Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Setmana decisiva a Tortellà per tancar el conflicte amb Cycosa

Posted by lejarza en 21 marzo, 2017


Setmana decisiva a Tortellà per tancar el conflicte amb Cycosa

Per Jordi Altesa

L’Ajuntament demanarà als veïns el seu posicionament respecte a l’acord al qual s’ha arribat amb l’empresa olotina Cycosa per restaurar la pedrera dels comuns. Ho podran fer posicionant-se aquest dijous i divendres a favor de firmar aquest document amb l’empresa o bé portar-los als tribunals.

L’acord firmat amb Cycosa suposa que l’empresa s’encarrega de fer una restauració de mínims de l’espai en un màxim de dos anys i un termini de garantia conforme les actuacions no tenen imprevistos. Per tant, a l’Ajuntament no li costaria res aquesta reparació i donaria per tancat definitivament el capítol obert amb l’excés de material tret per Cycosa de la pedrera dels comuns. L’altra opció és rebutjar l’acord i portar la companyia als tribunals i esperar que la justícia els doni la raó. Una alternativa que inclou més incertesa sobre el resultat i, com a mínim, suposa pagar les minutes dels advocats. En declaracions a Ràdio Olot, l’alcalde Rafel Domínguez, ha explicat que és partidari de firmar aquest acord perquè permet tancar definitivament el conflicte.

Com es pot votar?

Els veïns podran votar a l’Ajuntament de Tortellà dijous i divendres de les 9 del matí a les 2 del migdia i de 4 a 8 de la tarda. Caldrà identificar-se amb el DNI i firmar un document on es posicioni en un sentit o altre. Per tenir present la decisió, Domínguez demana que hi hagi almenys un 40% de participació. Un compromís de consulta dels ciutadans que té consens polític local en la taula de seguiment del tema que van obrir.

Quin problema hi ha?

La pedrera dels comuns de Tortellà és de titularitat pública però es va cedir a Cycosa amb un acord que va durar 16 anys. El problema, segons ha corroborat un estudi municipal, és que aquesta companyia va treure més pedra de l’acordada. En teoria, podien fer extraccions sense anar més enllà dels 400 metres d’alçada però van arribar fins al 377, el suposa 23 metres més de pedres de l’acord. Això implica que Cycosa va treure sense consentiment mig milió de metres cúbics d’aquest espai de la Vall del Llierca.

http://www.elpunt.cat

Entrada a Cycosa i Cales de Llierca empresa situada al terme municipal d´Argelaguer al riu Llierca (Foto Lejarza Garrotxa)

Una respuesta para “Setmana decisiva a Tortellà per tancar el conflicte amb Cycosa”

 1. lejarza said

  Tortellà demana l’opinió dels veïns sobre la pedrera

  L’enquesta es farà dijous vinent i divendres i serà a porta tancada sense possibilitat de captar imatges

  ddg 21.03.2017

  L’Ajuntament de Tortellà ha programat una enquesta perquè els veïns puguin opinar sobre el futur de la pedrera dels Comuns. Aquest dijous (dia 23 de març) i divendres (dia 24 de març), els veïns podran entrar al despatx del secretari i exposar sobre un llistat d’opcions la seva preferida. L’acció -segons l’alcalde Rafel Domínguez- serà a porta tancada i no podrà ser coberta en imatges pels mitjans.

  L’horari de les votacions és de les 9 del matí a les 12 del migdia i de les 4 a les 8 hores de la tarda.

  Els veïns donaran una opinió no del tot vinculant sobre si l’Ajuntament tanca el litigi que manté amb Cycosa, l’empresa explotadora de la pedrera o en canvi accepta l’oferta que li ha fet l’empresa.

  Segons ha explicat l’alcalde, el compromís de l’empresa és restaurar la pedrera en el termini de dos anys. Després, encara hi haurà un període de garantia de 5 anys. A més, l’empresa es compromet a lliurar el permís d’explotació minera a l’Ajuntament. L’empresa tambè es compromet a donar 100.000 ? a l’Ajuntament com a compensació per l’explotació del 1993 al 2010.

  Domínguez ha indicat que l’Ajuntament tindra en compte els resultats de l’enquesta i confia que hi haurà una participació de més del 40%.

  Ha explicat que no hi ha campanyes a favor de continuar el litigi o d’acceptar la proposta de l’empresa. Segons ell, els veïns estan molt informats, perquè hi ha hagut diverses assemblees informatives, en les quals tothom ha pogut dir la seva. Segons ha explicat l’alcalde, durant uns 16 anys l’empresa va treure uns 50.000 m3 anuals de pedra de l’explotació.

  A partir del 2010, l’Ajuntament va considerar que l’empresa incomplia els acords d’extracció i treia més pedra del compte. Llavors, l’Ajuntament va tancar la pedrera i va iniciar un litigi, perquè la justícia decidís la restauració de la pedrera i la compensació a l’Ajuntament.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: