Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Mil anys de l’arribada a Besalú de la Vera Creu

Posted by lejarza en 31 enero, 2017


Mil anys de l’arribada a Besalú de la Vera Creu

Comencen una sèrie d’actes per commemorar l’efemèride, així com el mil·lenari de l’efímer bisbat besaluenc

El Punt/Avui, Ramon Estéban – Besalú

L’Ajuntament de Besalú, la Congregació dels Dolors, els Amics de Besalú, la parròquia i el Bisbat de Girona han iniciat aquest cap de setmana els actes de la commemoració del mil·lenari de l’arribada a la vila de la Vera Creu.

El programa es va inaugurar diumenge amb una missa a l’església de Sant Pere, oficiada pel bisbe. El moment culminant de la commemoració serà una processó, al mes d’abril.

Segons la tradició, el 1017 el comte de Besalú Bernat I Tallaferro va portar de Roma un fragment de la creu on havien crucificat Jesús. En la dècada següent, el fill de Bernat, Guillem Tallaferro, va donar la Vera Creu als monjos de l’aleshores canongia de Santa Maria. Segles més tard, aquell tresor religiós el traslladarien a l’església de Sant Vicenç.

Els fragments de fusta atribuïts a la creu els havien col·locat en un reliquiari daurat, que va ser robat a finals del segle XIX. El 1923, però, la família del polític Francesc Cambó va cedir a la vila una altra Vera Creu, que des d’aleshores es pot veure en un lateral de l’església de Sant Vicenç.

El bisbat

El 1017 també va ser l’any de la creació del Bisbat de Besalú. Aquella diòcesi, impulsada pel comte Bernat I Tallaferro, va durar fins a la mort d’aquest, el 1020. Guifré, l’únic bisbe d’aquella efímera diòcesi, no va tenir els suports polítics necessaris i va decidir marxar.

Fe, història, art i sardana

El programa del mil·lenari es reprendrà l’1 d’abril amb una conferència sobre el Bisbat de Besalú, a càrrec del catedràtic d’història medieval Josep Maria Salrach.

Per a l’endemà està previst l’acte central: la processó de la Vera Creu, encapçalada pel bisbe, que anirà de l’església de Sant Vicenç a la col·legiata de Santa Maria. Pocs dies després, el reliquiari es convertirà, per primer cop en la història de la vila, en un pas de la processó dels Dolors.

Per al diumenge de Pasqua s’ha programat la presentació de la sardana composta per Narcís Lagares Una veracreu mil·lenària.

El següent acte serà el 17 de juny i consistirà en una romeria a l’ermita de Sant Prim, que s’acabarà amb una missa presidida pel bisbe.

A la tarda del mateix dia, el professor d’art medieval Manuel Castiñeiras parlarà de la Vera Creu des del punt de vista simbòlic.

El mil·lenari es tancarà el 18 de novembre, amb una conferència del gestor cultural Joan Arimany i una missa.

wp_20170129_13_01_43_pro

La veïna d´Argelaguer, Eva Llansana i Benaiges promotora del Mil.lenari de la Veracreu de Besalu des de l´any 2013 (Foto: Lejarza – Garrotxa)

Una respuesta para “Mil anys de l’arribada a Besalú de la Vera Creu”

 1. lejarza said

  Guardonada una veïna d´Argelaguer en el XVIIIè Certamen Literari “Ramón Vidal de Besalú”

  Posted by lejarza en 21 abril, 2013

  Vall del Llierca, Argelaguer – Besalú – Girona: Guardonada una veïna d´Argelaguer en el XVIIIè Certamen Literari “Ramón Vidal de Besalú”.-El passat dia 19 de gener de 2013 es va celebrar la cloenda i lliurament dels premis del XVIIIè Certamen Ramon vidal de Besalú, al voltant de 250 persones van assistir a l´acte que es va fer a Cal Tronc i on l´organització va convidar a l´arquitecte i escriptor Joan Marcé, resident a la comtal vila. Aquesta divuitena edició va batre el seu record de participació amb 1564 treballs presentats en les diferents categories, grups i temes dels quals el jurat després d´una primera preselecció en va llegir 380 i va guardonar 42 treballs (29 premiats i 13 finalistes), que es van donar a conèixer en el marc de l´acte de celebració.
  Entre aquest participants i guardonats comptem amb una veïna d´Argelaguer, Eva Llansana i Benaiges, guardonada amb el premi “Josep Buch” per el seu treball “La Santíssima Vera- Creu de Besalú. Història d´un mil·lenari (1017-2017)” . Una recerca i investigació envers un tema de la història de Besalú , la preuada relíquia formada per unes estelles sagrades de lignum crucis que primerament va ser custodiada a l´església de Sant Genís i Sant Miquel Arcàngel i posteriorment a Sant Vicenç, i d´unes narracions miraculoses al seu voltant que la van convertir en la més famosa de les relíquies del comtat, promoguen autèntiques corrents de pelegrinatge cap a Besalú des de el més diversos punts de la geografia comarcal, regional i inclús més enllà de la nacional.
  I que segons tradició oral va obsequiar el Papa Benet VII a Bernat I “Tallaferro” en el seu viatge a Roma, en l´any 1017, quan va aconseguir la creació d´una Seu Episcopal en els seus dominis.
  Tot i així, transmesa en documents escrits hi ha una altre tradició que justifica la vinguda de la Veracreu mitjançant la intersecció del Papa San Damas I que la hauria regalat a la seva pàtria nativa Argelaguer, i que els comtes de Besalú la haurien portat a la capella del seu palau l´any 1025. Així mateix, trobem que Francesc Montsalvatje ens transmet , segons document de l´Arxiu de Santa Maria de Besalú:
  “Despres que lo Sr. D. Guillem Comte de Besalú y Dª Adelaida muller sua la donaren á la Parroquial Iglesia de Santa Maria, com consta ab acta de dita donació als 9 de Maig de 1025, y fou portada dins de una caixeta plana per ordre del glorios S. Dámaso Papa á dita Sr. Comte, y en dita caixeta los ferros están consumits y la fusta hastá sencera ab dos imatjes pintadas que hi ha la una de nostra Sra. Y la altre de S. Joan”. (Colección diplomática del Condado de Besalú”” Vol. XII, p. 58)
  I encara més sorprenent, si més no en referència a Argelaguer, és un extracte de la narració que apareix en la publicació quinzenal “La Veu de Catalunya”, del dimarts 12 de desembre de 1899, en referència al seu Pontífex Sant Damas I i a la Veracreu de Besalú, una noticia que resulta tan interessant com curiosa:
  “Des de el segle onze en que va portar-la de Roma el comte Tallaferro, era guardada en aquesta vila, siguen cada dia més estimada i més venerada.[…] Son també moltes las tradicions que aquí se conservant referent a la Vera Creu. Segons una de las mes curioses, quan S. Damas, fill d´Argelaguer (un poble veí de Besalú) era Sant Pare, envia un expres a la seva mare indicant-li el gran desig que tenia de veure-la i pregant-li que, ja que ell no podia anar a Argelaguer, anés ella a Roma. La mare de S. Damas donant compliment al desig del seu fill amb satisfacció immensa, i al acomiadar-se per a tornar a la seva terra, aquell li va donar tres Creus: la mes grossa destinada a Argelaguer, la mitjana a Besalú i la més petita a Santa Pau. La mare de Sant Damas s´atura a Besalú al tornar de Roma, i un cop aquí, crida a las persones principals i els hi digué que son fill li havia donat tres Creus, i que a Besalú li tocava la mitjana. Els de Besalú no s´hi conformaren ab que a Argelaguer tinguessin una Creu mes grossa que a Besalú, y de bella nit, quan la mare de Sant Damas dormia, s´apoderaren de la Creu que al poble de sa naixença enviava el Sant Pare”.
  I és que aquest treball és una munió tant de fets històrics com de tradicions que es van perden de la memòria col·lectiva poc a poc i, sens dubte, està bé recordar-los, i si així ho voleu fer podeu dirigir-vos a la Biblioteca de Besalú on està el treball “La Santíssima Vera-Creu de Besalú. Història d´un mil·lenari (1017-2017)” i, potser, pròximament a la Sala de Lectura d´Argelaguer.

  https://llierca.wordpress.com/2013/04/21/guardonada-una-veina-dargelaguer-en-el-xviiie-certamen-literari-ramon-vidal-de-besalu/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: