Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Vallfogona vallis facunda ín via francorum

Posted by lejarza en 13 marzo, 2017


Vallfogona vallis facunda ín via francorum

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

Arribem al micropoble de Vallfogona de Ripollès, nucli central del municipi que s´estén de Sant Bernabé a coll de Canes. En una escriptura de l´any 896 ja se li dona el nom de “Villa que nomen vocant Vallefacunda”, és ben cert que és proverbial la fecunditat de tota la vall, tant per l´abundor de fonts, moltes de les quals neixen als cims, com per la frondositac dels seus boscos de pins, faigs, alzines, roures i boixetars.

El poble esta situat a 956 metres d´altitud i el municipi compren una extensió de 38,88 km2.

Als segles de l´alta edat mitjana tingué un notable poblament; entre els anys 1700 i 1800 tenia uns 1.250 veïns; 927 el 1900; 392 el 1970 i 256 el any 1990. L´éxode del camp l´afecta profundament, de manera que son nombroses les masies deshabitades o en ruines. Ben poques en queden vives de les 102 masies de Vallfogona (i 40 del sector de LIaés, que sabem que existien al començament de segle.

La baronía (i després comtat) de Vallfogona de Ripollès estava subjecta al senyoriu dels vescomtes de Bas (Vall dén Bas – Garrotxa); a partir de l´any 1280 és de Dalmau de Palol; des del 1335 pertany als Milany; i als Pinos el 1374, fins que el 1625 passa a la casa d´Híjar, els hereus de la qual es varen anar venent tot el patrimoni. Pero des del segle nové, les esglésies i nombrosos alous pertanyien al monestir de Sant Joan de les Abadesses (dit Sant Joan de Ripoll).

El poblé s´agrupa a rentorn del castell, pero avui s´ha anat allargant vers la carretera per on passa el transit i on trobem el servei d´un assortidor de bencina abandonat.

Pero val la pena contemplar la imponent torre del castell de Vallfogona, popularment dit “la Sala” que fou bastir per Ramón de Milany vers any 1335.

L´abadessa Ranlo de Sant Joan de Ripoll (Sant Joan de les Abadesses), fervorosa i enèrgica, estén cap a altres sectors l´acció colonitzadora del monestir manant construir i consagrar 2 esglésies en “vallis facunda ín via francorum”, Sant Julià de Vallfogona i de Sant Joan. Al segle XII es renova la construcció; als anys 1425-1428 fou perjudicada greument pels terratremols; refeta, subsisteix encara com a nau davantera d´un gran edifici iniciar el 1756 i que malgrat tot ha restat inacabat. A l´enrrada d´aquesta església hi ha a térra una lauda sepulcral amb una campana gravada. Una dita immemorial assegura: “A l´església de Vallfogona no hi entraras ni en sortiras sense que trepitgis la tomba d´en Plafalgas”.

L´última abadessa va ser Ingilberga (996-1017) filla del comte de Besalú-Cerdanya Oliba Cabreta.

En uns antics goigs es diu:

Sant Joan, Ripoll, Vidra,

les planes de Vic i Olot,

de Bianya a Puigcerdá,

tots aquí ho alcansen tot”.

Ens anem cap a Argelaguer pel camí que ens marca la riera, trepitjem el llit d´aigua clara com un fil d´or, caminat anem tastant moltes de les fonts que el silenci de la natura es deixa sentir, moltes d´elles medicináls com les d´Esperonelt, Verdaguer, Tolosa, Pudenta, Fontfreda…, trobem el gorg del Dimoni en una fondalada que per la seva profunditat en diuen un “ull de mar”, la llegenda parla que el dimoni s´emporta al fons un ramat d´ovelles negres.

Deixem la riera i pugem cap a coll de Canes, la tradició ens diu que en temps remots, en un avenc d’una guixera abandonada al coll -que encara existeix- hi havia un estrany monstre, drac, lluert o llangardaix de mida considerable, una mena de serpent descomunal, que era el causant de destrosses i malvestats entre els animáls i les persones de la contrada. Amb moltissimà neu, caigudà recentment ens diriguim cap al nostre poble de la Vall del Llierca.

WP_20170127_11_33_24_Pro

La presidenta de l´Associacio de Veïns d´Argelaguer en el micropoble de Vallfogona de Ripollès. Vallfogona vallis facunda ín via francorum (Foto: Lejarza – Garrotxa)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: