Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Associació de Veïns d´Argelaguer proposa dedicar el Consultori mèdic a Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya

Posted by lejarza en 21 octubre, 2016


L´Associació de Veïns d´Argelaguer proposa dedicar el Consultori mèdic a Maria Oliveras Collellmir, la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya

Argelaguer – Vall del Llierca

La Comissió de Festes d´Argelaguer a demanat a l´Associacio de Veïns (AVA), i a altres entitats del poble, propostes per a la Festa Major del papa Sant Damas I fill del municipi (Sant Damaso) per al dia 11 de decembre del 2016.

L´Associació de Veïns d´Argelaguer a fet la següent proposta, segons la instancià que publiquem a continuació:

Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) NIF G55218093 – Casa d´Entitats (Ajuntament Vell) Carrer Major 26 i Crtra d´Olot núm 23 Argelaguer 17853

Ajuntament d´Argelaguer Registre d´Entrada Nùm. 602 Data 05-10-2016

A/A: Regidoria de cultura – Comissió de Festes d´Argelaguer

L´Associació de Veïns d´Argelaguer a acordat proposar una activitat complementària per la Festa del papa Sant Damas del proper 11 de desembre; consistent en dedicar el Consultori mèdic del nostre poble a la primera metgessa anestesiòloga a Catalunya, en una placa record, a Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 – Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya.

L´Associació de Veïns d´Argelaguer, pensa que podria portar-se a terme, aquest petit acte que proposem, poc abans de la sortida del gegant Masio per a la plaça, i amb un petit discurs de record de l´alcalde o de la regidora de cultura; hauria de convidar.se als familiars.

Maria Oliveras Collellmir

nota biografica

Va néixer al mas Morató, el 6 de setembre de 1910. Era la major de set germans i des dels set anys, ajudava als seus pares en la cura de bous i vaques, va deixar la casa pairal per cursar els estudis de batxillerat, de Magisteri i, finalment, de Medicina a la Universitat de Barcelona, on va començar als anys trenta.

Descartada una primera inclinació per l´Odontologia, cursà tota la carrera de Medicina i l´acabà l´any 1938, treballant ja com a metge els darrers mesos de la guerra, en el laboratorio del hospital Militar de Vallcarca, (Barcelona).

Després de la guerra, els vencedors no li van reconèixer el pla d´estudis republicà, i va haver de revalidar-los completament l´any 1941. Es collegià a Barcelona el 18 de desembre del mateix any, que també va ser el del seu casori amb el farmacèutic Narcís Esplugas i Sabater, amb qui va tenir dos fills, l´Albert (1942) i l´Enric (1946); aquest darrer, amb el anys, també serà metge.

Entre 1941 i 1944 treballa a l´Institut Neurològic amb el doctor Ley, al laboratori i a anestèsia.

L´any 1944 passa a l´Hospital Clínic, al laboratori del Servei del doctor Gibert Queraltó, i al quiròfan de neurocirurgia del doctor Ley.

El 1947 el doctor Robert Macintosh la convida a formar-se en la seva càtedra d´anestèsia a Oxford; hi va amb una beca i aprèn les més modernes tècniques anestèsiques del moment, que tot seguit amplia a Londres.

Amb aquest bagatge torna a Barcelona el 1948 i hi desenvolupa una anestèsia innovadora a l´Hospital Clínic i centres privats com la Clínica Dexeus.

Mes informació a:

L´Argelaga – Revista d´Argelaguer – Núm. 26 DESEMBRE 2010

>Maria Oliveras i Collellmir – Galeria de Metges Catalans s´en troban Fotografies,

Bibliografia i Hemeroteca relacionada a:

http://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=FDJ

Argelaguer, 5 d´octubre de 2016 La presidenta: Eva Llansana i Benaiges

el-matrimoni-aleix-oliveras-i-llucia-collellmir-i-els-seus-fills-la-maria-es-la-segona-per-la-dreta-argelaguer-c-1918-familia-esplugas-oliveras

El matrimoni Aleix Oliveras i Llúcia Collellmir i els seus fills. La Maria és la segona per la dreta. Argelaguer, c. 1918. [Família Esplugas Oliveras]

mariaoliveras-collellmir2

Maria Oliveras Collellmir (Argelaguer 1910 – Barcelona 2009), pionera de l´Anestèsia i de les anàlisis clíniques a Catalunya

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: