Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Només queden dos tallers que segueixen la tradició culleraire de Tortellà

Posted by lejarza en 16 junio, 2016


Només queden dos tallers que segueixen la tradició culleraire de Tortellà

Jordi Altesa

Músics i culleres… Tortellà està associat a aquestes paraules des de fa temps. A hores d’ara només queden dos productors de culleres de boix, el seu producte més tradicional. Un procés que, des que arriba el tronc a la fàbrica fins que es fa a la cullera poden arribar a passar fins a dos anys de temps en un procés més complex del que pot semblar.

Una crisi del sector tèxtil a finals del segle XVIII va portar a la gent de Tortellà a buscar activitat econòmica als boscos, carregats aleshores de boix. Amb aquest material es van començar a fer les populars culleres. En aquell segle XVIII, el poble era el segon nucli més important de la comarca després d’Olot empès també per l’activitat econòmica culleraire. El temps ha passat i, malgrat el prestigi que tenen, només dues empreses mantenen viva aquesta tradició tan local. N’ha parlat al ‘Via Oral’ l’artesà culleraire Ferran Fontàs.

Aprendre a fer culleres i la resta d’eines és una tradició que passa de pares a fills i porta molta feina abans no es depura la tècnica per donar a la fusta tota la forma que es vol i demanen les desenes d’estris que poden fer. A banda, és un treball lent ja que la fusta de boix un cop arriba del Pirineu s’ha de deixar assecar un bon temps, a més que s’ha de tallar de setembre a març perquè sinó queda la saba dins la fusta i les culleres queden negres. Un cop el tronc s’ha assecat, primer es passa la peça per la serra, després es poleix i finalment se li dóna el toc final en uns tambors.

Fontàs ha explicat en aquest programa que poca gent coneix tot el procés que hi ha per fer una cullera de boix.

Vall del Llierca Tortellà Fira de la Quaresma any 2012 (by Lejarza)

Vall del Llierca Tortellà (by Lejarza Argelaguer)

Anuncios

Una respuesta to “Només queden dos tallers que segueixen la tradició culleraire de Tortellà”

  1. lejarza said

    Mor Joan Mulí Jou, músic de cobla i artesà culleraire de Tortellà

    girona | robert roqué/ddg 30.10.2016

    El músic Joan Mulí Jou va morir la matinada de dissabte a la seva vila de Tortellà, on havia nascut el 5 de juliol de 1929. Fou instrumentista de tenora en la cobla i de flauta travessera en el clàssic.

    Va ser alumne, primer de tot, del seu pare, en Pasqual, que li ensenyà solfeig i tenora. Posteriorment, estudià amb el mestre Rafel Boix. Començà la seva vida musical als 14 anys amb la cobla la Nova de Tortellà, amb la qual estigué dos anys per anar a La Principal de Sant Feliu de Pallerols. Quan feia el servei militar, actuava a la Banda Militar. Finida la mili, anà a la Girona, on hi romangué 15 anys, per passar a la Caravana, amb una estada de 10 anys. Posteriorment el trobem a l’escola de músics d’Olot i mentre exercia la docència també actuà a les cobles Atlàntida, Foment del Montgrí, La Principal d’Olot, Bofills i Osona.

    En Joan de Tortellà, com ell s’autoanomenava, té un curiós rècord: ser el tenora més jove, debutant amb 14 anys a La Principal de Tortellà i a la vegada ser el tenora més gran, amb 86 anys. Fou persona elegant, amable i bon conversador, a més d’artesà culleraire. Ha escrit, amb col·laboració, les sardanes Flor d’estiu i Tarda florejada.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: