornar a la seva terra, aquell li va donar tres Creus: la mes grossa destinada a Argelaguer, la mitjana a Besalú i la més petita a Santa Pau.

La mare de Sant Damas s´atura a Besalú al tornar de Roma, i un cop aquí, crida a las persones principals i els hi digué que son fill li havia donat tres Creus, i que a Besalú li tocava la mitjana. Els de Besalú no s´hi conformaren ab que a Argelaguer tinguessin una Creu mes grossa que a Besalú, y de bella nit, quan la mare de Sant Damas dormia, s´apoderaren de la Creu que al poble de sa naixença enviava el Sant Pare”.

La Santíssima Veracreu de Besalú. Història d´un mil·lenari (1017-2017)” és una munió tant de fets històrics com de tradicions que es van perden de la memòria col·lectiva poc a poc, i sens dubte, està bé recordar-los, i si així lo voleu fer llegiu aquest llibre d´història i us admirareu, i passareu una bona estona.

Es pot trobar a Olot Llibreria DRAC, Passeig d´en Blay 61; a Besalú Llibreria-Papereria Capellades, Avinguda Lluis Companys; a Girona Llibreria del Bisbat, Plaça del Vi; a Tortellà a la tenda El Cabasset; a Argelaguer botiga Ca la Xica, Carrer Major; a Sant Jaume de Llierca Llibreria-Papereria, Carrer principal.

Proximament ès trobara a, Banyoles, Figueres i Ripoll.

El llibre “La Santíssima Veracreu de Besalú. Història d´un mil·lenari (1017-2017)” de Eva Llansana Benaiges d´Argelaguer, es una recerca i investigació envers un tema de la història de Besalú, la preuada relíquia formada per unes estelles sagrades de “lignum crucis”

5 comentarios para “Ressenya del llibre “La Santíssima Veracreu de Besalú””

 1. lejarza said

  Societat

  BESALÚ – 30 març 2017

  Acte central dels mil anys de la Vera Creu de Besalú

  Diumenge, el reliquiari serà dut en processó de Sant Vicenç a Santa Maria

  R. E – BESALÚ

  La commemoració del mil·lenari de la Vera Creu de Besalú –que coincideix també amb els mil anys de l’efímer bisbat d’aquesta Vila Comtal– tindrà diumenge l’acte central: una processó que durà el reliquiari des de l’església de Sant Vicenç, on és habitualment, fins a la col·legiata de Santa Maria. La processó començarà a dos quarts de dotze i la missa a la col·legiata la presidirà el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

  Divendres vinent, festivitat dels Dolors, la Vera Creu formarà part per primer cop de la processó.

  La commemoració continuarà el 16 d’abril, amb l’estrena de la sardana Una Vera Creu mil·lenària, composta per Narcís Lagares, i al juny s’ha previst una romeria en honor de sant Prim i una conferència sobre el vessant artístic de la Vera Creu.

  Segons la tradició, el 1017 va arribar a Besalú un fragment de la creu on va morir Jesús, dipositada en un reliquiari en forma de creu, que seria robada al segle XIX. En la dècada dels anys 20, la família Cambó va cedir a la vila l’actual Vera Creu.

  http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1106380-acte-central-dels-mil-anys-de-la-vera-creu-de-besalu.html

 2. lejarza said

  El Punt/Avui Societat

  Besalú – 3 abril 2017

  Mil·lenari de la Veracreu i del Bisbat de Besalú

  La creu, identitat de la vila

  Besalú recupera la processó de la Vera Creu que du el reliquiari des de l’església de Sant Vicenç fins a la col·legiata de Santa Maria
  El bisbe de Girona presideix la missa i destaca les arrels que han configurat la vila

  Gemma Busquets – Besalú

  Divendres vinent, per primer cop la Vera Creu es convertirà en un pas de la processó dels Dolors

  La d’ahir va ser una diada històrica per a Besalú. Els estaferms acompanyaven la veracreu, en un passeig des de l’església de Sant Vicenç, on és habitualment, fins a la col·legiata de Santa Maria, antiga catedral de la vila comtal de Besalú. I la gentada seguia en processó, al so dels tambors, en un dia radiant, acompanyant la relíquia, pujant les escales –una vuitantena, havien comptat alguns veïns– que permeten accedir a Santa Maria.

  Històric perquè no només era una oportunitat per visitar “la pedra viva”, tal com va definir el bisbe de Girona, Francesc Pardo, Santa Maria [que és propietat privada], sinó també perquè es recuperava una processó i una relíquia, la veracreu, molt venerada pels besaluencs, i que s’havia deixat de fer feia més de cent anys. La relíquia de la veracreu, que segons la tradició el comte Tallaferro va portar de Roma, va ser robada el 1899. I el reliquiari conservat a l’església de Sant Vicenç és una donació de la família Cambó feta a la vila el 1923.

  La processó de la Vera Creu, amb ofici solemne presidit pel bisbe Francesc, era l’acte principal amb el qual aquest cap de setmana Besalú va commemorar els mil anys de l’efímer bisbat de la vila comtal, tal com va recordar el bisbe Francesc: “El comte Bernat Tallaferro de Besalú i la Cerdanya va aconseguir del papa Benet VIII l’elecció, l’any 1017, d’un bisbat amb seu a Besalú amb la jurisdicció en els límits dels seus comtats.” Per tant, va continuar, “durant uns anys el bisbat de Besalú va tenir vida pròpia”. D’aquell temps, recordava Francesc Pardo, n’han quedat els edificis, com Santa Maria, “que va ser la catedral d’aquell bisbat”, però sobretot la veracreu.

  Sobre la significació que té aquesta creu per als besaluencs, el bisbe en va destacar la marca d’identitat i que ha esdevingut el símbol de la vila comtal. “Què em suggereix a mi la celebració d’aquest mil·lenari?”, es va preguntar. “Reconèixer les arrels profundes que donen identitat a aquesta vila comtal.”

  Són arrels, va relatar el bisbe, que “han configurat la manera d’entendre una vila, la manera de comportar-se, d’afrontar els problemes al llarg de les generacions”. Pel bisbe, aquesta identitat que ha construït la vila, amb els edificis, també ho ha fet sobretot en “el tarannà i en els valors” i en el fet de celebrar el mil·lenari. “Si mantenim viva aquesta identitat, tenim assegurat el present i el futur”, va concloure. I en aquest sentit Besalú tornarà a treure la veracreu pels carrers, divendres vinent, amb la processó dels Dolors, quan per primer cop s’hi incorpora en un pas que es vol mantenir en les pròximes celebracions de Setmana Santa.

 3. lejarza said

  Besalú Festa del Mil·lenari de la Veracreu

  Diari de Girona 03.04.2017

  Aquest cap de setmana s’han celebrat els actes centrals de la Festa del Mil·lenari de la Veracreu de Besalú.

  Dissabte es va celebrar la conferència titulada El Bisbat de Besalú i la lluita per l’hegemonia a Catalunya (segles X-XI) a càrrec del catedràtic d’història medieval de la UPF, el Dr. Josep Maria Salrach Marés.

  Ahir va tenir lloc la processó de la Veracreu, que va sortir des de sant Vicenç. Al migda es va celebrar l’ofici solemne de commemoració del mil·lenari, presidit pel bisbe Francesc, a la col·legiata de Santa Maria, antiga canongia emplaçada a l’espai on hi havia la catedral.

 4. lejarza said

  GironaNoticies Besalú

  Besalú es volca amb la celebració del Mil·lenari de la Veracreu

  Besalú, Vila Comtal – 02/04/2017

  Unes 400 persones han assistit a l’Ofici Solemne que ha tingut lloc a la col·legiata de Santa Maria

  Dia històric el que s’ha viscut avui a Besalú. I és que aquest matí s’ha realitzat l’acte central del Mil·lenari de la Veracreu de Besalú. “No s’havia fet mai, i menys en un lloc tan especial com és la col·legiata de Santa Maria, que és el punt on va néixer el Comtat i el Bisbat de Besalú”, ha explicat el coordinador de l’acte central del Mil·lenari, Joan Balateu. La processó ha servit per portar el reliquiari des de l’església de Sant Vicenç fins a la col·legiata de Santa Maria.

  Un cop allà, unes 400 persones no s’han volgut perdre la missa dirigida pel Bisbe de Girona, Francesc Pardo. “Teníem preparades unes 200 cadires i hem fet curt. La veritat és que ha sigut tot un èxit”, ha comentat Balateu.

  L’Ofici Solemne de commemoració del Mil·lenari -iniciat a les 12 del migdia- ha posat punt final a un acte central que tindrà continuïtat amb l’arribada de la Setmana Santa. Els assistents a la missa han pogut adorar a la Veracreu, un fet que no es produïa des de feia més de 200 anys. “Veure reunits el poble de Besalú i la Veracreu no té preu.

  Penso que ha sigut un moment màgic”, ha assegurat Joan Balateu. Després de la jornada d’avui, els besaluencs tenen una cita amb la Processó dels Dolors, que es celebrarà als carrers de Besalú el divendres 7 d’abril. En aquest sentit, Joan Balateu ha afegit que l’acte de la setmana vinent també serà molt important, i una bona manera de continuar amb els actes commemoratius del Mil·lenari de la Veracreu i del Bisbat de Besalú 1017-2017.

 5. lejarza said

  Els llibres km 0 de la Garrotxa per aquest Sant Jordi 2017

  Recull dels últims títols escrits per autors garrotxins que seran presents el proper 23 d’abril

  Pau Masó | 20/04/2017

  NO FICCIÓ

  – La Santíssima Veracreu de Besalú, Eva Llansana.

  L’autora d’Argelaguer porta a terme una recerca i investigació sobre un dels principals temes de la història de Besalú: la seva veracreu mil·lenària. Aquest 2017 s’ha celebrat els mil anys d’existència d’aquesta relíquia que es va convertir en una de les més famoses del comptat. Es tracta d’un llibre històric amb un vocabulari senzill que ajuda a entendre i interessar-se pels fets.

  http://www.naciodigital.cat/garrotxa/noticia/16890/llibres/km/garrotxa/aquest/sant/jordi

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: