Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Al Llierca, la unió fa la força

Posted by lejarza en 19 septiembre, 2016


Al Llierca, la unió fa la força

El Punt/Avui, Ramon Estéban – Montagut i Oix

Els ajuntaments de la Vall del riu Llierca, a la Garrotxa, estan bastint el que, a mitjà o llarg termini, podria esdevenir una mancomunitat de municipis, tot i que els implicats eviten fer servir aquest nom, almenys de moment. L´objectiu és racionalitzar els recursos respectius a base de compartir equipaments i serveis, i alhora mostrar-se com un bloc quan es relacionin (és a dir, quan vagin a demanar ajuda o a fer reclamacions) amb les administracions superiors i grans empreses, com van haver de fer recentment amb Telefónica per reclamar millores en el servei. En definitiva, és un intent de portar a la pràctica la dita que la unió fa la força.

La idea havia estat latent amb anterioritat, però el projecte s´ha començat a vertebrar arran de les últimes eleccions municipals. Els alcaldes o regidors de Montagut i Oix, Tortellà, Sant Jaume de Llierca i Argelaguer es reuneixen un cop al mes o mes i mig i, de mica en mica, van posant les bases d´aquesta cooperació. El cinquè poble de la vall, Sales de Llierca, no té representació a les trobades, però des de l´Ajuntament van seguint el procés i hi estan interessats, assegura el seu alcalde, Miquel Palomeras.

Hi ha sintonia entre nosaltres, ens entenem bé”, comenta l´alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez. És significatiu que no els uneixin unes sigles polítiques: a Sant Jaume i a Montagut i Oix governa CiU; a Sales de Llierca, l´alcalde és socialista; a Tortellà, és independent, encara que d´ideologia socialista; i a Argelaguer, independent. Tres són nous: l´esmentat Domínguez, de Tortellà; Jordi Cargol, de Sant Jaume, i Artur Ginesta, d´Argelaguer. Els de Sales (l´esmentat Palomeras) i Montagut i Oix (Mònica Boix) ja eren batlles amb anterioritat.

L´escola com a referent

L´exemple de cooperació intermunicipal que es fa servir a la Vall del Llierca és la zona d´escolarització rural (ZER), composta per les escoles Joan Roura, de Tortellà; Les Escomes, de Sant Jaume; Mont Cós, de Montagut, i Montpalau, d´Argelaguer. L´experiència de compartir recursos i personal en aquests centres seria el model de la mancomunitat, coincideixen a assenyalar els alcaldes. “Funciona genial”, resumeix Domínguez. Un altre precedent, tot i que d´àmbit ben diferent, és el club de futbol Atlètic Llierca, fundat la temporada passada amb jugadors de Montagut, Tortellà, Sant Jaume i Argelaguer, uns pobles entre els quals històricament hi havia hagut una gran rivalitat. Fan servir les instal·lacions esportives de Tortellà i Argelaguer.

Una agenda d´actes culturals de Montagut i Oix, Argelaguer, Sant Jaume i Tortellà (Sales, encara no), estrenada fa pocs mesos, també permet visualitzar aquest front comú.

Primers passos

Ara mateix ja hi ha alguns serveis que alguns dels pobles comparteixen. El subministrament d´aigua n´és un. La captació del Gomarell (terme de Montagut i Oix) abasteix la xarxa del nucli de Montagut i, a més, les de Tortellà i Argelaguer, així com el polígon industrial del Pla de Politger, de Sant Jaume. Precisament un dels projectes que tenen sobre la taula –segurament el més ambiciós– és la interconnexió de les xarxes respectives. “De tant en tant, a l´estiu, en algun o altre poble patim manca d´aigua, i si les xarxes estiguessin interconnectades se´n podria transvasar d´un lloc a l´altre”, explica l´alcalde de Sant Jaume, Jordi Cargol. La flamant planta de tractament del seu poble podria tractar la de tota la xarxa interconnectada, hi afegeix. De gran abast és també el front comú que estan fent aquests pobles perquè els arribi la fibra òptica. El Consell Comarcal ho està gestionant a nivell de tota la Garrotxa, però tot i així la Vall del Llierca mira de tenir veu pròpia.

El terreny en què sembla fàcil l´entesa és la cessió de material (cadires o material elèctric, posem per cas), que ja fan puntualment quan és la festa major o té lloc un esdeveniment important en un dels pobles. D´altra banda, s´està treballant en la creació d´una brigada intermunicipal. “Seria un reforç de les brigades que ja té cada poble”, puntualitzen.

L´aprofitament dels equipaments és un camp que, sobre el paper, pot donar molt de si. L´únic centre de dia per a gent gran de la zona és el de Tortellà, i estan parlant que doni servei a tota la Vall. A Argelaguer disposen d´un poliesportiu cobert infrautilitzat pel mateix municipi; de piscina pública n´hi ha a Montagut i a Tortellà, però no als altres pobles; i la llar d´infants que en aquest darrer poble volen obrir el curs vivent també podria afegir-se als equipaments a compartir.

El segon “municipi” de la Garrotxa

El municipi de la Vall del Llierca amb més habitants és Montagut i Oix, amb 949 (any 2015); i el que té el pressupost més gran, Sant Jaume de Llierca, amb 1,6 milions d´euros (any 2015). El més petit, en gent i diners, és Sales (139 veïns i 180.000 euros de pressupost). Tots plegats, però, sumen 3.116 habitants, fet que els converteix en el segon municipi més gran de la Garrotxa, rere d´Olot.

alcaldes-de-la-vall-del-llierca

Alcaldes de la Vall del Llierca, a la Garrotxa: Artur Ginesta (Argelaguer) Domínguez (Tortellà) Mònica Boix (Montagut i Oix) Jordi Cargol (Sant Jaume) Foto: Ramon Estéban

Anuncios

3 comentarios to “Al Llierca, la unió fa la força”

 1. lejarza said

  Els cinc municipis de la vall del Llierca inicien els passos per mancomunar-se

   Argelaguer, Tortellà, Montagut i Oix, Sales de Llierca i Sant Jaume de Llierca volen compartir equipaments i serveis

  Argelaguer, Tortellà, Montagut i Oix, Sales de Llierca i Sant Jaume de Llierca volen compartir equipaments i serveis. Quatre dels cinc alcaldes (tots menys el de Sales) es reuneixen una cop al mes per anar teixint la mancomunitat. A Sales no van a les reunions, però asseguren estar interessats en el projecte. L’alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez, assegura a El Punt Avui que “hi ha sintonia entre els batlles”.

  Montagut i Tortellà són els dos únics pobles de la vall del Llierca amb piscina, Argelaguer té un pavelló esportiu infrautilitzat, Tortellà té un centre de dia per a gent gran i també vol obrir una llar d’infants el curs vinent. L’objectiu és que els habitants dels cinc municipis puguin aprofitar aquests serveis com si fossin de la seva població.

  D’exemples de serveis mancomunats que funcionen ja en tenen alguns. Les escoles de Tortellà, Sant Jaume, Montagut i Argelaguer estan incloses dins la mateixa Zona d’Escolarització Rural, compartint recursos i personals, i asseguren que funcionen. També fa un any que està en marxa el club de futbol Atlètic Llierca amb jugadors de Montagut, Tortellà, Sant Jaume i Argelaguer, que utilitza les instal·lacions de Tortellà i Argelaguer. Les quatre poblacions també han estrenat recentment una agenda cultural comuna.

  Tots a l’una per negociar amb empreses i institucions

  Els alcaldes volen seguir amb la feina anant tots a l’una alhora de parlar amb institucions i grans empreses, com per exemple per fer arribar la fibra òptica a la zona. També pensen en unir les respectives xarxes d’aigua per quan hi hagi escassedat d’aigua en un poble poder utilitzar la de l’altre. Una altra idea és crear una brigada intermunicipal i la cessió de material elèctric o cadires entre les diferents poblacions.

  Entre els cinc municipis hi viuen 3.116 persones, repartides en pobles d’entre 949 i 139 habitants. La Vall del Llierca abasta quasi 160 quilòmetres quadrats, el que representa més d’un 20% de la superfície garrotxina.

 2. lejarza said

  Telefónica llevará la fibra a 25 millones de hogares en 2020

  El presidente de Telefónica España, Luis Miguel Gilpérez, ha intervenido en la última jornada del XXX Encuentro de Telecomunicaciones de la Universidad Menéndez Pelayo de Santander, donde ha anunciado los planes de la compañía en despliegue de fibra óptica: 25 millones de hogares cubiertos en los próximos cuatro años, la práctica totalidad de los que existen en España.

  Bajo el epígrafe “Digitalización, la gran oportunidad para España”, Gilpérez afirmó que Telefónica cubrirá con su red de banda ancha ultrarrápida la práctica totalidad de los hogares españoles, hasta las poblaciones de menos de 1.000 habitantes, convirtiendo a España en el país más conectado de Europa y uno de los más conectados del mundo con banda ancha ultrarrápida, sólo por detrás de Japón y Corea del Sur.

  En Europa, recordó Gilpérez, España es líder absoluta en fibra. Nuestro país lidera el despliegue con un crecimiento de casi un 18% en 2015, y es el primer país de Europa y el tercero de la OCDE en redes FTTH con más de 3 millones de clientes. Hay más conexiones de fibra en España que en Francia, Italia, Reino Unido y Alemania juntas.

  Este liderazgo se debe en buena medida al esfuerzo de Telefónica, que ha sentado las bases de la digitalización en España cubriendo el país con la mejor red de ultrabanda ancha y ofreciendo servicios digitales a ciudadanos, empresas y Administraciones públicas. Este compromiso no solo se mantiene, sino que se refuerza, a pesar de la reciente revisión del marco regulatorio que obliga a Telefónica a compartir su infraestructura en las zonas menos competitivas.

  “España está en un buen punto de partida, gracias al compromiso inversor en el despliegue de la red de nuestro sector, y en concreto de Telefónica. Entre 2010 y 2015 hemos invertido aproximadamente 12.000 millones de euros y en 2015 nuestro crecimiento de Capex fue más de un 5% superior al año anterior alcanzando los 1.800 millones, más de la mitad de ellos destinados a redes UBB”, explicó el presidente de Telefónica España.

  Este esfuerzo inversor, sumado a la transformación de la red y a los servicios que sobre ella se prestan, dará como resultado que 2016 sea el primer año que se cierre con un número mayor de clientes de fibra que de cobre en el mercado residencial.

  Revolución en el hogar: 50 Mbps. simétricos, nuevas prestaciones y más producción propia

  Además de incrementar la cobertura de su red, Movistar continúa evolucionando su oferta y prepara ya el lanzamiento de la que será la nueva velocidad de referencia en conexiones de fibra, los 50 Mbps. simétricos. Las nuevas altas a partir de octubre será ya de esta nueva modalidad, a la que podrán pasarse los clientes de 30 Mbps. que lo deseen. Movistar Fusión, la propuesta integrada de Movistar que tiene ya casi 4,5 millones de clientes, sigue incrementando sus prestaciones con más datos y más contenidos.

  En cuanto a su oferta de televisión, Movistar +, la compañía está ya al nivel de las principales productoras españolas y europeas en cuanto a producción propia de contenido en español, y Gilpérez anunció que invertirá unos 70 millones de euros al año en contenidos propios. En los próximos meses, Movistar + estrenará hasta ocho series de producción propia, entre ellas la adaptación del best seller de Julia Navarro “Dime quién soy”.

  La producción propia es uno de los pilares de Movistar para desarrollar el mercado de la televisión de pago en España, con el objetivo de convertirse en el gran hub de producción de contenido en español a nivel mundial. La amplitud del catálogo, y especialmente la experiencia de uso de los clientes, están contribuyendo a la dinamización del mercado del entretenimiento: “Estamos desarrollando la mayor industria de contenidos en habla hispana, invirtiendo en producción propia, apoyando el talento de autores y productores en español, y estamos evolucionando la televisión hacia un nuevo concepto de televisión personalizada, utilizando la inteligencia del Big Data”, afirmó Gilpérez.

  En tecnología, Movistar + ha sido pionera en emitir contenido en directo en 4K con la retransmisión, el pasado mes de noviembre, del partido entre el Real Madrid y el FC Barcelona en Utra Alta Definición, una calidad de imagen cuatro veces superior al Full HD. La televisión de Movistar sigue siendo la única que ofrece esta tecnología integrada en forma de app en los televisores de última generación Smart TV de Samsung, tras el acuerdo alcanzado con el fabricante coreano en 2015, y su apuesta por la Ultra Alta Definición se irá reforzando a medida que se incremente la oferta de contenidos.

  Además de la propuesta de contenidos, Movistar quiere revolucionar la experiencia diferencial del cliente en el hogar, para lo que lanzará próximamente tres nuevos servicios:
  Home Zone: para ver la TV en tres dispositivos simultáneos, con acceso a canales de fútbol, contenidos en vivo o vídeo bajo demanda en calidad HD en cualquiera de los dispositivos.
  Recomendador: recomendaciones personalizadas para cada cliente, basado en un algoritmo que toma como referencia los consumos anteriores del cliente.
  Wifi Base o wifi inteligente. A través de una app, el cliente puede gestionar su cuenta de wifi, controlar los dispositivos conectados en el hogar e incluso ofrecer su wifi a dispositivos ajenos.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: