Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La transformació ambiental es fa present en la vida dels habitants de la Garrotxa

Posted by lejarza en 3 octubre, 2016


La transformació ambiental es fa present en la vida dels habitants de la Garrotxa

Argelaguer – Vall del Llierca

La transformació ambiental cada dia es fa més present en la vida quotidiana dels habitants de la Garrotxa. Es tracta d´una comarca coneguda per les humitats, les boires, el plugim i les pluges de llevant persistents.

En els darrers anys, els períodes de calor d´estiu s´han allargat i accentuat, els hiverns han estat suaus i les pluges han estat breus encara que, en ocasions, molt fortes.

Evidències del canvi climàtic han provocat l´aplicació de totes les accions previstes en el Pla d´Energia Sostenible comarcal i municipals.

El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) també ha activat un pla d´aplicació d´energies sostenibles a edificis públics.

Ha efectuat accions concretes al pavelló polivalent d´Argelaguer i al centre cívic de Tortellà i a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa.

El consum individual d´energia ha anat evolucionant des del neolític fins avui de forma exponencial.

Fa 10.000 anys el consum diari per càpita era de 3.000 kcal/c.d, a l´edat del bronze era de 10.000, durant l´Imperi romà fou de 30.000, i ara, a Estats Units, és de 230.000 kcal/c.d.

El consum de Catalunya és de 95.000 kcal/c.d i el d´Espanya de 71.000 kcal/c.d. Si analitzem el consum d´una persona que tingui plaques solars, un habitatge ben resolt energèticament i cotxe elèctric per anar a treballar, el seu consum podria ser de 67.000 kcal/c.d, però si li sumem l´energia de la fabricació de l´habitatge, del cotxe, de les carreteres i dels serveis de sanitat, ensenyament i administració, el total puja a 80.500 kcal/c.d.

Vist amb perspectiva llunyana sembla que el consum de l´Imperi romà, el zenit de l´economia agrícola, podria ser un bon objectiu. Això implica passar del consum actual de 95.000 a 30.000 kcal/c.d, és a dir: una reducció del 68%.

El canvi climàtic ha sobrepassat l´àmbit de la iniciativa pública i els consells dels tècnics dels SIGMA d´Olot que havien semblat indicacions per un futur llunyà s´han concretat. Una de les recomanacions del pla d´energies comarcal era el de canviar els cultius. Per exemple, apostar per cultius amb menys necessitat d´aigua i més de sol que els actuals.

La realitat és que en els camps de la Vall de Bianya situats al costat de la N-260 han aparegut peus de cep i és d´esperar que creixin i la plana de Bianya tingui una transformació visual. És a dir, que els cultius de moresc es canviïn per raïms, d´altra banda i segons els experts molt més rendibles que el blat de moro.

WP_20160606_10_17_20_Pro

Argelaguer disposarà d´una instal.lació fotovoltaica amb un cost de 36.284,21€ i l´esta efectuant Wattia Innova, accions proposades al PAES – Pla d´Acció per a l´Energia Sostenible (Foto Lejarza Garrotxa)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: