Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Porcs senglars

Posted by lejarza en 5 octubre, 2016


Porcs senglars

Lídia Angelats Jordà, Ripoll (Ripollès)

Tornant amb els porcs senglars. Les caceres de nit amb focus de cine i de dia, ai las! Déu meu, on ets, que deixes aquests éssers tan desvalguts?

Ara tinc entès, segons el seu diari informava, que la Generalitat té pensat fer una gran entesa a tres bandes; per una part la mateixa Generalitat, per l´altra, els caçadors i els agents forestals. Aquí en falta alguna altra. La part a favor dels grans enemics, els senglars, i de suavitzar-los el càstig per ser tan lletjos i no saber-se defensar.

Aquesta part a favor dels senglars hi ha de ser. És just que hi sigui, tant per ells, que puguin viure una mica més tranquils i menys perseguits, i per la gent més digna. Alguna associació protectora dels animals? Jo sóc sòcia a Ripoll de la protectora d´animals.

Que els pagesos posin tanques als camps està bé. Diuen veus que hi ha porcs senglars que són nascuts en granges i després tirats a la naturalesa. O sigui, serien mig domèstics (si això és veritat que deixin de fer-ho) i que els agents forestals, primer de tot, han de ser protectors de la naturalesa, no dels caçadors.

I que fer l´home (o l´ésser humà) més pacífic, seria també molt interessant. Seria un present i futur de vida millor per a tots. I com que en aquest món, al planeta Terra, s´hi viuria tan bé, no s´haurien de gastar tants diners tractant d´arribar a uns planetes impossibles. I si per aquelles coses fossin possibles, l´ésser humà avui dia no estaria a l´altura ni ètica, ni moral, ni de bondat, per anar enlloc: a portar la guerra i el pillatge.

Anuncios

Una respuesta to “Porcs senglars”

 1. lejarza said

  La Generalitat de Catalunya aposta per la caça malgrat la seva ineficàcia i el rebuig social

  http://www.elgarrotxi.cat/la-generalitat-de-catalunya-aposta-per-la-caca-malgrat-la-seva-ineficacia-i-el-rebuig-social/

  Des de FAADA volem transmetre la nostra preocupació davant el recent anunci per part de la Generalitat de Catalunya d’elaborar una nova llei de caça, que substituirà l’anterior de 1970, i que reconeixerà la “funció social” d’aquesta activitat. I el nostre desconcert davant la decisió de crear una comissió interdepartamental per controlar i prevenir els danys produïts per la fauna cinegètica sense comptar amb la representació de cap entitat ecologista o de protecció animal, però sí amb la Federació Catalana de Caça.

  Aquests recents anuncis ens deixen particularment perplexos sobretot considerant que des FAADA hem mantingut comunicacions amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, Àrea de caça i Pesca continental al llarg dels últims mesos. Comunicacions que van culminar en una reunió a les oficines de la Generalitat durant la qual els seus responsables reconeixien el fort rebuig social que provoca la caça i asseguraven que el 2017 treballarien la regulació d’aquesta activitat per respondre a aquesta demanda social.
  En el seu comunicat sobre la creació d’aquesta Comissió, el Govern afirma que les poblacions d’animals accedeixen a zones urbanes o periurbanes i produeixen accidents de trànsit, sense esmentar que els caçadors provoquen part d’aquestes migracions. Segons l’estudi que s’esmenten, realitzat entre 2007 i 2011, aquests accidents van augmentar un 41% i van ser protagonitzats en un 85% per senglars. En l’estudi no especifiquen si l’època de les col·lisions coincidia amb la temporada de caça o no.
  Segons ells mateixos declaren, en el període que va de 2003 a 2015, que s’han autoritzat gairebé 25.000 operacions de captura excepcionals per danys a l’agricultura, de les quals la meitat van ser atribuïdes als senglars com a espècie responsable, i també s’han fet noves i més contundents batudes, i malgrat tot, com el mateix Govern ha admès “la densitat de senglars s’ha multiplicat per set en el conjunt de Catalunya en les últimes dues dècades”. El que evidencia clarament que la caça no és la solució per reduir aquesta població d’animals.
  Però les qüestions que envolten el món de la caça no es limiten només a aquestes xifres i a aquesta informació esbiaixada. I els fets són molt preocupants:
  • Els majors de 65 anys poden obtenir llicència de caça gratuïtament.
  • Es pot atorgar una llicència a nens majors de 14 anys tan sols amb l’autorització dels pares.
  • Es pot obtenir la llicència de caça online, a través de l’oficina virtual, i a més per això la Generalitat atorga una bonificació del 10%. A la sol·licitud de la llicència no es requereix la llicència d’armes, ja que, de fet, es necessita tenir la de caça per obtenir la d’armes.
  • Si el Departament corresponent de la Generalitat ho autoritza, es pot caçar en qualsevol lloc de Catalunya. Concretament, dels 32.000 km2 del territori català, tan sols hi ha 80.380 Ha que són zona de seguretat (com les àrees urbanes), i 10.967 Ha que són refugi de fauna salvatge. És a dir, a Catalunya tan sols hi ha declarats 913 km2 on està prohibit caçar.
  • D’acord amb aquestes dades, els caçadors (60.000 federats) poden disposar del 97% del territori per abatre preses, mentre que la resta de la ciutadania (7.5 milions de persones) disposa de menys del 3%. És especialment greu en temporada alta de caça, quan les persones que no participen d’aquesta activitat, no poden passejar lliurement pel camp amb els seus gossos, amb els fills, fer rutes en bicicleta o accedir a un riu, perquè els camins es tallen, es tanquen les lleres, o hi ha caçadors disparant.
  • Abans de 2014, si un cotxe tenia un accident en zona de caça, el conductor afectat podia reclamar diners per danys als caçadors. Però a partir d’aquesta data els conductors són responsables dels danys que els senglars puguin ocasionar en xocar amb els seus vehicles, llevat que puguin demostrar que l’accident era conseqüència directa de l’acció de la caça.
  Aquesta activitat té a més diversos “efectes col·laterals”:
  • Provoca sobrepoblació d’espècies, ja que està permès fer repoblacions i alliberaments, segons indica la mateixa Generalitat. Només cal comunicar-ho a través d’un formulari, amb 48 hores d’antelació, indicant l’espècie que es va a alliberar i a on. És lícit preguntar-se qui controla aquests alliberaments i pot garantir que no s’introduirà un nombre d’individus superior a l’indicat.
  • Provoca la mort d’entre 25-30 persones (no totes són caçadors) cada any per armes de foc.
  • Fomenta el maltractament i l’abandonament de gossos ja que les condicions de vida dels animals de companyia usats per a caça són lamentables en general i, segons una enquesta realitzada a les protectores de Catalunya el 2010, el 60% dels gossos recollits per aquests centres són de races utilitzades pels caçadors.
  En el comunicat de premsa de la Generalitat, s’informa també de l’elaboració d’un Decret de comercialització de carn de caça, “per garantir la seguretat i fomentar una activitat econòmica lligada a la gastronomia i el territori”. Però no s’indica com es formalitzarà la venda d’aquesta carn, si els caçadors hauran d’estar donats d’alta al règim d’autònoms, quins impostos s’han de pagar i com es garantirà que aquest tipus de venda no acabi generant diner negre.
  Des de la Fundació FAADA, arran del nostre treball per a la gestió ètica de les poblacions d’animals i la col·laboració amb Manel López-Béjar, Cap del Departament de Salut Animal i Anatomia de la Facultat Veterinària de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), vam realitzar un informe sobre la problemàtica i les possibles alternatives per a la gestió de les poblacions urbanes dels senglars que al novembre es va enviar a tots els ajuntaments interessats en un control ètic d’aquesta espècie.
  Així mateix, el mes passat la UAB va posar en marxa un projecte per fer una prova pilot a Espanya. L’objectiu és avaluar l’efectivitat d’un tractament d’esterilització (Gonacon®) en els senglars per controlar la població en àrees urbanes i periurbanes. La GonaCon és una vacuna que redueix la producció d’hormones sexuals.
  En definitiva, tot i apostar i incentivar alternatives ètiques i eficaces pel control de poblacions, la Generalitat de Catalunya ha escollit fomentar una pràctica ineficaç i que provoca cada vegada més rebuig social.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: