Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Instal·lada la caseta d´observació d´aus d´Argelaguer al riu Fluvià

Posted by lejarza en 7 octubre, 2016


Instal·lada la caseta d´observació d´aus d´Argelaguer al riu Fluvià

Vall del Llierca – Argelaguer – Garrotxa

El Consistori d´Argelaguer (IPA) a instal.lat una caseta d´observació d´aus fluvials, a la resclosa d’en Bassols Energia d´Olot, la caseta queda situada al costat de la resclosa, en una plana, cosa que permet una bona observació de les aus, sota les aigües del riu Fluvià hi creixen herbassars de Potamogeton i també hi ha llenties d’aigua (Lemna).

A les vores de la resclosa hi prolifera el canyís (Phragmites australis), la boga (Typha dominguensis), les jonqueres de jonc boval (Scirpus holoschoenus), el càrex pèndul (Carex pendula), els herbassars de gram d’aigua (Paspalum paspaloides), etc.

La vegetació forestal de ribera hi està molt ben constituïda, amb vernedes (hàbitat d’interès comunitari prioritari: codi 92E0) i salzedes (hàbitat d’interès comunitari: codi 92A0) i espècies com el vern (Alnus glutinosa), el salze (Salix alba), la sarga (S. elaeagnos), el freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia), etc.

L´Espai destaca pel seu bosc de ribera. Constitueix un punt important per la dispersió de llavors d’arbres de ribera autòctons. Així mateix, és una zona de nidificació i hivernada d’ardèids.

L’existència d’aquest bosc de ribera ben conservat fa que aquesta resclosa sigui un punt important de descans de molts ardèids. Així mateix, a la zona hi nidifiquen diverses espècies d’anàtids i s’hi observen amb regularitat diversos limícoles.

Particularitats ecològiques i biològiques:

De especial interès per la seva aportació a la diversificació dels sistemes naturals de la conca o l’àrea geogràfica on es localitza.

1- Presència d’una comunitat forestal de ribera ben estructurada i amb genotips propis de la zona.

2- Important zona de refugi i hivernada d’ocells i diverses comunitats d’animals terrestres.

3- Elevada diversitat biològica i representativitat.

4- Presència d’espècies de flora i fauna dels annexos II i IV de la Directiva Hàbitats de la Unió Europea.

5- Presència d’hàbitats naturals de l’annex I de la Directiva Hàbitats.

6- Nidificació d’aus de l’annex I de la Directiva d’aus.

7- Presència d’espècies de flora i fauna dels annexos 3 i 4 del Decret 328/1992, pel qual s’aprova el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

8- Zones importants per a la conservació d’espècies de fauna de l’annex de la Llei 22/2003, de protecció dels animals.

9- Pla de conservació de la Lutra lutra (llúdriga) (DMAH), gestió activa, Espai inclòs dins el Pla de Conservació de la Llúdriga (Ordre MAB/138/2002).

10-Forma part de l’espai de la Xarxa Natura 2000 ES5120021 “Riu Fluvià”

wp_20161001_11_33_24_pro

Instal·lada caseta d´observació d´aus d´Argelaguer al riu Fluvià (Foto 1: Lejarza Vall del Llierca – Garrotxa)

wp_20161001_11_35_24_pro

Instal·lada caseta d´observació d´aus d´Argelaguer al riu Fluvià (Foto 2: Lejarza Vall del Llierca – Garrotxa)

Anuncios

Una respuesta to “Instal·lada la caseta d´observació d´aus d´Argelaguer al riu Fluvià”

 1. lejarza said

  La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable
  L’ACA reconeix que una de les causes de l’estat d’aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals dels rius» i destinarà 7 milions de € a recuperar-los
  girona | f.b. 20.10.2016

  El bosc de ribera, aquesta frondosa vegetació que creix a la vora dels rius, llacs, estanys o altres dipòsits d’aigua dolça, no serveix només per fer ombra quan anem de pícnic o per albergar famílies d’ànecs de coll verd. Una de les virtuts d’aquest ecosistema és que permet abaratir els costos per generar aigua potable gràcies a la seva capacitat per contribuir a la millora de la qualitat del riu. Sempre que aquest hi sigui present i en bones condicions, és clar.

  No és aquest el cas dels boscos de ribera de les comarques gironines (i de la resta de Catalunya). L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va posar ahir de manifest que a casa nostra aquestes formacions boscoses estan en regressió i «degradades», i necessiten una atenció urgent. Ho va dir en el marc de la jornada «Confluència d’usos al bosc de ribera», celebrada a Girona i organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la Xarxa de Custòdia del Territori. El director de l’ACA, Jordi Agustí va recordar un estudi recent en el qual s’arribava a la conclusió que els boscos de ribera permetien estalviar milers d’euros anuals en la potabilització de les aigües. I també va reconèixer que una de les causes de la degradació d’aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals dels nostres rius». A Girona l’exemple més paradigmàtic d’això és el Ter, riu transvasat, amb un cabal tan baix que supera periòdicament el llindar de la il·legalitat i on encara hi ha molt de camí a recórrer per preservar la seva vegetació.
  Agustí va aprofitar la jornada per anunciar una injecció de 7,2 milions d’euros per recuperar aquests boscos en un termini de cinc anys. D’aquests, 5,7 milions seran per restaurar-los en l’àmbit de les conques internes, mentre que el milió i mig restant es destinarà a subvencionar les tasques que fan les entitats de custòdia del territori. Amb això, l’organisme públic pretén complir els objectius de la Directiva Marc de l’Aigua.
  A banda de la falta de cabals, el director de l’ACA va apuntar a altres causes del mal estat dels boscos de ribera, com la pressió urbanística, les grans infraestructures, una gestió agrària extensiva i una gestió silvícola «cada vegada més complexa». Així mateix, també va enumerar altres beneficis derivats d’una bona cura dels boscos: «un bon estat del bosc de ribera implica un millor comportament hidràulic del riu en cas d’avingudes i una millor qualitat de les aigües. Per aquest motiu, la recuperació i conservació del bosc de ribera es converteix en un aspecte important en la gestió dels recursos hídrics».

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: