Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Institut Cartogràfic i Geològic recorda que a Catalunya l´últim terratrèmol similar al d´Amatrice va ser a Ripoll

Posted by lejarza en 27 agosto, 2016


L´Institut Cartogràfic i Geològic recorda que a Catalunya l´últim terratrèmol similar al d´Amatrice va ser a Ripoll

Argelaguer – Vall del Llierca

L´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) recorda que l´últim terratrèmol de magnitud similar al de les poblacions d´Amatrice, Accumoli o Pescara -entre 6,2 i 6,5 graus- que va tenir lloc a les comarques gironines va ser en plena edat mitjana, el 2 de febrer de 1428 a Ripoll.

Conegut com a terratrèmol “de la candelera” es va notar arreu de Catalunya i va deixar prop de mil morts, la majoria principalment a Queralbs, Camprodon i Puigcerdà.

La possibilitat que torni a produir-se és bastant indeterminada, ja que no es tenen dades d´altres sismes d´aquesta magnitud. Estimem un període de recurrència d´entre 1000 i 2000 anys.

L´ICGC constata que a les comarques gironines, tant en les pirinenques com en les de la zona que va entre la Garrotxa i la Selva, i en menor grau les costaneres, s´enregistren sismes de petita magnitud i en menys grau sismes àmpliament percebuts per la població, però sense causar danys.

Exemple d´aquests últims són el de Roses el 2015 de magnitud 4,3 o el del Pla de l´Estany de magnitud 3,6.

Les actuacions preventives per fer front a terratrèmols forts se centren actualment en fer aplicar la Norma Sismoresistent (NCSE-02) a tots els edificis de nova construcció.

En cas que es produís un terratrèmol amb danys, l´ICGC diu que el Pla Especial d´Emergències Sísmiques de Catalunya (SISMICAT) i els plans municipals de Protecció Civil han de facilitar la gestió adequada de l´emergència.

2 comentarios para “L´Institut Cartogràfic i Geològic recorda que a Catalunya l´últim terratrèmol similar al d´Amatrice va ser a Ripoll”

 1. lejarza said

  Dels 800 sismes que hi ha Catalunya en un any, la Selva n’ha patit 281 en 5 setmames

  L´Institut Cartogràfic considera normal l´activitat perquè la comarca és a la cruïlla de dos sistemes de falles

  20.09.2016

  EFE SANTA COLOMA DE FARNERS | ACN/DDG El terratrèmol de 3,6 graus que va sacsejar la comarca la Selva el passat 4 de setembre ha tingut fins a 190 rèpliques en tan sols deu dies. Aquest sisme, amb epicentre entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes, es va percebre àmpliament. Fins i tot, el van notar veïns que viuen al nord del Maresme o al Vallès Oriental. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) subratlla, però, que la majoria de les rèpliques del terratrèmol van ser «imperceptibles» per a la població, perquè no van arribar als 2 graus en l’escala de Richter. L’institut assenyala també que aquests tremolors «formen part de la normalitat sísmica de la zona», perquè la Selva es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles. De fet, des de principis d’agost, la comarca ha registrat 281 terratrèmols.

  La Selva ha registrat fins a 281 terratrèmols entre el 8 d’agost i el 15 de setembre, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa Sísmica de Catalunya, operada des de l’ICGC. La gran majoria dels tremolors, però, han estat rèpliques del terratrèmol de principis de mes, amb epicentre a cinc quilòmetres de profunditat entre Santa Coloma i Riudarenes.
  Segons precisa l’institut, entre principis d’agost i el 3 de setembre es van produir uns 90 sismes. L’endemà, es va registrar el terratrèmol principal de la sèrie (el de magnitud 3,6 a l’escala de Richter). Aquest moviment va ser àmpliament percebut per la població, i es van rebre unes 300 aportacions a l’enquesta que l’ICGC té sempre a disposició de la ciutadania.
  A partir d’aquí, i fins al 15 de setembre, es van registrar fins a 190 rèpliques d’aquest sisme. L’institut subratlla, però, que «la població no va percebre gran part d’aquesta sèrie sísmica, perquè només es van produir deu terratrèmols de magnitud superior a 1,5 graus». Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d’una magnitud 2 o 2,2. «En cap cas es van produir danys», hi afegeix l’ICGC.
  L’institut indica, a més, que aquestes magnituds registrades –inclosa la del terratrèmol principal– formen part de la «normalitat sísmica de la zona», que es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles. En concret, el de direcció nord-est/sud-oest, paral·lel a la costa, i el de direcció nord-oest/sud-est, que recorre des de l’Empordà fins a Osona.

  800 terratrèmols anuals
  Catalunya registra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria dels quals no es perceben entre la població. Durant aquest 2016, se n’han percebut quatre: i durant el 2015, tan sols tres (un a Tarragona, l’altre al golf de Roses i el darrer a la Cerdanya). Segons precisa l’ICGC, a Catalunya cada any de mitjana es registren cinc sismes amb una magnitud superior als 3 graus dins l’escala de Richter. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus, i cada tres dècades, un de més de 5. La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, a la Selva i a la zona costanera. Els sismes més greus dels quals es té constància van ser els del 1427-1428 (en ple segle XV) al Ripollès i a la Garrotxa (l’únic conegut de magnitud 6,3); el del 1923 a la Vall d’Aran i el del 1927 al Montseny.
  El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) va ser el del 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Per monitoritzar l’activitat sísmica a Catalunya, l’IGCG disposa d’una xarxa de setze estacions repartides arreu del territori, una de les quals és submarina.
  Totes estan equipades amb sensors de banda ampla. A més, també hi ha divuit estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols.

 2. lejarza said

  2016 ORFEUS Annual Observatory Coordination meeting

  25 – 28 October, 2016, Dubrovnik, Croatia

  Hotel Neptun, Importanne Resort, Dubrovnik
  Kardinala Stepinca 31
  Lunch is for all participants organized and covered by ORFEUS, in the Neptun Hotel.
  There are more than 10 hotels within 500 m of Hotel Neptun.

  Dubrovnik is very popular, so for those who prefer other hotels, it would be good to make a reservation soon.
  Situated on the Lapad peninsula, Hotels are located 4 kilometers from the city (or Old Town) of Dubrovnik, 24 kilometers from Dubrovnik Airport. There is a bus stop 70 meters from the hotel with frequent and direct connections to the city center.

  The goal of the 2016 ORFEUS Annual Observatory Coordination meeting is to provide network and station operators an opportunity to meet, exchange and discuss experiences and knowledge on recent and current developments in e.g. seismic network operations, data management and exchange and community tools.  

  The 2016 meeting will be organized together with (and followed by) an EPOS-IP WP8-Seismology Workshop on OBS (Ocean Bottom Seismometers) and Mobile Seismic Pools (MSP) coordination to efficiently integrate data from these communities within the European Integrated Data Archive (EIDA: http://www.orfeus-eu.org/eida), a key infrastructure of ORFEUS and EPOS architectures.

  The combined 2016 meeting will specifically focus on the following topics:

  -enhanced collaboration between ORFEUS and the seisnetworks in the Balkan region;

  -recent developments in network and data centre operations;

  – the AlpArray seismic network deployment;

  – enhanced coordination between the Mobile Seismic Pools (MSP) and Ocean Bottom Seismometers (OBS) communities in ORFEUS.

  The combined ‘2016 ORFEUS Annual Observatory Coordination
  / EPOS-IP WP8-Seismology meeting’ will be sponsored by ORFEUS and EPOS-IP and will take place from 25 to 28 October 2016 in Dubrovnik, Croatia, at the Hotel Neptun. All sessions in the combined workshop are open to all participants. As ORFEUS is the Infrastructure for seismic waveform data within EPOS-IP the WP8 participants are strongly encouraged to participate in this workshop, in particular from the OBS and MSP communities.

  The number of participants for the workshop is limited.

  Participants who will need a VISA and/or financial support must complete and send the applications ASAP.

  Participants who will need financial support must send the request form to orfeus_secretary@knmi.nl (see Registration)
  The workshop (http://orfeus-workshop.gfz.hr) will kindly be co-organised by the Croatian Seismological Survey at Geophysical Department (GeoFizicki Odsjek (GFZ)) of the Faculty of Science, University of Zagreb.

  Organizing committee:

  Kresimir Kuk
  Ivo Allegretti
  Lucia Luzi
  Angelo Strollo
  Reinoud Sleeman
  Alberto Michelini
  John Clinton
  Jordi Diaz
  Wayne Crawford

  List of Participants

  Mohammad P. Shahvar Iran m.shahvar@bhrc.ac.ir
  Angelo Strollo Germany, GFZ strollo@gfz-potsdam.de Luca Trani Netherlands,KNM trani@knmi.nl
  Javier Quinteros Germanz, GFZ javier@gfz-potsdam.de
  Martin Moellhoff Ireland, Dublin Inst.for Adv.Studies martin@dias.ie
  Kresimir Kuk Croatia, Seismological Survey kresok@irb.hr
  7
   Ivo
   Allegretti
   Croatia, Seismological Survey
   alleg@irb.hr                          25-28
  8
   Cristian
   Neagoe
   Romania, NAtional Inst. for Earth Physics
  cristian.neagoe@infp.ro        25-28
  9
   Alberto
   Michelini
   Italy, INGV
   alberto.michelini@ingv.it     25-28
  10
   Christos
    Evangelidis
  Greece,  National
  Observatory of Athens
   cevan@noa.gr                        25-27
  11
   Florian
   Haslinger
   Switzerland, SED
   haslinger@sed.ethz.ch          25-28
  12
   Mechita
   Schmidt-Aursch
    Germany, AWI Bremerhaven
    mschmidt@awi.de               27-28
  13
    Mathijs
   Koymans
  Netherlands, , KNMI (ODC)
   koymans@knmi.nl                25-28
  14
   Mohsen  
    Ayman
   Palestine, An Najah National Univ.
  ayman_mohsen@najah.edu  26-28
  15
    Hatim
   Alwahsh
  Palestine, An Najah National Univ.
  hatem_wahsh@najah.edu    25-28
  16
   Irene
   Molinari
   Switzerland, ETH Zurich   
   irene.molinari@erdw.ethz.ch 25-28
  17
   Damiano
   Pesaresi
   Italy, OGS
   dpesaresi@inogs.it                  25-28
  18
   Helena
   Muzarova
   Czech Republic, Institute of Geoph. of the CAS
   helena@ig.cas.cz                     25-28
  19
   Luděk
    Vecsey
  Czech Republic, IG CAS
   vecsey@ig.cas.cz                     25-28
  20
   Dragana
  Cernih 
   Republic of Macedonia, Seismological Obs.
   dcernih@yahoo.com               25-28
  21
   Vesna
   Sipka
   Bosnia and Hercegovina, Rep.Hydromet.Service
  of Rep.of Srpska
   vesna_sipka@hotmail.com    25-27
  22
   Dejan
   Jaric
   Bosnia and Hercegovina, Rep.Hydromet.Service
  of Rep.of Srpska
  d.jaric@rhmzrs.com                 25-27
  23
   Florian
   Fuchs
   Austria, University of Vienna
  florian.fuchs@univie.ac.at       25-28
  24
    Azouaou
   Alili
  Algeria, CRAAG
   a.alili@craag.dz                       25-28
  25
   Shemsi
   Mustafa
  Kosovo,Ministry of Economic Development
  shemsi_mustafa@hotmail.com 25-28
  26
   Pierre
   Volke
   France, RESIF datacentre
  pierre.volcke@univ-grenoble-
  alpes.fr                                       26-28
  27
   Mehdi
   Zare
  IRAN, IIEES/BHRC
   mzare@iiees.ac.ir,    
  mehdi.zare.iran@gmail.com     25-28  
  28
    Baacutelint
   Suumlle
  Hungary, MTA
  CSFKI GGI Seismological Observatory
   suba@seismology.hu               26-27
  29
   Muhire
   Erich Odon
   Germany, BGR
   erichodon.muhire@bgr.de      26-28
   
   
   
   
   
  30
   Drilon
   Mulliqi
   Kosovo,
  Ministry of Economic Development
   Drilon.Mulliqi@rks-gov.net   25-28
  31
   LLambro
   Duni
   Albania, Institute of
  Geosciences, Energy, Water, Env
   duni@geo.edu.al                      25-28
  32
   John
   Clinton
  Switzerland, ETH Zurich
  jclinton@sed.ethz.ch                25-28
  33
  Neki 
   Kuka
   Albania, , Institute of
  Geosciences, Energy, Water
   kuka@geo.edu.al                     25-28
  34
   Mathias
  Hoffmann
   Germany, BGR Hannover
   mathias.hoffmann@bgr.de    27-28
  35
   Glenn
   Cougoulat
   France, INSU-CNRS
  glenn.cougoulat@univ-
  grenoble-alpes.fr                       25-28
  36
   David
   Wolyniec
   France,CNRS/ISTerre
   david.wolyniec@ujf-
  grenoble.fr                                 25-28
  37
   Ogie
   Kuraica
   USA, Kinemetrics Inc
   ogie@kmi.com                          25-28
  38
   Fabian
   Euchner
   Switzerland,Swiss Seismological
  Service
   fabian@sed.ethz.ch                  25-28
  39
   Reinoud
  Sleeman
   Netherlands, , KNMI
   sleeman@knmi.nl                   25-28
  40
   Wayne
   Crawford
   France, IPGP
   crawford@ipgp.fr                    27-28
  41
   Jean-Yves
   Royer
   France, CNRS
   jean-yves.royer@univ-
  brest.fr                                      27-28
  42 
   Florent
   Brenguier
  France,ISterre/Sismob
   florent.brenguier@univ-
  grenoble-alpes.fr                      26-28
  43
   Jordi
   Diaz
   Spain, ICTJA-CSIC
   jdiaz@ictja.csic.es                   25-28
  44
   Gra&ccedila
   Silveira
  Portugal, IDL
   mdsilveira@fc.ul.pt                 26-28
  45
   Nuno
   Dias
   Portugal, IDL/ISEL
   ndias@adf.isel.pt                     26-28
  46
   Nicholas
   Harmon
   United Kingdom,    
  University of Southampton
   n.harmon@soton.ac.uk            27-28
  47
   Tomasz
   Janik
   Poland,, Institute of
  Geophysics Polish Academy of Sc
    janik@igf.edu.pl                      25-28
  48
   Nikolaos
   Triantafyllis
   Greece, National
  Observatory of Athens
  triantafyl@noa.gr                          28
  49
   Massimo
   Fares
   Italy
                                                      25-28
  50
   Davorka
    Herak
   Croatia, Faculty of Science, Univ. of Zagreb
   dherak@gfz.hr                          25-28
  51
   Marijan
   Herak
  Croatia, Faculty of Science, Univ. of Zagreb 
   herak@gfz.hr                            25-28
  52
   Christian
   Weidle
   Germany,CAU Kiel
   cweidle@geophysik.uni-
  kiel.de                                         25-27
  53 
   Aladino
   Govoni
   Italy, INGV
   aladino.govoni@ingv.it           25-28
  54
   Carlos
    Corela
   Portugal, IDL-University
  of Lisbon
   ccorela@fc.ul.pt                       25-28
  55
   Lucia
   Luzi
   Italy, INGV
   lucia.luzi@ingv.it                   25-27
  56
   Nikolaus
   Horn
   Austria, ZAMG
   nikolaus.horn@zamg.ac.at     25-27
  57
   Snjezan
  Prevolnik 
   Croatia, Seismological Survey
   sprevolnik@gfz.hr                   25-28
  58
   Jurij
   Pahor
   Slovenija, ARSO
   jurij.pahor@gov.si                  25-28
  59
   Mladen
   Zivcic
   Slovenia, ARSO
   mladen.zivcic@gov.si            25-28
   60
   Victoria
   Lane
  UK University of Leicester
   vl36@le.ac.uk                         25-28
  61
   Vladimir
   Plicka
   Cyech Republic,
  Charles University
   vp@karel.troja.mff.cuni.cz   25-28
  62
    Philipp
   Kaestli
  Switzerland, ,
  Swiss Seismological Service ETHZ
   kaestli@sed.ethz.ch               26-28
  63
   Tomislav
   Fiket
   Croatia, Faculty of Science
   tfiket@gfz.hr                          25-28
  64
   Christian
   Haberland
   Germany,GFZ Potsdam
  haber@gfz-potsdam.de          27-28
  65
   Ines
   Ivancic
  Croatia, Faculty of Science,
  Univ. of Zagreb
   iivancic@irb.hr                      25-28
  66
   Dejan
   Dragojevic
   Serbia,
  Seismological survey of Serbia
   dejan.dragojevic@seismo.
  gov.rs                                        25-27
  67
   Catherine
    Rychert
   United Kingdom,
  University of Southampton
   c.rychert@soton.ac.uk          27-28
  68
    Antonio A.
   Pazos
  Garciacutea
  Spain, Royal
  Spanish Navy Observatory
   pazos@roa.es                          27-28
  69
   Mustafa
   Comoglu
   Turkey, Koeri
   comoglu@boun.edu.tr
  70
   Yann
   Hello
   France
  yann.hello@geoazur.unice.fr
  71
   Marc
   Ambros Ferrer
  Spain, UTM-CSIC   
   ambros@utm.csic.es             27-28
  72
   David
   Pina Figuls
  Spain, UTM-CSIC
   dpina@utm.csic.es                 27-28

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: