Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Consistori incumpleix el acord dels contenidors de deixalles amb els veïns d´Argelaguer

Posted by lejarza en 23 septiembre, 2016


El Consistori incumpleix el acord dels contenidors de deixalles amb els veïns d´Argelaguer

Argelaguer – Vall del Llierca

Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), amb NIF G55218093, domicili a la Casa d´Entitats (Ajuntament Vell) Crta d´Olot Núm. 23 i c/ Major, 26– 17853 Argelaguer.

Registre d´Entrada Núm. 564 Data 15-09-2016

Alcalde President Ajuntament d´Argelaguer,

L´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA); Exposa:

Que amb data de 25 de maig de 2015, fou exposat al públic l´Edicte Núm 5708 (BOPG), relatiu a la “Memòria Valorada: Pavimentació i condicionament d´un aparcament de vehicles al nucli d´Argelaguer”

Que amb data de 26 de juny de 2015, l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), amb Registre d´Entrada Núm 423, presentà Al.legacions al projecte promogut per l ´Ajuntament d´Argelaguer i redactat per Serttec – Serconsttec Garrotxa, SL., amb codi identificador 351-131-5, amb cuatre punts.

Que amb data de 3 de setembre de 2015, el Ple de l´Ajuntament, va aprovar donar resposta a les Al.legacions d’acord amb el següent,

Ubicació dels contenidors:

l´Ajuntament està d’acord en cercar un altre espai que no sigui el projectat. Considerem que la presència de deixalles tant a prop de l’Era no és adequada. Estem treballant per resoldre la reubicació d’aquesta zona”. El Ple ho va aprovar per unanimitat.

Que amb data de 8 de setembre de 2015, en reunió presencial amb l´Alcalde President se´ns va comunicar lo acordat pel Ple.

Que amb data de 14 de setembre de 2015, amb Registre de Sortida Núm 276, se´ns va comunicar per escrit lo acordat per unanimitat pel Ple.

Que a dia d´avui 14 de setembre de 2016, lo acordat per unanimitat, relatiu al punt Ubicació dels contenidors”, no a sigut complert.

Que l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA), considerà molt preocupant que els veïns del nostre poble no tinguim la seguretat, de qué el que aprova el Consistori d´Argelaguer es cumpleixi, si incumpleix els seus propis acords.

Demanen:

Que es cumpleixi el punt relatiu a: Ubicació dels contenidors aprovat amb data de 3 de setembre de 2015 pel Ple de l´Ajuntament d´Argelaguer per unanimitat, i ratificat per mutu acord per l´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA).

Argelaguer (la Garrotxa) 14 de setembre de 2016 Eva Llansana Benaiges, Presidenta

wp_20160921_08_57_08_pro

El Consistori incumpleix el acord dels contenidors de deixalles a l’Era de la esglesia amb L´Associació de Veïns d´Argelaguer (AVA) Foto: Lejarza – Garrotxa

22 comentarios para “El Consistori incumpleix el acord dels contenidors de deixalles amb els veïns d´Argelaguer”

 1. lejarza said

  La Garrotxa 22 octubre 2017

  Increment del cost de recollida i gestió de deixalles

  J.C.

  L’estudi economicofinancer de la gestió, el tractament i la recollida de deixalles per l’any 2018, realitzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública i aprovat per unanimitat en l’últim ple del Consell de la Garrotxa, preveu un increment d’entre un 3,77% i un 4,40%, segons el municipi.

  La principal causa és l’obligació dels municipis de pagar el cànon d’entrada a l’abocador, establert per l’Agència de Residus de Catalunya.

  http://www.elpuntavui.cat/territori/article/13-serveis/1265364-increment-del-cost-de-recollida-i-gestio-de-deixalles.html

 2. lejarza said

  El Consorci de Medi Ambient aconsella encarir la recollida de deixalles a la Garrotxa

  x.v. 29.10.2017

  El Consell Comarcal de la Garrotxa –en el seu darrer ple– va aprovar un estudi econòmic i financer de la gestió, tractament i recollida de deixalles per a 2018. L’estudi ha estat realitzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) i recomana un increment d’entre un 3,77 per cent i un 4,40 per cent de la despesa de la recollida als municipis.

  Segons va explicar la consellera de Gestió econòmica, Fina Surina (PDeCAT), «l’increment, en gran part, és per causa de l’obligació que tenen els municipis de pagar el cànon d’entrada a l’abocador, establert per l’Agència de Residus de Catalunya». Es tracta d’un cànon que ha de seguir les directrius en residus que marca la Unió Europea.

  L’acord va ser aprovat amb els vots a favor del PDeCAT, ERC, la CUP i el PSC. Josep Guix (PSC) va demanar celeritat en l’activació del Centre de Triatge de Residus de la Garrotxa, a Sant Jaume de Llierca, i Lluís Rubió (CUP) va demanar un canvi de model de recollida. Rubió va valorar que la construcció del Centre de Residus, segons el seu criteri, no solucionarà el problema del cost de la recollida a la comarca.

  El ple també va acordar modificar la taxa per l’entrada de matèria orgànica a la planta de compostatge de la Garrotxa, la reguladora de la taxa de tractament de residus industrials assimilables a residus municipals comercials al dipòsit comarcal de la Garrotxa i la reguladora de la taxa pel tractament de residus municipals no vinculats als serveis comarcals de gestió de deixalles.

  Des de fa uns mesos, el Consell comarcal de la Garrotxa fa unes proves per tal d’escollir el model de recollida dels anys venidors. Les proves es varen activar a principis d’estiu i està previst que finalitzin el 31 de desembre del 2017, abans d’establir la propera concessió del servei de recollida.

  Diferents opcions als barris

  Primer, el procés de proves va consistir en sessions informatives, visites casa per casa i repartiment de material.
  Ara, els veïns dels sectors escollits per a l’experimentació ja fan servir el model de recollida que servirà per a l’avaluació.
  Al barri de les Olletes de la Vall d’en Bas fan el porta a porta; al de la Roureda de Sant Joan les Fonts han adoptat el mètode de bosses personalitzades; al nucli antic d’Argelaguer fan servir contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses identificatives; i al barri de can Blanc-can Jofre i can Potxa de Santa Pau fan servir contenidors amb identificació d’usuaris i bosses personalitzades.
  Tots els sistemes tenen prevista la identificació dels usuaris de cara a una possible regulació de la taxa segons els nivells de selecció de cada usuari.

  La intenció és aconseguir aturar la puja de la taxa per la recollida d’escombraries. En la major part de les localitats, el preu del rebut en pocs anys ha tinguts augments propers al 100%. En molts pobles la taxa de la recollida al 2007 era de 90 euros i ara volta els 180 euros per habitatge. El motiu de la puja continuada dels rebuts són les penalitzacions perquè no s’arriba als nivells de selecció estudiats. L’augment encara hauria estat més important si no hagués estat perquè alguns ajuntaments han aportat fons municipals al finançament de la recollida.

  Canvis als contenidors

  També cal tenir en compte que, en la major part de les localitats, la col·laboració dels veïns i canvis en l’ordenació dels contenidors de recollida han suposat puges significatives dels percentatges de selecció.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/10/29/consorci-medi-ambient-aconsella-encarir/876025.html

 3. lejarza said

  La Garrotxa estudia un sistema de recollida personalitzat i amb contenidors tancats

  Aquest model, que s’està provant a Argelaguer, permet que només els veïns puguin obrir els contenidors de deixalles, amb una targeta identificadora. El Consell Comarcal està provant diferents mètodes i al gener cada ajuntament triarà els més adequats

  xavier valeri 19.11.2017

  La Garrotxa vol aprovar l’any que ve nous sistemes de recollida de deixalles que siguin més selectius que l’actual. Per això, aquest estiu, el Consell Comarcal va començar a provar diferents models en localitats com Santa Pau o a Sant Joan les Fonts per comprovar quin encaixaria millor amb les característiques de la comarca i permetria incrementar l’índex de reciclatge per habitant. I de moment, n’hi ha un que s’ha imposat per sobre de la resta: el dels contenidors tancats i les bosses personalitzades.
  Almenys aquesta és la conclusió a la qual van arribar els representants del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, a partir de les proves realitzades a l’estiu, en una reunió celebrada el passat 7 de novembre, amb alcaldes i regidors de la comarca. Amb aquest sistema, els usuaris disposen de dues bosses setmanals per a la fracció resta amb una capacitat de 30 litres i de tres bosses setmanals amb capacitat de 30 litres per a envasos lleugers, totes elles personalitzades. Els contenidors resten tancats, i només els poden obrir els veïns de la zona amb una targeta identificadora. D’aquesta manera, es pot marcar el traçat i la quantitat de residus generats per cada llar. Aquest sistema és el que s’ha aplicat a Argelaguer i ha donat tan bons resultats que l’Ajuntament ja ha demanat que s’implanti definitivament. El consistori defensa que és el que més bé pot servir per aplicar una taxa de recollida de residus segons la producció de cada casa. Tot i això, no serà fins al gener quan es posarà nota final a cada sistema i es decidirà quin aplicar a cada poble, ja que els ajuntaments podran triar entre més d’un model, si és l’opció més adequada per a les seves localitats.

  De la resta de sistemes provats, el porta a porta és el més conegut. En aquest cas, les experiències es fan al barri de les Olletes de la Vall d’en Bas i no han donat tan bons resultats com el dels contenidors tancats. De fet, en localitats com Sant Joan de les Abadesses, pioners en el porta a porta, ja han debatut els resultats d’aquest sistema en el ple. Besalú ha de començar la recollida porta a porta, pel seu compte, a començaments de l’any vinent. El sistema amb menor resultat de selecció dels que s’han provat ha estat el que s’aplica al barri de la Roureda a Sant Joan les Fonts. És un model que no suposa un canvi en els hàbits dels veïns a l’hora de llençar els seus residus als contenidors. Els ciutadans disposen d’unes bosses personalitzades per a envasos lleugers i per a la fracció resta, i a partir d’aquí, gràcies a aquestes bosses es pot relacionar el productor amb la bossa.
  El que està en prova al barri de can Blanc-can Jofre i can Potxa de Santa Pau és un sistema situat entre el de les bosses de Sant Joan les Fonts i els dels contenidors personalitzats d’Argelaguer. Aquest model es diferencia de l’anterior perquè el ciutadà no té assignat un contenidor concret, sinó que pot fer ús de qualsevol dels contenidors instal·lats, però se li demanarà que cada cop que l’utilitzi, s’identifiqui. A Santa Pau, han aconseguit una important millora en la recollida d’envasos i un millor grau de netedat dels contenidors. El problema l’han tingut en la fracció resta, que és on els productors no acaben de sortir-se’n. Ara l’Ajuntament valora la possibilitat de posar compostadors en alguns indrets del nucli antic. De moment, a Mieres n’ha posat dos i els funciona i a la Vall d’en Bas n’han posat un en període experimental
  La voluntat és aconseguir millorar els percentatges de reciclatge per tal d’aturar la pujada de la taxa de recollida. La recomanació és una puja del 4,5% per al 2018, però de moment hi ha ajuntaments que no l’apliquen.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/11/19/garrotxa-estudia-sistema-recollida-personalitzat/880238.html

 4. lejarza said

  Els quatre punts de la Garrotxa en període de proves recliclen un 80%

  Els ajuntaments podran escollir el sistema que els vagi més bé, sobre la base de les necessitats i del preu. Els contenidors amb obertura personalitzada amb targeta i bosses identificables, de moment, es presenta com el sistema més eficaç

  x.v. 30.12.2017

  Les proves de recollida selectiva que fan a la Garrotxa assoleixen uns resultats parcials propers al 80% de reciclatge. Es tracta de la meitat més que els percentatges del sistema actual.

  Segons ha explicat el director del Consorci, Francesc Canalies, faran públics els resultats de les proves en el mes de març. Llavors, els ajuntaments podran escollir entre els sistemes provats sobre la base del preu, de la qualitat i de les possibilitats econòmiques de cada poble.

  Des del setembre, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa fa proves a Santa Pau (ca la Guapa-can Blanc), Argelaguer, Sant Joan les Fonts (la Roureda) i la Vall d’en Bas (les Olletes).

  Han escollit nuclis de població similars per poder estudiar millor els resultats. La finalitat és que a partir de la identificació dels productors les unitats de convivència pagui en funció de si tria molt o poc els residus.

  Els sistemes que estan en període de prova són el porta a porta al barri de les Olletes a la Vall d’en Bas. El de bosses personalitzades i contenidors personalitzats sobre la base d’una targeta a Argelaguer. Un sistema amb targeta per a qualsevol contenidor del municipi i bosses personalitzades al barri de ca la Guapa de de Santa Pau. Finalment, bosses personalitzades amb un codi QR per cada llar que permetin identificar el generador dels residus al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts.

  De moment, els sistemes que s’han mostrat més efectius són els d’Argelaguer i el barri de ca la Guapa a Santa Pau. Es tracta dels dos sistemes que permeten descobrir amb més facilitat la unitat de convivència que ha generat els residus.

  A Argelaguer, l’èxit del sistema ha estat tan gran que volen adoptar el sistema de personalització que ara proven. Es tracta d’un municipi de 415 habitants que el 2016 va assolir els objectius europeus de reciclatge. En concret van reciclar el 70% dels residus. La previsió és que en el 2017 hagin superat les exigències europees.

  La Vall d’en Bas prova el porta a porta al barri de les Olletes. En un dels darrers plens, la regidora de Participació i Comunicació va explicar que el percentatge de selecció del porta a porta volta el 80%.

  Es tracta de més de la meitat del que reciclen amb el sistema actual als altres nuclis del municipi, on el percentatge ha variat del 30% d’abans del darrer canvi en el sistema de contenidors fins al 35% actual.

  Es tracta d’un municipi amb un important nivell de disgregació, cosa que dificulta la recollida. Abans de l’aplicació de l’actual sistema de disposició dels contenidors, s’hi podien veure llocs on només hi havia el contenidor verd de resta. És a dir, els que reben tots els residus que no passen selecció.

  Fa a la vora d’un any, varen provar el sistema nou que consisteix posar grups de contenidors i ara com a mínim n’hi tenen dos, el verd de resta i el groc d’envasos. La separació dels envasos redueix en una part molt important el contingut de les bosses. En la major part de zones de contenidors hi tenen contenidors verds (resta), blaus (paper), grocs (envasos), grocs (vidre) i marrons (matèria orgànica). La Vall d’en Bas també, de fa poc, disposa d’un sistema de compostatge a Sant Esteve d’en Bas, on els veïns aboquen restes de poda i matèria orgànica i recullen compost per femar els horts i els jardins.

  Santa Pau també ha obtingut bons resultats en les proves fetes fins ara i el barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts ha millorat molt respecte al sistema anterior, però no ha aconseguit els resultats de les altres localitats, on les exigències de personalització són més fortes.

  Equipaments

  La lluita per millorar el reciclatge i evitar la pujada del rebut d’escombraries i la degradació del medi ambient, no solament abasta canvis cap a sistemes de recollida amb molt més compromís dels usuaris que ara.

  El Consell Comarcal de la Garrotxa té en reserva uns 5 milions d’euros per començar el Centre de Triatge de Residus a Sant Jaume de Llierca en el decurs del 2018.

  També han fet acords amb el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per l’ús compartit d’equipaments. Es tracta dels abocadors de Puigpalter (Pla de l’Estany) i de Beuda (la Garrotxa).

  La Garrotxa ha fet importants millores en els equipaments pel tractament de lixiviats a l’abocador de Beuda. Es tracta dels líquids provinents de la descomposició dels residus. La millora ha permès reduir el trasllat de lixiviats a plantes de fora de la comarca. També han millorat la planta de compostatge d’Olot i han fet un centre de primera selecció de residus a les Feixes. Es tracta del lloc, on els camions de recollida fan el traspàs als que traslladen els residus a l’abocador.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/12/30/quatre-punts-garrotxa-periode-proves/887597.html

 5. lejarza said

  El reciclatge que podem fer tots

  06.01.2018

  Tractament de residus. Un dels majors problemes que ha d’afrontar la humanitat és la gestió dels seus residus. Els experts consideren que tot passa pel reciclatge de les nostres escombraries. Tot passa també per la conscienciació ciutadana amb l’objectiu d’arribar a uns nivells acceptables.
  l reciclatge és el gran repte mundial de la societat del segle XXI. És un desafiament que abasta tothom i cadascú hi pot aportar el seu gra de sorra. Des de posar els residus al lloc que toca fins a aprofitar els materials i donar-los utilitat pràctica nosaltres mateixos. A la xarxa i a les revistes d’entreteniment hi ha idees que ens poden sorprendre pels resultats.
  La feina de conscienciar la població de l’esforç de reciclar i escollir és un dels compromisos més importants dels polítics. Per la seva part, i sobre la base de submergir la gent a una informació constant, els mitjans de comunicació han aconseguit que a poc a poc canviïn els hàbits de la gent i cada vegada tots triem més o aprofitem més les coses.
  La necessitat de reciclar ve assenyalada pels objectius marcats per la Unió Europea. El percentatge de reciclatge determinat per la Unió Europea és del 50% per al 2020 i del 70% per al 2030. També volen reduir la generació de residus en un 15%.
  Per arribar als objectius marcats, l’Agència Catalana de Residus en els darrers anys ha pujat el cost de dur la fracció de rebuig a l’abocador. El cànon ha passat de 19 ? per tona el 2015 a quasi uns 30 ? previstos per al 2020. L’augment del preu de l’entrada dels residus obliga els ajuntaments a millorar la gestió de la recollida i els veïns a col·laborar-hi per no entrar en una fase que dispari el cost de la taxa de recollida. Les gràfiques de l’ACA marquen que un veí del Baix Empordà produeix de mitjana 2,59 quilos de brossa al dia; un de la Cerdanya, 1,96; un de la Selva, 1,77 kg; un de la Garrotxa, 1,40; un del Ripollès, 1,33; i un del Gironès, 1,17. En global les comarques gironines estan força avall en els objectius del reciclatge. La que s’hi apropa més és el Gironès, que volta el 50% de reciclatge
  La voluntat de l’Agència és reduir la generació de residus en un 15%. Com fer que els veïns apostem per reduir la generació de residus? El primer consell és que comprem els productes alimentaris segons les necessitats i així no haver-lo de llençar, utilitzar cubells airejats i bosses compostables per reduir el pes de la fracció orgànica, aprofitar els aliments sobrants per elaborar altres plats.
  És a dir, cuinar. Aconsellen fer cremes de verdures, farina de galeta amb pa sec, melmelades de pell de taronja o canalons. També aconsellen el compostatge comunitari. Es tracta d’un compostador, on la gent pugui llençar restes orgàniques o de fracció vegetal i convertir-les en adob que serveixi per a fertilitzants.
  Hi ha elements que no són menjar i que, en veritat, són difícils de reciclar. Per exemple, els pneumàtics de cotxe o de moto que Catalunya produeix en nombre aproximat de 40.000 pneumàtics gastats a l’any. Els pneumàtics estan fets d’un material que tarda milers d’anys en descompondre’s. Amb una base als fons, es poden convertir en un petit hort casolà o en un gran test capaç d’encabir les arrels d’un arbre fruiter o de jardí. Ben ordenats i enganxats poden fer la funció de mobles i el seu cautxú pot servir d’aïllant en les reparacions a la llar. Plens de formigó poden servir de peces per a la construcció d’edificis.
  Això no obstant, el que puguin fer les persones inquietes i amb bones intencions no fa gairebé res davant l’acumulació de milers de pneumàtics gastats en la vora de setanta anys d’ús massiu de l’automòbil. Una altra cosa és la termòlisi (dissociació per la calor). La termòlisi consisteix a escalfar els residus a altes temperatures sense oxigen. El sistema aconsegueix fondre grans quantitats de pneumàtics. Feta la termòlisi, d’un pneumàtic en queda un 51% de negre de fum, un producte preuat en la fabricació de plàstics, pintures i fertilitzants. Un 40% es transforma en hidrocarburs aptes per a la calefacció i l’asfalt i el 7% final és el gas que serveix per alimentar el procés.
  És una de les esperances per acabar amb els grans dipòsits de pneumàtics. Al 2008, van muntar una planta especialitzada a desfer pneumàtics sobre la base de la termòlisi a València, però va tenir dificultats i va haver de vendre els seus actius.
  Un altre residu complicat són les ampolles d’aigua i de refresc de plàstic. Hi ha gent que les fa servir com a dipòsits d’aigua per regar el jardí o l’hort, les converteixen en joguines o les decoren per reconvertir-les.
  Això no obstant, la major part de les ampolles van a parar als conenidors grocs d’envasos mitjans i acaben a les empreses de reciclatge. El reciclatge converteix el producte en articles amb propietats físiques i químiques idèntiques a les de la matèria original.
  El procés de reciclar les ampolles consisteix a separar els diferents materials, netejar-los de paper i pols i convertir-los en pèl·lets.
  Les bosses de plàstic són un dels problemes ambientals que tendeixen a una solució. Fins al 2007, cada català consumia una bossa de plàstic d’un sol ús al dia. Això equivalia a uns 45 milions de bosses a la setmana que acabaven escampades pels boscos, obstruïen canonades o acabaven menjades pels animals. Fins i tot, arribaven al mar, on provocaven greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.
  Des del març de l’any passat, els catalans paguem per les bosses de plàstic de nanses. Ho fem sobre la base del pacte de la bossa, signat el 2009 i refermat el 2016. Fet sobre la base del principi que qui contamina paga, el pacte és un compromís entre l’Agència Catalana de Residus, els fabricants de bosses de plàstic i les diferents associacions empresarials del sector de la distribució comercial per assegurar una reducció efectiva i sensible del nombre de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús consumides.
  Un altre residu amb un gran impacte visual són les llaunes de conserves o de begudes. Amb llaunes es pot fer de tot. Per exemple, les llaunes de begudes són molt manipulables. Es poden tallar amb tisores i fer-ne trossos que es poden convertir en qualsevol element de la terra. Tot el que es pot fer amb la papiroflèxia, es pot fer amb llaunes d’alumini.
  Els pots de pintura ja són més complicats. Es poden decorar i fer servir per posar llapis o per recipients d’alimentar ocells. Un cop recollits, els recipients de metall tenen un reciclatge del 100%. Els porten a empreses especialitzades que els fonen.
  Quasi tots els estris poden ser retornats a una utilitat pràctica per qualsevol persona. Això no obstant, cal tenir precaucions, com posar-se màscara i no tocar-los si són tòxics. Cal que ens posem guants quan podem tallar-nos, per exemple quan tallem llaunes i, sobretot, el que no s’ha de fer és intentar cremar-los.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/01/07/reciclatge-que-tots/888691.html

 6. lejarza said

  La forma de reciclar els residus a les llars de la Garrotxa té els dies comptats

  La forma com les famílies gestionen els residus té els dies comptats. Una normativa europea obligarà a reciclar totes les deixalles a partir del 2020. A partir d’aquell moment totes les llars estaran obligades a aplicar un nou sistema de gestió. No es pagarà més pels residus que es generin i es penalitzarà els que no ho facin correctament. A la Garrotxa s’hi està treballant des de fa temps i molt aviat s’implantarà el nou sistema.

  Davant aquest canvi de normativa el consell d’alcaldes de la Garrotxa ja va decidir fa un temps que calia fer proves pilot a la comarca per tal d’esbrinar quina és la millor manera de gestionar els residus. Aquestes proves, que s’han fet a quatre municipis, arriben al final i molt aviat es presentaran els resultats. Tot plegat té la finalitat d’adaptar-se una nova normativa comunitària que obligarà reciclar totalment a partir del 2020. Ara bé, de quina manera s’acabaran gestionant les deixalles? El president del Consell Comarcal de la Garrotxa ha explicat a OLOT TELEVISIÓ que “hi ha quatre models. Un és el porta a porta, un amb bosses codificades, un altre amb contenidors amb una targeta i bosses codificades i un altre que només t’identifiques i van amb bosses codificades. Dels quatre models n’hi ha dos, el porta a porta i el de la targeta personalitzada amb les famílies, que són els que la feina es fa millor”.

  Per aconseguir-ho caldrà que les famílies canviïn els hàbits de reciclatge. Espona ha concretat que darrera aquest nou sistema hi ha la voluntat d’estabilitzar el preu de la recollida de les deixalles. Espona ha concretat que “el que hem de mirar és d’estabilitzar el preu. La persona que fa el triatge que ha de fer no se l’ha de beneficiar. Amb el nou sistema qui no faci el que toca se’l penalitzarà”. Això significa que es controlarà la gestió que faci cada llar dels residus. Ara s’està valorant quin sistema se seguirà.

  http://www.olot.tv/noticies/forma-recicla-residus-llars-garrotxa-dies-comptats/

 7. lejarza said

  La data d’implementació del nou model de residus de la Garrotxa està condicionada a aspectes jurídics
  16 de març de 2018
  Per Pau Masó
  Així ho ha confirmat el president del Consell Comarcal, Joan Espona. Assegura que caldrà veure l’evolució de la planta de triatge de Sant Jaume i la situació jurídica entre les empreses responsables de la recollida dels residus. Ara mateix la planta està pendent de negociacions i el servei de residus té un ull posat als tribunals.
  La planta de triatge i l’empresa responsable de la recollida dels residus a la Garrotxa. Són els dos esculls que ha de superar la comarca per tirar endavant el nou model de gestió de residus. En el primer cas, està previst que la planta de triatge es construeixi aquest any dins el polígon de Politger de Sant Jaume de Llierca. Falta però acabar de tancar negociacions amb l’empresa Tavil que va ser qui va reclamar part dels terrenys on es volia ubicar l’equipament comarcal.
  Per altra banda, l’actual empresa que gestiona la recollida d’escombraries a la Garrotxa està immersa en una batalla judicial amb una altra companyia a qui se li havia adjudicat el servei anteriorment. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ho explicava aquest dijous durant el ple del Consell.
  Les empreses que actualment estan enfrontades judicialment són Anfruns Garriga de Montagut i Tracataments Vila de Banyoles. Qui va guanyar l’adjudicació l’any 2014 va ser Anfruns. Però Vila va presentar un recurs en contra de l’adjudicació que, finalment, va guanyar. És per això que actualment l’empresa del Pla de l’Estany s’ocupa del servei, però amb diferents contenciosos i recursos interposats i amb l’espera del que acabi decidint el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. D’aquesta situació, també en parlava el mateix Espona, en una roda de premsa el passat dimarts.
  Està previst que entre els pròxims mesos de maig i juliol el Tribunal Superior de Justícia acabi dictant sentència. Pel que fa a la planta de triatge, segueixen les negociacions entre els actors implicats i de moment no hi ha cap novetat. Aquestes són les dues barreres jurídiques que caldrà resoldre, per anar bé, abans del 2019, any durant el qual es vol posar en marxa el nou model de recollida de residus de la Garrotxa.
  http://www.radiolot.cat/noticies/data-dimplementacio-nou-model-residus-garrotxa-esta-condicionada-aspectes-juridics/

 8. lejarza said

  Un litigi atura l’aplicació del sistema de la recollida amb identificació de la Garrotxa

  El retard en la posada en servei de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca també alenteix la posada en marxa del servei personalitzat

  xavier valeri 17.03.2018

  El litigi obert entre les empreses que van participar en el concurs per a la concessió del servei de recollida el 2014 és una barrera que pot impedir posar en servei el nou model de recollida a la Garrotxa abans del 2019, segons va explicar el president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT), en el ple del Consell Comarcal de la Garrotxa.
  En la primavera del 2014, Amfruns Garriga, de Montagut, va guanyar el concurs. Això no obstant, Tractaments i Serveis Ambientals Vila SL de Banyoles va presentar un recurs contra l’adjudicació i el Tribunal de Contractes del Sector Públic va estimar el recurs.

  Davant de la resolució del Tribunal, el Consell Comarcal de la Garrotxa, en el ple del 14 de desembre de 2014, va readjudicar el servei a Tractaments i Serveis Ambientals Vila SL de Banyoles, que des de llavors fa el servei.
  Al cap de poc, Amfruns Garriga va presentar un recurs contra la readjudicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el va guanyar.
  Això no obstant, segons va explicar el gerent del Consell Comarcal en el ple d’abans-d’ahir, Tractaments Vila va presentar un recurs de casació contra el veredicte del TSJC. El de casació és el darrer recurs que es pot presentar abans que una setència sigui ferma.
  El gerent va explicar que una altra resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic està suspesa a l’espera de com acaba el recurs de casació.
  La previsió, segons el gerent, és que el Suprem resolgui si admet o no el recurs de casació entre els mesos de maig, juny o juliol. En el cas que el Suprem admeti a tràmit el recurs de casació, el litigi es dilatarà en el temps.
  A més, el fet que el Suprem admeti a tràmit o no el recurs de casació afecta una resolució del Tribunal de Contractes del Sector Públic que actuarà en coherència amb el dictamen final del Suprem.
  El president del Consell Comarcal va exposar que confia en la possibilitat que el litigi acabi aviat. Això no obstant, va assenyalar que, sigui quin sigui el resultat final dels litigis, el Consell Comarcal en sortirà perjudicat. Va considerar que «el litigi només fa que endarrerir l’obertura del nou concurs». És a dir, del concurs per a l’adjudicació del model de recollida pensat sobre la base d’identificar les persones que posen les bosses als contenidors.

  La planta de triatge
  Un altre obstacle per a l’aplicació del nou sistema és la planta de triatge. Un cop acordat que anirà al polígon de Politger, falta acabar de determinar el lloc precís per tal de poder respectar el creixement d’una empresa. El president va valorar que, sense obstacles, el nou sistema s’hauria pogut posar en servei el 2015.

  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/03/17/litigi-atura-laplicacio-del-sistema/901778.html

 9. lejarza said

  Olot es posarà a prova per decidir el nou model de gestió de residus
  28 de març de 2018
  Per Pau Masó
  Està previst que aviat es posi en marxa una prova pilot a algun dels barris. Des de l’Ajuntament diuen que les dues opcions més factibles serien el porta a porta o els contenidors tancats amb targeta d’obertura personalitzada. No es descarta que Olot pugui posar en pràctica els dos models alhora.
  Ara mateix, l’Ajuntament té quatre models de gestió de residus sobre la taula: el porta a porta, l’ús de bosses personalitzades, contenidors tancats que s’obren amb una targeta personalitzada o bé l’ús de contenidors oberts personalitzats. Abans del 2020 la ciutat hauria d’haver escollit un d’aquests quatre models. Des de l’Ajuntament, l’alcalde Mia Corominas, explica a Ràdio Olot que la decisió està entre dues d’aquestes opcions: el porta a porta i l’ús de contenidors tancats amb targeta personalitzada:
  Més d’un model alhora
  Per decidir el model a implementar, la ciutat té previst dur a terme una prova pilot. Encara no hi ha data, però està previst que es desenvolupi en un dels barris d’Olot. Això permetrà conèixer quin dels models s’adapta millor a la capital garrotxina. Corominas no descarta que s’acabi implementant més d’un model.
  Qui menys recicla, més paga
  Paral·lelament al model de gestió de residus, també caldrà implementar la nova taxa de pagament per generació. Això significa que es castigarà qui menys recicli i haurà de pagar més.
  La posada en marxa del pagament per generació i el nou model haurà d’arribar abans del 2020, data límit que imposa la Unió Europea. Actualment, cada olotí genera un quilo i mig de residus al dia. La capital de la Garrotxa suposa el 60% dels residus de tota la comarca. Aquest volum és el principal escull d’implementació del nou model. Tot i això, des de les administracions s’esforcen a remarcar que el principal canvi l’ha de fer cadascú. La ciutadania és la principal responsable que el nou model que s’apliqui acabi funcionant.

  http://www.radiolot.cat/noticies/olot-posara-prova-decidir-nou-model-gestio-residus/

 10. lejarza said

  Argelaguer i Santa Pau aplicaran el sistema de pagament per generació de residus a partir de l’any vinent

  Dos terços de la població de la Garrotxa no separa les deixalles o ho fa de manera errònia, segons el Sigma, el consorci que gestiona els residus a la comarca. Aquesta realitat haurà de canviar ben aviat perquè així ho estipula una normativa europea. Per fer-ho els garrotxins haurem de canviar la manera que tenim de separar les deixalles. Avui els expliquem quan, com i amb quin termini ho haurem de fer.

  Des de 1994 els ciutadans han de reciclar separant el residus entre els diferents contenidors: cartró, vidre, plàstic, orgànic i resta. Fins avui, però, les campanyes de conscienciació no han acabat de ser efectives. Tant és així que en aquest moment només el 35% dels garrotxins reciclen les deixalles que generen, una xifra que encara està lluny del 50% que s’haurà de reciclar l’any 2020 segons una normativa europea.

  Un estudi fet pel consorci Sigma demostra que la majoria dels veïns no reciclen o no ho fan correctament. En declaracions al programa ‘Pros i Contres’ d’OLOT TELEVISIÓ, el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa -Sigma-, Francesc Canalias, “una de les preguntes que hem fet és si la gent reciclava. És curiós veure que el 80% de la gent et diu que està reciclant, quan en realitat recuperem el 34% del material de manera selectiva. Què passa amb el 50%? Passa que probablement entenen que el medi ambient s’ho mereix però a l’hora d’estar a casa i tenir cubells fa molta mandra i ho deixen de fer”.

  Per tal de canviar la tendència els ajuntaments han acordat un nou sistema per gestionar el reciclatge. Dels 21 municipis la gran majoria podria optar perquè els ciutadans disposin d’una targeta electrònica de control. Besalú és, de moment, l’únic que s’ha pronunciat per un sistema diferent, el porta a porta. Canalias ha concretat que d’aquesta manera es podrà saber qui recicla malament o no ho fa. Canalias afegeix que “si hi ha un 35% de persones que separen alguna avantatge ha de tenir. O, més ben dit, alguna penalització han de tenir els que no separen. Per tant, tirarem això endavant. Hi ha dos ajuntaments, que són Santa Pau i Argelaguer, que s’han ofert voluntaris per començar a treballar en aquesta dinàmica el 2019. De tota manera nosaltres estem treballant en aquest procés de canvi a dos o tres anys vista. 2018, 2019 i 2020.”

  Així doncs a partir de l’any vinent els veïns de Santa Pau i Argelaguer que no separin correctament les deixalles seran penalitzats amb el rebut anual. Paulatinament tots els municipis s’adaptaran al sistema. Olot, concretament, està revisant de quina manera es gestionarà a partir d’estudiar uns barris concrets com, per exemple, Pequin i Sant Miquel. Per Francesc Canalias “estem mirant de fer un barri difícil. Hem fet una prova a Argelaguer i ha funcionat. Però és fàcil. Com es comporta aquest model en blocs de pisos amb immigració, amb situacions d’estrès? És el que volem comprovar. Tenim un contenidor tancat i si ens deixa les bosses a terra crearà una situació insuportable”.

  Tot plegat permetrà allargar 20 o 25 anys la vida de l’abocador de Beuda. Ara bé, el nou sistema de reciclatge va lligat també a la construcció de la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca. El director del consorci Sigma ha assegurat a Olot Televisió que l’any 2020 hauria d’estar en funcionament. Això significa que les obres haurien de començar a mitjans de l’any que ve.

  http://www.olot.tv/noticies/argelaguer-santa-pau-aplicaran-sistema-pagament-generacio-residus-partir-lany-vinent/

 11. lejarza said

  Argelaguer s’avança als altres municipis i pagarà el nou sistema de recollida de deixalles per gestió de residus l’any 2020

  Argelaguer vol aplicar el més aviat possible el nou sistema de pagament per la gestió del reciclatge, i confirma que el 2020 els veïns pagaran segons els resultats obtinguts de la recollida. Així, es penalitzarà aquells que facin malament la separació dels residus.

  Segons el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el SIGMA, hi hauria dos pobles que s’han ofert voluntaris per avançar l’estudi del pagament per gestió de residus que es vol iniciar el 2020 a tota la Garrotxa, per tal que qui recicli malament pagui la sanció corresponent a partir del 2021. Es tracta de Santa Pau i Argelaguer, i precisament aquest darrer municipi confirma que els seus veïns ja pagaran el que toca amb el nou sistema un any abans que la resta. Així, tot i els dubtes que encara genera el sistema sobre com s’abonarà aquest import, els habitants d’Argelaguer que reciclin malament les seves deixalles hauran de pagar els seus errors al 2020.
  Artur Ginesta, alcalde d’Argelaguer: “El pagament per generació no està del tot estudiat, però l’objectiu és que al 2019 entri ja el sistema variable de tarifes; qui ho faci bé, al 2020 pagarà el que toca, i al que no ho faci bé se li pujarà el rebut”.
  Durant el 2019, l’Ajuntament d’Argelaguer anirà anunciant de forma periòdica als veïns sobre com reciclen i com varia la seva taxa segons el seu ús dels contenidors. L’objectiu del municipi, que ja recicla el 51% de les seves deixalles, és créixer aquesta xifra tant com sigui possible.
  Artur Ginesta, alcalde d’Argelaguer: “Ens hem de proposar el 75%. No podem arribar al 100% perquè és gairebé impossible. Però d’aquí a molt poc temps tothom estarà ‘obligat’ a fer-ho bé, i per tant, ens fixem aquesta xifra”.
  Encara no està decidit, però a tota la comarca es plantegen dos sistemes diferents de recollida de residus: o bé s’optarà pel sistema de contenidors d’obertura amb targeta digital, o pel porta a porta.

  http://www.olot.tv/noticies/argelaguer-savanca-als-altres-municipis-pagara-nou-sistema-recollida-deixalles-gestio-residus-lany-2020/

 12. lejarza said

  Santa Pau farà factures de la selecció dels residus

  Hi ha ajuntaments que es plantegen cobrar sobre la base de la generació de residus a partir del 2020

  Diari de Girona (DdG) X.V. Olot – Garrotxa

  Els ajuntaments d’Argelaguer i Santa Pau, el 2019, continuaran les proves de recollida de residus d’enguany sobre la base de contenidors tancats amb obertura per targeta i bosses personalitzades amb codi de barres.

  En el cas d’Argelaguer serà tot el poble i Santa Pau limitarà la prova al barri de Ca la Guapa.

  Segons ha explicat l’alcalde de Santa Pau, la novetat serà que els veïns rebran una factura del que els hauria costat el servei de recollida segons el nivell de selecció demostrat.

  Això no obstant, el rebut del 2019 serà comú per a tots. L´Alcalde ha avançat que de cara al 2020 alguns municipis podrien aplicar el pagament segons generació i la factura seria real.

  En tot cas, els canvis en els models de gestió de la recollida de residus avancen. Una mostra n’és el fet que en el darrer ple del Consell Comarcal de la Garrotxa va tenir lloc l’aprovació de la desconnexió de Besalú de la recollida comarcal.

  El motiu de la sortida de Besalú és que la vila de la Garrotxa ha apostat per la recollida porta a porta.

  L’empresa adjudicatària ja ha assumit la recollida i, encara que físicament el porta a porta encara no l’ha aplicat, fa proves.

 13. lejarza said

  A Argelaguer la recollida selectiva supera el 50%

  Els contenidors tancats i les bosses numerades s’adopten com a sistema fix

  R. Estéban – ARGELAGUER 12 juny 2018

  Arran de la identificació dels propietaris de les bosses i l’accés restringit als contenidors, el percentatge de recollida selectiva d’escombraries d’Argelaguer ha passat del 30% a més del 50%. El sistema, que s’havia adoptat com a prova pilot els darrers mesos i que ara s’ha convertit en fix, és el pas previ a l’aplicació, el 2020, del càlcul de la taxa d’escombraries de cada llar segons la quantitat de deixalles que produeixin (pagament per generació).

  L’any vinent ja s’adoptarà el nou mètode, però a tall experimental. En relació amb la prova pilot, però, s’introduiran algunes modificacions.

  D’una banda, en lloc d’usar bosses numerades i recollir-les a l’ajuntament, cada llar tindrà etiquetes amb el número i les hauran d’enganxar a les bosses que ells mateixos compraran on vulguin, i de l’altra, se substituiran les targetes magnètiques amb què s’obren els contenidors (hi ha gent que les perd o les oblida) per uns clauers més funcionals. El control que implica tenir identificats els propietaris de les bosses i els usuaris dels contenidors permetrà calcular les quantitats generades a cada domicili. “Però al marge de les xifres, es tracta de conscienciar la gent que cadascú s’ha de fer responsable de les escombraries que produeix, i en aquest sentit, el nou sistema està funcionant bé i estem molt contents”, afirma l’alcalde, Artur Ginesta.

  Càmeres de vigilancia

  Una conseqüència de tenir els contenidors tancats ha estat la reducció del nombre de persones d’altres municipis que, per comoditat, deixaven les seves bosses als contenidors d’Argelaguer.

  Ara, però, es trobem amb el problema que n’hi ha –“alguns”, diu l’alcalde– que les deixen a terra. Per això i per millorar la seguretat a la via pública, el consistori té a punt un projecte d’instal·lació de càmeres de vigilància.

  Abast comarcal

  L’experiència d’Argelaguer formava part d’una prova pilot en l’àmbit comarcal, impulsada pel consorci Sigma, per assajar diversos sistemes alternatius de recollida selectiva. D’entre tots els proposats, el d’Argelaguer ha estat el més ben valorat i possiblement s’aplicarà també en altres pobles.

  http://www.elpuntavui.cat/territori/article/13-serveis/1411472-a-argelaguer-la-recollida-selectiva-supera-el-50.html?utm_campaign=portadashare&utm_source=twitter&utm_medium=epa

 14. lejarza said

  La gestió de residus a la comarca centra el ple de juliol del Consell Comarcal de la Garrotxa

  21 de juliol de 2018

  La conselleria de Medi Ambient i Salut Pública ha ocupat gran part de la sessió plenària celebrada ahir al Consell Comarcal de la Garrotxa.

  Entre d’altres punts, s’han aprovat els encàrrecs de gestió amb 17 ajuntaments de la comarca per a l’elaboració de plans locals de prevenció de residus en el marc de la subvenció per a projectes de reutilització de residus municipals. Les actuacions incloses en aquest encàrrec aniran destinades a la reducció de la producció de residus i actuacions a les escoles encaminades a conscienciar als alumnes sobre la necessitat d’evitar el malbaratament alimentari.
  També s’han aprovat diversos encàrrecs de gestió i delegacions, com és la delegació que realitza l’Ajuntament de Santa Pau al Consell Comarcal per dur a terme serveis de protecció civil i emergències o l’encàrrec de gestió de l’Ajuntament de la Vall de Bianya al Consell Comarcal per a la redacció de plecs tècnics i valoracions de pliques en àmbits com el manteniment de camins i vies rurals.
  En aquest ple també ha estat aprovada l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en relació la gestió dels residus en proximitat de la Garrotxa. Aquesta sentència posa fi al procediment contenciósadministratiu iniciat l’any 2015 arran de la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que va atorgar la gestió a l’empresa que va quedar en segona posició a la licitació, Tractaments i Serveis Ambientals Vila, SL. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en sentència ferma, anul·la la resolució del tribunal administratiu i considera que la licitació duta a terme pel Consell Comarcal va ser correcta, i estableix la restitució de la situació derivada de la licitació. Per tant, l’empresa Anfruns-Garriga, SL, d’acord amb la sentència, tornarà a prestar els serveis de gestió de residus en proximitat a la comarca.
  Per últim, en relació al Medi Ambient, destaca la renovació del conveni de col·laboració, signat inicialment a finals de 2015, entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per a la gestió conjunta de les infraestructures de tractament de residus implantades en els seus territoris.
  En aquest ple també s’ha aprovat una proposta de modificació de crèdit, on destaca l’atorgament d’una subvenció de la Diputació de Girona per un import de 30.000 euros destinats al finançament de les obres del dipòsit controlat de residus comarcal i s’inclou la proposta de cooperació entre diferents ajuntaments de la comarca per a la redacció d’un estudi per a la implantació d’un sistema de lectors de matrícules als seus termes municipals. Aquesta modificació de crèdit també preveu un increment de partida per cobrir les millores de les condicions laborals dels treballadors del Consell, recollides a l’acord regulador vigent 2018-2020, i els increments salarials establerts a la Llei de Pressupostos Generals.
  En relació a la conselleria comarcal de Promoció Econòmica i Turisme, ha estat aprovada la proposta de modificació del conveni entre el Consorci de l’Alta Garrotxa i el Consell Comarcal, que regula l’encàrrec de gestió de neteja i manteniment de camins i senders de l’Alta Garrotxa, per a l’any 2018. La modificació inclou el manteniment de sis nous itineraris dels veïnats de l’Alta Garrotxa enllaçats a la xarxa de senderes Itinerànnia, que suposen un cost de 1.400 euros addicionals.
  Finalment, per unanimitat ha estat aprovada una moció de suport a la Associació de Familiars de Persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) de la Garrotxa, creada el passat mes de febrer.

  http://www.elgarrotxi.cat/la-gestio-de-residus-a-la-comarca-centra-el-ple-de-juliol-del-consell-comarcal-de-la-garrotxa/

 15. lejarza said

  Una sentència canviarà el concessionari de la recollida a la Garrotxa

  El fet d’aclarir la concessió del servei de recollida desencalla la posada en servei del nou model de gestió de la recollida de residus.

  La Garrotxa i el Pla de l’Estany renoven l’acord de gestió conjunta de les infraestructures del tractament de residus

  x.valeri 25.07.2018

  El Consell Comarcal de la Garrotxa, en el seu darrer ple, va aprovar l’execució d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya favorable al retorn de la concessió de la recollida de residus a l’empresa Anfruns Garriga.
  Emesa fa uns tres mesos, la resolució acaba un litigi iniciat el gener del 2014, quan l’empresa Tractaments Vila de Banyoles va presentar un contenciós contra l’adjudicació del servei aprovada pel Consell en el ple de desembre del 2013.

  El Tribunal de Contractes del Sector Públic va donar la raó a Tractaments Vila i el ple del Consell de desembre del 2014 va aprovar atorgar-li el servei. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en sentència ferma, ha anul·lat la resolució feta pel Tribunal Administratiu el 2015 i ha considerat que la licitació feta pel Consell Comarcal el desembre del 2013 va ser correcta. Segons fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa, el canvi físic de concessionari a favor d’Anfruns Garriga tindrà lloc a primers d’octubre.
  Amb l’aclariment que representa la sentència, el Consell Comarcal de la Garrotxa podrà tirar endavant el nou model de recollida.
  Es tracta d’un model a la carta que proposa sistemes de recollida adequats a les característiques de cada municipi. El denominador comú dels sistemes és la identificació dels usuaris dels contenidors per tal de poder implantar un sistema de pagament per generació de residus. Argelaguer i Santa Pau han avançat que l’any vinent volen provar d’ajustar el rebut de la recollida a la quantitat que cada usuari diposita als contenidors.
  La identificació dels usuaris és necessària per augmentar els percentatges de reciclatge i evitar les penalitzacions de l’Agència Catalana de Residus que fan augmentar el preu del servei de la recollida un any rere l’altre. La intenció del Consell Comarcal de la Garrotxa és que entre el reciclatge i la posada en servei del Centre de Triatge de Residus de Sant Jaume de Llierca, a més del preu, puguin reduir l’impacte ambiental i augmentar el temps de vida de l’abocador del Clot de les Mules de Beuda.

  Reciclatge escolar
  En el mateix ple el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar els encàrrecs de gestió amb 17 ajuntaments de la comarca per a l’elaboració de plans locals de prevenció de residus en el marc de la subvenció per a projectes de reutilització de residus municipals.
  Es tracta de reduir la producció de residus dels menjadors escolars. La idea és conscienciar els alumnes sobre la necessitat d’evitar el malbaratament dels aliments.
  Hi ha dues escoles d’Olot que fan reciclatge d’aliments amb un compostador. Uns alumnes s’encarreguen, cada dia, de posar les restes del menjar al compostador i uns altres de treure el compost i fer-lo servir també per a l’hort escolar.
  Per últim, amb relació als temes de residus del ple, destaca la renovació del conveni de col·laboració, signat inicialment a finals de 2015, entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany per a la gestió conjunta de les infraestructures de tractament de residus implantades en els seus territoris.
  Els dos organismes comarcals consideren que l’acord servirà per millorar la gestió dels residus i contenir les despeses en inversions.
  Un dels principals motius de l’acord és el d’afrontar una futura prohibició de portar els residus als abocadors sense haver fet un tractament previ.

 16. lejarza said

  A la Garrotxa, el primer municipi en recollida selectiva de residus és Argelaguer amb un 67%. En aquest poble, els veïns dipositen les escombraries en contenidors tancats que només s’obren amb targetes de personalització. Juntament amb el porta a porta, és el sistema que més bé va funcionar en la prova pilot que la Garrotxa va començar ara fa un any i és el que tot indica que s’imposarà a partir del 2019, quan cada municipi haurà de posar en marxa un nou sistema de recollida. També es vol començar a aplicar el model de pagament per generació. Segons el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, s’ha de premiar qui recicla bé.
  Tost diu que només d’aquesta manera s’arribarà a complir l’objectiu que Catalunya s’ha marcat per al 2020: que el percentatge de recollida selectiva de residus arribi al 60%. A la Garrotxa, Argelaguer és l’únic municipi que ja l’ha assolit, i Besalú espera ser el següent. Ara supera el 50% i a partir de l’octubre començarà a aplicar el sistema porta a porta.

 17. lejarza said

  La Garrotxa farà la recollida amb contenidors tancats el 2020

  El Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat el Programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa 2018-2023

  x.v. 21.10.2018

  El Consell Comarcal de la Garrotxa ha programat pel 2020 la implantació total del programa de residus municipals de la Garrotxa 2018-2023. A la pràctica, suposa que tots els municipis de la Garrotxa faran la recollida sobre la base de contenidors tancats amb obertura personalitzada amb targeta i bosses amb codi de barres o amb el porta a porta. Santa Pau i Argelaguer començaran l’experiència el 2019.

  En tot cas, el 2020, el Consell farà l’aplicació a tota la comarca per tal d’evitar l’exportació d’escombraries d’un poble a l’altre. Per poder complir les seves intencions en el darrer ple va aprovar el Programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa 2018-2023. L’acord va tirar endavant amb els vots de PDeCAT-DC i ERC, l’abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP. El portaveu del PSC, Josep Guix, va argumentar no veure clar el programa i el representant de la CUP, Raül Massanella, va indicar que manca consens de totes les localitats en un sol projecte.

  Els únics municipis que, de moment, no entren en el programa de residus comarcal són Besalú, que ha començat la recollida porta a porta i Olot.

  El president del Consell Comarcal, Joan Espona (PDeCAT) ha valorat el sistema dels contenidors tancats com el preferit del Consell. Això no obstant, ha apuntat que l’organisme manté el porta a porta com una opció. Respecte als contenidors tancats, Espona ha defensat: «La major part dels ajuntaments aposten pel sistema dels contenidors tancats perquè dona els mateixos resultats que el porta a porta i no és tan agressiu». Ha justificat: «Facilita que en qualsevol hora del dia puguis anar a llençar les deixalles i no hagis de dependre d’uns horaris concrets com passa amb la recollida pel porta a porta».

  També ha indicat que les bosses codificades faciliten la identificació de les persones que deixen la bossa i sobre la base de programes informàtics ha de permetre identificar qui recicla bé de qui no ho fa i en conseqüència fer possible el cobrament de la recollida segons generació. Espona ha considerat que no ha de pagar el mateix el que recicla un 50% que el que recicla un 100%.

  Planta de reciclatge

  El president del Consell Comarcal ha explicat que el nou sistema de recollida ha de tenir el complement del Centre de Triatge de Residus per assolir els objectius de reciclatge marcats per Europa.

  El 2023 la comarca ha d’arribar fins a un 50% de recollida selectiva i fins a un 60% el 2030. Segons Espona ara la Garrotxa, tot i ser una de les comarques catalanes que més tria, ha pagat 200.000 euros més del cànon per l’entrada de tones de residus a l’abocador. El president ha explicat que el Consell Comarcal té atorgats 20 milions d’euros de la Generalitat per fer la planta. Ha apuntat que no volen perdre els diners per causa d’incompliment de terminis.

  https://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/10/21/garrotxa-fara-recollida-contenidors-tancats/941469.html

 18. lejarza said

  El confort que frena el canvi

  Joan Vila, Besalú (Garrotxa) 25.11.2018

  La mobilització que van començar els francesos el cap de setmana passat ha durat tota aquesta setmana. La seva resistència a admetre una pujada del gasoil i de la gasolina, accions prèvies a l’aplicació de l’ecotaxa que es farà al gener, ha agafat per sorpresa el govern Macron. Els francesos tenen una manera de fer amb tot el que és públic molt racional, partint sempre que l’objectiu és el bé públic, fugint sovint de demagògies. Això sí, a la mínima protesta solen aturar l’acció per revisar el camí o per tancar-lo definitivament.

  Apujar 7 cèntims el gasoil no és gaire: pot significar un augment de 0,4 euros per 100 km, però, en un moment en què el preu del gasoil frega 1,6 €/l, és la gota que fa vessar el got. Tots els francesos estan d’acord en que cal frenar el canvi climàtic i que cal prendre accions en aquest sentit. Però una cosa és entendre-ho, i una altra que et toqui a tu, que t’obligui a fer les coses diferents.

  He escoltat dir: «És que jo no tinc prou ingressos per comprar-me un cotxe híbrid o elèctric»; o també: «He de fer molts quilòmetres per anar a treballar i això em penalitza molt». Reduir el CO2 implica escurçar els desplaçaments en cotxe, cercar feina a la vora d’on vius, anar a treballar a peu, en bicicleta o en transport públic. La mobilització de les jaquetes grogues té una vessant reaccionària si no fos perquè posa de relleu un greu problema en el camí de la transició energètica: tal com tots els països la plantegen implica un augment de la pressió fiscal que la ciutadania possiblement no pot resistir. I França és el país amb més pressió fiscal. Un dels punts importants en l’aplicació d’una ecotaxa és que la fiscalitat ha de ser neutre, és a dir, que el que es recapti s’ha de deduir d’altres impostos.

  La fiscalitat verda ha de servir per canviar hàbits, no pas per augmentar els ingressos fiscals. Aquí els polítics hi veuen una oportunitat per tenir més ingressos per a les seves polítiques i es resisteixen a ser neutres.

  Fer canvis profunds en la societat topa amb la resistència de la gent que no vol canviar d’hàbits, el ciutadà vol continuar amb la seva rutina. És més fàcil fer aquests canvis en moments de crisi econòmica, política, o després d’una guerra, que no pas quan tot va de forma rodada, amb les inèrcies de la rutina.

  Un d’aquests canvis s’ha fet a Besalú durant el mes d’octubre, implantant la recollida porta a porta. El projecte ha madurat durant dos anys, fent pedagogia amb la ciutadania i atorgant a les llars els petits contenidors (a prova de gats) per fer la separació a casa.

  Cada dia es recull una cosa diferent: dilluns, orgànica; dimarts, paper i cartró; dimecres, envasos; dijous, orgànica; divendres, vidre i resta; i dissabte, orgànica un altre cop. El resultat és espectacular. En el primer mes d’actuació s’han reduït els residus que van a l’abocador des de 65.000 kg a 18.000 kg, una disminució del 72%. Només per aquesta xifra el projecte s’hauria d’estendre per tots els municipis. On han anat els residus? A la fracció orgànica, augmentant del 13,6% al 47%; al paper i cartró, que ha pujat del 3,8% al 7,6%; als envasos, que han evolucionat del 5,1% al 5,8%; i al vidre, que ha anat del 3,4% al 6%. Cal afegir que Besalú és un poble amb molts horts i 80 de les llars de les 1.200 que té el poble practiquen compostatge a casa.

  La primera setmana devia costar gestionar les deixalles així però, ara, vist el resultat, els besaluencs estan orgullosos del camí que han fet, d’haver-se modernitzat sense haver fet massa esforç. Ara s’adonen de la quantitat d’envasos amb què compren els productes i que són superflus, arribant a la conclusió que cal comprar amb menys plàstic per no haver de gestionar tants residus. Hi haurà un retorn als productes a granel?

  L’exemple de les jaquetes grogues i el de Besalú ens mostren clarament el camí a fer. La reducció del consum superflu, del que es pot disminuir fent les coses diferents, és una obligació de futur, és el camí cap a la nova societat que esmento sovint: la societat de l’abundància frugal.

  La humanitat, des de fa 30.000 anys, ha anat construint el benestar fent un ús sense mesura de recursos, fent servir la millora del coneixement per extreure més i més fons sense mirar si era convenient o no, si tenia un efecte sobre el futur o no. El primer resultat va ser la desaparició dels animals salvatges que va necessitar el desenvolupament del neolític per tenir l’agricultura i la ramaderia. El segon ha estat l’esgotament de minerals, rius, llacs i de territori. El tercer, fruit de la revolució industrial i del domini sobre els combustibles fòssils, és l’efecte hivernacle i el canvi climàtic associat.

  Però, ara, amb el domini de la intel·ligència que tenim, cal que aquest ús sigui el just. És en aquest sentit que no cal que fem més quilòmetres dels que toca per viure i treballar, ni generem més residus que no sabem on posar. El zero serà un número que poc a poc anirà agafant un lloc en la nova societat: quilòmetre zero, residu zero, lliure de carboni…

  La importància de l’experiència de Besalú és que es pot trencar el confort de la rutina amb les coses ben fetes i amb la pedagogia adient.

 19. lejarza said

  La poma revisitada

  Jordi Álvarez 10.01.2019

  Agència de Residus de Catalunya ha engegat una campanya de conscienciació amb un lema ben inquietant: «Les teves excuses estan acabant amb el planeta, no te n’adones?» D’adonar-nos-en ja ens n’adonem. A les xarxes socials corren imatges esfereïdores de tortugues amb la closca travessada per un plàstic, xifres de mortaldats desproporcionades de tot tipus de bèsties i, per als que no són de llegir, s’ha difós una vinyeta on un home amb un peix a la mà demana a la caixera una bossa de plàstic, i ella contesta que la bossa és a dins del peix. El drama és saber de qui és la culpa de tot plegat i més quan ens diuen que tot el planeta és en perill. L’Agència apunta directament el consumidor. Si no reciclem bé, tot se’n va en orris. Es fa molt difícil de comprar menjar, imprescindible per a la subsistència, que no ens el serveixin embolcallat amb tota mena de materials que mai no ens cruspirem, principalment de plàstic. Després d’una compra, em fa l’efecte que el volum dels envoltoris ocupa més espai que tot el menjar. Però un iogur no me’l puc endur directament amb les mans sinó que l’he de transportar amb el plàstic que l’envolta. La culpa no és pas nostra. Fins fa quatre dies, tot se servia amb vidre, cartró i paperines de paper. Si l’envàs era de vidre, te’l cobraven i, quan el retornaves, te l’abonaven. Ves quina forma més saludable i senzilla de preservar el planeta! I ara, que som més intel·ligents per allò de l’evolució, ens fan pagar tota la festa. Si aquest sistema es va deixar de fer, no va ser per la pressió dels consumidors. Ni tampoc vam idear l’absurd de castigar l’ús de bosses de plàstic amb cinc cèntims de penyora: després de gastar cent euros en Ferrero-Rocher, no ve pas d’uns cèntims de més. I aquest gest, al planeta, tant se li’n fum. Qui va permetre l’ús dels plàstics va ser la mateixa Administració que ara ens vol fer sentir culpables de la tragèdia. Si en realitat el planeta és en perill imminent, és l’Administració la que ha de prohibir tots aquells elements que el perjudiquen. Si és la indústria la que pressiona, no costa res de donar un cop de puny a la taula. Són les seves excuses les que estan acabant amb el planeta i no se n’adonen.
  Enrere havia quedat el sentiment de culpabilitat que una altra generació ens havia transferit perquè, fa no sé quants mil·lennis, un home en un llibre s’havia menjat una poma i ara ens trobem que hem de tornar a tenir remordiments de consciència quan volem menjar una poma i ens la serveixen embolicada en plàstic, tant si volem com si no.

 20. lejarza said

  L’Ajuntament instal·larà dos contenidors «intel·ligents» a la plaça Catalunya

  Els veïns i comerciants d’un lateral de la plaça hauran d’obrir-los amb targetes identificatives i posar un codi de barres a les bosses de brossa

  Es podrà «controlar l’ús indegut i indiscriminat». Les deixalles s’hauran de llençar en un horari i dia concret, segons correspongui

  tapi carreras girona 28.02.2019

  L’Ajuntament de Girona implementarà un nou model de recollida selectiva amb els denominats «contenidors intel·ligents» a un sector de la plaça de Catalunya. El sistema estarà adreçat tant als domicilis particulars com als establiments que hi ha a la zona i està previst que entri en funcionament la segona quinzena del mes de març. La mesura afectarà els habitatges i comerços d’un dels laterals de la plaça i el seu entorn, en concret la que correspon a la banda on hi ha el bolet i on hi desmboquen vials com Pompeu Fabra, Ginesta i avinguda Sant Francesc.

  Aquests tipus de contenidors intel·ligents permeten, a través d’una targeta electrònica, identificar qui en fa ús i, per tant, la procedència dels residus, ja siguin d’un habitatge o d’un establiment concret. Els contenidors estaran tancats i només s’obriran amb aquesta targeta que facilitarà l’Ajuntament a les persones autoritzades.

  Campanya informativa

  D’aquesta manera, es podrà controlar l’ús indegut i indiscriminat dels contenidors, segons ha informat el consistori. De moment, encara no s’ha previst posar sancions i durant algunes setmanes hi haurà informadors i agents cívics per explicar als usuaris com funciona el nou sistema.

  Els residus es podran dipositar entre les set del matí i les deu de la nit amb la fracció que correspongui segons el calendari. Caldrà que es col·loquin a les bosses de residus els adhesius codificats que l’Ajuntament facilitarà i que identificarà cada habitatge o establiment. En concret, hi haurà dos contenidors i prou. Un servirà per a la recollida de matèria orgànica i només es podrà fer servir tres dies concrets de cada setmana, tal com s’haurà informat als veïns per mitjà d’un cronograma. L’altre contenidor serà per a la resta de fraccions. Novament, però, cada dia només serà per a una fracció en concret. A tall d’exemple, els dilluns i dimecres, vidre; els dimarts, paper i cartró, o els dijous, plàstic. L’actual bateria de contenidors que hi ha en un lateral es retirarà.

  Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Madrenas, «aquesta és una iniciativa que ha de possibilitar que en un futur no gaire llunyà Girona es converteixi en la primera ciutat mitjana de Catalunya en aplicar el pagament de taxes per generació de residus». «Hem d’aprofitar els sistemes que apareixen gràcies a les noves tecnologies, que ens permeten una gestió més moderna i eficaç, que aporti beneficis tant a la ciutat des del punt de vista sostenible com als veïns des d’un punt econòmic», ha afegit.

  El vicealcalde de Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació de l’Ajuntament, Eduard Berloso, acompanyat de personal tècnic municipal, va explicar aquest dimecres el nou sistema als veïns i veïnes del sector afectat, així com als responsables de comerços.
  Complir amb Europa

  El vicealcalde ha indicat que la mesura, que neix com a prova pilot, es porta a terme per seguir augmentant el nivell de reciclatge a la ciutat en punts on, per la seva configuració urbana, no es pot fer, ara per ara, el sistema de porta a porta, com sí que s’està fent per exemple a la vall de Sant Daniel. Segons Berloso, la ciutat ara ­mateix té un índex de reciclatge del 48% i ha d’intentar complir el ­percentatge que marca Europa per a l’any 2020 , que és del 50%, i el que fixa la Generalitat, que és del 60%. Sobre la vall de Sant ­Daniel, ha assegurat que és del 80%.

  https://www.diaridegirona.cat/girona/2019/02/28/lajuntamentinstallara-contenidors-intelligents/965517.html

 21. lejarza said

  Els veïns de les Preses escullen els contenidors tancats amb accés controlat per a la recollida de deixalles

  Contenidors tancats amb accés controlat. És el model de recollida de deixalles domèstiques que s’aplicarà a les Preses a partir de l’any que ve. Així ho ha decidit els veïns en la consulta vinculant que es va fer al municipi a finals de febrer.

  Durant una setmana els veïns i veïnes de Les Preses van poder decidir quins model de deixalles domèstiques volen que s’adoptés al municipi a partir de l’any que ve. Podien votar entre els dos models que van donar més bon resultat en les proves pilot que es van fer a nivell garrotxí: el porta o porta o els contenidors tancats amb accés controlat. Més d’un 90% dels veïns que van votar aposten pels contenidors tancats amb accés controlat.
  Pere Vila, alcalde de Les Preses: La gent del poble ha votat molt clarament pels contenidors tancats amb accés controlat. Gairebé el 93%. I el 7% restant ha estat el porta a porta”
  Els contenidors tancats amb accés controlat és doncs el model que s’aplicarà a partir del 2020 a Les Preses, quan entri en funcionament el nou sistema de recollida de deixalles domèstiques de la Garrotxa. En la consulta hi van participar gairebé un 25% del total de 1.435 veïns i veïns majors de 18 anys de les Preses. D’aquests un 35% van votar per internet mentre que la resta, prop del 65% van dipositar vots en paper a les bústies del municipi. Fins al moment és la consulta que s’ha fet en el municipi en la que hi han participat més veïns.
  Pere Vila, alcalde de Les Preses: “Estem molt contents perquè en les anteriors consultes que havíem fet els percentatges eren molt baixos, ratllàvem els 10% de participació. En aquest cas hem anat al 25% de la població votant que ha participat per tant estem molt satisfets.
  Els resultats es traslladaran al proper ple, que es clebrarà a finals de març, en el que s’aprovarà els contenidors tancats amb accés controlat com a model a aplicar. No serà fins l’any que ve que s’aplicarà.

  https://www.garrotxadigital.cat/2019/03/11/els-veins-de-les-preses-escullen-els-contenidors-tancats-amb-acces-controlat-per-a-la-recollida-de-deixalles/

 22. lejarza said

  Els pressencs opten per escollir el model de contenidors amb accés controlat amb un 92,82% dels vots

  Aquest mes de febrer l’Ajuntament de les Preses ha posat en marxa el procés participatiu perquè els veïns i veïnes de els Preses votin el nou model de recollida de deixalles domèstiques.

  Aquest procés participatiu forma part del Programa de Gestió de Residus Municipals de la Garrotxa 2018 -2023 (PRECAT), el qual respon a la implementació de la normativa comunitària en matèria de reciclatge. L’objectiu no és altre que reciclar més i millor, i així preservar el medi ambient i la vida al nostre planeta.

  Es van fer dues sessions informatives ( a les Preses i Bosc de Tosca) perquè els veïns estiguessin informats sobre els avantatges i inconvenients dels diferents models.

  Tot seguit, els veïns tenien una butlleta per votar i emetre el seu vot a les cinc bústies repartides pel municipi. També ho podien fer online a través de la pàgina web de l’Ajuntament. Per votar calia estar empadronat al municipi. Durant dues setmanes els veïns van tenir temps de votar sobre el model que consideraven més òptim pel municipi.

  Els resultats d’aquesta votació han estat els següents:

  • Cens: 1435
  • Vots: 348
  • Participació: 24,25%
  • Vots online: 122 (35.06%)
  • Vots en paper dipositat a les bústies: 226 (64,94%)

  RESULTATS:

  Porta a porta: 7,2%
  Contenidors tancats amb accés controlat: 92,82%

  En el proper ple que es celebrarà el 27 de març s’aprovarà aquest model de recollida de deixalles.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: