Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Consorci de l´Alta Garrotxa tanca l´accés rodat a Santa Cecilia de Sadernes

Posted by lejarza en 3 agosto, 2016


El Consorci de l´Alta Garrotxa tanca l´accés rodat a Santa Cecilia de Sadernes

Argelaguer – Vall del Llierca

El Consorci de l´Alta Garrotxa torna a activar el servei de vigilància a l´entrada de l´Alta Garrotxa, el lloc de vigilància estarà situat al costat de l´aparcament de Santa Cecilia de Sadernes i quedarà activat a partir del 5 d´agost.

El servei constarà de 2 informadors que atendran els excursionistes a Santa Cecilia de Sadernes o a qualsevol lloc de l´espai protegit de la Vall del Llierca.

El servei d´informadors, informarà, de les principals activitats que es poden dur a la zona i dels indrets més interessants de la Vall, els informadors donaran a conèixer les principals ordenacions d´ús públic de l´espai.

Entre les activitats prohibides hi ha l´accés amb vehicles motorizats: (vehicles tot terreny, quads i motocicletes), l´acampada lliure, fer foc i embrutar.

Per tal d´assegurar la neteja, el Consorci manté activat un servei de recollida de deixalles. El servei abasta des del pont del Llierca fins a la zona del salt del Brull.

Des del pont del Llierca (Tortellà) la carretera a Santa Cecilia de Sadernes és l´eix principal d´accés a l´interior de la Vall del Llierca, passa per aquest lloc necessàriament, un veritable nus de comunicacions d´àmbit local, de contacte entre la població de l´interior muntanyós i les planes fluvials de la vall mig del riu Fluvià.

Aquest emplaçament coincideix amb una ruta nord sud que accede als relleus muntanyosos de l´Alta Garrotxa i una ruta transhumant, que creua encara actualment, el riu Llierca pel Pont que es troba a pocs metres dels jaciments arqueòlogics: Plansallosa I i Plansallosa II.

Pont d´estil romànic, tot i que no coneixem la data de la seva construcció. En el segle XIV ja s´utilitzava amb finalitats comercials i es cobrava un peatge per a poder-lo creuar amb bestiar o mercaderies, anomenat “Teloneo” dret que hom solia pagar en les fronteres, ponts i en les portes de les viles i pobles.

AAB008

L´Alta Garrotxa des del cim del Castell s’Espasa al riu Llierca – Sadernes (Foto: Lejarza -Argelaguer

Anuncios

3 comentarios to “El Consorci de l´Alta Garrotxa tanca l´accés rodat a Santa Cecilia de Sadernes”

 1. lejarza said

  Màgic espectacle sota el pont de Llierca

  Els banyistes van quedar sorpresos per l’eclosió sobtada des del pont cap a la zona de les gorgues

  04.08.2016

  TORTELLÀ | X.V. Un espètec fort i metàl·lic va sorprendre la tranquil·litat de la vintena de banyistes que prenien el sol i es banyaven a les gorgues de sota el pont del Llierca, dilluns passat, al voltant de les 6 de la tarda. Tot seguit, va venir una explosió d’aigua i un doll a pressió va sorgir de la base del pont del Llierca. Fins i tot el sol poderós de la tarda del primer dia d’agost va aprofitar l’aigua per formar l’arc de colors. Estesos sobre la sorra, els banyistes van contemplar l’insòlit espectacle en un lloc, on la tranquil·litat és extrema.

  El motiu de l’expectacle -segons ha explicat Rafel Domínguez (alcalde de Tortellà) va ser una fuita en una canonada de la xarxa d’aigua potable de Tortellà. El municipi de Tortellà es proveeix d’aigua de la captació del Gomarell. Es tracta d’un rierol del Llierca situat més amunt. Tortellà durant anys havia tingut problemes en la provisió d’aigua, sobretot a l’estiu.

  Per tal de prevenir aquestes situacions tenen un dipòsit de reserva i una bomba d’aigua al costat del pont. L’alcalde va explicar que un tub metàl·lic va reventar, d’aquí el soroll, i que després l’Ajuntament va tancar la clau del tub per poder-lo reparar. Ara, el tub ja està arregat. L’alcalde ha precisat que l’incidènca no ha suposat cap tall en el subministre d’aigua a Tortellà.

  En tot cas, l’eclosió d’aigua va donar una imatge insòlita del pont del Llierca. És un pont de 28 metres d’alçària que s’eleva amb un sol arc damunt de les gorgues del riu i és visible des del lateral de la carretera.

  Té una mida de 52 metres, empedrats amb lloses de riera. L’amplada és de la calzada és de més de 2 metres. Hi passaven persones i bestiar carregat amb mercaderies. Formava part d’una ruta molt important que comunicava les masies del Llierca amb els mercats de Tortellà i de Besalú.
  En els seus primers temps era un pont de pontatge. És a dir, els que hi passaven havien de pagar segons el volum de mercaderies que transportaven.

  No es té coneixement de la data exacta de la construcció però indiquen el segle XIV.

 2. lejarza said

  Els informadors vigilants tornen a l’Alta Garrotxa

  El consorci que gestiona aquest espai natural els recupera d’ara fins a l’octubre, després d’uns anys sense poder oferir aquest servei per culpa de les retallades pressupostàries

  Ramon Estéban – OLOT

  El Consorci de l’Alta Garrotxa ha implantat de nou el servei d’informació a la zona de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, que és el principal corredor d’entrada de visitants a l’espai d’interès natural de l’Alta Garrotxa. L’equip, format per dues persones, es va haver de suprimir fa uns quants anys arran de les retallades pressupostàries.

  Els informadors –a la pràctica també són vigilants– van començar a treballar el primer cap de setmana d’agost i s’hi estaran fins a la primera quinze d’octubre, que és l’època en què la zona rep més forasters, bé per passejar, per fer-hi escalada o excursionisme o per banyar-se a les populars gorgues de la riera de Sant Aniol. El servei no es dóna en un punt concret –abans disposaven d’una caseta a Sadernes, però ja no es fa servir– sinó que es fa de manera itinerant, des de Sadernes a l’ermita de Sant Aniol. Segons el consorci, el seu objectiu és “informar el visitant de les principals activitats que es poden dur a la zona, així com els indrets més destacats”, i també, donar a conèixer “les principals ordenacions d’ús públic de l’espai, identificant els principals usos i activitats no permeses a la zona i coordinant-se amb els cossos de seguretat en cas que sigui necessari”.

  Escombraries

  Paral·lelament a la recuperació del d’informació, el Consorci de l’Alta Garrotxa ha contractat també un servei de recollida de deixalles en un tram més llarg, que va des del pont del Llierca fins al salt del Brull. Aquesta feina ja s’està realitzant de manera periòdica des del mes de juliol i s’allargarà fins a final de setembre, ha informat el consorci.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: