Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Visita pastoral del bisbe de Girona a Tortellà

Posted by lejarza en 20 octubre, 2016


Visita pastoral del bisbe de Girona a Tortellà

Argelaguer – Vall del Llierca

El 23 d´octubre el bisbe de Girona farà una visita pastoral a l´Arxiprestat de l´Alt Fluvià. A ¼ de 12 a l´església parroquial de Tortellà presidirà la missa amb els fidels d´aquesta parròquia i amb els d´Argelaguer i Sales de Llierca. Després es reunirà amb ells.

És ben clara la intenció de l´autoritat de la diòcesi gironina de fomentar la vida comunitària de les parròquies garrotxinas, les parròquies són “cèl.lules vives”, que funcionen automàticament i que, en la majoria dels casos, juguen un paper important en la convivència de les viles i aldees a la Vall del Llierca.

La parròquia és un ens que sembla estar molt lluny d´una veritable i profunda crisi, malgrat els petits desgavells conjunturals que pateix, l´empobriment general, que fa que, tant la comunitat de parroquians com la dels clergues, tinguin dificultats per sobreviure amb dignitat, sovint estan molt lluny de les realitats dels poderosos i les autoritats.

La primera notícia de l´església de Tortellà és en un document de l´any 1004. En aquest, Ot, bisbe de Girona, va reclamar al comte de Besalú, Bernat I “Tallaferro”, la possessió de l´església, anomenada “Sanctae Mariae de Torteliano”. El topònim ha anat canviant. Al segle XIV era “Tortayano”.

L´edifici actual és del segle XVIII, construït sobre el lloc on hi havia l´antiga església romànica. Dels orígens es conserva, a ponent, uns petits murs. En aquesta banda hi ha una porta i una finestra central cega i altres petites portes fetes en el segle XVIII. Una llinda indica la data del 1756.

Disposa d´una ampla nau, amb teulat a dues aigües, disposat de quatre capelles laterals que als exteriors es tradueixen en gruixuts contraforts per tal de sostenir l´elevada i pesant volta central.

El cimbori octogonal s´alça del creuer i la capçalera disposa d´un sol absis amagat per les dependències d´una gran sagristia. Restes de l´església romànica de la primitiva construcció del segle XI queda la façana principal situada a ponent de l´actual església. Es pot apreciar l´antiga porta d´ingrés, avui cegada, formada per una gran arcada de mig punt ultrapassat. Damunt seu, un finestral fet de carreus molt ben tallats que no comunica amb l´interior del temple i les restes de l´antiga espadanya de doble obertura.

Església neoclàssica aixecada entre el 1787 i el 1796 amb la col·laboració de la població que hi aportà treball i recursos econòmics. Té planta de creu llatina (nau travessada perpendicularment pel transsepte) amb un alt cimbori octagonal al creuer i capçada per un absis poligonal de set costats amb els murs blanquejats i amb carreus foscos a cantoneres; la resta dels murs presenta paraments de pedra vista fosca amb tècnica de maçoneria amb barreja de grans carreus matussers. El frontis té un portal rectangular amb marc de carreus encoixinats i un frontó triangular sota una arcada de maó embeguda dins el mur de maçoneria; alguns panys són de carreus desiguals i mal escairats. Una gran rosassa motllurada i atrompetada es troba a la part alta i una minsa cornisa angular corona la façana. Una espadanya d´un ull amb un rellotge d´esfera al dessota es troba sobre l´ala esquerra; al dret, a tramuntana, s´hi aixeca el campanar.

El campanar merament funcional coetani del temple. Té planta rectangular (6´10×6´65 m) i està coronat per una cornisa i una teulada a dos vessants. Els seus murs, de materials marronosos, són de maçoneria amb alguns panys de carreus matussers; a les cantoneres hi ha grans carreus. Alçada: 25´24 metres. Protecció: Bé cultural d´interès local. Identificador: IPA-10698

wp_20161007_12_36_21_pro

Tortellà (Foto: Lejarza Argelaguer)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: