Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els humans i el foc

Posted by lejarza en 12 octubre, 2016


Els humans i el foc

Joan Abad Arbussé

Aquest article va ser publicat a les pàgines 34 i 35 del número 13 de la revista El Comú. Butlletí d’Informació Municipal de Tortellà

Durant segles, la gent de Tortellà i rodals va tenir una relació molt estreta amb l’agricultura.

Als anys cinquanta del segle passat, aquest sistema econòmic va entrar en crisi i molta gent va deixar les terres i els treballs al bosc i se’n van anar a treballar “a la fàbrica.”

L’arrel d’aquest canvi en l’economia dels pagesos cal buscar-la en les novetats que es van produir a les ciutats importants de Catalunya: el carbonet de cuinar va ser substituït per l’anomenat “gas ciutat”, que s’obtenia fent entrar en combustió el carbó de pedra (antracita). Llavors, els gasos que es generaven s’emmagatzemaven en grans dipòsits i el producte resultant de la mala combustió es distribuïa per tota la ciutat.

El carbó de coc, element residual, s’aprofitava encara per les cuines i pels sistemes de calefacció. Però el cop que va ser fulminant, i definitiu, va ser la bombona de butà: tothom que encara es guanyava la vida al bosc –i tota la cadena d’intermediaris que això generava–, van anar de cap a la ruïna.

El progrés els va passar pel damunt com una piconadora i d’aquells negocis, no en va quedar ni rastre en pocs anys. I d’aquesta història, relacionada estretament amb l’economia local, i amb moltes famílies, tampoc.

Els primers camps que es van treballar al terme de Tortellà, al Neolític (entre set i vuit mil anys abans d’ara), van ser els de la Casa Nova, el Serrat del Pont, la Quintana, Can Jou, Lloret…

Les proves d’aquesta asseveració es troben congelades en el temps a la Bauma del Serrat, on una colla d’arqueòlegs, als anys norant del segle XX, van posar al descobert les nombroses ocupacions que hi van tenir lloc al llarg de molts mil·lennis.

Hi ha una extensa obra per consultar, a l’entorn d’aquest jaciment arqueològic, al Museu Comarcal de la Garrotxa, l’antic Hospici d’Olot. La Montserrat Mallol, la seva directora, em va deixar que en custodiés la col·lecció completa, cosa que li agraixo profundament.

A principis d’abril d’aquest any, a l’eixida del Serrat vam encendre uns focs utilitzant els materials d’aleshores: bolets d’esca, avellaner, boix, pollancre… Aquesta tècnica ens ha fet decididament humans.

Sense el foc, difícilment hauríem aconseguit arribar als nivells actuals de progrés. Paradoxalment, en l’actualitat el foc és invisible. L’utilitzem contínuament a la cuina, però pràcticament no el veiem.

L’hem domesticat de tal manera que si una àvia de fa un segle entrés en una de les nostres actuals cuines, pensaria que tot allò és obra del dimoni i tindria un cobriment de cor.

Als amics Jordi, Gilbert i Esteve, que van mostrar un gran interès en saber com s’encenia un foc a la prehistòria, els vaig deixar les meves eines per tal que ells mateixos l’encenguessin.

Amb una petita demostració per part meva, allò d’iniciar algú en qualsevol dels nostres assumptes –perquè els humans som uns primats molt espavilats i solem aprendre les coses per imitació–, de seguida van comprendre aquesta senzilla tècnica, tan pròxima a nosaltres i a l’hora tan distant, i van encendre els seus focs entre confusos i radiants.

Set mil anys enrere, i a uns pocs metres d’on estàvem, les coses eren ben diferents: si no encenies el foc, no menjaves calent. En cap cas, encendre’l no era cap joc intel·lectual de quatre espavilats: els era imprescindible, perquè s’hi jugaven la supervivència.

El Serrat del Pont, Tortellà. Juliol de 2013

wp_20161007_12_34_19_pro

Tortellà pont medieval del riu Llierca (Foto: Lejarza – Argelaguer)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: