Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca

Posted by lejarza en 1 octubre, 2016


Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca

Argelaguer – Vall del llierca

Ultima hora: la presidenta de L´Associacio de Veïns d´Argelaguer (AVA) i el president de l´Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca “No a la planta de triatge”, han decidit, que per realitzar la votació de la consulta popular contra la planta de triatge, de forma mès comoda per als veïns d´Argelaguer, deslocalitzar l´urna corresponen al poble per facilitar la votació, en la Casa d´Entitats d´Argelaguer (CEA), antic Ajuntament Crta Nùm. 23), la jornada electoral estarà oberta avui dia 1 d´octubre, de 10 del matí a 17,30 de la tarda, s´instalarà una urna i la papereta per votar.

Els participants en la votació han de tenir setze anys o més i portar el DNI.

Com que l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), donen suport a la l´Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca (AVSJ), ùs animent a pasar i votar: Ni a Sant Jaume ni enlloc de la Garrotxa. Casella del No!.

Si us plau, feu extensible a tota la gent que pogueu la necessitat d’assistir a la consulta. És un tema summament important per al respecte a la naturalesa de la Vall del Llierca, del nostre pobles, i els pobles agermanats de Tortellà, Maia de Montcal i Sales de Llierca. És important els fets i l´acció.

Us esperem a tots/es.

dscf0543

Casa d´Entitats d´Argelaguer (CEA), antic Ajuntament Crta d´Olot Nùm. 23. Foto: Lejarza – Garrotxa)

Anuncios

18 comentarios to “Consulta Popular a Argelaguer contra la planta de triatge a la Vall del Llierca”

 1. lejarza said

  El ple de l’Ajuntament d’Olot rebutja la moció de la CUP sobre la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca

  L’equip de Govern d’Olot, format per Convergència i el PSC, va rebutjar la moció de la CUP que pretenia donar suport a l’Ajuntament de Sant Jaume i mostrar l’oposició al pla especial de la planta de triatge a Can Coma de Baix.

  El Consell Comarcal i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca van anunciar dimecres un principi d’acord avançat pel qual la planta de triatge comarcal es reubicaria al sector sud del polígon de Poliger. Tot i així, la CUP va voler mantenir la moció contra el pla especial a la planta a Can Coma de Baix que havia entrat al ple de l’Ajuntament d’Olot. Considerava que era una bona manera perquè el consistori olotí mostrés el seu suport a l’Ajuntament de Sant Jaume.

  La moció va reunir els vots favorables de la resta de grups de l’oposició, amb alguns dubtes, i el rebuig de l’equip de Govern, que es va mostrar molt dur amb la CUP.

 2. lejarza said

  No rotund dels veïns a la planta de triatge de Sant Jaume

  Sols 218 persones voten en la consulta

  Els promotors diuen que els grups polítics van instar la gent a abstenir-se

  J. Ferrer – sant jaume de llierca

  Els veïns de Sant Jaume de Llierca i rodalia van votar, ahir, un no rotund en la consulta ciutadana sobre la planta comarcal de triatge que es projecta al municipi. De les 218 persones que van anar a votar, 214 van mostrar-se en contra del gran magatzem d’escombraries i només a 4 els sembla bé, segons dades facilitades, ahir a la tarda, per Antoni Tomàs, el president de l’Associació de Veïns No a la Planta de Triatge de Sant Jaume.

  De les deu del matí a les sis de la tarda, les persones de més de setze anys de Sant Jaume –841 habitants segons el padró del 2015– i voltants estaven cridades a expressar-se sobre el projecte de planta de triatge al centre cívic de Sant Jaume. L’equip de govern, del PDC (CiU), i el grup de l’oposició (Junts-AM) negocien conjuntament des de fa mesos amb el Consell Comarcal de la Garrotxa.

  Tot i el principi d’acord amb el Consell, que s’ha sabut aquesta setmana, els veïns crítics amb el projecte van decidir tirar endavant amb la consulta. En principi, la planta de triatge d’escombraries es podria fer al polígon industrial del Pla de Politger sud i no als terrenys rústics de Can Coma de Baix.

  Baixa participación

  Segons dades dels organitzadors, dels 218 votants, 146 eren de Sant Jaume i la resta, de municipis veïns com ara Tortellà, Argelaguer, Sant Ferriol o, fins i tot, alguns dels seus pobles. A Sant Jaume, hi va haver els 4 únics vots favorables (i 142 en contra) i a Argelaguer hi va haver 10 votants.

  Amb les dades de participació a les mans, Tomàs va assenyalar que no quedaran de braços plegats. Mantenen que no volen la planta i estan disposats a anar al Parlament a protestar. Afirma que, havent-hi plantes a Ordis i Pedret i Marzà, no cal que n’hi hagi una a Sant Jaume de Llierca.

 3. lejarza said

  Begur aposta per la recollida selectiva porta per porta
  L’Ajuntament considera que mantenir l’actual model d’anar a l’abocador a la llarga seria molt més car
  http://www.elpuntavui.cat/territori/article/10-administracions/1008698-begur-aposta-per-la-recollida-selectiva-porta-per-porta.html?utm_campaign=portadashare&utm_source=twitter&utm_medium=epa

 4. lejarza said

  Besalú opta per la recollida d´escombraries porta a porta

  Argelaguer – Vall del Llierca

  L´Ajuntament de Besalú (Garrotxa), va aprovar el plec de clàusules administratives i tècniques per optar al servei de recollida d´escombraries basat en el porta a porta.

  La regidoria de Medi Ambient de Besalú, ha qualificat l´aprovació de primer i important pas per poder començar a fer la recollida porta a porta a tot el municipi a la primavera del 2017.

  Han considerat que el motiu del canvi són les directives europees de medi ambient, les quals tendeixen a gravar la recollida de la fracció resta, tot el que no es pot seleccionar i s´ha de soterrar.

  Han indicat que l´augment de preu del cost de soterrar escombraries puja tant, perquè el subsòl ja no pot acollir tantes escombraries.

  La recollida porta a porta suposarà un canvi d´hàbits per als veïns, l´Ajuntament farà un seguit de campanyes informatives, l´aplicació del porta a porta suposarà l´eliminació de les acumulacions de contenidors en llocs estratègics del teixit urbà.

  Quedarà un àrea de contenidors per a la gent que s´hagi oblidat o no hagi pogut fer la selecció destinada al porta a porta.

  En un segon pas del porta a porta, l´Ajuntament preveu potenciar la gent que deixi bé i de manera regular la fracció demanada davant de la porta, en un futur els veïns pagaran per generació, els que barregin les escombraries pagaran més i els que ho facin bé pagaran menys.

 5. lejarza said

  La Garrotxa i el Pla de l’Estany no compartiran els lixiviats

  Diari de Girona Olot| x.v. 15.10.2016

  A pesar de l’acord del gener per compartir les infraestructures de residus, la Garrotxa i el Pla de l’Estany no compartiran el tractament de lixiviats. Els lixiviats són el darrer líquid del procés de descomposició dels residus. La divergència va sorgir en el decurs de l’aprovació del conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Beuda destinat a compensar Beuda per la ubicació de l’abocador comarcal al seu terme fins al 2020.
  El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), va aclarir que la Gar?rotxa i el Pla de l’Estany comparteixen tot el que tenen i tindran en infraestructures de residus. Això no obstant, el Pla de l’Estany disposa d’una planta de lixiviats que no pot ser usada pel Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual per la seva part té aprovat fer un vas pel tractament de lixiviats a Beuda que està valorat en 1.117.874 ?.
  L’aclariment d’Espona va tenir l’origen en una pregunta de Lluís Rubió (CUP), el qual va definir de feudal el tracte entre el Consell Comarcal i Beuda i va demanar perquè els veïns de Beuda no paguen escombraries. Va considerar: “És una manera de dir fem això, però tranquils que no us passarà res i a més tindreu controlat aquest impost”.
  Espona li va contestar que tots els municipis de Catalunya que tenen un abocador al seu terme d’una manera o altra reben una compensació. També va valorar que Beuda té un poblament disseminat i no pot rebre un tracte igual al dels nuclis urbans.
  En el mateix ple, el Consell Comarcal va aprovar un conveni amb els ajuntaments perquè li deleguin competències. L’objectiu és que els ajuntaments traspassin els contenidors vells de resta i envasos al Consell, perquè els pugui de vendre a millor preu. Ara el Consell fa un desplegament de contenidors nous.

 6. lejarza said

  Besalú abandona el sistema comarcal de recollida d’escombraries

  L’Ajuntament es deslliga del servei ofert pel Consell de la Garrotxa perquè el porta a porta que posarà en funcionament el gestionarà el municipi

  Ramon Estéban – BESALÚ
  L’Ajuntament de Besalú sortirà d’aquí a poc del sistema comarcal de recollida d’escombraries de la Garrotxa perquè ha decidit que a partir d’ara el municipi gestionarà el servei. El canvi està vinculat al fet que el consistori besaluenc té la intenció d’implantar l’any vinent a tots els domicilis la recollida porta a porta, un mètode que el Consell Comarcal de moment no preveu a curt termini. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir la corresponent convocatòria del concurs per fer-se càrrec del nou servei, per un import d’1,2 milions d’euros.
  Campanya informativa
  Abans no s’apliqui el porta a porta, l’Ajuntament de Besalú preveu obrir un procés informatiu, que anirà acompanyat de la distribució dels cubs entre els veïns per a dipositar-hi les diferents fraccions de deixalles. “Donarem facilitats per a la seva adquisició”, va dir ahir l’alcalde, Lluís Guinó (CiU), que admetia la possibilitat que al principi costi emmotllar-se als nous hàbits. Quant al cost que tindrà el nou sistema per als ciutadans, el consistori preveu que no implicarà cap encariment.
  Buscant el 70%
  A mitjà termini -hi afegeixen- es vol establir un “pagament per generació”, és a dir, fer que els habitatges que reciclin més i millor hagin de pagar menys que els que no ho fan, tal com passa en alguns països europeus.
  En línies generals, a Besalú cerquen d’arribar a l’objectiu marcat per la UE que al 2020 la recollida selectiva representi el 70% del total (ara la mitjana del país se situa al voltant del 30%).
  El canvi tindrà lloc –recalca Guinó– després d’haver fet diversos estudis i d’haver-ho consultat amb municipis on ja tenen establert el porta a porta, com ara Celrà i Vilablareix. Una altra referència és el pla pilot del porta a porta al barri de Racolta de Besalú mateix, que va anar “relativament bé”, segons l’alcalde.
  “Pot ser problemàtic”
  El Consell Comarcal admet que la recollida porta a porta no és, ara per ara, cap objectiu prioritari per a ells. “Estudiem la manera de millorar la recollida, que no ha de ser forçosament per mitjà del porta a porta, un sistema que pot funcionar en nuclis urbans però que resulta problemàtic en municipis que tinguin les cases disseminades”, va manifestar ahir el conseller de Medi Ambient, Santi Reixach.

 7. lejarza said

  La Garrotxa porta al jutjat l’opositor a la planta de residus

  Aproven un pressupost d’un milió per a l’inici del centre de residus – El contenciós de Sant Jaume contra la planta de residus queda suspès

  xavier valeri sant jaume de llierca 17.12.2016

  El ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va convalidar el decret del 24 d’octubre que determina interposar accions civils i penals per injúries contra Tomàs Pineda i a totes les persones que puguin ser responsables d’haver lesionat la presidència del Consell en relació al centre de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca.

  La convalidació va tenir el suport del grup de CiU i el del PSC. Fins al proper ple els consellers que es van presentar per CiU al Consell Comarcal no representaran PDECat i Democrates per Catalunya. Esquerra Republicana de Catalunya i la CUP hi van votar en contra.

  Antoni Tomàs Pineda és el president de l’associació de veïns No a la Planta de Triatge. Tomàs va increpar el consell de presidència del ple el dia de l’aprovació del Pla Especial Urbanístic del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa, el 12 de juliol del 2013. El pla aprovat preveia fer la planta en unes finques fora del polígon. A finals de setembre, la planificació de les finques va quedar anul·lada, perquè el Consell i l’Ajuntament de Sant Jaume van acordar fer la planta dins del polígon.

  Poc després, l’associació deveïns No a la Planta va organitzar la darrera consulta envers la planta de residus a Sant Jaume.

  Tomàs ahir va exposar que no tem per res el contenciós del Consell Comarcal i va lamentar que el president, Joan Espona, no s’hagi querellat contra ell a títol personal.

  Al ple del Consell, Lluís Rubió (CUP) va dir: «Si el senyor president vol denunciar doncs endavant, però que ho faci fora del càrrec institucional que ocupa». Rubió també va considerar que el Consell hauria d’haver mantingut la confidencialitat de la persona.

  Narcís Feixas (ERC) també va estar en la mateixa línia. Va dir: «El Consell no ha de pagar les accions civils i penals contra aquest senyor».

  El president del Consell Comarcal, Joan Espona (CiU), va respondre: «Si no hagués estat presdent del Consell Comarcal ningú m’hauria maltractat».

  Conveni i pressupost

  La planta de triatge va estar present en una bona part del ple. Amb els vots a favor de CiU, el PSC i ERC van aprovar el conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la implantació, seguiment i control del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca. La regidora de Sant Jaume per ERC s’hi va abstenir i la CUP hi va votar en contra.

  L’acord posa les bases de la construcció de la planta de triatge de la Garrotxa al polígon. En base a l’acord el procediment contenciós administratiu interposat el seu dia per l’Ajuntament i l’Agrupació Naturalista contra la planta ha quedat suspès.

  També van aprovar el pressupost que puja 16.328.435,05 €. Dels comptes la partida més elevada és la de medi ambient amb 9.274.014,87 €, 1.386.264 € més que l’exercici anterior. L’augment està destinat a la planta de triatge i a les obres de complement del nou vas de l’abocador de Beuda.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/12/17/garrotxa-porta-al-jutjat-lopositor/819679.html

 8. lejarza said

  El Parlament, última esperança per aturar la planta de residus de Sant Jaume
  La CUP va retirar la proposta de resolució contra la polèmica instal·lació el 26 de setembre i ara la torna a presentar ?L’Associació de Veïns que és contrària a la seva obertura i els cupaires són el principal impediment a l’equipament de triatge
  x.v. 01.03.2017
  La darrera decisió sobre la planta de triatge de residus de Sant Jaume de Llierca tindrà lloc avui. Després d’anys de recursos, protestes, aprovacions i correccions, la comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya votarà la proposta de resolució de la CUP, que demana aturar la planta de triatge de la Garrotxa i la correcció del Pla de Residus de Catalunya, amb l’argument que el centre de triatge de residus de Sant Jaume és innecessari.
  L’Associació No a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca confia que el suport dels grups Catalunya Sí que es Pot i d’Esquerra Republicana de Catalunya facin triomfar la proposta de resolució de la CUP.
  El suport de Catalunya Sí que es Pot, ara, és el més segur. La història és que la proposta de resolució ja va ser presentada el 25 de setembre del 2016, però, en el darrer moment, la CUP la va retirar per votar-la més endavant. El motiu de la retirada va ser que la diputada de Sí que es Pot, Hortènsia Grau, va fer entrar una esmena que volia actualitzar la proposta de resolució. La CUP va decidir actualitzar la proposta i incloure-hi el text proposat per Catalunya Sí que es Pot.
  En canvi, el suport d’ERC és més confús. Els republicans no han estat sempre igual en el no a la planta en les decisions preses al Consell Comarcal de la Garrotxa. A vegades han votat no i a vegades s’han abstingut. En canvi els grups del PDeCAT i del PSC sempre han estat a favor de la planta. És més, la reclamen per considerar-la una solució al problema de la pujada del preu del servei de la recollida. Des que té representació al ple, la CUP hi ha votat en contra.
  A més, el grup JpSJ-AM-ERC, a l’oposició de Sant Jaume, va entrar dins l’acord del 6 d’octubre del 2016 per ubicar la planta dins del Polígon Industrial de Politger. En aquell moment, els republicans del poble van indicar que la ubicació de la planta al polígon era el mal menor.
  L’opinió dels republicans no és compartida per l’Associació de Veïns No a la Planta de Triatge. Els veïns consideren que ubicar la planta al polígon és apropar-la més al riu i no la volen de cap manera.
  Valoren que la solució al problema dels residus és la implantació general de la recollida porta a porta. L’alternativa suposa que cada veí es faci ell mateix el triatge.
  La ubicació al polígon va fer que els tràmits per la construcció de la planta s’acceleressin i la previsió de l’inici de les obres tingui una perspectiva de poc temps.
  El pressupost del Consell Comarcal té una partida d’un milió d’euros, que està definida com la primera aportació de l’Agència de Residus de Catalunya per al finançament de la planta de triatge.
  L’argument del Consell Comarcal de la Garrotxa és que sense la planta de triatge de Sant Jaume la vida de l’abocador de Beuda s’acabarà aviat i hi haurà un problema molt greu en el cost econòmic de la recollida. És a dir, haurien de portar els residus a una altra comarca.

  Proposta de resolució
  La proposta de la CUP -entre altres motius- exposa que la planta de triatge de Sant Jaume és innecessària, perquè seria una infraestructura molt propera a les plantes de Pedret i Marza (Alt Empordà) i la d’Orís (Osona). Assenyalen que amb la de Sant Jaume hi hauria 3 plantes de triatge en una línia de 95 quilòmetres.
  També argumenten la incidència en el medi ambient. Consideren que la planta afecta la connectivitat entre corredors biològics.
  A més, indiquen que hi haurà un trànsit de vehicles aliens a la comarca. La previsió és que la planta serveixi també per triar els residus del Pla de l’Estany.
  Els consells de la Garrotxa i el Pla de l’Estany tenen un acord d’ús d’infraestructures de residus des de fa poc més d’un any.

 9. lejarza said

  Una empresa compra part del terreny on ha d’anar la planta de residus de Sant Jaume

  Esquerra Republicana de la Garrotxa reclama que el Consell aclareixi on posarà el centre de triatge

  ddg 12.07.2017

  Esquerra Republicana de Catalunya de la Garrotxa reclama que el Consell Comarcal li aclareixi la ubicació de la planta de triatge de residus de la Garrotxa. En una roda premsa efectuada ahir el diputat provincial, Pep Companys (ERC), va donar un termini de 30 dies per a una resposta del president del Consell Comarcal.

  Companys va recordar que fa vuit mesos va tenir lloc l’anunci de l’acord entre l’Ajuntament de Sant Jaume, el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Junta Catalana de residus per tal d’ubicar la planta de triatge de residus al polígon industrial de Politger.

  Això no obstant fa unes setmanes va saber pel Diari de Girona que la ubicació de la planta prevista al sector sud del Sector d’Actuació Urbanística (SAU-3), al polígon de Politger, al costat del camí de Coguleres estava dins dels plans d’expansió d’una empresa i que en conseqüència la construcció de la planta prevista pel 2018 es retardava.

  Arran de la notícia, el diputat provincial va demanar una reunió amb el govern del Consell. Segons Companys, li van exposar que l’empresa TAVIL havia adquirit una gran part del SAU3 i havia alterat les previsions de construcció de la planta.

  Ahir, Pep Companys va criticar que el Consell Comarcal no hagués fet una reserva de sòl i va apuntar que la manca d’un centre per al triatge dels residus té un cost aproximat de 200.000 ? anuals pels habitants de la Garrotxa. Va dir: «De moment, hem perdut 8 mesos».

  El diputat provincial va puntualitzar que no critica la posició de l’empresa del metall TAVIL. Companys la va definir com un model empresarial, però va criticar la manca de previsió del Consell.

  També va indicar que de la finca de can Coma de Baix que era la finca prevista en un inici no en volen ni parlar, perquè és anar contra la voluntat del poble. Va indicar que dins del polígon de Politger encara hi ha lloc disponible per ubicar els 25.000 m2 que necessita la planta.

  El diputat provincial també va demanar celeritat en la cerca d’una nova ubicació, sigui al polígon de Politger o en un altre.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/07/12/empresa-compra-part-del-terreny/856229.html

 10. lejarza said

  El Consell Comarcal de la Garrotxa molest per les declaracions d’ERC sobre la planta de triatge

  Amb motiu de les declaracions realitzades ahir, en roda de premsa, pels representants municipals i comarcals del grup polític d’ERC, des de l’equip de govern del Consell Comarcal de la Garrotxa vol aclarir i informar sobre la situació del procés d’implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa a Sant Jaume de Llierca.

  CC Garrotxa – En data de 23 de juny d’enguany, fa poc més de dues setmanes, el president del Consell Comarcal, Joan Espona, acompanyat pel conseller comarcal de Medi Ambient i Salut Pública, Santi Reixach, pel director del SIGMA, pel gerent del Consell Comarcal, amb la presència de l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, va informar detalladament als representants d’ERC de totes les gestions relacionades amb el desenvolupament del projecte d’implantació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa des de la signatura del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Jaume que va permetre desbloquejar la localització de la planta de triatge per fer-la en sòl industrial. Aquell mateix dia es va informar, igualment, al portaveu del PSC al Consell Comarcal.
  Entenem que aquesta manera de fer és la correcta en qüestions importants i transcendents pel nostre territori. La implantació d’una infraestructura d’aquestes característiques a qualsevol territori és un tema molt complex, on cal tenir en compte molts factors i cal un coneixement tècnic, urbanístic i administratiu per poder emetre opinions legítimes i amb un mínim rigor.
  ERC ha estat puntualment informada i és coneixedora, de primera mà, dels esforços que està realitzant el Consell Comarcal de la Garrotxa per atendre les necessitats d’espai que una de les principals empreses de la Garrotxa ha manifestat. Fer compatible la creació d’una infraestructura de gestió de residus necessària per a la nostra comarca amb el creixement d’una de les empreses més importants del nostre territori és la nostra prioritat, i no cap altre interès polític.
  Gràcies a la bona feina dels tècnics del Consell Comarcal, al suport de l’Agència de Residus de Catalunya i l’acord de Sant Jaume de Llierca, el Centre de Gestió de Residus podrà ser una realitat que permetrà als garrotxins puguin estalviar en el preu de la gestió dels seus residus, a més d’afavorir el reciclatge i el medi ambient.
  Per assolir aquest objectiu, durant els darrers mesos, aquests en que el president d’ERC de la comarca diu que no s’ha fet res, responsables del Consell Comarcal hem mantingut reunions i contactes amb, entre altres, el conseller d’Empresa i Coneixement, el president d’INCASOL, amb la Secretaria General de Medi Ambient i Sostenibilitat i amb el director de l’Agència de Residus de Catalunya.
  És absolutament fals que no haguem fet cap gestió. Al contrari, estem treballant per fer compatible poder portar la planta de triatge a sòl industrial i que aquesta voluntat del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca no afecti el desenvolupament industrial de cap empresa.
  Per aquests motius, no deixa de ser paradoxal que ERC acusi al Consell Comarcal de l’endarreriment en la creació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa quan, en l’anterior mandat, aquesta formació va posar pals a les rodes per poder tirar endavant el Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa provocant el principal endarreriment d’aquesta infraestructura que ja hauria d’estar en funcionament. Si avui els garrotxins hem de pagar més pel tractament de residus no és per falta de voluntat i determinació de l’actual govern del Consell
  Volem recordar també que durant el mandat anterior, la presidència d’aquest Consell Comarcal va ser injustament acusada d’adquirir terrenys per a la ubicació del Centre de Gestió de Residus per part d’algunes persones – a qui hem interposat una querella- i per part també d’alguns grups polítics. Actualment, s’acusa al Consell Comarcal de la Garrotxa del contrari, de no tenir terrenys propis on ubicar la planta. Acusacions totes que demostren manca de coherència, coneixement i rigor.
  Des del Consell Comarcal de la Garrotxa lamentem profundament haver de sentir com un dels grups polítics amb els que hem treballat amb total confiança i lleialtat, ens llencin un ultimàtum, que només serveix per confondre a la ciutadania i desconeixem per quins objectius polítics. L’equip de govern del Consell Comarcal de la Garrotxa lamenta profundament la forma de fer política que ha demostrat ERC amb aquestes declaracions. L’actuació del Consell Comarcal ha estat sempre transparent i oberta al diàleg amb els grups polítics i, per aquest motiu, no entenem i no podem acceptar declaracions fora de lloc i ultimàtums que des de la responsabilitat dels que governem no podem acceptar, ni tampoc comprenem.
  Considerem que els ciutadans necessiten uns representants públics que treballin per a la millora del territori, ja sigui garantint el tractament de residus o col·laborant perquè empreses importants es puguin quedar a la comarca i generin llocs de treball i riquesa. En aquest sentit, no contribuirem a cap més polèmica. Aquesta opció la deixem per aquells que vulguin caure en l’oportunisme i la confusió.

  http://www.elgarrotxi.cat/el-consell-comarcal-de-la-garrotxa-molest-per-les-declaracions-derc-sobre-la-planta-de-triatge/

 11. lejarza said

  El Consell Comarcal diu que seria “estúpid” obstaculitzar el creixement de Tavil

  12 de juliol de 2017

  Per Sandra Sotillo

  El president del Consell Comarcal de la Garrotxa reitera la seva voluntat de mantenir la planta de triatge al Pla de Politger i nega que no s’hi estigui treballant com assegura ERC. Joan Espona reconeix que “el creixement de Tavil ha alterat els plans” i diu que “seria estúpid posar pals a les rodes al desenvolupament d’una de les empreses més punteres de la comarca”.

  Esquerra Republicana ha demanat que en un termini de trenta dies el Consell Comarcal desencalli la ubicació de la planta de triatge. Els republicans han assegurat que “en els darrers vuit mesos no s’ha fet res en aquest sentit”. El president del Consell Comarcal ha negat aquestes afirmacions assegurant que “el creixement de Tavil ha fet que l’Incasol i l’Ajuntament de Sant Jaume hagin de reestudiar l’encaix de l’activitat privada amb l’equipament públic”. Espona ha explicat que “la intenció d’ampliar la nau en construcció de la companyia s’ha sabut en els darrers mesos” i que “qualsevol modificació urbanística requereix el seu temps”.
  Tavil és una de les empreses més importants de la comarca i una de les punteres arreu del món en el seu sector. Per aquest motiu, el president del Consell Comarcal ha dit que seria una greu equivocació posar traves al seu desenvolupament.
  Joan Espona ha reiterat una vegada més que la planta de triatge s’ubicarà al Pla de Politger sense especificar més detalls tècnics. Ara bé, ha deixat molt clar que “la opció d’instal·lar-la als terrenys de Can Comadebaix està totalment descartada”.
  Joan Espona ha afegit que el Consell Comarcal és perfectament coneixedor de les conseqüències econòmiques que suposa no tenir en marxa la planta de triatge i ha acusat Esquerra “de confondre la opinió pública” i de fer “mala política” amb una informació de la qual, diu, “n’han tingut ple coneixement”.

  http://www.radiolot.cat/noticies/consell-comarcal-diu-que-seria-estupid-obstaculitzar-creixement-tavil/

 12. lejarza said

  El Consell Comarcal reitera que la Planta de Triatge no anirà a Can Coma de Baix i manté la ubicació al polígon del Pla de Poliger

  El Consell Comarcal, a través del seu president Joan Espona, ha sortit avui al pas de les declaracions que van realitzar ahir en roda de premsa els representants municipals i comarcals del grup polític d’Esquerra. Espona ha explicat que les aspiracions de creixement de Tavil no existien fa 8 mesos, quan es va arribar a l’acord per situar la planta de triatge al polígon de Sant Jaume de Llierca.

  L’endemà de la roda de premsa en la que Esquerra Republicana Garrotxa donava un ultimàtum al Consell Comarcal per explicar on estarà ubicada la planta de triatge, després de saber-se de la intenció de l’empresa Tavil d’expandir-se i ocupar els terrenys previstos per la planta, el president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha sortit al pas de les acusacions del grup polític d’Esquerra sobre la manca de moviment 8 mesos després de la firma de l’acord perquè la planta se situés al polígon de Poliger de Sant Jaume de Llierca.
  Joan Espona ha explicat que s’està treballant, juntament amb l’empresa INCASOL, la Secretaria General de Medi Ambient i Sostenibilitat i l’Agència de Residus de Catalunya, per fer compatible el creixement d’una empresa puntera al món amb seu a la Garrotxa i la construcció de la planta de triatge. Espona també ha acusat Esquerra Garrotxa de, durant l’anterior mandat, ser la principal causa de l’endarreriment de la construcció d’aquesta infraestructura
  El principal problema actual és la manca de sòl al polígon de Poliger de Sant Jaume de Llierca, que obliga al Consell Comarcal a buscar un nou emplaçament per la Planta, ja que no es vol impedir el creixement de Tavil.

 13. lejarza said

  Fent via en la tramitació dels terrenys de la planta de residus de Sant Jaume

  Jordi Casas – Olot
  El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha manifestat que és absolutament fals que no hagin fet cap gestió per trobar la ubicació del futur centre de gestió de residus de la comarca al pla de Politger de Sant Jaume de Llierca, tal com li atribueix ERC. “Al contrari, estem treballant per fer compatible poder portar la planta de triatge a sòl industrial i que aquesta voluntat del Consell i de l’Ajuntament de Sant Jaume no afecti el desenvolupament industrial de cap empresa”, ha indicat el president de l’ens.
  Espona ha qualificat de paradoxal que ERC acusi el Consell Comarcal de l’endarreriment en la creació de la nova planta i ha acusat el partit republicà de posar pals a les rodes, en el mandat passat, per poder tirar endavant aquest equipament. “I això va provocar el principal endarreriment d’aquesta infraestructura que ja hauria d’estar en funcionament. Si avui els garrotxins hem de pagar més pel tractament de residus no és per falta de voluntat i determinació de l’actual govern del Consell”, ha sentenciat.

  Joan Espona ha informat també que el 23 de juny passat van donar informació detallada als representants comarcals d’ERC de tots els passos que ha seguit l’equip de govern, del PDeCAT, des de la signatura del conveni que ha desencallat la localització del nou equipament. “Durant el mandat anterior, la presidència del Consell va ser injustament acusada d’adquirir terrenys per a la ubicació del centre de gestió de residus per algunes persones, contra les quals hem interposat una querella, i per alguns grups polítics, i ara, se l’acusa de no tenir terrenys propis on situar la planta. Tot plegat demostra falta de coherència, coneixement i rigor”, ha conclòs.

  LES FRASES
  La implantació d’un centre de residus és un tema molt complex i cal coneixement tècnic, urbanístic i administratiu per opinar amb rigor

  Lamentem profundament que ens llancin un ultimàtum que només confon la ciutadania

  Joan Espona
  President del consell Comarcal de la Garrotxa

  http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/1192831-fent-via-en-la-tramitacio-dels-terrenys-de-la-planta-de-residus-de-sant-jaume.html

 14. lejarza said

  El Consell de la Garrotxa manté la planta al polígon de Sant Jaume de Llierca

  L’entitat Comarcal acusa ERC de confondre la ciutadania pels seus objectius polítics. Han descartat els terrenys rústics de can Coma de Baix

  x.valeri 13.07.2017

  El Consell Comarcal de la Garrotxa ahir es va reiterar en el compromís d’ubicar la planta de triatge de residus al polígon industrial de Politger a Sant Jaume de Llierca.

  En una roda de premsa feta ahir el Consell Comarcal va respondre al grup d’Esquerra Republicana de la Garrotxa que acusa el Consell de no reaccionar a temps a la compra d’una de les parcel·les que hauria d’ocupar la planta de triatge per part de l’empresa TAVIL. La resposta va anar a càrrec del president del Consell, Joan Espona (PDeCAT), acompanyat dels vicepresidents Josep Berga (PDeCAT) i Santi Reixach (PDeCAT).
  Espona va explicar que l’acord per la ubicació de la planta va ser el que es va establir el 6 d’octubre de l’any passat i que els plans de l’empresa TAVIL no es van conèixer fins fa uns 2 mesos. Un cop va saber els plans de l’empresa –segons Espona–, el Consell Comarcal va traslladar la idea de TAVIL i les previsions de la planta del Consell Comarcal a la conselleria d’Empresa i Coneixement, perquè intentés encaixar les dues voluntats. La solució ara depèn de l’Incasòl i de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca que ara redacta el POUM.
  També va explicar que ha mantingut informat el grup d’ERC del que havia passat i va recordar que –segons el seu criteri– ERC va posar pals a les rodes per poder tirar endavant el Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa i, en conseqüència, va provocar el principal endarreriment de la infraestructura.
  Espona va lamentar l’ultimàtum que els ha llençat ERC i el va qualificar d’incomprensible. ERC els ha donat 30 dies per aclarir la ubicació de la planta.
  En tot cas, Espona va exposar que els terrenys rústics de can Coma de Baix estan descartats i que la intenció és ubicar el centre de triatge de residus en un lloc o altre del polígon de Politger.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/07/13/consell-garrotxa-mante-planta-al/856444.html

 15. lejarza said

  Sant Jaume de Llierca recuperaria el contenciós administratiu contra el Consell Comarcal si la planta de triatge tornés a la ubicació inicial

  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, ha explicat que el consistori recuperaria el contenciós administratiu que va interposar al Consell Comarcal si aquest tornés al pla especial de la futura planta de triatge i decidís construir-la als terrenys de Can Coma de Baix. Tot i així, es mostra convençut que l’equipament es podrà ubicar en sòl industrial.

  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol, s’ha pronunciat avui després de dos dies d’acusacions creuades entre Esquerra Garrotxa, a l’oposició, i el Consell Comarcal, sobre la ubicació de la futura planta de triatge al municipi. Cargol s’ha alineat amb el president del Consell, Joan Espona. Ha afirmat que l’ampliació de Tavil és una molt bona notícia per la comarca. Obre la porta a un canvi d’ubicació per la planta però en tots els casos hauria de ser en sòl industrial. No descarta una ampliació de sòl industrial a la zona i al contrari del que pensa Esquerra, Cargol creu que s’ha fet i s’està fent molta feina. En cas que el Consell es faci enrera i torni al Pla Especial per construir la planta als terrenys de Can Coma de Baix, l’alcalde ha confirmat que recuperarà el contenciós administratiu que havien interposat contra l’ens comarcal. En aquest sentit l’alcalde ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat als veïns de Sant Jaume i a tots els garrotxins. Té la certesa que s’està treballant perquè la planta es situï al millor lloc possible, amb els recursos i els condicionants necessaris.

  http://www.olot.tv/noticies/sant-jaume-llierca-recuperaria-contencios-administratiu-contra-consell-comarcal-planta-triatge-tornes-ubicacio-inicial/

 16. lejarza said

  La planta de residus de Sant Jaume es farà d’acord amb el nou model de recollida

  La millora dels percentatges de selecció és una de les claus per aturar la puja continuada de la taxa en les diverses localitats de la Garrotxa

  x.v. 09.11.2017

  La planta de triatge de residus de Sant Jaume de Llierca serà un equipament d’acord amb l’adjudicació del servei de recollida que el Consell Comarcal de la Garrotxa ha d’aprovar l’any vinent. Per tal de decidir les clàusules del concurs de la nova concessió, el Consell Comarcal té començades una sèrie de proves pilot destinades a augmentar el percentatge de la selecció des de l’origen. L’element comú de les experiències és la identificació de les persones o famílies que posen els residus dins dels contenidors.
  La previsió és que un cop tingui lloc l’aplicació definitiva de l’experiència escollida, els percentatges de triatge milloraran molt. La millora, segons l’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol (PDeCAT), tindrà conseqüències en el model de la futura planta de triatge prevista a Sant Jaume de Llierca.
  L’alcalde de Sant Jaume ha explicat que serà més petita que la prevista en un inici i adaptable a les circumstàncies. És a dir, que si els nivells de selecció des de l’origen pugen, la planta empetitirà.
  La previsió de dimensions facilitarà la ubicació de la planta al polígon de Politger, sector sud, on ocuparà ara els tècnics de l’Incasòl adeqüen el projecte a les necessitats d’expansió d’una empresa metal·lúrgica ubicada al costat del terreny, on està previst ubicar la planta.

  Reclamació del Consell
  La planta de triatge és reclamada sovint al ple del Consell Comarcal de la Garrotxa pel PSC i exposada com una solució per l’equip de govern de PDeCAT-DC. Segons les exposicions, es tracta d’un element clau per aturar la puja continuada del rebut de les escombraries que ha tingut lloc en els darrers 10 anys.
  El centre de triatge de residus de Sant Jaume de Llierca ha de completar un conjunt d’equipaments formats per la planta de transferència d’Olot (lloc on es passen els residus dels camions petits als grossos que van a l’abocador), l’abocador de Beuda i l’abocador de Puigpalter del Pla de l’Estany.
  Els abocadors finals són infraestructures que cap municipi les vol, per la qual cosa la continuïtat dels que hi ha és molt transcendent.
  En els darrers anys, el Consell Comarcal de la Garrotxa ha comprat l’abocador de Beuda i l’ha millorat amb la creació d’un vas i la incorporació de maquinària per l’eliminació de lixiviats.
  Un altre factor és l’acord entre els Consells Comarcals de la Garrotxa i del Pla de l’Estany pel compartiment de les infraestructures. Així doncs, les dues comarques podran compartir els abocadors segons les necessitats.
  Tot, plegat fa que la continuïtat de l’abocador de Beuda estigui assegurada per almenys una dècada. El motiu de la puja de la taxa d’escombraries és l’augment del preu d’entrada de les tones de residus a l’abocador de Beuda que estableix la Junta de Residus de la Generalitat a partir de les directrius que li ordena la Unió Europea.
  L’ordre principal és la selecció de la recollida en origen. En aquest aspecte, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot, Josep Guix (PSC), en el darrer ple va explicar que el percentatge de selecció ha millora a Olot en els darrers mesos. Segons va explicar, cada olotí produeix una mitjana de 1,100 quilograms diaris, dels quals se’n reciclen 500 grams, quan fa poc se’n reciclaven 400 grams.
  Per tal d’augmentar la selecció, l’Ajuntament pretén aplicar el model que sortirà de les proves que fa ara. Amb la identificació dels usuaris, l’ens comarcal confia millorar molt el percentatge de selecció i poder aplicar, a la llarga, un rebut segons la producció.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/11/09/planta-residus-sant-jaume-fara/878290.html

 17. lejarza said

  Cinc milions per començar la planta de triatge de Sant Jaume el 2018

  x.v. 16.12.2017

  L´alcalde de Sant Jaume de Lliercai conseller comarcal , Jordi Cargol (PDeCAT), ha explicat que el Consell Comarcal de la Garrotxa compta amb una reserva de la vora de 5 milions d’euros per tal de començar les obres del Centre de Triatge de Residus de l’any vinent. En aquesta reserva s’hi inclouria el milió d’euros aportats per l’Agència Catalana de Residus l’any passat i que no es van gastar i uns 435.000 ? també de l’Agència Catalana de Residus comptabilitzats en el pressupost aprovat el dijous, dia 14 de desembre.
  Cargol ha indicat que els tècnics de l’Incasol treballen en una solució per encabir la planta al polígon de Politger i alhora respectar l’expansió d’una important empresa metal·lúrgica. L’alcalde va valorar que les obres poden començar entre l’estiu i la tardor del 2018.
  El el ple de dijous, el president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT), va indicar que el Consell té resolt el finançament del Centre de Triatge pels propers exercicis. Es tracta d’un equipament valorat en uns 14 milions d’euros.
  També en el ple, el Centre de Triatge de Residus va motivar el vot en contra de la CUP. El conseller, Lluís Rubió (CUP), va qualificar l’equipament d’innecessari. Va argumentar que amb una millora de la recollida i de la posterior gestió dels residus n’hi hauria prou per arribar als percentatges de triatge necessaris.
  El Centre de Triatge va ser un dels factors exposats per la consellera d’Hisenda Fina Surina per explicar un augment en el pressupost del 2018 de 4.750.000 ? respecte al d’enguany.
  El Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar un pressupost de 21.063.100 ?. Es tracta d’un augment del 28% respecte als comptes del 2017 que van sumar 16.328.000 ?. El pressupost va ser aprovat amb els vots dels regidors de PDeCAT-DC, l’abstenció d’ERC i els vots en contra de la CUP i del PSC.

  Assistència jurídica
  La consellera Fina Surina (PDeCAT) va explicar que els comptes preveuen fons per la contractació d’un tècnic d’assessorament jurídic i una plaça d’administratiu. També va enumerar un increment en suport administratiu per a l’àrea de registre i atenció ciutadana per tal de fer efectiu el desplegament de l’administració electrònica.
  Surina va assenyalar que el pressupost preveu recursos per una millora de les condicions salarials i laborals dels treballadors del Consell Comarcal.
  Va explicar que en el 2018 els ajuntaments augmentaran les aportacions a la gossera comarcal i al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Va ressaltar la injecció de recursos derivada d’haver guanyat 2 contenciosos a l’Agència Catalana de l’Aigua.
  El portaveu del PSC, Josep Guix, es va manifestar en desacord amb ajudes que, segons el seu criteri, no corresponen al Consell. Narcís Feixas (ERC) va indicar que haurien volgut participar en l’elaboració dels comptes.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/12/16/cinc-milions-comencar-planta-triatge/885323.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: