Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Associació de Veïns d´Argelaguer proposa dedicar el Consultori mèdic a Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya

Posted by lejarza en 21 octubre, 2016


L´Associació de Veïns d´Argelaguer proposa dedicar el Consultori mèdic a Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya

Argelaguer – Vall del Llierca

La Comissió de Festes d´Argelaguer a demanat a l´Associacio de Veïns (AVA), i a altres entitats del poble, propostes per a la Festa Major del papa Sant Damas I fill del municipi (Sant Damaso) per al dia 11 de decembre del 2016.

L´Associació de Veïns d´Argelaguer a fet la següent proposta, segons la instancià que publiquem a continuació:

Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) NIF G55218093 – Casa d´Entitats (Ajuntament Vell) Carrer Major 26 i Crtra d´Olot núm 23 Argelaguer 17853

Ajuntament d´Argelaguer Registre d´Entrada Nùm. 602 Data 05-10-2016

A/A: Regidoria de cultura – Comissió de Festes d´Argelaguer

L´Associació de Veïns d´Argelaguer a acordat proposar una activitat complementària per la Festa del papa Sant Damas del proper 11 de desembre; consistent en dedicar el Consultori mèdic del nostre poble a la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya, en una placa record, a Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 – Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya.

L´Associació de Veïns d´Argelaguer, pensa que podria portar-se a terme, aquest petit acte que proposem, poc abans de la sortida del gegant Masio per a la plaça, i amb un petit discurs de record de l´alcalde o de la regidora de cultura; hauria de convidar.se als familiars.

Maria Oliveras Collellmir

nota biografica

Va néixer al mas Morató, el 6 de setembre de 1910. Era la major de set germans i des dels set anys, ajudava als seus pares en la cura de bous i vaques, va deixar la casa pairal per cursar els estudis de batxillerat, de Magisteri i, finalment, de Medicina a la Universitat de Barcelona, on va començar als anys trenta.

Descartada una primera inclinació per l´Odontologia, cursà tota la carrera de Medicina i l´acabà l´any 1938, treballant ja com a metge els darrers mesos de la guerra, en el laboratorio del hospital Militar de Vallcarca, (Barcelona).

Després de la guerra, els vencedors no li van reconèixer el pla d´estudis republicà, i va haver de revalidar-los completament l´any 1941. Es collegià a Barcelona el 18 de desembre del mateix any, que també va ser el del seu casori amb el farmacèutic Narcís Esplugas i Sabater, amb qui va tenir dos fills, l´Albert (1942) i l´Enric (1946); aquest darrer, amb el anys, també serà metge.

Entre 1941 i 1944 treballa a l´Institut Neurològic amb el doctor Ley, al laboratori i a anestèsia.

L´any 1944 passa a l´Hospital Clínic, al laboratori del Servei del doctor Gibert Queraltó, i al quiròfan de neurocirurgia del doctor Ley.

El 1947 el doctor Robert Macintosh la convida a formar-se en la seva càtedra d´anestèsia a Oxford; hi va amb una beca i aprèn les més modernes tècniques anestèsiques del moment, que tot seguit amplia a Londres.

Amb aquest bagatge torna a Barcelona el 1948 i hi desenvolupa una anestèsia innovadora a l´Hospital Clínic i centres privats com la Clínica Dexeus.

Mes informació a:

L´Argelaga – Revista d´Argelaguer – Núm. 26 DESEMBRE 2010

>Maria Oliveras i Collellmir – Galeria de Metges Catalans s´en troban Fotografies,

Bibliografia i Hemeroteca relacionada a:

http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=FDJ

Argelaguer, 5 d´octubre de 2016 La presidenta: Eva Llansana i Benaiges

el-matrimoni-aleix-oliveras-i-llucia-collellmir-i-els-seus-fills-la-maria-es-la-segona-per-la-dreta-argelaguer-c-1918-familia-esplugas-oliveras

El matrimoni Aleix Oliveras i Llúcia Collellmir i els seus fills. La Maria és la segona per la dreta. Argelaguer, c. 1918. [Família Esplugas Oliveras]

mariaoliveras-collellmir2

Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 – Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya

Una respuesta para “L´Associació de Veïns d´Argelaguer proposa dedicar el Consultori mèdic a Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya”

 1. lejarza said

  La Galeria de Metges Catalans,
  el web del Col·legi de Metges de
  Barcelona (www.galeriametges.cat)
  que pretén divulgar les figures més
  destacades de la medicina catalana al
  llarg de la història, acaba de publicar
  unes pàgines biogràfiques dedicades
  a Candi Agustí Trilla (Castellfollit de
  la Roca, 1875-Olot, 1963), metge
  odontòleg, escriptor i polític. Entre
  els metges de la Garrotxa inclosos en
  la galeria hi ha Eveli Barnadas, Francesc
  Bartrina, Francesca Casaponsa,
  Joaquim Danés, Maria Oliveras i Jordi
  Pujiula.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: