Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Consell Comarcal de la Garrotxa accede a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon de Politger

Posted by lejarza en 28 septiembre, 2016


El Consell Comarcal de la Garrotxa accede a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon de Politger

Argelaguer – Vall del Llierca

Les reunions entre el Consell Comarcal, l´Ajuntament de Sant Jaume de Llierca i l´Associació de Veïns No a la Planta de Triatge han donat com a primer resultat un principi de desestimació del projecte urbanístic de fer la planta de triatge al sector de can Coma de Baix al riu Fluvià.

L´acord compta amb el suport del Consell Comarcal i de part de l´Ajuntament, i amb l´oposició de l´Associació de Veïns de Sant Jaume de Llierca “No a la planta de triatge”.

La polèmica de la Planta de Triatge de la Garrotxa deriva de la presentació de més de 1.300 signatures contra la planta de veïns de Sant Jaume i del pobles d´Argelaguer, Tortellà i Montagut i Oix.

La presentació va tenir lloc l´1 de juliol, van fer una reunió entre els diputats al Parlament Lluís Guinó (alcalde de Besalu) i Lluís Llach (Junts pel sí), Marc Sanglas (ERC) i Benet Salellas (CUP), l´Ajuntament de Sant Jaume (equip de govern i oposició) i l´Associació de Veïns.

Després de la trobada, la Generalitat de Catalunya va demanar una reunió entre les parts afectades i el Consell Comarcal de la Garrotxa, el qual es va mostrar disposat al diàleg.

Fa poc temps, van tenir lloc les primeres reunions i existeix la proposta del Consell de fer una planta de triatge al polígon, que seria un centre de triatge més petit que el plantejat d´inici, amb capacitat per tractar 40.000 tones anuals. La nova planta seria per a 30.000 tones i modular, s´adaptaria a la capacitat de reciclatge, i hauria d´acollir les escombraries del Pla de l´Estany.

WP_20160630_11_49_16_Pro

El Parlament de Catalunya demana més reunions per decidir sobre la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca del Consell Comarcal de la Garrotxa d´Olot (Foto Lejarza Argelaguer)

2 comentarios para “El Consell Comarcal de la Garrotxa accede a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon de Politger”

 1. lejarza said

  Principi d’acord perquè la planta de Sant Jaume es faci en sòl industrial

  Ho estan negociant el Consell Comarcal i l’Ajuntament, però l’associació veïnal contrària a les instal·lacions ha convocat una consulta per dissabte

  El Punt/avui

  Ramon Estéban – SANT JAUME DE LLIERCA

  La planta de triatge d’escombraries de la Garrotxa, que també donarà servei al Pla de l’Estany, es farà finalment a Sant Jaume de Llierca, però al polígon industrial del Pla de Politger sud i no pas als terrenys rústics de can Coma de Baix. Així es preveu en un principi d’acord fruit de les reunions mantingudes les darreres setmanes entre l’ens comarcal, el consistori, la Generalitat i tècnics de les institucions implicades. El tracte inclourà probablement la retirada del contenciós administratiu presentat per l’Ajuntament. El canvi s’adiu al que demanaven diversos sectors, a més de l’Ajuntament, en opinió dels quals no tenia sentit aixecar un equipament industrial en sòl rústic, tenint a tocar el polígon del Pla de Politger.
  Reticències
  L’acord, però, no agrada a l’associació de veïns No a la Planta de Triatge de Sant Jaume de Llierca, que sempre ha dit que no la volia ni en aquest municipi ni enlloc de la comarca. D’altra banda, l’associació –que va recollir 1.360 firmes en contra de fer la planta a can Coma de Baix– considera que el nou emplaçament –a tocar de la Casica i a uns 100 metres del Fluvià– és massa a la vora del riu i, per tant, no és adient des del punt de vista ambiental. Sobre això últim, l’alcalde, Jordi Cargol (CiU), va assegurar ahir que encara no s’ha decidit la finca que es farà servir i que les negociacions estan obertes. En un sentit similar es va manifestar el cap de l’oposició, Ferran Puig (Junts-AM).
  Consulta
  Arran d’aquestes discrepàncies, l’associació contrària a les instal·lacions ha convocat una consulta per dissabte, de les deu del matí a les sis de la tarda, al centre cívic perquè els veïns de Sant Jaume i dels pobles de la vora d’on es vol fer la planta expressin el seu parer.
  Cargol va remarcar que respecta la iniciativa, però va considerar-ho precipitat perquè encara no s’ha explicat el canvi. Puig és també d’aquesta opinió perquè –va dir– l’acord encara no està escrit enlloc.

 2. lejarza said

  Sant Jaume suspendrà el litigi per la planta de residus si hi ha acord

  Ajuntament, oposició i Consell Comarcal indiquen que les negociacions avancen molt bé

  29.09.2016

  SANT JAUME DE LLIERCA| X.VALERI

  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Jordi Cargol (CiU), ha afirmat que quan es concreti l’acord amb el Consell Comarcal de la Gar?rotxa d’ubicar el centre de triatge de residus al polígon de Politger i, en conseqüència, es deixi sense efecte el Pla especial urbanístic de can Coma de Baix, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca suspendrà el contenciós contra l’aprovació definitiva de la planta de triatge a Can Coma de Baix. «No el retirarem, però demanarem una suspensió», ha precisat.
  L’alcalde de Sant Jaume de Llierca ahir va valorar que les negociacions amb el Consell Comarcal de la Garrotxa per canviar la ubicació prevista pel Centre de Triatge de Residus de la Garrotxa van per bon camí. Ha avançat que serà una planta força diferent del que en un inici la Junta de Residus va plantejar, per la qual cosa els tècnics ja treballen en la preparació de la nova ubicació al polígon.
  Cargol ha destacat que els grups al Parlament d’ERC i de CiU han fet de mediadors entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per arribar a un acord abans de la resolució del contenciós. Ha opinat: «En un litigi tant pot haver-hi un guanyador com un perdedor i aquí tots hem de sortir satisfets». Cargol va ressaltar que a les negociacions hi ha participat l’oposició Junts per Sant Jaume-AM.
  L’exalcade i cap de Junts per Sant Jaume, Ferran Puig, ahir va opinar que en el seu criteri les negociacions van bé, però va precisar que no farà una valoració definitiva fins que l’acord estigui signat. Va preveure que l’entesa serà ràpida pel fet que la Generalitat els ha manat la pressa. Finalment va valorar: «Sempre és millor un acord que una imposició».
  Fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa han informat que preveuen l’arribada d’un acord per la ubicació del centre de triatge en sòl industrial i han avisat que quan hi hagi entesa ho faran saber a través d’una roda de premsa.
  Per la seva part, el president de l’Associació de Veïns No a la Plantar de Triatge, Antoni Tomàs ha indicat a Ràdio Olot que no l’han deixat participar a les reunions.
  L’Associació ahir va començar a repartir els fulls informatius que convoquen una consulta popular per dissabte. Les informacions repartides expliquen que la proposta del Consell Comarcal de la Garrotxa situa la planta de triatge de la Garrotxa a la part sud de l’autovia, al costat de la Casica i a menys de 100 metres del riu Fluvià
  El full explica que «tot i que l’Ajuntament veuria bé fer-la al nord de l’autovia, al costat de la fàbrica Ross, el Consell Comarcal vol imposar la seva decisió». El que segons els veïns està descartat és fer-la a can Coma de Baix. Es tracta d’un terrenys situats al costat del polígon industrial, però fora i que en un principi estaven qualificats de sòl rustic.
  Els veïns recorden l’existència del contenciós administratiu de l’Ajuntament contra la ubicació a can Coma de Baix i donen per fet que l’Agència Catalana de Residus ja ha descartat fer-la a Can Coma de Baix.
  El març del 2012 el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar el Pla especial urbanístic que havia de permetre implantar la planta a Can Coma de Baix. Llavors l’argument del grup de CiU al Consell Comarcal de la Garrotxa era que ubicar el centre de triatge de la Garrotxa fora del polígon suposava protegir l’oferta de sòl industrial a la comarca.
  A partir del 2015, Esquerra i la CUP, en el paper de segona i tercera força al Consell, s’han oposat a la ubicació del centre de triatge a Sant Jaume de Llierca, tot i que ERC ha admès la necessitat d’un centre de triatge.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: