Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Contaminació dels aqüífers

Posted by lejarza en 7 agosto, 2016


Contaminació dels aqüífers

Catherine Perelló Scherdell, Lola Arpa Vilallonga i Gemma Aguyé. Membres fundadors de SOS Empordanet

Un veí mostrava indignat un comunicat de l´Ajuntament de la Bisbal d´Empordà que demanava “col·laboració i comprensió” als ciutadans davant el fet que en el darrer control d´aigües de xarxa d´abastament públic s´ha detectat una concentració de productes fitosanitaris (Diuron i Terbutilazina, entre altres que es deuen haver callat) per sobre del valor permissible, per tant no es apta per al consum humà. I apa!, passant per alt les malalties, les víctimes, els ciutadans, anar pagant i carregant amb ampolles amunt i avall quan de fet, qui tindria d´assumir aquest cost són els responsables.

De forma sistemàtica i descontrolada, des de fa anys, s´està contaminant el sol agrícola i els aqüífers, amb sobredosis de purins i mala aplicació dels productes fitosanitaris, com a conseqüència tenim el sól agrícola i els aqüífers contaminats fins a l´extrem que estan afectant la xarxa de subministrament d´aigua potable de les poblacions, a més dels perills químics que tenen sobre la cadena alimentària reconeguts per la Generalitat en la seva web http://www.gencat.cat/salut/acsa

Si bé hi ha un marc legal que ho regula, les administracions no tenen recursos per controlar-ne el compliment o a lo millor no els interessa controlar-ho, per tant, la responsabilitat recau en els principis ètics de la població.

Els propietaris del sòl agrícola són els primers responsables de la contaminació sistemàtica perquè ho permeten, els pagesos que apliquen els productes fitosanitaris i purins incomplint la normativa vigent, també son responsables directes de la contaminació, i tots nosaltres som responsables de la nostra passivitat, del nostre silenci, i de no denunciar de forma sistemàtica aquest fets, l´única via per que les Administracions actuïn.

El preu que estem pagant per l´agricultura i la ramaderia intensiva: produir molt més del que necessitem per exportar-ho i quedar-nos amb els residus que generem, la contaminació, i els afectes sobre la salut, altres impactes sobre el medi ambient, és molt alt!.

Mahatma Gandhi deia, “la Terra pot proporcionar aliments suficients a tots els homes, però no, a l´ambició d´uns quants”. La contaminació dels aqüífers és una senyal d´alarma.

Anuncios

4 comentarios to “Contaminació dels aqüífers”

 1. lejarza said

  Es vol captar més aigua del Ter per reduir l’excés de plaguicides que contaminen la de l’aixeta

  L’Ajuntament assegura que està “preocupat” per la problemàtica i els ecologistes diuen que ja s’ho veien a venir

  L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà estudia captar més aigua del Ter per reduir l’excés de plaguicides que han contaminat la xarxa d’abastament. Des de dijous, ni l’aigua de la Bisbal ni la de Forallac, que s’abasteixen del mateix aqüífer del Daró, no es pot beure ni tampoc fer servir per cuinar. La sequera ha reduït el nivell dels pous i les últimes analítiques hi han detectat un excés d’herbicides. El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells, explica que el consistori està “preocupat” i que connectar-se al pou de Fontanilles, que depèn del Ter, és una solució provisional, perquè cal solucionar el problema de fons. Per la seva banda, els ecologistes SOS Empordanet diuen que ja s’ho veien a venir i critiquen que la contaminació s’afegeix als problemes per nitrats al subsòl que pateix la comarca.

  Des de dijous passat, l’aigua de la Bisbal d’Empordà i de Forallac no és apta per a ús de boca. Les darreres analítiques fetes per l’empresa Sorea han detectat un excés d’herbicides a la xarxa i se n’ha prohibit el consum. En concret, l’última mostra ha donat uns resultats de 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 de Terbutilazina.

  Són dos plaguicides que s’aboquen als camps de conreu. Aquests nivells es troben per sobre dels que permet la normativa espanyola, però en el cas de la Terbutilazina, per sota del què fixa l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS (que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre).

  Dijous mateix, els ajuntaments van emetre un ban que en prohibeix l’ús de boca. El van penjar al seu web, el van distribuir per les xarxes socials i també es va passar porta a porta als veïns. L’aigua no es pot beure ni tampoc s’hi pot cuinar. Sí que es pot obrir l’aixeta, però, per dutxar-se, rentar la roba o els plats i regar les plantes.

  Els ecologistes asseguren que ja s’ho veien a venir, i que el problema s’afegeix a les concentracions de nitrats (pels purins) que hi ha al subsòl de la comarca. “Ens demanen paciència, però no ens han dit quan podrem tornar-ne a beure”, critica la presidenta de la plataforma SOS Empordanet, Catherine Perelló.

  Per a Perelló, la contaminació de l’aigua denota “manca de fermesa” de l’administració “que no pot o no vol” solucionar el problema. La presidenta de SOS Empordanet explica que, “per a aquells que s’estimen la terra i veuen com els tractors hi aboquen plaguicides amb cubes”, la solució és clara. “Cal prohibir que s’utilitzin als conreus, perquè després es filtren i contaminen l’aigua”, subratlla.

  Captar més aigua del Ter

  El regidor de Comunicació de la Bisbal d’Empordà assegura que el consistori està “preocupat”, però demana “tranquil·litat” a la població. Subratlla, a més, responent a les crítiques de l’oposició, que el govern municipal ha actuat amb “transparència absoluta”. “Estem buscant solucions a un problema complex”, matisa.

  Per dimarts al vespre, l’Ajuntament ha convocat una sessió informativa al Teatre El Mundial. Allà, concreta Josep Maria Castells, s’ha convidat un hidrogeòleg perquè exposi la situació dels aqüífers del Daró i del Ter. El consistori, precisament, vol aprofitar la interconnexió de conques per captar més aigua del Ter, que està neta, i barrejar-la amb la de la xarxa pública que s’ha contaminat.

  “La possibilitat d’agafar més aigua del pou de Fontanilles permetria disminuir o anul·lar la problemàtica; i això s’explicarà a la població”, ha concretat el regidor. Castells també vol precisar, però, que “això en cap cas vol dir que ens oblidem del problema, sinó que estem intentant trobar mesures per poder-lo solucionar”.

 2. lejarza said

  La contaminació per herbicides afecta els pous de l’aqüífer del Daró

  L’aigua de Forallac, com la de la Bisbal, tampoc és apta per beure i cuinar perquè l’extreuen del mateix lloc

  08.08.2016

  LA BISBAL D’EMPORDÀ | C. TORRAMADÉ El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va informar ahir que els pous afectats per concentracions excessives de dos herbicides són els que extreuen aigua de l’aqüífer del Daró. Aquests pous no només subministren aigua al municipi de la Bisbal d’Empordà, sinó també al de Forallac. Com l’alcalde bisbalenc Lluís Sais, el de Forallac Josep Sala va dictar dijous un ban en què comunicava que l’aigua de la xarxa pública del municipi “no és apta ni per beure ni per cuinar”.

  Territori i Sostenibilitat, del qual depèn l’Agència Catalana de l’Aigua, no va concretar quan l’aigua de la xarxa d’aquests dos municipis podrà utilitzar-se de nou per beure i cuinar -“les administracions implicades estem treballant per acotar en el temps les limitacions de l’ús de l’aigua d’aquestes xarxes d’abastament”-.

  Com ja va informar dijous passat aquest diari, dues analítiques de l’aigua dels citats pous van detectar concentracions excessives de dos herbicides: 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 micrograms per litre de Terbutilazina en el darrer control. Territori i Sostenibilitat, com els bans dels alcaldes, deixa clar que es tracta d’un incompliment normatiu, “fora dels valors de risc per a la salut humana” que estableix l’Organització Mundial de la Salut.

  En el cas hi treballen l’ACA -que ha de prendre els mostreigs dels pous del Daró-, el Departament d’Agricultura que analitzarà l’ús d’aquests herbicides en els conreus de l’entorn i l’Agència de Salut Pública, que determinarà la concentració dels fitosanitaris a través del seu laboratori; tot amb l’objectiu d’acotar l’abast de la contaminació en les aigües subterrànies i si s’ha d’establir una xarxa de control de fitosanitaris a l’aqüífer del Daró.

  A més, els dos Ajuntaments han de buscar alternatives per rebre aigua en condicions: Sais va apuntar ahir que seran les analítiques “les que marcaran” quan l’aigua torna a ser potable i que miraran de rebre més aigua de la planta de Fontanilles.

  Ahir, els grups de l’oposició a l’Ajuntament de la Bisbal -Independents per la Bisbal-PSC, CiU i Compromís per la Bisbal- van criticar l’actuació del govern municipal per no haver avisat la població arran del primer control que va detectar excés dels dos herbicides citats, per la qual cosa el van titllar d’irresponsable i el van acusar de no vetllar correctament per la salut dels ciutadans.

  Sais va respondre que el Departament de Salut té un protocol que recomana fer un segon anàlisi i que, de fet, és l’Agència de Salut qui declara si l’aigua és apta o no pel consum humà. L’alcalde va recriminar a l’oposició fer un “ús partidista” de la situació i va afirmar que és “miserable i mesquí que l’oposició insinuï que de forma voluntària s’ha posat en perill la salut de la gent”. Finalment, va manifestar que “no cal alarmar ni dramatitzar amb els nivells” d’herbicides detectats.

 3. lejarza said

  Els partits de la Bisbal fan la seva guerra d’aigua

  Utilitzen les xarxes per llançar-se retrets pel tema
  09.08.2016

  CARLES TORRAMADÉ | GIRONA En l´era dels telèfons intel·ligents i de les xarxes socials, el debat s´ha traslladat al Facebook i al Twitter. L´oposició a l´Ajuntament de la Bisbal d´Empordà –Independents per la Bisbal-PSC, Compromís per la Bisbal i CiU– ha demanat la convocatòria d´un ple extraordinari per discutir la gestió de l´equip de govern –ERC, la CUP i ICV-EUiA– en la crisi de la contaminació de l´aigua per herbicides.

  L´oposició retreu a l´equip de govern que no comuniqués de bones a primeres aquest excés de Diuron i Terbutilazina –es va fer arran de la segona analítica que va donar concentracions superiors a les permeses–, mentre que l´alcalde, Lluís Sais (ERC), ha defensat que van seguir les recomenacions del Departament de Salut a l´hora de comunicar-ho i ha precisat que és l´Agència de Salut Pública la que declara que l´aigua «no és apta ni per beure ni per cuinar».

  Però els partits polítics de la Bisbal, i alguns dels seus representants, ja han fet la seva pròpia guerra d´aigua a través de les xarxes socials –en definitiva, el missatge a través d´aquests mitjans és instantani i arriba a molta més gent que no pas la que assisteix a un ple. CiU, Compromís per la Bisbal i el socialista Òscar Aparicio van carregar contra el govern per no haver informat la població de la primera anàlisi que havia detectat l´excés d´herbicides als pous del Daró i va titllar-lo d´irresponsable per jugar amb la salut dels veïns. L´alcalde els va respondre que el missatge era «mesquí i miserable» per donar a entendre que el govern havia posat en risc la salut dels bisbalencs. I l´oposició va pronunciar-se de nou en desacord amb Sais. El darrer a intervenir va ser el compte de la CUP, que va retreure a l´oposició que «hi ha coses amb les que no s´hi juga», va parlar dels «súper progres d´Unió i la dreta rància del PSC» i va concloure que «necessitem respostes d´experts, no propaganda de la decadent vella política». Avui hi ha la sessió informativa i, dijous, seguirà la guerra d´aigua al ple (segurament amb menys públic que a les xarxes).

 4. lejarza said

  L’Ajuntament de la Bisbal busca portar aigua en camions cisterna

  L’alcalde anuncia que la corporació, no Sorea, bonificarà part dels rebuts del consum

  10.08.2016

  LA BISBAL D’EMPORDÀ | C.TORRAMADÉ La solució al problema de l’aigua a la Bisbal d’Empordà -i per tant, també a Forallac- no serà imminent. Ho va posar de manifest ahir l’hidrogeòleg assessor de la Junta d’usuaris d’Aigües del Baix Ter, Jordi Montaner -«és qüestió de setmanes»-, i l’alcalde Lluís Sais, quan va concretar que les possibles solucions -incrementar l’aportació d’aigua de la planta de Fontanilles cap a la Bisbal o fer pous nous- requereixen d’estudis previs. La regidora d’Acció Social, Maite Bravo, va anunciar en la sessió informativa que va tenir lloc ahir sobre la contaminació dels pous que treballen perquè l’Agència Catalana de l’Aigua porti aigua apta per a beure per a la població en camions cisterna. Avui, va afegir, Càritas repartirà 90 garrafes de vuit litres d’aigua cadascuna per les famílies amb menys recursos.

  A la sessió informativa sobre la contaminació de l’aigua per excés de dos herbicides també hi van assistir representants de l’Agència de Salut Pública -Lluís Aragonès- i de l’empresa concessionària del servei, Sorea -Andreu Masferrer i Dani Palomar-. Ni l’Agència Catalana de l’Aigua ni el Departament d’Agricultura hi van enviar cap representant, al·legant que no disposaven en aquest moment de personal qualificat per aquesta tasca. El públic, davant el fet que porten des de dijous passat amb l’aigua de l’aixeta vetada per beure i cuinar, va mostrar la seva crispació a la majoria dels ponents.

  El representat de l’Agència de Salut va exposar que la normativa de la Unió Europa no tolera superar els 0,1 micrograms per litre d’herbicides a l’aigua perquè «són substàncies que no hi haurien de ser», però que no té res a veure amb l’afectació a la salut. Les concentracions detectades a la Bisbal de Diuron (0,19 micrograms per litre) i Terbutilazina (0,53 micrograms per litre) no representen cap risc per la salut, va afirmar, ja que a d’altres països, com els Estats Units o Canadà, on el límit sí s’estableix pel perill que representen, se situen a 7 i 20 micrograms per litre (sense precisar a quin herbicide dels dos correspon cada valor).

  Montaner va exposar que el fet que l’aqüífer del Daró sigui superfical, i per tant més vulnerable, i la sequera han ajudat a incrementar els nivells dels herbicides, els quals s’atribuiria a l’agricultura, o també a pintura de piscines -va afegir el regidor Josep Maria Castells-. Va explicar que estan fent proves de bombeig a Fontanilles per veure si és possible dur més aigua cap a la Bisbal i Forallac -«ens hem d’assegurar que aquest increment no provoqui després problemes als pous de Fontanilles»- i barrejar-la amb la dels pous contaminats per reduir la concentració dels herbicidis. Si no és factible, s’haurà de fer pous nous. També va informar que una altra possible solució seria posar filtres de carbó actiu a la planta potabilitzadora. Pels representants de Sorea, la millor opció és incrementar l’aportació d’aigua des de Fontanilles.

  L’alcalde va apostar per «la solució més ràpida possible», però que igualment se n’haurà de buscar una de definitiva, després que ha quedat comprovat que l’ETAP?de Fontanilles no ha estat la solució als problemes d’aigua de la ciutat com tothom es pensava el 2007, quan es va executar per acabar amb els nitrats. Sais també va anunciar que l’Ajuntament bonificarà el rebut de l’aigua -no Sorea, va precisar- ja que no es pot utilitzar per beure ni cuinar, alhora que també es tindrà en compte que els veïns han hagut de recórrer a aigua embotellada, més cara que la de l’aixeta. També va aixecar indignació al públic que Sorea només faci quatre analítiques completes (les que detecten els herbicides) a l’any -hi ha controls setmanals, però no analitzen tots els components-. El tècnic va escudar-se en la normativa vigent -n’exigeix quatre a l’any- i que ara, amb Salut, faran dues analítiques setmanals en què s’hi inclouran els herbicides.

  L’Ajuntament va rebre el 22 de juliol l’analítica dels pous que marcava valors alts dels dos herbicides. Aleshores, es va fer una analítica en l’aigua de l’aixeta com estableix Salut, que va conèixer els resultats, també positius, el 3 d’agost. L’endemà es va notificar als ajuntaments, que van dictar els bans anunciant que l’aigua de l’aixeta no era apta per beure ni cuinar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: