Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Ajuntament de Tortellà treballa per la rehabilitaciò del Pont medieval del Llierca

Posted by lejarza en 9 julio, 2016


L´Ajuntament de Tortellà treballa per la rehabilitaciò del Pont medieval del Llierca

Argelaguer – Vall del Llierca

L´Ajuntament de Tortellà a detectat un deteriorament important en l´estructura del Pont medieval, així com deficiències pel que fa a la seguretat i prevenció de riscos als accessos al Pont i a l´hora de travessar la carretera des de l´aparcament.

Aquesta carretera és l´eix principal d´accés a l´interior de la Vall del Llierca, Santa Cecilia de Sadernes, passa per aquest lloc necessàriament, un veritable nus de comunicacions d´àmbit local, de contacte entre la població de l´interior muntanyós i les planes fluvials de la vall mig del riu Fluvià. Aquest emplaçament coincideix amb una ruta nord sud que accedia als relleus muntanyosos de l´Alta Garrotxa i una ruta transhumant, que creua encara actualment, el riu Llierca pel Pont que es troba a pocs metres dels jaciments arqueòlogics: Plansallosa I i Plansallosa II.

El mot Plansallosa deriva del conjunt de paraules “Pla Sa Liosax”, nom amb el qual es coneix la zona més meridional i oriental de la serra de Santa Barbara de Pruneres, delimitada pels torrents de Plujà i de l´Estanyol. Aquesta area, forma una petita serralada que havia estat explotada per les cases de Plansalloses i Nova de Plansalloses, i que en sentit descendent aniria del puig Sa Creu (589m) al puig de Lloses (469m), per a decórrer ràpidament fins a la rnateixa vora del Pont del riu Llierca. El poblat neolític de Plansallosa, a la riba dreta del riu, cobreix un període d´entre 4.200 i 3.800 anys avants de la nostra era.

Així mateix l´Ajuntament de Tortellà vol millorar la zona arqueològica de la Bauma de Serrat del Pont (anomenat antigament Gratacós) a la riba esquerra.

La Bauma del Serrat del Pont és troba a la riba del riu Llierca, just creuam el Pont medieval, és un jaciment arqueòlogic excepcional pel fet que presenta una estratigrafia coneguda amb una seqüència històrica que va des del Mesolític fins a l´època Romana, amb materials medievals i moderns barrejats amb materials romans; per sota, aparegué un nivell arqueològic d´època ibèrica, durant la qual la Bauma fou tancada amb un mur de pedra seca; amb anterioritat, durant el Bronze Final i durant el Bronze Antic, la Bauma s´utilitzà com a refugi estacional/temporal.

L´Ajuntament de Tortellà compta amb l´ajuda del Consorci de l´Alta Garrotxa i del departament Sigma del Consell Comarcal de la Garrotxa d´Olot, qui ha elaborat una memòria valorada amb les millores que s´haurien de fer al Pont del Llierca i als seus entorns.

Pont d´estil romànic, tot i que no coneixem la data de la seva construcció. En el segle XIV ja s´utilitzava amb finalitats comercials i es cobrava un peatge per a poder-lo creuar amb bestiar o mercaderies, anomenat “Teloneo” dret que hom solia pagar en les fronteres, ponts i en les portes de les viles i pobles.

La tradició diu que van fer-lo construir el senyors de la Baronia del Castell de Sales, entre els segles XIV i XV, essent utilitzat, primordialment com una part del camí ramader que, des de Toralles (Montmajor i Montpetit), pel collet de Camporiol i el coll de Palomeres, baixaba a la casa de Plansalloses i d´aquí a la ribera del Llierca. Posteriorment, el camí ramader, per Tortellà, s´ajuntava a Argelaguer amb el que venia de ponent, seguint el riu Fluvià.

Té un sol arc, molt esvelt, que s´alça 28 metres per sobre del nivell de les aigües del riu Llierca. La seva longitud és de 52 metres i té 3 metres d´amplada.

L´Ajuntament de Tortellà continua treballant i promovent aquest projecte en les institucions pertinents de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya, per tal de poder trobar ajuts i poder fer realitat la millora d´aquest espai.

2007_0105MariaJesusLlierca0005

L´Ajuntament de Tortellà treballa per la rehabilitaciò del Pont medieval del Llierca (Foto Lejarza Argelaguer – Vall del Llierca)

Anuncios

2 comentarios to “L´Ajuntament de Tortellà treballa per la rehabilitaciò del Pont medieval del Llierca”

 1. lejarza said

  Tortellà presenta un pla per millorar el pont del Llierca

  29 d’agost de 2016

  Per David Planella

  Ha detectat problemes a l’estructura del pont i fa una crida a les administracions perquè l’ajudin a solucionar-los. Amb suport o sense, l’alcalde diu que l’any que ve començaran a millorar els accessos perquè consideren que és una qüestió urgent.

  El pont del Llierca necessita una reforma. És la conclusió a què ha arribat l’Ajuntament de Tortellà, després d’una anàlisi en què ha detectat problemes a l’estructura del pont. L’equip de govern ha redactat un projecte de millora que al setembre explicarà als ajuntaments veïns de Montagut i Oix i Sales de Llierca. La seva idea és involucrar com més actors millor a la iniciativa i, sobretot, fa una crida a les administracions supramunicipals: Diputació i Generalitat. Sense la Direcció General de Patrimoni, serà impossible rehabilitar l’estructura del pont. L’alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez, subratlla què és urgent tirar endavant el projecte.

  Voluntat ferma

  L’Ajuntament de Tortellà està decidit a posar en pràctica el que ha redactat en la memòria. Com a mínim, a començar. Encara que no rebi el suport de les administracions, el consistori reserva una partida del pressupost de l’any que ve a la millora dels accessos del pont del Llierca. Rafel Domínguez ho considera bàsic i ho explica amb un exemple gràfic.

  Atractiu turístic

  L’objectiu de l’Ajuntament de Tortellà és convertir el pont del Llierca en un element turístic atractiu tant pels de casa com pels de fora, i que els visitants el puguin gaudir sense haver de patir per la seva seguretat. Segons Rafel Domínguez, si han d’assumir sols el projecte el que es podria fer en un any ho faran en quatre o cinc.
  http://www.radiolot.cat/noticies/tortella-presenta-un-pla-per-millorar-el-pont-del-llierca/

 2. lejarza said

  L’Ajuntament de Tortellà alerta del mal estat del pont del Llierca

  L’equip de govern ha encarregat una memòria amb totes les mancances de la infraestructura

  01.09.2016

  TORTELLÀ | XAVIER VALERI L’Ajuntament de Tortellà ha fet redactar una memòria sobre el que fa falta per la millora del pont del Llierca i els seus entorns. El motiu del treball -segons l’alcalde Rafel Domínguez (IdT)- són el mal estat de l’estructura, el drenatge i el perill. Deixar en bones condicions, el pont -segons la memòria- té un cost de 75.000 €.
  Rafel Domínguez ha explicat que l’Ajuntament de Tortellà no està en condicions d’afrontar la despesa a curt termini. Per això ha fet arribar la memòria a la Diputació, la Generalitat, Turisme Garrotxa i el Consorci de l’Alta Garrotxa.
  Després de precisar que el pont en sí mateix no està en perill immediat de caure, Domínguez ha apuntat que el treball detecta forats a l’estructura. Un altre problema -segons ell- és que no hi ha drenatge. L’aigua acumulada provoca l’erosió del material i agreuja el mal estat general del pont. El tercer problema és la seguretat. El perill principal és que la barana és baixa. Domínguez ha indicat que l’Ajuntament no pot tocar la barana perquè el pont està catalogat d’interès nacional. El que han fet és posar-hi un cartell sobre la necessitat d’acompanyar els nens en el pas del pont.
  Fa uns dies, Domínguez es va queixar a Ràdio Olot del fet que no hi ha senyals i la gent accedeix a les gorgues de sota el pont de la manera que vol. També faria falta marcar la carretera.
  http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/09/01/lajuntament-tortella-alerta-del-mal/801829.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: