Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca

Posted by lejarza en 1 octubre, 2016


Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca

Argelaguer – Vall del llierca

Ultima hora: la presidenta de L´Associacio de Veïns d´Argelaguer (AVA) i el president de l´Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca “No a la planta de triatge”, han decidit, que per realitzar la votació de la consulta popular contra la planta de triatge, de forma mès comoda per als veïns d´Argelaguer, deslocalitzar l´urna corresponen al poble per facilitar la votació, en la Casa d´Entitats d´Argelaguer (CEA), antic Ajuntament Crta Nùm. 23), la jornada electoral estarà oberta avui dia 1 d´octubre, de 10 del matí a 17,30 de la tarda, s´instalarà una urna i la papereta per votar.

Els participants en la votació han de tenir setze anys o més i portar el DNI.

Com que l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), donen suport a la l´Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca (AVSJ), ùs animent a pasar i votar: Ni a Sant Jaume ni enlloc de la Garrotxa. Casella del No!.

Si us plau, feu extensible a tota la gent que pogueu la necessitat d’assistir a la consulta. És un tema summament important per al respecte a la naturalesa de la Vall del Llierca, del nostre pobles, i els pobles agermanats de Tortellà, Maia de Montcal i Sales de Llierca. És important els fets i l´acció.

Us esperem a tots/es.

dscf0543

Casa d´Entitats d´Argelaguer (CEA), antic Ajuntament Crta d´Olot Nùm. 23. Foto: Lejarza – Garrotxa)

Anuncios

8 comentarios to “Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca”

 1. lejarza said

  El ple de l’Ajuntament d’Olot rebutja la moció de la CUP sobre la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca

  L’equip de Govern d’Olot, format per Convergència i el PSC, va rebutjar la moció de la CUP que pretenia donar suport a l’Ajuntament de Sant Jaume i mostrar l’oposició al pla especial de la planta de triatge a Can Coma de Baix.

  El Consell Comarcal i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca van anunciar dimecres un principi d’acord avançat pel qual la planta de triatge comarcal es reubicaria al sector sud del polígon de Poliger. Tot i així, la CUP va voler mantenir la moció contra el pla especial a la planta a Can Coma de Baix que havia entrat al ple de l’Ajuntament d’Olot. Considerava que era una bona manera perquè el consistori olotí mostrés el seu suport a l’Ajuntament de Sant Jaume.

  La moció va reunir els vots favorables de la resta de grups de l’oposició, amb alguns dubtes, i el rebuig de l’equip de Govern, que es va mostrar molt dur amb la CUP.

 2. lejarza said

  No rotund dels veïns a la planta de triatge de Sant Jaume

  Sols 218 persones voten en la consulta

  Els promotors diuen que els grups polítics van instar la gent a abstenir-se

  J. Ferrer – sant jaume de llierca

  Els veïns de Sant Jaume de Llierca i rodalia van votar, ahir, un no rotund en la consulta ciutadana sobre la planta comarcal de triatge que es projecta al municipi. De les 218 persones que van anar a votar, 214 van mostrar-se en contra del gran magatzem d’escombraries i només a 4 els sembla bé, segons dades facilitades, ahir a la tarda, per Antoni Tomàs, el president de l’Associació de Veïns No a la Planta de Triatge de Sant Jaume.

  De les deu del matí a les sis de la tarda, les persones de més de setze anys de Sant Jaume –841 habitants segons el padró del 2015– i voltants estaven cridades a expressar-se sobre el projecte de planta de triatge al centre cívic de Sant Jaume. L’equip de govern, del PDC (CiU), i el grup de l’oposició (Junts-AM) negocien conjuntament des de fa mesos amb el Consell Comarcal de la Garrotxa.

  Tot i el principi d’acord amb el Consell, que s’ha sabut aquesta setmana, els veïns crítics amb el projecte van decidir tirar endavant amb la consulta. En principi, la planta de triatge d’escombraries es podria fer al polígon industrial del Pla de Politger sud i no als terrenys rústics de Can Coma de Baix.

  Baixa participación

  Segons dades dels organitzadors, dels 218 votants, 146 eren de Sant Jaume i la resta, de municipis veïns com ara Tortellà, Argelaguer, Sant Ferriol o, fins i tot, alguns dels seus pobles. A Sant Jaume, hi va haver els 4 únics vots favorables (i 142 en contra) i a Argelaguer hi va haver 10 votants.

  Amb les dades de participació a les mans, Tomàs va assenyalar que no quedaran de braços plegats. Mantenen que no volen la planta i estan disposats a anar al Parlament a protestar. Afirma que, havent-hi plantes a Ordis i Pedret i Marzà, no cal que n’hi hagi una a Sant Jaume de Llierca.

 3. lejarza said

  Begur aposta per la recollida selectiva porta per porta
  L’Ajuntament considera que mantenir l’actual model d’anar a l’abocador a la llarga seria molt més car
  http://www.elpuntavui.cat/territori/article/10-administracions/1008698-begur-aposta-per-la-recollida-selectiva-porta-per-porta.html?utm_campaign=portadashare&utm_source=twitter&utm_medium=epa

 4. lejarza said

  Besalú opta per la recollida d´escombraries porta a porta

  Argelaguer – Vall del Llierca

  L´Ajuntament de Besalú (Garrotxa), va aprovar el plec de clàusules administratives i tècniques per optar al servei de recollida d´escombraries basat en el porta a porta.

  La regidoria de Medi Ambient de Besalú, ha qualificat l´aprovació de primer i important pas per poder començar a fer la recollida porta a porta a tot el municipi a la primavera del 2017.

  Han considerat que el motiu del canvi són les directives europees de medi ambient, les quals tendeixen a gravar la recollida de la fracció resta, tot el que no es pot seleccionar i s´ha de soterrar.

  Han indicat que l´augment de preu del cost de soterrar escombraries puja tant, perquè el subsòl ja no pot acollir tantes escombraries.

  La recollida porta a porta suposarà un canvi d´hàbits per als veïns, l´Ajuntament farà un seguit de campanyes informatives, l´aplicació del porta a porta suposarà l´eliminació de les acumulacions de contenidors en llocs estratègics del teixit urbà.

  Quedarà un àrea de contenidors per a la gent que s´hagi oblidat o no hagi pogut fer la selecció destinada al porta a porta.

  En un segon pas del porta a porta, l´Ajuntament preveu potenciar la gent que deixi bé i de manera regular la fracció demanada davant de la porta, en un futur els veïns pagaran per generació, els que barregin les escombraries pagaran més i els que ho facin bé pagaran menys.

 5. lejarza said

  La Garrotxa i el Pla de l’Estany no compartiran els lixiviats

  Diari de Girona Olot| x.v. 15.10.2016

  A pesar de l’acord del gener per compartir les infraestructures de residus, la Garrotxa i el Pla de l’Estany no compartiran el tractament de lixiviats. Els lixiviats són el darrer líquid del procés de descomposició dels residus. La divergència va sorgir en el decurs de l’aprovació del conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Beuda destinat a compensar Beuda per la ubicació de l’abocador comarcal al seu terme fins al 2020.
  El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), va aclarir que la Gar?rotxa i el Pla de l’Estany comparteixen tot el que tenen i tindran en infraestructures de residus. Això no obstant, el Pla de l’Estany disposa d’una planta de lixiviats que no pot ser usada pel Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual per la seva part té aprovat fer un vas pel tractament de lixiviats a Beuda que està valorat en 1.117.874 ?.
  L’aclariment d’Espona va tenir l’origen en una pregunta de Lluís Rubió (CUP), el qual va definir de feudal el tracte entre el Consell Comarcal i Beuda i va demanar perquè els veïns de Beuda no paguen escombraries. Va considerar: “És una manera de dir fem això, però tranquils que no us passarà res i a més tindreu controlat aquest impost”.
  Espona li va contestar que tots els municipis de Catalunya que tenen un abocador al seu terme d’una manera o altra reben una compensació. També va valorar que Beuda té un poblament disseminat i no pot rebre un tracte igual al dels nuclis urbans.
  En el mateix ple, el Consell Comarcal va aprovar un conveni amb els ajuntaments perquè li deleguin competències. L’objectiu és que els ajuntaments traspassin els contenidors vells de resta i envasos al Consell, perquè els pugui de vendre a millor preu. Ara el Consell fa un desplegament de contenidors nous.

 6. lejarza said

  Besalú abandona el sistema comarcal de recollida d’escombraries

  L’Ajuntament es deslliga del servei ofert pel Consell de la Garrotxa perquè el porta a porta que posarà en funcionament el gestionarà el municipi

  Ramon Estéban – BESALÚ
  L’Ajuntament de Besalú sortirà d’aquí a poc del sistema comarcal de recollida d’escombraries de la Garrotxa perquè ha decidit que a partir d’ara el municipi gestionarà el servei. El canvi està vinculat al fet que el consistori besaluenc té la intenció d’implantar l’any vinent a tots els domicilis la recollida porta a porta, un mètode que el Consell Comarcal de moment no preveu a curt termini. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir la corresponent convocatòria del concurs per fer-se càrrec del nou servei, per un import d’1,2 milions d’euros.
  Campanya informativa
  Abans no s’apliqui el porta a porta, l’Ajuntament de Besalú preveu obrir un procés informatiu, que anirà acompanyat de la distribució dels cubs entre els veïns per a dipositar-hi les diferents fraccions de deixalles. “Donarem facilitats per a la seva adquisició”, va dir ahir l’alcalde, Lluís Guinó (CiU), que admetia la possibilitat que al principi costi emmotllar-se als nous hàbits. Quant al cost que tindrà el nou sistema per als ciutadans, el consistori preveu que no implicarà cap encariment.
  Buscant el 70%
  A mitjà termini -hi afegeixen- es vol establir un “pagament per generació”, és a dir, fer que els habitatges que reciclin més i millor hagin de pagar menys que els que no ho fan, tal com passa en alguns països europeus.
  En línies generals, a Besalú cerquen d’arribar a l’objectiu marcat per la UE que al 2020 la recollida selectiva representi el 70% del total (ara la mitjana del país se situa al voltant del 30%).
  El canvi tindrà lloc –recalca Guinó– després d’haver fet diversos estudis i d’haver-ho consultat amb municipis on ja tenen establert el porta a porta, com ara Celrà i Vilablareix. Una altra referència és el pla pilot del porta a porta al barri de Racolta de Besalú mateix, que va anar “relativament bé”, segons l’alcalde.
  “Pot ser problemàtic”
  El Consell Comarcal admet que la recollida porta a porta no és, ara per ara, cap objectiu prioritari per a ells. “Estudiem la manera de millorar la recollida, que no ha de ser forçosament per mitjà del porta a porta, un sistema que pot funcionar en nuclis urbans però que resulta problemàtic en municipis que tinguin les cases disseminades”, va manifestar ahir el conseller de Medi Ambient, Santi Reixach.

 7. lejarza said

  La Garrotxa porta al jutjat l’opositor a la planta de residus

  Aproven un pressupost d’un milió per a l’inici del centre de residus – El contenciós de Sant Jaume contra la planta de residus queda suspès

  xavier valeri sant jaume de llierca 17.12.2016

  El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va convalidar el decret del 24 d’octubre que determina interposar accions civils i penals per injúries contra Tomàs Pineda i a totes les persones que puguin ser responsables d’haver lesionat la presidència del Consell en relació al centre de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca.

  La convalidació va tenir el suport del grup de CiU i el del PSC. Fins al proper ple els consellers que es van presentar per CiU al Consell Comarcal no representaran PDECat i Democrates per Catalunya. Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP hi van votar en contra.

  Antoni Tomàs Pineda és el president de l’associació de veïns No a la Planta de Triatge. Tomàs va increpar el consell de presidència del ple el dia de l’aprovació del Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, el 12 de juliol del 2013. El pla aprovat preveia fer la planta en unes finques fora del polígon. A finals de setembre, la planificació de les finques va quedar anul·lada, perquè el Consell i l’Ajuntament de Sant Jaume van acordar fer la planta dins del polígon.

  Poc després, l’associació deveïns No a la Planta va organitzar la darrera consulta envers la planta de residus a Sant Jaume.

  Tomàs ahir va exposar que no tem per res el contenciós del Consell Comarcal i va lamentar que el president, Joan Espona, no s’hagi querellat contra ell a títol personal.

  Al ple del Consell, Lluís Rubió (CUP) va dir: «Si el senyor president vol denunciar doncs endavant, però que ho faci fora del càrrec institucional que ocupa». Rubió també va considerar que el Consell hauria d’haver mantingut la confidencialitat de la persona.

  Narcís Feixas (ERC) també va estar en la mateixa línia. Va dir: «El Consell no ha de pagar les accions civils i penals contra aquest senyor».

  El president del Consell Comarcal, Joan Espona (CiU), va respondre: «Si no hagués estat presdent del Consell Comarcal ningú m’hauria maltractat».

  Conveni i pressupost

  La planta de triatge va estar present en una bona part del ple. Amb els vots a favor de CiU, el PSC i ERC van aprovar el conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la implantació, seguiment i control del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca. La regidora de Sant Jaume per ERC s’hi va abstenir i la CUP hi va votar en contra.

  L’acord posa les bases de la construcció de la planta de triatge de la Garrotxa al polígon. En base a l’acord el procediment contenciós administratiu interposat el seu dia per l’Ajuntament i l’Agrupació Naturalista contra la planta ha quedat suspès.

  També van aprovar el pressupost que puja 16.328.435,05 €. Dels comptes la partida més elevada és la de medi ambient amb 9.274.014,87 €, 1.386.264 € més que l’exercici anterior. L’augment està destinat a la planta de triatge i a les obres de complement del nou vas de l’abocador de Beuda.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/12/17/garrotxa-porta-al-jutjat-lopositor/819679.html

 8. lejarza said

  El Parlament, última esperança per aturar la planta de residus de Sant Jaume
  La CUP va retirar la proposta de resolució contra la polèmica instal·lació el 26 de setembre i ara la torna a presentar ?L’Associació de Veïns que és contrària a la seva obertura i els cupaires són el principal impediment a l’equipament de triatge
  x.v. 01.03.2017
  La darrera decisió sobre la planta de triatge de residus de Sant Jaume de Llierca tindrà lloc avui. Després d’anys de recursos, protestes, aprovacions i correccions, la comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya votarà la proposta de resolució de la CUP, que demana aturar la planta de triatge de la Garrotxa i la correcció del Pla de Residus de Catalunya, amb l’argument que el centre de triatge de residus de Sant Jaume és innecessari.
  L’Associació No a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca confia que el suport dels grups Catalunya Sí que es Pot i d’Esquerra Republicana de Catalunya facin triomfar la proposta de resolució de la CUP.
  El suport de Catalunya Sí que es Pot, ara, és el més segur. La història és que la proposta de resolució ja va ser presentada el 25 de setembre del 2016, però, en el darrer moment, la CUP la va retirar per votar-la més endavant. El motiu de la retirada va ser que la diputada de Sí que es Pot, Hortènsia Grau, va fer entrar una esmena que volia actualitzar la proposta de resolució. La CUP va decidir actualitzar la proposta i incloure-hi el text proposat per Catalunya Sí que es Pot.
  En canvi, el suport d’ERC és més confús. Els republicans no han estat sempre igual en el no a la planta en les decisions preses al Consell Comarcal de la Garrotxa. A vegades han votat no i a vegades s’han abstingut. En canvi els grups del PDeCAT i del PSC sempre han estat a favor de la planta. És més, la reclamen per considerar-la una solució al problema de la pujada del preu del servei de la recollida. Des que té representació al ple, la CUP hi ha votat en contra.
  A més, el grup JpSJ-AM-ERC, a l’oposició de Sant Jaume, va entrar dins l’acord del 6 d’octubre del 2016 per ubicar la planta dins del Polígon Industrial de Politger. En aquell moment, els republicans del poble van indicar que la ubicació de la planta al polígon era el mal menor.
  L’opinió dels republicans no és compartida per l’Associació de Veïns No a la Planta de Triatge. Els veïns consideren que ubicar la planta al polígon és apropar-la més al riu i no la volen de cap manera.
  Valoren que la solució al problema dels residus és la implantació general de la recollida porta a porta. L’alternativa suposa que cada veí es faci ell mateix el triatge.
  La ubicació al polígon va fer que els tràmits per la construcció de la planta s’acceleressin i la previsió de l’inici de les obres tingui una perspectiva de poc temps.
  El pressupost del Consell Comarcal té una partida d’un milió d’euros, que està definida com la primera aportació de l’Agència de Residus de Catalunya per al finançament de la planta de triatge.
  L’argument del Consell Comarcal de la Garrotxa és que sense la planta de triatge de Sant Jaume la vida de l’abocador de Beuda s’acabarà aviat i hi haurà un problema molt greu en el cost econòmic de la recollida. És a dir, haurien de portar els residus a una altra comarca.

  Proposta de resolució
  La proposta de la CUP -entre altres motius- exposa que la planta de triatge de Sant Jaume és innecessària, perquè seria una infraestructura molt propera a les plantes de Pedret i Marza (Alt Empordà) i la d’Orís (Osona). Assenyalen que amb la de Sant Jaume hi hauria 3 plantes de triatge en una línia de 95 quilòmetres.
  També argumenten la incidència en el medi ambient. Consideren que la planta afecta la connectivitat entre corredors biològics.
  A més, indiquen que hi haurà un trànsit de vehicles aliens a la comarca. La previsió és que la planta serveixi també per triar els residus del Pla de l’Estany.
  Els consells de la Garrotxa i el Pla de l’Estany tenen un acord d’ús d’infraestructures de residus des de fa poc més d’un any.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: