Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Forallac, contaminada

Posted by lejarza en 18 agosto, 2016


Forallac, contaminada

Estrella Folch-Rusiñol, Vulpellach (Baix Empordà)

L’aigua està contaminada. La companyia d’ aigua (Sorea ) aconsella que ni tan sols el bestiar la begui.

I les terres que es reguen amb aquesta aigua? I els aliments que conreem en aquestes terres?

Tractaments fitosanitaris i purins que es llencen cada dia. Cada any augmenten els conreus de blat de moro i també les granges de porcs.

Porcs que vénen i van, arriben de petits, s’engreixen i marxen fora. Ens deixen tones de purins plens d’antibiòtics que serveixen per fertilitzar aquests camps.

A la Bisbal s’ha fet una reunió informativa. Al municipi de Forallac cap. Quina terra volem deixar?

Anuncios

5 comentarios to “Forallac, contaminada”

 1. lejarza said

  El síndic obre una actuació d’ofici per la contaminació de l’aigua a la Bisbal

  S’ha adreçat als ajuntaments afectats, a l’empresa concessionària i a l’ACA per saber què han fet per resoldre-ho
  18.08.2016

  GIRONA | DDG El síndic de greuges de Catalunya ha obert una actuació d’ofici arran de les informacions publicades segons les quals 12.000 veïns de la Bisbal d’Empordà i Forallac no poden beure aigua de l’aixeta ni emprar-la per cuinar des del 7 d’agost com a conseqüència d’un excés d’herbicides.

  En un control de qualitat de finals de juliol l’empresa gestora del subministrament, Sorea, va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d’abastiment públic d’aigua per sobre de la concentració màxima permesa. El passat 7 d’agost l’alcalde de la Bisbal d’Empordà va fer públic un ban en què es comunicava a la població que l’aigua no era apta per beure ni cuinar.

  Mentre dura aquesta situació, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha establert uns punts d’abastiment d’aigua potable, als quals se suma l’ajuda d’un camió cisterna a partir del 16 d’agost.

  Aquest episodi de contaminació de l’aigua també afecta l’Ajuntament de Forallac.

  Atès que l’accés a aigua potable és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i un servei bàsic, el síndic ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació, l’actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

  En aquest sentit, des de la perspectiva mediambiental, el síndic demanarà informació per conèixer les causes i l’origen de la contaminació de l’aigua; i, des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme pels ajuntaments, l’empresa concessionària i l’Agència Catalana de l’Aigua per garantir el subministrament d’aigua potable als veïns, ja sigui de manera transitòria o permanent, una vegada resolt l’episodi de contaminació. També es demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar les persones afectades per un servei del qual no han pogut gaudir plenament.

  L’origen del problema
  El problema amb l’aigua contaminada és que conté més Diuron i Terbutilazina del permès. D’acord amb la mostra analitzada per la concessionària del servei abans que es dictés el ban, hi havia una concentració de Diuron de 0,19 micrograms per litre, mentre que la de Terbutilazina era de 0,53 micograms per litre. Aquestes concentracions estan per sobre les que permet la normativa espanyola però per sota del que estableix l’Organització Mundial de la Salut -només en el cas de la Terbutilazina per a la qual que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre-.

  Aquesta situació ha dut a l’Ajuntament de La Bisbal a estudiar la possibilitat de captar més aigua del Ter per tal de reduir la presència de plaguicides a la xarxa d’abastament però paral·lelament a això els ecologistes de SOS Empordanet han criticat el govern perquè ningú sap quan podran tornar a beure aigua i els mediambientalistes asseguren que aquesta situació ja se la veien a venir i s’afegeix al problema de nitrats que ja s’havia detectat.

  De moment, dimarts un camió cisterna va començar a repartir aigua als veïns i l’Ajuntament estudia assumir part del rebut de l’aigua dels veïns.

 2. lejarza said

  Tècnics agrícoles critiquen que es culpi els pagesos de la crisi de l’aigua de la Bisbal

  Asseguren que primer cal determinar d’on prové la contaminació, per excés de dos herbicides, dels pous d’abastament

  19.08.2016

  LA BISBAL D’EMPORDÀ | ROSER ALBERTÍ El Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya va criticar ahir que es «culpi els pagesos» de la contaminació per fitosanitaris de l’aigua de la Bisbal d’Empordà, abans de saber «d’on prové». Aquesta crisi afecta unes 12.000 persones que des del 7 d’agost passat no poden beure aigua de l’aixeta ni emprar-la per cuinar a conseqüència d’un excés de dos herbicides: el Diuron i la Terbutilazina, que s’utilitzen, ?entre altres aplicacions, per controlar les herbes no desitjables en els conreus.
  Segons aquest organisme, el Diuron és també un biocida no autoritzat des de 2008, i la Terbutilazina, està permesa en diversos formulats, sempre que no es manipuli ni s’apliqui a menys de 50 metres d’un pou d’aigua d’ús de boca. «Volem enviar un missatge de suport als afectats i reclamar a tot el col·lectiu agrícola el compliment escrupolós d’aquestes directrius» per aconseguir un ús sostenible dels fitosanitaris. Uns productes que ?-van recordar?-«no són perillosos si s’apliquen bé».

  L’ACA segueix investigant
  D’altra banda, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) segueix investigant quina podria ser la causa d’aquesta contaminació i quin és el seu abast i el seu impacte. Segons va informar ahir l’ens, s’ha realitzat un mostreig a un total de nou pous que subministren aigua a la Bisbal d’Empordà i a Forallac, que el Departament de Salut ja està analitzant. En aquest sentit l’ACA, preveu que a partir dels resultats obtinguts es podrà determinar si s’amplia la base del mostreig i si cal implantar una xarxa operativa de control de fitosanitaris a l’aqüífer de l’al·luvial del Daró.
  A més, l’ACA va avançar ahir també que, ha obert una línia de subvenció perquè l’Ajuntament de la Bisbal no hagi d’assumir tot el cost de la contractació d’un camió cisterna, que reparteix aigua entre els veïns afectats a diferents punts del municipi, tots els dies laborables. Una ajuda econòmica que segons l’organisme no es pot quantificar, perquè dependrà dels dies que s’hagi de seguir fent aquest repartiment d’aigua. Justament fa uns dies, el regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, va avançar que «esperen» que el problema estigui resolt la setmana vinent, un cop instal·lats uns filtres de carbó actiu a les sortides dels dipòsits i les analítiques confirmin que l’aigua és potable i no hi ha cap perill per al consum. Una solució que, segons va avançar l’edil, no resoldrà permanentment el problema. «No és la solució de fons, cal tenir aigua amb qualitat posant mesures preventives als pous de la Bisbal o agafant més aigua de Fontanilles, hem de treballar per una solució estable perquè no podem estar patint cada any», va dir.
  L’ACA va fer aquests aclariments després que el síndic de greuges de Catalunya informés que ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació, l’actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

 3. lejarza said

  Turisme i aigua

  JORDI MARTÍNEZ

  Recordo que als anys 90 molts representants del sector turístic local varen quedar sorpresos quant un dels principals operadors turístics de l’època va dir en unes jornades que un dels criteris essencials per treballar en un destí turístic o en un altre era el nivell d’infraestructures vinculades a la depuració i al subministrament d’aigua, juntament amb d’altres paràmetres com el tractament de residus o la neteja urbana. Fins aleshores tothom havia cregut que els gestors del turisme només venien a casa nostra per les platges, pels preus, per la sangria i per la capacitat de passar-ho bé i ja els asseguro que els va costar d’entendre que el que els hi estava dient aquell operador turístic, originari de la ciutat alemanya de Colònia, era que s’havien de posar les piles també en l’àmbit dels serveis sociosanitaris i de les infraestructures de sanejament perquè el turista, com a ciutadà, era exigent en molts altres aspectes.
  Ha passat molt temps des d’aleshores i curiosament mai més hem tornat a parlar de la importància d’aquesta mena de serveis i d’infraestructures i no sé si és perquè donem per descomptat que es tracta de qüestions resoltes que ja van soles o perquè realment continuem pensant que als turistes els importa un rave si tenim depuradores o una xarxa més o menys digna de subministrament d’aigua potable.
  Precisament, aquest estiu s’ha batut el rècord històric de subministrament d’aigua a la Costa Brava i ningú s’ha plantejat quin miracle fa possible que s’abasteixi d’aigua una població que es multiplica fins arribar al milió de persones. Segurament no ens interessa allò que ja funciona i com diu el president delegat del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, l’organisme que fa possible que arribi l’aigua i que arribi bé i en condicions «si la gent no ens coneix ni sap que existim, vol dir que funcionem i que ho fem bé», però no estaria de més posar a l’agenda, de tant en tant, aquests temes cabdals per la qualitat de vida de la Costa Brava.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: