Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Tortellà presentarà un preacord amb Cycosa d´Olot per restaurar la pedrera dels Comuns

Posted by lejarza en 16 octubre, 2016


Tortellà presentarà un preacord amb Cycosa d´Olot per restaurar la pedrera dels Comuns

Argelaguer – Vall del Llierca

L’Ajuntament de Tortellà i Cales Yesos y Cementos d´Olot SA (CYCOSA), instal·lada al riu Llierca al municipi d’Argelaguer, han arribat a un preacord a través del qual l’empresa del president de la Cambra de Comerç de Girona, restaurarà parcialment la pedrera dels Comuns.

Cycosa aprofitarà les obres que es fan en diversos municipis per reomplir el forat amb terra que permetrà fer-hi créixer novament la vegetació. L’Ajuntament explicarà als veïns el preacord i de quina manera es portarà a terme la restauració en un acte públic que organitzarà el proper 27 d’octubre.

L’extracció que Cycosa va fer de la pedrera dels Comuns de Tortellà va deixar un forat d’1,5 milions de metres quadrats. L’Ajuntament calcula que, durant el temps que va explotar la pedrera, l’empresa va extreure 500.000 metres cúbics més del que havia acordat amb el consistori.

És per això que l’administració local va interposar un litigi contra l’empresa que recentment s’ha reparat, en un dels seus dos aspectes, el de la restauració. Empresa i Ajuntament han arribat a un preacord que comporta el reompliment parcial de la pedrera amb 36.000 metres cúbics de terra natural.

Fa mesos que tècnics de l’Ajuntament i de l’empresa Cycosa, així com diversos organismes del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya treballen en una solució per a la pedrera dels Comuns de Tortellà. paral·lelament, una comissió formada per electes i tècnics del consistori, treballen en l’articulació d’un nou ús públic per aquest espai que es va veure modificat arran de l’explotació sense control, que durant anys va fer l’empresa Cycosa.

dscf1568

Tortellà presentarà un preacord amb Cycosa d´Olot per restaurar la pedrera dels Comuns (Foto: Lejarza Argelaguer – Garrotxa)

Anuncios

Una respuesta to “Tortellà presentarà un preacord amb Cycosa d´Olot per restaurar la pedrera dels Comuns”

 1. lejarza said

  L’Ajuntament de Tortellà presenta el projecte de restauració de la Pedrera dels Comuns

  El projecte de restauració de la Pedrera dels Comuns va ser presentat ahir a l’Ajuntament de Tortellà enmig de la polèmica sobre si la restauració l’havia de dur a terme la mateixa empresa que va sobreexplotar l’espai.

  L’Ajuntament de Tortellà va presentar ahir el projecte de remodelació de la Pedrera dels Comuns de Tortellà. Rafael Domínguez, alcalde del municipi, va encetar la presentació posant en antecedents als presents. Rafael Domínguez va explicar que hi ha una reclamació posada a l’empresa CYCOSA mitjançant un expedient sancionador que consta de tres parts: La restauració de l’espai, la sanció per incompliment urbanístic i els danys i perjudicis per sobreexplotació de l’espai.

  La restauració serà parcial degut a que una restauració total costaria 1 milió i mig d’euros i es necessitarien 25 anys per fer-la. L’objectiu és deixar-ho ambientalment acceptable i, amb el temps, poder donar-li un ús pel poble.

  Quan Rafael Domínguez va acabar la seva exposició, va agafar el torn Marc Ambrosio, enginyer tècnic de mines i tècnic municipal de la Pedrera dels Comuns, que va detallar tots els procediments que s’havien dut a terme per confeccionar el projecte. La intenció és que el març de 2019 sigui el moment en el què aquest espai pugui tornar a obrir-se pel públic i que la gent hi pugui fer activitat sense risc. La restauració es farà per fases, amb l’objectiu de poder controlar-la millor i sent les zones més vistoses les primeres en ser restaurades.

  Tot i la intervenció d’alguns veïns mostrant la seva disconformitat amb el projecte, al final la satisfacció va regnar a la sala perquè un cop acabada l’obra, l’empresa CYCOSA perdrà els drets d’explotació minera de l’espai, fet que acabarà amb més de dues dècades d’extracció de minerals i retornarà l’espai al poble de Tortellà.
  http://www.olot.tv/noticies/lajuntament-tortella-presenta-projecte-restauracio-pedrera-dels-comuns/

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: