Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sobre la batuda de senglars

Posted by lejarza en 12 agosto, 2016


Sobre la batuda de senglars

Àngel Lapiedra Fortuny

No pretenc fer d´aquesta carta un nou manifest a favor dels animals. Prou que n´hi ha, no vull ser redundant.

Més aviat intentaré mantenir un punt d´equilibri entre l´exaltació animalista i l´obertura de mires. Sobretot perquè no disposo dels coneixements, ni tan sols els més bàsics, sobre el món del camp i de la pagesia; per tant seria molt fàcil que m´equivoqués.

Em refereixo a les recents batudes de senglars que s´estan perpetrant en diverses comarques de Girona, a fi de reduir-ne la població, i pal·liar així els seus efectes adversos en el nostre sector primari.

Quan apareix a la premsa una notícia d´aquestes característiques em pregunto a cor calent: “I de què servirà?”. De què, a veure, pegar quatre trets i assassinar un grapat d´aquests garrins, si només que en quedessin quatre de vius ja podrien destrossar una collita sencera?

Feta aquesta primera apreciació m´adreço primer als agricultors. Insisteixo: completament desarmat de qualsevol argumentació científica.

Senyors: no seria molt més efectiu que invertíssiu uns diners per electrificar les vostres finques?

I a l´administració, en general, agents rurals inclosos: què tal si féssiu cas al que proposa un grup d´advocats del col·legi gironí, i endeguéssiu d´una vegada per totes la campanya d´esterilització de les femelles d´aquesta espècie que us proposen?

Anuncios

5 comentarios to “Sobre la batuda de senglars”

 1. lejarza said

  Tancaran un camí a Cabanes per fer una batuda de senglar

  12.08.2016

  CABANES | DDG El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha informat que dissabte es tancarà un tram del camí natural de la Muga, a Cabanes, en motiu d’una batuda de senglars des de les set del matí a les onze del vespre.
  L’associació de caçadors Casa Nostra de Cabanes ha demanat l’autorització. Afectarà des del pont de la Muga, al terme de Cabanes, fins al pas de les Moles, i costejant el terme de Pont de Molins fins al camí de la Princesa, tots els camps de Cabanes del vessant de la Muga.

  Un dels espais afectats és el camí natural que gestiona el Consell, on s’impedirà el pas a peu o en bicicleta durant tot l’horari i se senyalitzaran les carreteres alternatives.

 2. lejarza said

  Maten quatre senglars a la batuda al camí natural de la Muga

  14.08.2016

  CABANES | DDG La batuda que es va fer ahir al matí al camí de la Muga al seu pas per Cabanes va acabar amb quatre senglars morts. Segons va explicar el president de l’Associació de caçadors Casa Nostra de Cabanes que va organitzar l’actuació, Josep Terrats, hi van participar una trentena de caçadors i l’acció es va fer perquè s’ha detectat un gran nombre d’aquestes animals que fan malbé una plantació de blat de moro. La intervenció va obligar a prohibir el pas per la zona i, segons Terrats, tothom va respectar les senyalitzacions.

 3. lejarza said

  Predicar amb l’exemple

  Manel Tolsanas, Llançà (Alt Emporda)

  La Llei de caça 1/1970 de 4 d’abril en l’article 42 apartat c, recull com a delictes de caça “els que caçaren de nit, amb armes de foc o accionades per gas o aire comprimit, ajudant-se de focus d’un vehicle o motor o amb qualsevol altre dispositiu que emeti llum artificial”.

  En el punt 3 apunta que “els delictes comesos per persones que pel seu càrrec estiguin obligats a complir i fer complir als altres els preceptes que regulen l’exercici de la caça, es sancionaran, en tots els casos, aplicant la màxima pena de l’escala corresponent al delicte comès”.

  La resolució de 31 d’octubre de 1989 (DOG núm. 1221-20/11/89) diu en l’article 1: “Es prohibeix en tot el territori de Catalunya la utilització d’armes automàtiques o semiautomàtiques per a la pràctica de la caça que continguin més de dos cartutxos en el seu carregador”.

  Aprofundint en l’article 2.1, de la mateixa resolució, diu: “Es prohibeix la utilització i tinença de balins mentre es practiqui l’exercici de la caça”.

  M’atreveixo a preguntar al Sr. Ignasi Dalmases, cap dels Agents Rurals de Girona, quants trets varen sortir de la seva escopeta? Eren bales o balins? Per quin article pensa començar davant la seva actuació televisada?

 4. lejarza said

  Els caçadors reclamen compensacions per les batudes d’emergència de senglars

  El sector ho demana per poder fer front a les despeses que els ocasiona caçar fora de temporada per protegir cultius
  02.09.2016

  GIRONA | MARTÍ SANTIAGO La Federació Catalana de Caça (FCC) ha proposat al Departament d´Agricultura la possibilitat que els compensi les mobilitzacions de les colles per les nombroses batudes d´emergència contra el senglar que han de realitzar i l´administració no s´hi ha tancat en banda. L´aplicació del decret d´emergència cinegètica ha acabat obligant els caçadors a allargar la temporada dos mesos perquè han de capturar senglars un mes abans d´obrir-se la veda i un mes després, sobre tot per protegir els conreus. El senglar s´ha convertit en un plaga que afecta molt especialment els agricultors de la província de Girona però que pot acabar reconciliant l´administració, els caçadors, els pagesos i els agents rurals si es troba una fórmula per repartir la càrrega de feina.

  Ja hi ha hagut una primera aproximació entre tots els sectors en la reunió que van mantenir el passat divendres i en què el president de la Federació Catalana de Caça de Girona, Narcís Sánchez, va posar sobre la taula la «pressió» que està rebent el col·lectiu cinegètic per fer front al senglar sense que la resta d´afectats s´impliqui a fons. «El que no pot ser és carregar tota la feina als caçadors, igual l´administració ha de subvencionar valles als pagesos i subvencionar-nos a nosaltres també», esmenta.

  Sánchez lamenta que la plaga en què s´ha convertit el senglar faci que els pagesos cada vegada «ens obliguen a anar a caçar més i mai no en tenen prou». L´any passat es van capturar 18.000 porcs senglar i això encara és insuficient «però nosaltres arribem on arribem» exposa. «No cal que tota la càrrega recaigui en els caçadors, perqué ens surt car» afegeix.

  La Federació Catalana de Caça ha elaborat un estudi econòmic del que suposa caçar fora de veda per poder negociar amb l´administració algun tipus de compensació per a les batudes d´emergència que en breu presentarà en societat. Per exemple, Sánchez indica que l´any passat totes les colles de la província van gastar-se un milió i mig d´euros en despeses veterinàries sobretot a causa de les ferides dels gossos de caça mentre treballaven en camps de cultiu que els pagesos volien protegir del senglar. Indica el president de la territorial gironina de la FCC que és en aquestes zones on més «reben» els animals perqué els senglars no tenen vies de fugida i planten cara, a diferència del que passa a bosc.

  Sánchez tampoc passa per alt la «picaresca» que hi ha entre una «part minoritària» de la pagesia que «recuperen camps en zones incultivables i es dedica a cobrar subvencions». «Nosaltres no hem d´anar a salvar aquests camps», indica el president dels caçadors gironins. «El que agafi aquest camp l´ha de vallar i sinó no cull», afegeix.

  Agricultura ho estudia
  La directora general de Forests, Montse Barniol, reconeix que el problema de la sobrepoblació de senglars és urgent i la tasca dels caçadors fonamental però també cal «buscar el màxim suport pel sector dels pagesos per posar mesures preventives en els seus conreus». Respecte a la compensació per les batudes d´emergència admet que no hi ha una proposta tancada però sí que s´estudiarà amb la intenció que sigui un acord en el qual «tots els actors estiguin a la taula».

  Una de les possibles vies per finançar les batudes de senglar i evitar que els exemplars es tractin com a residu animal passa per donar sortida a la seva carn a través de la indústria. «Del que es tracta és de fomentar que les empreses apostin per la carn de caça», apunta la directora general. Aquesta és una opció que ja ha començat a treballar el departament perqué admet que la càrrega de feina, temps i despeses dels caçadors ha anat «in crescendo» amb la proliferació de senglars i és legítima la seva demanda. No obstant això, el departament està en espera que la FCC presenti l´estudi econòmic per tornar-se a reunir.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: