Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els puzles d´Ikea

Posted by lejarza en 25 septiembre, 2016


Els puzles d´Ikea

Ramon Iglesias

Si fos de Salt faria un vot rotund en contra de l´aterratge d´Ikea a la població.

I no votaria en contra només perquè n´estic tip de veure els amos d´Ikea, Zara i altres imperis a les llistes de la gent més rica del planeta i jo no.

Tampoc perquè aquestes grans superfícies siguin líders en la creació de llocs de treball propers a l´esclavatge i que, a més a més, siguin com una bomba atòmica que destrueix negocis a molts quilòmetres a la rodona.

Tampoc perquè sigui una multinacional que se les dóna de protegir l´ecologia quan la seva pròpia existència i concepció és un atemptat al planeta.

Tampoc perquè es va trobar carn de cavall a les seves mandonguilles i merda humana a les postres.

No, no és per tot això! Hi votaria en contra perquè vaig perdre molts dies de la meva vida muntant un pis amb els seus mobles i vaig acabar desllomat i quasi divorciat.

Estaria bé estudiar quants divorcis ha provocat el muntatge en parella de mobles d´Ikea.

Des d´aleshores somio amb cargols i fustes.

De petit intentava encaixar les peces del puzle forçant les peces de cartró. Sempre he pensat que fer puzles és la manera més absurda de desaprofitar una vida. I Ikea fabrica puzles.

4 comentarios para “Els puzles d´Ikea”

 1. lejarza said

  Les consultes han de ser serioses

  JOSEP QUINTANAS BOSCH

  L’Ajuntament de Salt ha consultat els veïns majors de 16 anys sobre la oportunitat o no de modificar el planejament urbanístic al sud del terme municipal. Operació delicada perquè, si es consulta, s´ha d´oferir informació objectiva, veraç, àmplia i clara. La que ofereix la web municipal no és res de tot això. El redactor fuig de la precisió, la qual cosa no afavoreix gens la comprensió. Fa servir paraules com «implementar», que li deu sonar bé i semblar-li atractiva per obscura, però que és molt menys precisa, coneguda i ajustada al seu context que «implantar» i altres sinònims.
  O afirma que votar «no» passa per –una altra rotunda imprecisió, quan existeix el verb «implicar»– tot un seguit d´infinitius que es volen presentar com a negatius: no permetre, aturar i estudiar. Contra el progrés, vaja. El No pot tenir moltes raons. No té cap dret a manipular-les.
  Part dels terrenys afectats ja gaudiren, el seu dia, del benefici de l´ajuntament encapçalat per Jaume Torramadé que aprovà, la tarda abans que entrés en vigor una llei més restrictiva, un pla parcial amb els estàndards d´habitatge per hectàrea a dalt de tot.
  Subratlla la web municipal que el Sí votarà «limitar el nombre d´habitatges ( i no subratlla ) de nova construcció al mínim exigible legalment». Concepte d´interès aquest i ben imprecís. Donar la responsabilitat a la llei –quan hi ha tantes lleis– abans de fer res, malament. I molt més quan hi ha drets adquirits. Els objectius, si no estan definits i signats per les parts, o sigui, tot ben lligat, no existeixen: és xerrameca.
  Estem, doncs, davant una consulta on es pregunta per un desideràtum sense tenir res ni lligat ni embastat. El vot afirmatiu té sols una conseqüència clara: augmenta les expectatives urbanístiques dels propietaris. I una de complementària, lleva el govern municipal de tota responsabilitat traslladant-la als veïns.

 2. lejarza said

  I a partir d’ara, què? Els passos que ha de seguir Salt

  D.JIMÉNEZ

  Els passos que haurà de seguir Salt després del «sí» dels veïns en la consulta d´ahir són variats, complexos, llargs i impliquen més d´un municipi. Així que no; demà, no arribarà cap màquina per construir un Ikea. De fet, es tracta només d´una possibilitat, real si es té en compte que aquesta setmana la multinacional sueca ha assegurat que segueix interessada a instal·lar-se aquí. Però, de fet, es parla també de preveure uns terrenys per si es fa el nou i futur hospital Josep Trueta (ara per ara no gaire probable), així com un institut, una escola, una facultat de Medicina, sector industrial, comercial i residencial.
  Fins ara, el gran escull d´Ikea per instal·lar-se era la normativa catalana que impedeix construir grans establiments comercials que no siguin capital de comarca o amb més de 50.000 habitants. Salt va aconseguir tirar endavant una trama urbana consolidada (TUC) que inclou Girona, Salt, Sarrià, Vilablareix i Fornells. La Generalitat va donar-hi el vistiplau al juliol. Però el sector sud ara no forma part d´aquesta trama urbana, entre d´altres, perquè cal incloure-hi zones residencials (que poden ser pisos però també es volen hotels i residències d´estudiants).
  Segons el regidor d´Entorn Urbà, Àlex Barceló, el primer que farà ara l´Ajuntament és tramitar un avanç de Pla Parcial, document de planejament on es preveurà tot el que es podria fer. «Pensarem en tot, fins on ha d´arribar Salt i inclourem solucions de mobilitat, d´equipaments futurs…». L´avanç del Pla Parcial es dividirà en subsectors i cada un d´aquests haurà d´estar equilibrat, amb zona comercial, industrial, residencial… Després ho haurà d´aprovar la Generalitat i un 75% dels municipis de la TUC per incloure el sector sud dins la trama urbana. Un cop fet, s´aniran executant els subsectors per fases (unes tres), en funció de les demandes que arribin per evitar tenir parcel·les buides.

  Així, si arriba l´interès d´Ikea, s´executaria la seva àrea en una primera fase. I tot plegat, sense oblidar que els propietaris dels terrenys hauran d´arribar a un acord econòmic amb la companyia per a la compravenda dels seus terrenys.

 3. lejarza said

  Els comerciants de Salt reclamen que els beneficis d’Ikea reverteixin en tota la vila

  El teixit comercial reclama conèixer les condicions amb les quals la multinacional sueca arribaria al municipi

  26.09.2016

  SALT | A.PARALS

  Dos dies després de l’aclaparador “sí” de Salt al projecte de la zona sud del municipi i a la presència d’Ikea a la vila, encara són molts els dubtes que sobrevolen la iniciativa. Preguntes que associacions veïnals i de comerciants es fan i que reclamen respondre abans de posar fil a l’agulla a un projecte que ha de modificar la ciutat. Quines són les condicions entre la multinacional sueca i l’Ajuntament? Com es beneficiarà Salt de l’arribada del gegant dels mobles d’automuntatge? Per això, les entitats de comerciants donen un “sí” condicionat a la iniciativa, tot esperant que els beneficis realment reverteixin en el teixit social i comercial de Salt.
  Josep Berga, president de la Federació de Comerciants de Salt, considera que és necessari que Ikea aporti una plusvàlua a la població. I en aquest sentit apunta, com a possible via, que l’IBI (impost sobre els béns immobles) que es generi de la multinacional sueca es destini als comerços de Salt. “Estem d’acord amb el projecte sempre que puguem potenciar el comerç del centre de Salt”, sentencia. Encarnació Muñoz, presidenta de l’associació Els Dracs CiV, diu estar a favor del projecte si realment millora la població, però denuncia “la mancança d’informació per part de l’Ajuntament”. “Com puc votar si realment ningú m’ha explicat les condicions?” es pregunta Muñoz.
  La lletra petita
  Tot i la campanya de difusió que ha portat a terme l’Ajuntament abans de la votació, el cert és que no s’han donat dades sobre la lletra petita, quelcom que entitats com El Drac demanen. “L’Ajuntament no ha donat tota la informació, no ha explicat quines són les condicions amb les quals Ikea vindrà”, diu Muñoz. Per això, abans de donar llum verd a la iniciativa, reclama que s’expliqui com es gestionaran els terrenys on ha d’anar la nova botiga, qui haurà de pagar els costos d’urbanització i, el més important, “hem de saber si contractaran saltencs”. Muñoz reflexiona que Ikea “anirà al municipi que millors condicions li ofereixi i, per tant, vull saber a quins acords arriba la companyia amb l’Ajuntament”. Tot i això, Muñoz diu estar d’acord amb la inversió que es faci al municipi, però “cal negociar bé abans de tirar endavant el projecte”.

  I és que aquesta saltenca encara té molt present el projecte de l’Espai Gironès que, en el seu parer, no ha beneficiat el municipi. “Són a Salt però diuen que són de Girona i, malgrat estar en el seu dret, no contracten gent de Salt. Això és perquè no es va pactar bé en un inici”, denuncia Muñoz. Seguint amb la comparació amb el centre comercial de Salt, alguns veïns, com la mateixa Muñoz, es pregunten si la presència del gegant dels mobles farà que els visitants entrin al centre la població. “Avui dia, molta gent va a l’Espai Gironès però no entra a la ciutat de Salt”, reflexiona Muñoz.
  Amb tot, el comerç saltenc dóna un sí condicional a Ikea. La confiança i suport del comerç local està en joc.

 4. lejarza said

  decreixement ja!

  Fornells, Vilablareix i Girona han de protegir els seus conreus ja! I el petit comerç. Fins i tot les serralleries de barri. Amb la consulta sobre l’Ikea, Salt obre la porta a desprotegir les plantacions entre el nucli urbà i l’accés a l’autopista i s’ha carregat un esplendorós futur com a ciutat-dormitori.
  És probable que Salt hagi comès un error majúscul i per revertir-ho cal que tots els alcaldes i regidors de l’àrea urbana hi posin remei. Si, com s’ha dit, la filosofia del decreixement, la reducció de desplaçaments i la protecció del sistema agrícola és el futur, espero que no defalleixin ara. Estic segur que les pròximes setmanes veurem nombroses mocions demanant que els municipis que limiten amb Salt facin la politica contrària i realment lluitin contra l’especulació. Són milers els ciutadans de Girona que no volen l’IKEA -ni cap gran superfície- a Salt, perque destruirà llocs de treball. Els partits tenen una oportunitat d’or, no només per altruisme: hi ha una borsa de votants immensa en contra de qualsevol tipus de progrés.
  Els defensors de la regulació de les àrees comercials i els lluitadors contra l’especulació immobiliària no es poden rendir ara. Mocions a favor del decreixement de Girona, Fornells i Vilablareix, ja!

  http://www.diaridegirona.cat/opinio/2016/09/26/decreixement-ja/806058.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: