Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´últim jaciment de petroli

Posted by lejarza en 6 marzo, 2017


L´últim jaciment de petroli

Argelaguer – Vall del Llierca

L´extracció de petroli desapareix de l´Espanya peninsular. El Ministeri d´Energia ha rebutjat concedir una pròrroga al permís d´explotació del jaciment Lora, ubicat a Ayoluengo (Sargentes de la Lora). Fonts d´aquest departament han informat que aquest era l´únic jaciment de petroli en terra que romania en actiu al país. A Espanya queda alguna explotació més, però són plataformes marines, situades enfront de les costes de Tarragona, han indicat les mateixes fonts.

El 6 de juny de 1964, el fred i tranquil poble de Ayoluengo de la Lora, a la província de Burgos, es convertia en l´epicentre informatiu del país.

Els esforços del règim franquista i del monopoli estatal Campsa semblaven haver donat els seus resultats, i d´aquest racó d´Espanya (Burgos), avui deshabitat, brollaven els primers litres de cru.

A l´església del poble van repicar les campanes i el somni daurat de convertir-se en els xeics del cru es va estendre entre tots els veïns de la zona. Diversos ministres es van presentar a la comarca a bord dels seus cotxes Seat 1.500.

Han passat 53 anys de la troballa; és l´any 2017 i el Govern acaba de retirar la concessió a l´empresa que explota el camp després dels 50 anys d´operació. En l´erm, aturats i oxidats, segueixen presents els 12 cavallets que van ser instal·lats en els 70 per bombar a la superfície el cru. El seu ús ha anat declinant i els 4.000 barrils que s´extreien diàriament en els primers anys de treballs han quedat reduïts a 150 en els últims dies d´explotació.

LGOEnergy explota-va els pous a través de la seva filial a Espanya, Companyia Petrolífera de Sedano (CPS).

La companyia ha treballat en els últims anys per aconseguir la continuació de la concessió de la Lora, però els canvis en la legislació d´hidrocarburs a Espanya, sumats als últims mesos d´incertesa política, en què no hi va haver un interlocutor clar, han derivat en la situació actual, en què la falta d´una resposta per part del Govern, primer, i la negativa a la pròrroga després, han obligat l´empresa a suspendre les operacions de Ayoluengo. Des de la companyia asseguren que no hi ha hagut una altra elecció.

D´acord amb el que preveu l´article 73.1.2 del Reglament de la Llei sobre Investigació i Explotació d´Hidrocarburs de 27 de juny de 1974, aprovat per Reial Decret 2362/1976, de 30 de juliol, en el termini de 60 dies comptats a partir del venciment del termini de vigència de la concessió d´explotació “Lora”, la concessionària haurà d´acreditar davant la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d´Energia, Turisme i Agenda Digital que ha complert amb totes les obligacions derivades de l´atorgament, presentant a aquest fi, una memòria amb les dades assenyalades en el referit article.

Així mateix, el concessionari haurà de presentar a la Direcció General de Política Energètica i Mines, l´actualització del pla d´abandonament de les instal·lacions denominat Ayoluengo Oilfield Decommissioning Programme, en el mateix, s´ha d´incloure el desmantellament de les noves instal·lacions incorporades a l´explotació, així com l´abandonament de tots els pous de la concessió.

La pròrroga es denega a haver-se complert ja els 50 anys que estipulava la concessió d´aquest jaciment, que data de finals dels anys seixanta.

LGO Energy, va sol·licitar al Ministeri d´Energia una nova llicència per operar el camp petrolifer durant 30 anys més.

lejarza

L´últim jaciment de petroli. L´extracció de petroli desapareix de l´Espanya peninsular. El Ministeri d´Energia ha rebutjat concedir una pròrroga al permís d´explotació del jaciment Lora (Burgos), ubicat a Ayoluengo (Sargentes de la Lora).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: