Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Predicar amb l’exemple

Posted by lejarza en 15 agosto, 2016


Predicar amb l’exemple

Manel Tolsanas, Llançà (Alt Emporda)

La Llei de caça 1/1970 de 4 d’abril en l’article 42 apartat c, recull com a delictes de caça “els que caçaren de nit, amb armes de foc o accionades per gas o aire comprimit, ajudant-se de focus d’un vehicle o motor o amb qualsevol altre dispositiu que emeti llum artificial”.

En el punt 3 apunta que “els delictes comesos per persones que pel seu càrrec estiguin obligats a complir i fer complir als altres els preceptes que regulen l’exercici de la caça, es sancionaran, en tots els casos, aplicant la màxima pena de l’escala corresponent al delicte comès”.

La resolució de 31 d’octubre de 1989 (DOG núm. 1221-20/11/89) diu en l’article 1: “Es prohibeix en tot el territori de Catalunya la utilització d’armes automàtiques o semiautomàtiques per a la pràctica de la caça que continguin més de dos cartutxos en el seu carregador”.

Aprofundint en l’article 2.1, de la mateixa resolució, diu: “Es prohibeix la utilització i tinença de balins mentre es practiqui l’exercici de la caça”.

M’atreveixo a preguntar al Sr. Ignasi Dalmases, cap dels Agents Rurals de Girona, quants trets varen sortir de la seva escopeta? Eren bales o balins? Per quin article pensa començar davant la seva actuació televisada?

Anuncios

6 comentarios to “Predicar amb l’exemple”

 1. lejarza said

  Els caçadors gironins calculen que ja han abatut 18.000 senglars aquest 2016

  La Federació de Girona estrenarà a principis de setembre l’aplicació que permet fer un cens exacte dels animals caçats
  15.08.2016

  GIRONA | F.BENEJAM Els caçadors de les comarques calculen que ja han abatut prop de 18.000 senglars des de principi d’any, uns 1.500 més que l’any passat. La dada, que el col·lectiu admet que és aproximada, reflecteix la magnitud d’una problemàtica que porta de corcoll agricultors, agents rurals, caçadors i conductors. La proliferació d’aquests mamífers ungulats és tal que es fa molt difícil portar un registre concret de la cabanya. Al març de l’any passat, per exemple, el Departament d’Agricultura publicava un informe en el qual xifrava en 13.000 els senglars abatuts en tota la temporada 2014-2015.

  Aquesta va ser la dada més alta registrada mai al segle XXI (i probablement, la més elevada de la història a la província), però que tot i així ésinferior als 18.000 mamífers que els caçadors asseguren que han caçat en els vuit primers mesos d’aquest any.

  Els caçadors són, des que el Govern va decretar l’emergència cinegètica el 2014, els que tenen la principal responsabilitat d’acabar amb els senglars. Narcís Sánchez, el cap de la Federació de Caça de Girona, explica que aquests mesos d’estiu un contingent de prop de 9.000 caçadors es dedica a la batuda de senglars gairebé en exclusiva.

  Ho fan els caps de setmana però no per feina sinó com a part d’una afició que comparteixen, malgrat les necessitats urgents de reduir una plaga que perjudica econòmicament els agricultors gironins i posa en perill vides a les carreteres.

  En aquest context, Sánchez reivindica el paper dels caçadors, que segons el seu parer, «som els que aguantem la base d’aquesta lluita contra el senglar».

  I ho reivindica sobretot arran del nou mètode que utilitzen els Agents Rurals (un altre actor principal de la lluita contra la plaga) per caçar senglars, consistent a abatre els mamífers des de vehicles tot terreny, tècnica que s’ha demostrat eficaç. «Aquest mètode funciona, cert, i en casos puntuals és una gran solució, però sense la feina de més que fem periòdicament els caçadors la plaga estaria molt més descontrolada».

  Els balls de xifres a l’hora de quantificar la superpoblació de senglars poden tenir els dies comptats ben aviat. A principis de setembre els caçadors gironins preveuen començar a utilitzar una aplicació específica que permetrà comptar exactament el nombre d’animals abatuts.

  Un nou mètode
  L’eina, que ja està plenament operativa en caça menor, està actualment en fase de proves per veure si funciona correctament per a animals més grossos com els senglars. Segons va informar Sánchez, la setmana que ve tenen una reunió amb els creadors del programa per ultimar-ne els detalls.

  L’aplicació es pot descarregar d’internet i ha de permetre que, a la llarga, s’elabori un cens que permeti saber exactament quines són les regions amb més superpoblació de senglars, i poder millorar així l’eficiència a l’hora d’actuar.

  Les Federacions de Caça ja fa anys que col·laboren amb les autoritats per minimitzar l’efecte de les plagues. Fins ara però, totes les mesures que s’han pres han resultat insuficients. Ni batudes nocturnes, ni reduccions de veda, ni períodes extraordinaris han posat fi a l’excés de senglars. Els altres mètodes que s’han posat sobre la taula o bé no s’han provat, o bé s’han descartat per poc efectius. Un dels que de moment ha quedat fora de les opcions de les autoritats és el de l’esterilització massiva dels animals. Un altre dels que s’utilitza actualment és el de comercialitzar la carn dels senglars abatuts. Sánchez diu que actualment una empresa de la província, Senglar de Girona, els compra els exemplars per tractar-los amb totes les garanties sanitàries i posar-los a punt per a la venda. «També hi ha una empresa de Navarra que fa el mateix», apunta. «És una bona manera de donar sortida a la carn, però no ens guanyem la vida així, ni molt menys. Amb això amb prou feines cobrim despeses», conclou.

 2. lejarza said

  El descens de la població de tórtores i guatlles en frena la caça

  Enguany els caçadors veuran restringit el nombre d’exemplars d’aquestes espècies que poden abatre durant la mitja veda

  16.08.2016

  GIRONA | ACN/DDG La mitja veda ha començat i els caçadors poden iniciar les batudes d’algunes petites aus i guineus. Tanmateix, aquest any les restriccions per a la caça de les tórtores i les guatlles s’ha intensificat i cada caçador podrà abatre fins a un màxim de vuit tórtores, quan l’any passat el límit fixat era de dotze exemplars, mentre en el cas de les guatlles se’n poden caçar fins a vint.
  Les Federacions de Caça atribueixen el descens de la població d’aquestes espècies al fet que cada cop es planten més fruiters en detriment de caps d’alfals i d’altres cultius herbacis on habiten aquests animals, i també per les nombroses captures que es duen a terme amb xarxes al nord de l’Àfrica per a la indústria.
  La mitja veda donarà pas a la temporada de caça pròpiament dita, amb l’obertura del període de caça major, que arrencarà el 4 de setembre arreu de Catalunya amb l’autorització per a la caça del porc senglar, el mufló i la daina. A partir de l’11 de setembre també es podran abatre cérvols, i del 9 d’octubre, isards, cérvols i cabres salvatges. També el 9 d’octubre s’encetarà el període de caça menor, en què els caçadors podran caçar la perdiu roja, la perdiu xerra de muntanya, l’ànec griset, la fredeluca i la fotja. De moment, a les comarques gironines l’autorització per caçar durant la mitja veda és per als dijous, els diumenges i els festius no locals fins al proper 15 de setembre. Les espècies que poden ser objecte d’aprofitament cinegètic durant aquest període de caça són la guatlla, la tórtora, el tudó, el colom roquer -incloses les varietats domèstiques i híbrids-, la garsa, l’estornell vulgar, la gavina riallera i el gavià de potes grogues, a més de la guineu. Tot i això, també es poden caçar conills i senglars durant aquests mesos d’estiu però només en aquells vedats amb sobrepoblació d’aquesta espècie i que compten amb l’autorització expressa per part d’Agricultura.
  El president de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Jaume Teixidó, ha destacat que l’obertura de la mitja veda és un període molt esperat ja que per als caçadors “és com els nens quan comencen el curs nou” perquè, després d’uns mesos aturats, “la gent té la il·lusió de sortir a caçar i de treure els gossos”. Teixidó va remarcar també l’increment de caçadors federats que s’ha registrat aquesta temporada, tant d’homes com de dones però sobretot de joves, al conjunt de Catalunya

 3. lejarza said

  Jarc demana que els caçadors facin més batudes de senglars a la nit

  L’organització agrària creu que les actuacions de les últimes setmanes són «insuficients» i que s’haurien d’ampliar
  18.08.2016

  GIRONA | F.B. Jarc-Coag demana que els caçadors també ampliïn les batudes nocturnes per combatre la plaga de porcs senglars. En un comunicat, l’organització agrària creu que aquest col·lectiu hauria d’intensificar la seva activitat més enllà de moments puntuals, «amb el vistiplau i el control dels Agents Rurals».

  Jarc valora la feina que està portant a terme l’administració i els caçadors, però considera que les batudes que s’han fet durant les últimes setmanes han estat insuficients per mantenir a ratlla l’excessiva proliferació d’aquests mamífers.

  Per aquest motiu, assegura que veu bé les batudes nocturnes amb tot terreny dels Rurals i creu que s’hauria de fer un pas més enllà i augmentar el nombre de sortides durant la nit.

  L’entitat alerta que els pagesos de les comarques gironines estan patint grans pèrdues a l’agricultura per l’efecte massiu dels ungulats.

  En aquest sentit, recorden que «segons Agricultura, la cabanya d’aquests animals a Girona és d’uns 60.000 exemplars; amb aquest nombre els senglars no són una espècie cinegètica, sinó una plaga».

  Jarc recorda també que el problema dels senglars no només és cosa dels agricultors. «A més de perjudicar les collites, produexien greus accidents a les carreteres», afirmen, en la línia del que ja va defensar la setmana passada l’altre sindicat agrari, Unió de Pagesos.

  Més sinistralitat
  Les xifres de sinistralitat a les carreteres provocades per la fauna salvatge, (senglars majoritàriament) són clares: Durant el mes de juliol a les vies gironines hi va haver prop d’una seixantena d’accidents provocats per senglars. I en tot el 2015 se’n van registrar gairebé 594 sinistres, dada que representa el doble que fa cinc anys.

  Aquesta setmana els caçadors avançaven a Diari de Girona que en el que va de 2016 ja han abatut prop de 18.000 senglars, prop d’un centenar cada dia. Unes xifres molt elevades que, tanmateix, no aconsegueixen frenar la plaga. Les Federacions de Caça recorden que són els caçadors els que suporten la responsabilitat principal de frenar la plaga amb les seves batudes, tot i feinejar per afició i no per obligació.

  Les batudes nocturnes amb tot terreny han demostrat ser eficaces però també han aixecat polèmica. La portaveu de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Girona considera que les batudes nocturnes de senglars són «il·legals», emparant-se en la Llei de Caça. Feta als anys 70, aquesta normativa prohibeix les actuacions nocturnes amb armes de foc, gas o aire comprimit, i que vagin ajudades amb llums artificials.

  Els advocats aposten per combinar la caça «tradicional» amb mètodes anticonceptius, de la mateixa manera que es fa amb les colònies de coloms, gats o altres mamífers.

  De moment però, la proposta no acaba de convèncer ni a agricultors ni caçadors, que opten per mesures més contundents.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: