Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sant Jaume de Llierca vol inaugurar la Casa d´Entitats

Posted by lejarza en 5 enero, 2017


Sant Jaume de Llierca vol inaugurar la Casa d´Entitats

Argelaguer – Vall del Llierca

L´adequació de la Casa d´Entitats es troba a les acaballes i pràcticament només queda la instal·lació de l´ascensor.

L´equip de govern de l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca el considera el projecte més important del mandat fins a la data.

Acollirà una quinzena d´Entitats que hi ha al municipi, que demanaven espais públics per reunir-se i fer-hi activitats.

Després d´habilitar-hi l´espai jove a la planta baixa de l´edifici, ara fa tres anys, a mitjans de l´any 2016 va començar l´adequació d´espais de reunió i activitats destinats a les Associacions i entitats del municipi a les plantes primera i segona.

Entre aquests espais, hi haurà una sala de conferències amb capacitat per a 40 persones. L´actuació ha tingut un cost de 150.000 euros, finançat en un 50% pel Pla Únic d´Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i la resta amb recursos propis de l´Ajuntament.

El consistori vol inaugurar la Casa d´Entitats al febrer a molt estirar, aixi amb la d´Argelaguer l´àmbit de la Vall del Llierca disposarà de dues.

dscf0543

Casa d´Entitats d´Argelaguer (CEA), antic Ajuntament Crta d´Olot Nùm. 23. Foto: Lejarza – Garrotxa)

2 comentarios para “Sant Jaume de Llierca vol inaugurar la Casa d´Entitats”

 1. lejarza said

  Traspassa un dels darrers propietaris de la fàbrica Brutau de Sant Jaume

  Lluís Terradas Soler (1920-2017) va cedir 35 hectàrees per poder fer el polígon industrial de Politger i els terrenys de l’escola les Escomes

  xavier valeri 14.02.2017

  Lluís Terrades Soler va morir el 7 de febrer a Barcelona. Membre de la família Terradas Brutau, que va crear la fàbrica Brutau de Sant Jaume de Llierca a finals del segle XIX, va ser un dels principals precursors del darrer desenvolupament de la localitat.
  En la nota de condol, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha recordat que va cedir 35 hectàrees de terreny al pla de Politger perquè l’Ajuntament hi fes el polígon industrial. A més, el 1979 va cedir 7.000 m2 de terrenys de la família per construir l’escola de les Escomes.
  Era president d’honor de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i president del Consell de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya. Havia estat president de la Fundació Patronat Ribas.

  El seu pare era Bartomeu Terrades Brutau (1874-1948), el qual va ser un dels 12 fundadors del Futbol Club Barcelona, jugador i president del club entre el 1901 i el 1902. La seva mare era Pilar Soler, germana de Joan Soler, president de la gestora que va regir el Futbol Club Barcelona durant la postguerra.
  Lluís Terrades era un gran coneixedor de la indústria tèxtil. Ell considerava el tèxtil com un negoci car i complicat. Fer fil –ja en la seva època– era un procés complex. L’obertura de les bales, el cardatge, la preparació, la filatura i el bobinatge requereixen una gran quantitat de treballadors, en molts casos especialitzats. També necessiten molta energia per moure les màquines.
  L’any 2000, en l’elaboració de llibre Arrels i Llavors de Sant Jaume de Llierca, Lluís Terrades va valorar el tèxtil com una feina per a persones intel·ligents, on tot s’ha de fer amb molta precisió.
  L’aportació de Terrades a la publicació va ser la d’explicar el paper que va tenir la seva família en el desenvolupament urbà de la localitat. El 1880 Bertomeu Terradas de Figueres, casat amb Àngels Brutau, filla de Bonaventura Brutau (Sabadell, 1817-1879) va comprar una petita fàbrica a la vora del Fluvià al terme de Palau de Montagut.
  El mateix Lluís Terradas va explicar que va ser la primera fàbrica de producció de fil prim de Catalunya per al gènere de punt i per cosir. La fàbrica estava dirigida per Bertomeu Terradas i per Jaume Brutau.
  L’establiment dels Brutau havia de convertir el petit veïnat rural de Palau de Montagut en un poble industrial. Jaume Brutau que va ser regidor a Sabadell, va fer elaborar un pla urbanístic a l’arquitecte Isidre Bosch. El pla va permetre repartir la part alta del poble en parcel·les, perquè les compressin els treballadors i s’hi construïssin cases confortables. Jaume Brutau va residir a Sant Jaume durant 14 anys, amb la seva esposa i fills.
  Els Brutau, el 1895 van comprar una casa per convertir-la en rectoria, el 1897 van pagar l’enllumenat públic i el 1920 van pagar en gran part la xarxa d’aigua potable.
  El 1929, Àngela Brutau, filla de Jaume Brutau, va construir l’edifici de l’escola catòlica per a nenes que ara és l’Ajuntament.
  A l’inici dels 70, la fàbrica de fil Brutau s’havia convertit en una immensa infraestructura. Això no obstant, la crisi del petroli del 1973 la va convertir en inviable i va ha ver de deixar l’activitat. Tot i això, Lluís Terrades sempre hi va mantenir contacte.

  Energia
  A principis del segle XX, la fàbrica no en feia prou amb el salt d’aigua i tenia problemes amb la màquina de vapor. El consell d’empresa va decidir construir una presa a Vilallonga de Ter i va dur l’energia a Sant Jaume. Per vendre l’excedent van crear l’empresa Electro Brutau. La presa i la línia elèctrica encara són usades per Endesa.

 2. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca acaba les obres de l’Hotel d’Entitats

  Tindran un edifici amb biblioteca pública, sala de conferències, locals socials i un espai per a joves

  ddg 16.02.2017

  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca ha comptabilitzat en un termini de quinze dies la finalització de les obres de l’Hotel d’Entitats. L’alcalde, Jordi Cargol, ha explicat que falta posar un ascensor i ja començaran a planificar l’espai.
  L’edifici, que es troba situat al carrer Funosas, data de finals del segle XIX i havia estat escola, ajuntament i, fins i tot, havia tingut una petita dependència que era la presó. Segons ha explicat l’alcalde, les remodelacions no han afectat la sala que havia fet les funcions de presó. De fet, durant quasi tot el segle XX va ser l’edifici que reunia la major part dels serveis públics de la localitat.
  Després d’una primera remodelació que va deixar l’edifici assentat i ben cobert, acull l’espai jove a la planta baixa.

  A partir de la darrera actuació -segons va explicar l’alcalde-, tindrà una biblioteca que formarà part de la Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Girona i una sala de conferències. Aquests dos equipaments seran a la planta primera. A la segona planta, hi haurà els locals de les entitats del poble. L’alcalde ha explicat que Sant Jaume és una localitat rica amb associacions i el fet de poder-les dotar de locals propis dinamitzarà la vida social del poble.
  Cargol ha explicat que la darrera remodelació està valorada en uns 160.000 €, dels quals 70.000 han estat finançats per la Diputació de Girona i 90.000 per l’Ajuntament.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: