Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els protagonistes del cel d´aquest estiu a Argelaguer

Posted by lejarza en 20 junio, 2016


Els protagonistes del cel d´aquest estiu a Argelaguer

Argelaguer – Vall del Llierca

Cinc planetes, Urà, Mart, Júpiter, Saturn i Venus, i dos eclipsis de lluna i de sol i la tradicional pluja d’estels dels perseids seran els protagonistes del cel d´aquest estiu a Argelaguer, que començarà el dimarts a les 0:34 hora peninsular i durarà 93 dies, fins al 22 de setembre.

Durant el solstici d’estiu, el cel del matí estarà dominat pel planeta Urà, mentre que al vespre seran visibles Mart, Júpiter, Saturn i, des de mitjan mes de juliol, també Venus.

Durant l’estació estival es produiran dos eclipsis al poble: el dia 1 de setembre hi haurà un eclipsi anul·lar de Sol, i el 16 de setembre un eclipsi penumbral de Lluna que es podrà observar des de l’oceà Pacífic, Austràlia, Àfrica i Europa. Aquest últim eclipsi, de difícil observació, es podrà veure també a Argelaguer i arribarà al seu moment culminant a les 20:52 hores.

La pluja d’estels, “Llàgrimes de Sant Llorenç”, es produirà cap al 12 d’agost, tot i que la seva observació es veurà una mica dificultada, sobretot durant la primera part de la nit, en situar-se la lluna en fase posterior a quart creixent. Per la seva banda, les aquàrides es podran observar a partir del 30 de juliol.

Pel que fa a les constel·lacions, al voltant de l’estrella polar s’observaran Casiopea, Cefeu, el Cigne, el Drac i les dues Ósses; i d’est a sud i a oest es reconeixeran Pegàs, l’Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice.

Els estels més brillants visibles en aquesta època de l’any són els que constitueixen el “triangle de l’estiu”: Altair (a l’Àguila), Deneb (al Cigne) i Vega (a la Lira).

La primera lluna plena de l’estiu serà el 20 de juliol, seguida per les del 18 d’agost i el 16 de setembre.

Demà 21 de juny serà el dia més llarg de l’any, la durada serà de 15 hores i 3 minuts, a diferència del dia 22 de desembre, el dia més curt, amb 9 hores i 17 minuts.

Durant aquestes dates es dóna també el màxim allunyament anual entre la Terra i el Sol: aquest any, el màxim allunyament es produirà el 4 de juliol, amb una distància d’uns 152 milions de quilòmetres, 5 milions de quilòmetres més que a principis de gener.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: