Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

La vespa velutina a Argelaguer

Posted by lejarza en 30 agosto, 2016


La vespa velutina a Argelaguer

Argelaguer – Vall del Llierca

Agents Rurals van despenjar i es van endur un niu de vespes asiàtiques que estava situat al ràfec d’una casa de la plaça Major d’Argelaguer.

Uns dies abans els veïns havien notat la presència de les vespes i n’havien donat part a l’Ajuntament.

A finals d’estiu, els nius de vespes ja comencen a estar plens. Encara que quan estaran en més activitat serà a l’octubre i novembre. La previsió és trobar-ne més que l’any passat.

La Vespa velutina, és un insecte provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles garrotxines, està considerat com una plaga després d’estendre’s per França i Euskal Herria (País Basc); asseguren que malgrat l’espectacularitat de l’insecte, amb el cos fosc i les potes grogues, l’animal no és agressiu amb els humans, tot i que les seves picades són molt doloroses.

Va arribar a Europa a través de França en 2004, en un vaixell de càrrega de mercaderies (ceràmica) de la Xina.

En l`any 2010 es va confirmar l’arribada a Espanya a través dels Pirineus, concretament a Irun (Guipuzkoa). Posteriorment es va detectar a Nafarroa (Navarra) (juny 2011).

La seva expansió es produeix de manera natural a través de les valls fluvials, rius, rieres.

14 comentarios para “La vespa velutina a Argelaguer”

 1. lejarza said

  La vespa asiàtica s’expandeix i l’apicultor ara ja lluita sol

   El 2015 es van eliminar 140 nius i aquest any es calcula que ja n’hi ha uns 600 de descontrolats

   No hi ha tractaments definitius per combatre-les

  Imma Bosch – GIRONA

  “L’apicultor ha de produir mel i no passar el dia matant vespes”
  “La lluita contra la vespa asiàtica la tenim perduda perquè ara per ara no hi ha res prou efectiu per combatre-la.” Així de clar parlen des d’Apicultors Gironins Associats, que engloba la major part d’apicultors aficionats i professionals de les comarques gironines. I si fins ara la lluita contra la vespa asiàtica, també coneguda com a Vespa velutina, la duia a terme el sector conjuntament amb els Agents Rurals, segons assegura el secretari de l’associació, Carles López, “aquest any els Agents Rurals ja no ens poden ajudar” i les vespes campen al seu aire.

  L’any passat, apicultors i Agents Rurals van aconseguir destruir 140 nius de vespa asiàtica a la demarcació de Girona, i aquest any –tot i que asseguren que no porten el compte dels que han aconseguit destruir– calculen que n’hi ha “uns 600 de descontrolats” i que “aquesta xifra anirà creixent”. Per sort, l’expansió de la Vespa velutina a les comarques gironines no va al mateix ritme que en altres zones com ara Galícia, “on la vespa va entrar el mateix any que va entrar a Catalunya i en canvi ells ja ho tenen tot ple”. “Això és perquè el clima de l’estiu de les comarques gironines –el de juliol i agost– és massa sec i això no les deixa desenvolupar amb la mateixa velocitat que es desenvolupen a Galícia o a l’Atlàntic”, assegura López, que comenta que les zones de la demarcació que més agraden a aquesta vespa són el Ripollès, la Garrotxa i l’Empordà, perquè són les zones més humides.

  La vespa asiàtica va entrar accidentalment a Europa l’any 2004 pel port de Bordeus, a França, entre la càrrega d’un vaixell procedent de la Xina. A la demarcació de Girona hi va arribar el 2013.

  A part de la picada, la vespa asiàtica és inofensiva per a l’ésser humà, però no per a la població d’abelles, ja que els causa greus danys. Es calcula que cada vespa pot capturar entre 25 i 50 abelles al dia. A més, si l’abella detecta la vespa asiàtica a prop, no surt del niu i, per tant, es pot acabar morint. “Aquest any hi ha una desena d’abellars afectats”, assegura López, que comenta que passen moltes hores intentant detectar la vespa perquè ara per ara l’únic que és efectiu “és detectar els nius i eliminar-los”. “S’han intentat altres mètodes però de moment no n’hi ha cap d’efectiu”, manté Carles López. Entre aquests, hi ha el mètode coreà, que consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d’insecticida perquè quan torni al niu l’escampi.

  “L’apicultor no ha de basar la seva feina a matar vespes sinó a produir mel”, explica López, que assegura que a l’apicultor professional la vespa li produeix pèrdues importants, però el més perjudicat és l’apicultor petit, que ho té molt difícil per lluitar-hi i amb el temps “s’ho acabarà deixant”. El sector creu que la lluita l’haurien de fer el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, el Ministeri d’Agricultura o Medi Ambient, però no “nosaltres sols” perquè el “problema el tenim tots”.

  Vendes a França i importacions de mel xinesa

  L’apicultor gironí exporta bona part de la mel que produeix a França “amb bidons” i “a granel”, i la resta es ven en mercats de proximitat: en botigues especialitzades o en fires. A l’Estat espanyol, l’exportació està xifrada en 30.000 tones de mel que es venen principalment a Alemanya, Bèlgica, França i Anglaterra. I si s’exporten 30.000 tones de mel, se n’importa exactament la mateixa quantitat. “El que passa és que pràcticament tota la mel que ve de fora es compra a la Xina a 2 euros el quilo i és de molt baixa qualitat”, assegura Carles López. El 2014 set de cada deu quilos introduïts a l’Estat espanyol eren de la Xina.

  “Les importacions provinents de tercers països no compleixen els alts estàndards de qualitat i sanitat exigits pels apicultors”, assegurava el sindicat agrari JARC ja l’any passat, una situació que ha anat empitjorant amb el temps. Segons JARC la importació de mel provinent de països com ara la Xina suposa una competència deslleial per als apicultors de l’Estat espanyol, ja que la legislació xinesa permet l’ús de productes fitosanitaris i antibiòtics prohibits a la UE, així com una “contínua pressió a la baixa sobre els preus de la nostra mel en origen”. Produir una mel a la UE d’acord amb els requisits de qualitat, seguretat alimentària i sanitat que exigeix la normativa comunitària tenia el 2014 un cost que anava de 2,29 euros el quilo a 6,5. Aquest mateix any el preu mitjà d’entrada de mel xinesa a l’Estat espanyol es va situar en 1,36 euros el quilo.

  Una temporada semblant a la de l’any passat
  Imma Bosch

  La producció de mel d’aquest any és semblant a la de l’any passat, prop de 500.000 quilos. El sector a la demarcació de Girona disposa d’unes 20.000 arnes, de les quals unes 17.500 estan censades. Apicultors Gironins Associats consta de 150 socis, tant professionals –de150 a 2.000 caixes– com aficionats. La temporada, segons Carles López, el gerent de l’associació, ha estat irregular: dolenta per als apicultors que tenien les caixes al litoral mediterrani i molt bona per als apicultors transhumants que havien portat les caixes a les zones de muntanya, perquè “han compensat les pèrdues” ja que els castanyers han florit molt bé i s’han fet molts quilos de mel. Per als apicultors que van deixar les caixes a la demarcació o al litoral mediterrani la temporada va començar molt bé: al febrer i març “hi va haver bona floració i les abelles es van estimular molt i van criar molt”. Al març, però, hi va haver pluges “que van impedir que les abelles sortissin, i com que hi havia tanta cria es van haver de menjar la mel que hi havia a les caixes per alimentar-les” i “no es va poder collir res”. Ara, sempre segons López, els caldrà esperar què passa a la tardor. “Esperem que ens pugui ajudar”, comenta López, que assegura que ara estaria molt bé que plogués perquè l’arboç –a partir del qual les abelles elaboren una mel molt preuada– floreixi. Si hi hagués pluja continuada, explica el gerent de l’associació, faria sortir la flor de l’arboç i la de l’heura. Molts dels apicultors gironins professionals fan transhumància i traslladen les caixes a les zones on saben que trobaran les flors adequades per a les seves mels –romaní, bruc, castanyer o milflors, que és una barreja de totes les floracions, entre d’altres–. Segons dades del 2014, la demarcació que cull més mel és Tarragona, amb 1.115.594 quilos; seguida de Lleida, amb 738.474; Girona, amb 451.532, i Barcelona, amb 419.805 quilos.

 2. lejarza said

  Despleguen amb èxit a la Garrotxa un tractament amb insecticida per frenar l’expansió de la vespa asiàtica

  Els apicultors de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Gironès combinen el ‘mètode coreà’ amb la captura de vespes velutines reines

  Els apicultors gironins estan desplegant, amb èxit, un tractament amb insecticida per frenar l’expansió de la vespa asiàtica. A l’espera de tancar la temporada i avaluar els resultats definitius, les sensacions són satisfactòries ja que l’anomenat ‘mètode coreà’ o ‘troià’ està registrant un 70% d’efectivitat. Consisteix a enxampar una vespa i impregnar-la d’insecticida perquè, un cop torni al niu, l’escampi entre els altres exemplars. El sistema va provar-se l’any passat per primer cop a Les Planes d’Hostoles (Garrotxa) i ara s’ha aplicat a nivell comarcal a la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Gironès. Si es confirma l’eficàcia del mètode, informaran de l’experiència al Departament d’Agricultura perquè l’exporti arreu de Catalunya. Els apicultors gironins combinen el tractament amb la captura tradicional de vespes velutines reines, amb què a principis d’any van impedir la proliferació de 350 nius d’aquesta espècie invasora.

  Els bons resultats de la prova pilot realitzada a l’octubre de l’any passat a Les Planes d’Hostoles han animat els apicultors gironins a desplegar el ‘mètode coreà’ arreu de La Garrotxa i l’Alt Empordà –dues de les comarques més afectades per la vespa asiàtica- i en punts concrets del Gironès. El sistema s’inspira en un tractament aplicat a Corea per combatre altres espècies. Un soci d’Apicultors Gironins Associats va donar la idea després de descobrir un vídeo penjat a Internet.

  El mètode també es coneix amb el nom de ‘troià’, en referència al mite del cavall de Troia de l’antiga Grècia. Igual que l’exèrcit grec va derrotar els seus rivals introduint una gran figura de fusta dins la ciutat fortificada de Troia, els apicultors confien que l’exemplar de vespa asiàtica (velutina) que capturen i impregnen d’insecticida els ajudi a eliminar el niu del qual prové.

  El tractament consisteix a enxampar una vespa asiàtica amb l’ajuda d’una xarxa. Li tallen les potes per evitar que pugui desfer-se de l’insecticida en pols que prèviament li han estès a l’abdomen (mai a les antenes o el cap) i, un cop envernissada, se la deixa volar en llibertat perquè pugui tornar al niu. El producte acabarà matant la resta d’exemplars.

  Ara per ara, apliquen un insecticida d’ús general. Si el mètode acaba quallant, volen professionalitzar-lo i optar per un menys agressiu amb el medi ambient. Tot i que amb cautela a l’espera de tancar la temporada i l’estudi, els apicultors gironins estan satisfets amb els resultats obtinguts. Segons xifres provisionals, l’efectivitat del tractament ronda el 70%, tal com apunta el secretari d’Apicultors Gironins Associats, l’expert en vespes velutines Carles López.

  El ‘mètode coreà’ o ‘troià’ està sent utilitzat en paral·lel al sistema tradicional, que consisteix a capturar vespes reines a l’hivern i principis de primavera per aconseguir que la resta d’exemplars joves acabin morint a l’estiu. Enguany han aconseguit caçar 350 vespes reines i, per tant, han evitat el naixement de 350 nous nius.

  Presència territorial de la vespa asiàtica

  La vespa asiàtica és una espècie invasora que va entrar a França provinent de la Xina. Des del sud del país veí, es creu que va saltar a l’Alt Empordà a finals del 2011. Des d’aleshores, s’ha escampat per la Garrotxa, el Ripollès, la Selva, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Vall d’Aran. També s’ha detectat algun exemplar en punts concrets del Vallès i Osona, però sembla que la presència és molt menor en comparació a la de les comarques gironines i el Pirineu lleidatà.

  “De moment, la vespa velutina no s’ha expandit més cap al sud perquè sembla que el clima de Barcelona, Tarragona i la plana de Lleida no li acaba d’agradar però, en canvi, als llocs on ja n’hi havia, veiem que la concentració és cada vegada més alta”, explica López, que posa l’exemple de Cantallops (Alt Empordà), on l’any passat havien detectat un sol exemplar de velutina i aquest any ja n’han vist entre vuit i deu.

  L’any passat, els apicultors gironins van recomptar uns 140 nius de vespes asiàtiques. Enguany, el nombre total creixerà fins als 600 nius, tot i que no tots seran identificats. Per primer cop, han trobat nius subterranis, la qual cosa demostra l’adaptació de l’insecte al territori.

  En aquest sentit, López recorda que “mai” podran aturar la presència de la vespa asiàtica a casa nostra perquè “troba un paradís per alimentar-se” als boscos i camps catalans . “Com a molt, el que podrem fer els apicultors, sigui amb el sistema que sigui, és intentar defensar els nostres abellars”, assegura.

  Les velutines, com tots els tipus de vespes, són carnívores. Acostumen a fer un vol estàtic i continu davant dels abellars per capturar aquests insectes i alimentar, així, les cries de vespa asiàtica que romanen als nius. Per evitar ser caçades, les abelles deixen de sortir a recollir aigua o nèctar, i això produeix una caiguda en la producció de mel. D’aquí la preocupació del sector apícola per la proliferació d’aquesta espècie invasora.

  Males perspectives de la collita

  Pel que fa a les previsions de la collita, els apicultors no són gaire optimistes. L’inici de primavera va ser “excel·lent” perquè flors com el romaní van florir bé. Les intenses pluges que van caure els mesos següents van esguerrar la primera part de la campanya, que va acabar d’enfonsar-se per un estiu molt calorós i sec. Les flors estaven “completament seques”, expliquen. Només es va salvar la producció de mel de castanyer en punts més alts com el Montseny.

  Ara, els apicultors viuen pendents del cel. Si les pluges dels darrers dies es mantenen i cauen de manera continua, sense fer estralls, l’aigua podria penetrar al fons de les plantes i fer brollar l’arboç, l’heura i algunes plantes silvestres.

  A Catalunya es produeixen anualment unes 2,7 tones de mel. Uns 450.000 quilograms provenen de la demarcació gironina. Els preus, per quilo, de les mels monoflorals envasades ronden els 7-8 euros i les milflors, els 6-7 euros.

 3. lejarza said

  La Generalitat deixa la guerra contra la vespa asiàtica en mans dels apicultors

  L’expansió és tan gran que el govern català delega també als ajuntaments les actuacions en bosc, muntanya i camps

  girona | ddg 30.10.2016

  La imparable proliferació de la vespa asiàtica a les comarques gironines serà una guerra que queda en mans dels apicultors gironins perquè la Generalitat considera inassumible que els Agents Rurals es dediquin a l’eliminació de nius, de tal manera que ha delegat en els Ajuntaments i els propis apicultors la responsabilitat d’eliminar aquesta espècie invasora. El secretari d’Apicultors Gironins Associats (AGA), Carlos López, indica que en les reunions mantingudes amb els Departaments de Salut i Agricultura i els mateixos Agents Rurals es va arribar a aquesta decisió per la impossibilitat de seguir assumint l’eradicació de nius.

  Els apicultors són conscients que hauran d’aprendre a conviure amb la Vespa velutina però admeten que la despesa per combatre-la comença a ser inassumible i provocarà que, a curt termini, desapareguin els petits abellaires, “com ha passat al País Basc i com passa a Galícia”, per l’alta mortalitat de colònies apícoles.
  Més que l’atac a les abelles obreres, el problema de la Vespa velutina és la forta pressió que exerceixen sobre les arnes. Quan ataquen les obreres, les abelles que estan vigilant la piquera de l’arna entren a l’interior per informar la colònia que estan sent assetjades per la vespa asiàtica, de manera que “les abelles no surten a treballar, no van a beure aigua, no porten pol·len, es debiliten i moren”, assegura López.

  El problema és molt greu perquè si a aquesta situació se li afegeix una mala temporada a causa de la sequera, com ha sigut el cas aquest any, els apicultors poden acabar la tardor amb colònies extingides, cosa que els obligarà a adquirir nous nuclis per a la temporada següent que seran molt reduïts i dedicaran bona part de la primavera a expandir-se, quan una colònia ja hauria d’estar treballant.

  La Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès són les comarques on aquest any s’ha detectat una major pressió de la Vespa velutina. “On l’any passar es va notar una presència, aquest any s’ha detectat una pressió”, remarca López.

  Com combatre la vespa

  Els apicultors indiquen que ni els Ajuntaments ni ells compten amb els mitjans adients per combatre la Vespa velutina. Tanmateix, durant la primavera van poder capturar 350 reines amb la col·locació de trampes a prop dels abellars, però a ple estiu els resulta molt difícil trobar vespes perqué les reines ja es troben als nius. “Però un apicultor ha d’estar produint mel i no matant vespes”, insisteix el secretari.

  El president d’AGA, Àngel Noguer, avisa que la problemàtica de la vespa asiàtica anirà més enllà dels apicultors perquè “ja ens està trucant molta gent que té fruiters i està patint destrosses i la vespa s’està escampant”.

 4. lejarza said

  LA VESPA ASSASSINA

  josep callol

  Fa temps que parlem de la vespa assassina o asiàtica, aquesta espècie invasora que ataca un insecte tan imprescindible per a l’ecosistema com l’abella. Els apicultors estan desesperats i els estudis existents no són gens ambigus. La seva proliferació, que ja és imparable, representa un perill real. La Generalitat ha decidit rentar-se’n les mans i ha avisat els apicultors que es queden sols en la lluita. Bé, acompanyats dels ajuntaments. Els arguments del Govern català en principi tenen una certa solidesa. No es poden destinar els agents rurals a buscar i destruir els nius de vespa asiàtica, que cada vegada són més. No hi ha prou personal i ja té la seva feina. Cert. Però també ho és que la Generalitat no pot abandonar. Ha de buscar i trobar una solució. O almenys intentar-ho. És la seva obligació com a administració que ha de servir el ciutadà. El Govern ha optat per la solució fàcil: aquí us quedeu i si d’aquí a uns anys ja no hi ha abelles, ja veurem què fem. Igual que va passar amb el mosquit tigre. Per no voler invertir a intentar aturar-lo, ara s’ha de gastar molt més per conviure amb ell i les seves molèsties. I qui dies passa, anys empeny.

 5. lejarza said

  Els propietaris dels terrenys on apareixen nius de vespa asiàtica han d’afrontar el pagament de la retirada del rusc en determinats casos

  La vespa asiàtica està provocant nous maldecaps allà on decideix fer els seus nius. Des d’aquest 2016, la Generalitat no s’ocupa de la retirada dels bucs, i ha traspassat la competència a ajuntaments i consells comarcals, que han de pagar a empreses privades l’eliminació del rusc. Això pot derivar que les costes de la retirada les paguin els propietaris dels terrenys on apareix un niu.

  La vespa velutina, coneguda també com a vespa asiàtica, segueix expandint-se pel territori. A la zona de Can Blanc de Santa Pau se n’ha trobat un les darreres setmanes, però de moment no es treu perquè els agents rurals ja no es fan càrrec de la seva retirada, a instàncies de la Generalitat. Ara només es procedeix quan afecta directament a les persones, en zones urbanes, però en l’àmbit rural Territori i Sostenibilitat hi ha deixat d’actuar.

  Des d’aquest 2016 la competència s’ha traspassat als ajuntaments i consells comarcals, i en el cas garrotxí això afecta al SIGMA, que ha de contractar una empresa privada per treure’l. Però això pot fer repercutir els costos de la retirada del niu de l’espècie invasora en el propietari del terreny.

  Els apicultors gironins avisen que si l’expansió de la vespa asiàtica es manté al mateix ritme en dos anys s’extingirà l’abella comuna a la demarcació. Durant el 2015, els Agents Rurals gironins van treure 150 bucs de vespa velutina, mentre que només s’han retirat 23 nius aquest 2016, tots en espais urbans.

 6. lejarza said

  Beuda vespa asiática

  La setmana passada es va detectar un niu de vespa asiàtica a la zona d’escalada del Castellot, al terme de Beuda, concretament entre les vies Murri i Escup.

  Es desaconsella escalar fins el 31 de gener de 2017 pel risc que pot suposar.

 7. lejarza said

  Santa Pau acull una prova única a Catalunya d’un producte ecològic per eradicar la vespa asiàtica

  Santa Pau acull aquests dies una prova pilot per tal d’aconseguir l’eradicació de la vespa asiàtica. És l’únic punt de Catalunya on s’aplica el pla, que també es prova a Galícia i al País Basc. El producte escollit és ecològic, eliminaria la vespa i no tindria conseqüències per al medi ambient. De moment se n’esperen els resultats.

  Al terme municipal de Santa Pau s’han detectat tres nius de vespa asiàtica en només quinze dies, però un d’aquests bucs té unes característiques especials: es troba a menys de tres metres del terra, quan la majoria de ruscs estan situats a la copa dels arbres amb un accés complicat. Això fa que aquest niu sigui ideal per estudiar com eradicar l’expansió de la vespa asiàtica.
  El producte que s’aplica en proves al niu de Santa Pau és similar al que s’utilitza per eliminar l’escarabat morrut de les palmeres. Es crea un cultiu de fongs amb arròs amb el verí, i ara cal veure si funciona amb la vespa asiàtica i com introduir el producte dins el niu. L’altre aspecte interessant del producte és que és totalment ecològic. Això permetria eradicar la vespa invasora sense afectar al medi ambient.
  Per les característiques del niu, Santa Pau és l’únic punt de Catalunya on s’aplica aquesta prova pilot, que també es duu a terme al País Basc i Galícia. Ara cal veure si dóna resultats: es fan controls periòdics cada tres dies i s’espera que el producte tingui els efectes desitjats al cap de dues setmanes de la seva aplicació.

 8. lejarza said

  Operatiu per retirar un rusc de vespa asiàtica al carrer de les Lloses de Sarrià

  ddg sarrià de ter 27.11.2016

  Ampli operatiu per retirar un rusc de vespa asiàtica a Sarrià de Ter. L’actuació es va fer el divendres al matí al carrer de les Lloses a l’altura del número 67.

  La retirada es va fer amb l’ajuda d’un camió cistella. Hi va participar una empresa de Torelló que es dedica a la retirada d’aquestes vespes i ho va fer amb la col·laboració de la Brigada Municipal de Sarrià de Ter i la Policia Local, segons va informar Ràdio Sarrià.

  Per procedir a la retirada del rusc es va haver de tallar el carrer de les Lloses mentre es duia a terme l’extracció del rusc, per evitar riscos de picades als vianants, tot i que és una espècie depredadora natural de les abelles i no és especialment agressiva amb les persones.

  Alguns dels residents de la zona havien avisat l’Ajuntament de Sarrià de la presència d’aquest rusc de vespes i van explicar que els agents forestals els havien indicat que l’anirien a treure i que, sobretot, no el toquessin. Després de molts de dies, el problema persistia perquè ningú havia retirat el rusc i uns quants veïns es queixaven que no podien obrir les finestres perquè no entressin a dins de casa.

  La vespa depredadora asiàtica (Vespa velutina) té una aparença similar a la de les vespes autòctones de les quals es pot diferenciar pel fet de tenir una única franja groga i més ampla a l’abdomen.

  Mata moltes abelles i és un problema afegit en l’apicultura. Va arribar fa uns anys a Catalunya i s’està expandint ràpidament i provocant el despoblament de ruscos de vespes autòctones.

 9. lejarza said

  El SIGMA veu molt complicat eradicar la vespa asiàtica i indica que no cal avisar-los quan es localitzen nius

  Redacció – Olot
  http://www.olot.tv/noticies/sigma-veu-complicat-eradicar-vespa-asiatica-indica-que-no-cal-avisar-los-localitzen-nius/

  El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa indica que no és necessari alertar-los quan es localitzen nius de vespa asiàtica. Des de l’organisme es recorda ara són nius abandonats i no es repoblaran. També s’informa que els bucs no es retiren perquè la vespa no suposa un risc per a la salut pública, dubten que s’aconsegueixi eradicar i creuen que s’arribarà a un equilibri entre l’espècie exòtica i les del territori de manera que deixaran de suposar un problema per la biodiversitat.

  Amb la caiguda de les fulles dels arbres, a l’hivern és l’època en què més fàcilment es poden localitzar els bucs de vespa asiàtica, ja que queden al descobert. A Olot se’n poden veure en diversos punts, a l’entrada de l’Institut La Garrotxa, al barri de les Planotes o a l’entorn del riu Fluvià prop del Supermercat Consum. El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, el SIGMA rep avisos gairebé a diari de ciutadans que han vist nius, però indica que no és necessari alertar-los ja que es considera que l’espècie ja està establerta en el territori i és molt difícil eliminar-la. El cas de la vespa vel·lutina és compara amb el mosquit tigre. S’ha intentat eradicar, però ha estat impossible i amb el temps s’adapten al nou espai.

  Des del SIGMA es retiren els nius localitzats en parcs o espais públics quan poden suposar un risc per els ciutadans. A nivell particular, només es recomana eliminar-los en casos molt concrets que puguin suposar un risc pels habitants de l’immoble. El motiu pel que ja no s’eliminen els bucs de vespa localitzats és perquè no suposen un risc per la salut pública.

  Tot i que a l’hivern és quan més nius es localitzen, son nius abandonats o en fase d’abandonament ja que el cicle de la vespa asiàtica és d’un any. Comença com una femella fecundada que hiverna enterrada a terra tot de novembre a març. És llavors quan surt i comença a construir el niu, produeix vespres obreres estèrils i durant els mesos d’estiu fan créixer el buc. Al setembre, la reina posa ous amb femelles i mascles fèrtils. Un cop fecundades, les femelles s’enterren i les vespres obreres i els mascles moren.

 10. lejarza said

  Les vespes asiàtiques devoren cadàvers de senglars i ataquen un home a Susqueda

  Els apicultors avisen que les abelles ja no tenen futur i que després l’animal invasor acabarà amb la fruita · L’Administració ha trobat 150 nius en els darrers tres mesos del 2016 a la Garrotxa i avisa que la colonització és un fet

  xavier valeri 25.01.2017

  Àngel Noguer (president dels apicultors gironins) explica que la situació de les abelles és crítica. A ell, les vespes se li han menjat totes les abelles de mel que tenia a Sant Jaume de Llierca, uns 60 ruscs.
  Narra que moltes abelles han mort dins dels bucs per no gosar sortir perquè a fora els esperava la vespa velutina. Explica que durant el passat Nadal, les abelles estaven apilonades dins del buc i les vespes assassines les treien una en una del piló per devorar-les a l’exterior.
  Noguer ha assenyalat que la colonització de la vespa asiàtica ja no té solució a la Garrotxa. Ha comptat rengleres de nius als boscos de ribera del Brugent a Sant Feliu de Pallerols, desenes de nius a Sant Jaume de Llierca i ha previst que si la vespa és el final de l’apicultura a la Garrotxa, quan ataqui els camps de fruita serà una devastació amb precedents de segles enrere. «No quedaran magranes, ni raïms, ni kiwis», ha enumerat.
  En tant que exemples de la voracitat de la vespa assassina, ha exposat la solució trobada per un seu amic caçador. El company posa trossos de carn de senglar davant dels bucs i les vespes la tallen i se n’enduen trossos com el dit d’una persona.
  Devoradores i atacs a persones
  Ell explica que els caçadors van matar un porc senglar als boscos de Susqueda. Van deixar el cadàver al bosc i tres dies després quan hi van tornar només hi van trobar els ossos i encara amb senyals d’haver estat xuclats.
  Segons ell, a l’octubre un home de Susqueda d’uns 62 anys tallava un freixe. No es va adonar que amb els cops havia fet caure un niu de vespes i que el niu havia quedat més avall. El cas és que l’home continuava colpejant l’arbre com si res, fins que va ser atacat per les vespes. Va aconseguir fugir uns 300 metres des d’on va demanar ajut amb mòbil als apicultors.
  Els apicultors hi van córrer i van aconseguir foragitar les vespes amb esprais verinosos. Els insectes li van fer 7 pessics al cap i 20 al cos. L’home va quedar ben embotit i va trobar-se molt malament, però com que és un home de bosc no va demanar assistència mèdica.
  Nogué preveu que en 3o 4 anys les vespes hagin acabat amb totes les abelles de Catalunya i lamenta que l’Administració -segons ell- els hagi abandonat. Explica que de juliol al setembre, ells aconsegueixen frenar les vespes amb trampes i captures. Les trenquen les potes de darrera i les posen verí dins i al cap de poc el niu mor.
  Això no obstant, ell considera que a partir del setembre en vénen de fora i ho arrassen tot. No hi veu solucions i compta que ara com ara hi ha 350.000 reines amagades per fer niu durant la primavera.
  150 nius en 3 mesos
  Els darrers 3 mesos de 2016 entre els ajuntaments, el cos d’Agents Rurals i el servei de medi ambient comarcal han trobat més de 150 nius a la Garrotxa. Els apicultors compten que n’hi ha d’haver 1.500 i qualifiquen de cataclisme natural la colonització d’una voraç bèstia assassina d’espècies.
  Es tracta de xifres que multipliquen per molt les troballes de nius del 2015, quan els agents rurals van comptar 131 nius durant tot l’any i a tota la demarcació de Girona. Llavors, la xifra del 2015 ja va doblar la del 2014 que per la seva banda ja havia triplicat la del 2013. A més els avisos durant el 2016 per la presència de vespes ha estat de centenars i en moltes ocasions en zones urbanes. La intenció dels organismes ambientals ara és avaluar els impactes sobre la biodiversitat i l’economia que causarà la consolidació de la vespa asiàtica.
  És a dir, la vespa asiàtica s’ha convertit en un insecte més de la Garrotxa.

 11. lejarza said

  La Generalitat reconeix que és impossible erradicar la vespa asiàtica

  ddg 27.01.2017

  El director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat de la Generalitat, Ferran Miralles, va reconèixer que «és impossible fer desaparèixer» la vespa asiàtica, una espècie invasora que ataca les abelles autòctones i l’expansió de les quals el Govern català aspira a «contenir».
  Miralles va admetre, en declaracions fetes ahir al matí a RAC1, que la presència de la vespa asiàtica «és un problema». Però va assegurar que «no atacaran greument les persones i no eliminaran les abelles», per la qual cosa va considerar que «no és un tema que ens hagi d’alarmar més».
  «Tenim un problema [amb la vespa asiàtica] com el que produeix qualsevol espècie invasora. Però no amb l’alarmisme amb què se n’ha parlat», va reiterar Miralles, qui va reconèixer que «és impossible fer desaparèixer la vespa d’Europa» i va assegurar que «ja trobarem un punt d’equilibri».
  El director general de Polítiques Ambientals i Biodiversitat de la Generalitat va recordar que aquesta espècie procedent del sud-est asiàtic va arribar a França el 2004 i s’ha estès per l’Estat espanyol i Europa perquè «té un creixement exponencial i imparable». «No podem extingir-la –va dir–, però sí que podem contenir-la» i va aclarir que, «en part, es contindrà sola perquè no té hàbitat a tot Catalunya per escampar-se». En la mateixa intervenció, el responsable de Polítiques Ambientals i Biodiversitat va insistir que les asiàtiques «depreden sobre les abelles, com moltes altres vespes, però no les ha extingit ni a França ni a Euskadi» i va manifestar que «és un factor més que pesa sobre l’abella de la mel, que té altres problemes i depredadors». Respecte d’aquesta, Miralles va dir que «no s’extingirà en cinc anys, però és un problema per al sector».
  «Hi ha gent que ha mort per picades d’abelles, per al·lèrgies, però la vespa asiàtica ha arribat a Europa occidental fa anys i no hi ha hagut molta interacció humana», va remarcar Ferran Miralles. I va voler tranquil·litzar tot afirmant que «els atacs a les persones no són la norma, no hem tingut ensurts en aquest sentit. En algun cas, sí que s’acosten al niu. Però no és la norma».
  Pel que fa a l’actuació de la Generalitat, el director general va explicar que «destrueix els nius de vespes asiàtiques quan es detecten, sobretot, si estan a prop d’un lloc habitat, però Miralles va dir que el preocupa «molt més el que pot passar a les abelles que a d’altres espècies. Juguen un paper molt més essencial que altres en el nostre ecosistema».
  «Les espècies invasores formen part de la globalització. No és la fi del món, hem de conviure, no s’estendrà a tot Catalunya, no és un tema que ens hagi d’alarmar més», va concloure Ferran Miralles.

 12. lejarza said

  Les brigades de Girona rebran formació per retirar els nius de vespa asiàtica
  La setmana vinent rebran formació per tirar endavant aquesta tasca, que fins ara havien dut a terme els agents rurals · Apareixen possibles ruscs abandonats d’aquest insecte a les ribes del Ter, darrere de l’hospital Josep Trueta
  tapi carreras 03.02.2017

  Les brigades municipals de Girona s’encarregaran de retirar els nius de vespa asiàtica. Aquesta tasca la portaven a terme, fins ara, els agents rurals. No obstant, el cos estan cedint aquesta competència als consells comarcals i als ajuntaments perquè els agents es dediquin a altres tasques.
  El cap dels Agents Rurals de Girona, Ignasi Dalmases, ha explicat que molt probablement la setmana vinent faran sessions de formació específica als treballadors de les brigades de Girona per explicar-los el mètode d’intervenció davant de possibles nou casos. Ignasi Dalmases ha assenyalat que, els agents rurals intervindran sempre que sigui necessari per temes d’urgència o en espais on es requereixi per la seva afectació en espais molt habitats.
  Present a totes les comarques
  Ignasi Dalmases ha explicat que a la comarca del Gironès ja s’han anat trobant nius de vespa asiàtica en diferents poblacions, com ara Sant Julià de Ramis o a la Vall de Sant Daniel, al terme municipal de Girona. De fet, el cap dels agents rurals ha explicat que ja es pot dir que a totes les comarques de la demarcació de Girona hi ha constància de la presència d’aquest insecte devorador de les abelles de la mel. Només quedava la comarca del Baix Empordà. Però els darrers mesos de l’any passat es va trobar un niu a Calonge i recentment se n’ha trobat un altre d’abandonat.
  En aquest sentit, no descarta que els nius que han aparegut recentment a les ribes del Ter, darrere de les instal·lacions del GEiEG de Sant Ponç i de l’Hospital Trueta puguin ser també de vespa asiàtica. Estan situats a molta alçada i ara han quedat al descobert perquè els arbres han perdut les fulles i les branques. Fins ara, haurien quedat amagats entre la vegetació. Els nius els ha trobat Rafael Serrano, que ja ha trucat als agents rurals per avisar. Es tracta d’una zona de passeig, que inclou una via verda que connecta les ribes del Ter de Fontajau amb Sarrià de Ter, resseguint el riu. Afirma que n’ha vist almenys quatre en un tram d’aproximadament mig quilòmetre entre el GEiEG i el nou pont sobre el Ter.
  No obstant, el màxim responsable dels agents rurals a la demarcació ha remarcat que, ara mateix, ja no és necessari retirar aquests ruscs perquè les vespes ja en van marxar fa mesos i no tornen mai al mateix rusc . Molt possiblement van abandonar el niu a l’octubre o al novembre per hivernar. Si hagués quedat alguna vespa, molt probablement les baixes temperatures les haurien mortes.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: