Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Terratrèmol de 3,9 graus entre Vilafant i Banyoles

Posted by lejarza en 10 junio, 2016


Terratrèmol de 3,9 graus entre Vilafant i Banyoles

Argelaguer – Vall del Llierca

Un terratrèmol ha fet sacsejar la província de Girona i rodalia, quan faltaven tres minuts per les nou, el terra s’ha sacsejat i molts ciutadans han percebut el sisme.

Des de Girona, Garrotxa, Figueres, Cadaqués, la Bisbal, Bordils, Banyoles, Vilafant, Vilamalla, entre altres han pogut sentir com una petita explosió i com es movien alguns objectes.

Segons l’Institut Geogràfic Nacional el sisme s’ha produït quan faltaven tres minuts de les nou del matí a Vilamalla.

Ha estat de 3,9 graus a l’escala de Richter i a 4 quilòmetres de profunditat. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el sisme s’ha desplegat entre Vilafant i Banyoles.

20160610065752_LOC

Terratrèmol de 3,9 graus entre Vilafant i Banyoles un terratrèmol ha fet sacsejar la província de Girona i rodalia, quan faltaven tres minuts per les nou, el terra s’ha sacsejat i molts ciutadans han percebut el sisme

Anuncios

7 comentarios to “Terratrèmol de 3,9 graus entre Vilafant i Banyoles”

 1. lejarza said

  Un sisme de 3,7 graus a Ordis se sent a punts situats a 80 quilòmetres

  Una sèrie de rèpliques van produir-se després dels més intensos. La forta va ser de 2,1 graus i es va situar al nord-est de Vilademuls i la resta de repeticions al voltant de l’epicentre

  11.06.2016

  ORDIS | E.B.

  Un terratrèmol de 3,7 graus a l’escala de Ricther entre Vilafant i Banyoles va fer sacsejar la província de Girona i fins i tot va arribar fins al Maresme a primera hora del matí. Quan faltaven tres minuts per a les nou, el terra es va sacsejar i molts ciutadans van percebre el sisme. Aquest va ser el moviment sísmic més intens del matí, però en total, segons l’Institut Geològic de Catalunya (ICGC), va haver-hi tres terratrèmols successius.
  Un d’aquests altres va tenir l’epicentre a Sant Mori, va ser previ i va tenir una intensitat de 2,9 graus. Aquest va produir-se quan passaven nou minuts per a les vuit del matí. I a les 9 i quatre minuts, la rèplica va situar-se a Vilademuls, quan passaven quatre minuts de les nou del matí.
  El terratrèmol es va poder sentir des de diversos punts de la província com ara des de Girona, Cadaqués, la Bisbal d’Empordà, Bordils, Banyoles, Vilafant o Vilamalla. Segons els testimonis, el sisme es va reproduir com si fos una petita explosió i molts dels qui el van percebre van veure com es movien alguns objectes. A la zona del Maresme i fins i tot a la frontera amb França també es va poder notar lleugerament.
  I és que l’epicentre es va situar a Ordis, a només 10 quilòmetres de Banyoles. Segons l’Institut Geogràfic Nacional al sud-est d’Ordis. Va ser de 3,7 graus a l’escala de Richter i a només tres quilòmetres de profunditat. Tot i que va ser àmpliament percebut, el sisme no va produir cap tipus de dany personal ni material.
  Molts veïns de les zones afectades van trucar als seus ajuntaments, policies locals, entre altres institucions properes. En canvi, segons va informar ahir Protecció Civil el telèfon d’emergències 112 de Catalunya va rebre onze trucades relacionades amb el sisme amb origen als municipis de Girona, Figueres, Vilafant i Cornellà del Terri, entre d’altres.

  Rèpliques del principal
  De totes maneres, ahir les autoritats van demanar que la gent estigui tranquil·la perquè els terratrèmols que es pateixen a la zona no són greus. Amb tot, al llarg del dia es van produir diverses rèpliques del terratrèmol, tal com van alertar que succeiria des de Protecció Civil.
  Unes rèpliques que van ser, com és normal, de menor magnitud que el sisme més important, localitzat a Ordis. En total hi va haver tres repeticions imperceptibles per la població. La primera va tenir lloc a Ordis al voltant de les nou i nou del matí i va ser de magnitud 2; a les set i 38 minuts n’hi va haver una altra al mateix punt. Van ser de profunditat 12 i 11 quilòmetres respectivament. I finalment, a tres quarts i un minut de dotze del migdia els sismògrafs en van detectar una altra, de 2,1 graus a l’escala de Ritchter, segons les dades de l’Institut Geogràfic Nacional.
  Arran del terratrèmol, com és habitual es va activar la comunicació entre els municipis afectats i les institucions. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat van contactar amb els municipis de la zona per descartar que s’haguessin produït danys i van fer arribar l’avís als organismes corresponents. També van fer un missatge a través de l’app de Protecció Civil de la Generalitat per informar i tranquil·litzar la població.

  Consells en cas de sisme
  En cas d’un nou terratrèmol més fort, que no es pot descartar, o de rèpliques, Protecció Civil dóna un seguit de consells a seguir. En el moment de la sacsejada important, si la persona es troba a casa recomana refugiar-se sota una taula sòlida o bé en un angle de la paret. No sortir a l’exterior durant la sacsejada perquè si això es fa molta gent és víctima de la caiguda d’objectes. I finalment, si fa pudor de gas, no s’ha d’encendre el llum, ni mistos, ni cap aparell elèctric. Si s’és al carrer, es recorda que cal allunyar-se dels edificis o, si no es pot, refugiar-se. I en canvi si s’és al vehicle, recomana quedar-se a dins.

 2. lejarza said

  Terratrèmol a Ordis: un cop fort i llits tremolant

  Veïns de Figueres i rodalies van notar amb intensitat el sisme registrat ahir al matí
  11.06.2016

  FIGUERES/VILAFANT | G.T / C.V Faltaven pocs minuts per a les nou del matí i molta gent començava la seva jornada laboral quan un fort soroll i un seguit de tremolors van poder sentir-se a gran part de la província de Girona. Es tracta de l’enèsim terratrèmol que sacseja la demarcació i que va fer bullir des de primera hora del matí les xarxes socials.

  Girona, Vilafant, Figueres, Banyoles, la Bisbal, Vilamalla, Lladó, Bordils, Argelaguer, Besalú, Bàscara, Vilademuls i un llarg etcètera de poblacions van veure com la terra tremolava sota el seus peus encara que només durant uns pocs segons. Com sempre passa en aquests casos, ahir a mig matí algunes persones ni tan sols sabien que s’havia produït aquest fenomen natural i d’altres només ho havien sentit en boca d’aquells que ho havien notat. Malgrat això, molts van percebre’l encara que, en un primer moment, poca gent associés el moviment amb un nou terratrèmol.

  En Miquel, un veí de Vilafant, diu que de sobte va notar que el terra tremolava i que el portal del garatge feia molt de soroll però no va identificar de seguida a què es devia. De fet, explica, no n’havia percebut mai cap. L’Asisi, en canvi, que viu a Figueres, sí que n’havia notat alguns dels que en els darrers mesos s’han produït a la zona. Ahir, però, diu que va sentir com tota la casa es movia. “Vaig tenir la sensació que la casa queia”, va afegir. No va ser l’únic.

  La Sònia venia de portar el seu fill de l’escola. Viu a tocar de l’Esclat, pràcticament al terme de Vilafant tot i que encara és Figueres. Estava al balcó asseguda en una cadira quan va notar, diu, una sensació estranya, com si “s’hagués mogut o trencat una pota”. De fet, no li va donar més importància i va arribar a pensar que, potser, un gat que sovint es passeja per la seva terrassa hi havia saltat i havia donat un cop. “Me n’assabento ara que m’ho pregunteu”, va afirmar a preguntes d’aquest diari. El seu fill, l’Aitor, va arribar a atribuir els problemes per dormir que havia tingut la nit anterior amb els tremolors. A més, diu que un cop a l’escola i mentre feia un examen li va semblar notar alguna cosa estranya. La Maria, que viu a Santa Llogaia d’Àlguema, es trobava fent el llit quan la va sorprendre el sisme. “He sentit un soroll fort com si caigués alguna cosa però he pensat que eren els veïns de dalt que estaven movent mobles. Després a través de les xarxes socials he sabut que hi havia hagut un terratrèmol”, va precisar. Ho va sentir ella i la seva filla, que estava amb l’ordinador al llit, recolzat a la paret i la seva àvia, l’Anna, que es va pensar que havia sigut un gosset que tinc perquè “ha estat tan poc temps que què has de pensar-te que és això”.

  A d’altres, com en Miquel Lloveras, el moviment el va enganxar al llit. Primer una forta “patacada” i després el llit movent-se. De fet, això és el que moltes persones van notar. Semblava, diu, com si algú hagués donat un cop de porta molt fort però no se n’ha refiat i s’ha quedat atent, quiet, a l’espera -va puntualitzar- de si es produïen noves rèpliques. “En un moment sí que he pensat que podia haver estat un terratrèmol”, va dir.

  Malgrat haver-se produït a la “frontera” entre el Pla de l’Estany i l’Empordà, el sisme també va poder sentir-se en municipis més al nord com Llançà o el Port de la Selva. La freqüència amb la que darrerament se n’estan produïnt a la zona sembla que ha rebaixat la sorpresa per a aquells per als que la d’ahir no va ser la primera experiència en terra “moguda”.

 3. lejarza said

  El terratrèmol de 3,7 graus ja ha tingut 5 rèpliques

  L’última va tenir lloc l’endemà del sisme i va situar-se a Vilademuls amb 2,4 graus de magnitud
  14.06.2016

  ORDIS | E.B. El terratrèmol de 3,7 graus a l’escala de Ricther entre Vilafant i Banyoles que va fer sacsejar la província de Girona divendres ha tingut fins a ahir fins a cinc rèpliques. El sisme va viure el mateix dia fins a tres repeticions al voltant de l’epicentre i les altres dues es van registrar dissabte.
  Cal recordar que el sisme, segons l’Institut Geològic de Catalunya (ICGC), va estar compost de tres terratrèmols successius. Un d’aquests altres va tenir l’epicentre a Sant Mori, va ser previ i va tenir una intensitat de 2,9 graus. I a les 9 i quatre minuts, la rèplica va situar-se a Vilademuls, quan passaven quatre minuts de les nou del matí.

  El terratrèmol més intens, el de 3,7 graus va ser quan faltaven tres minuts per a les nou. El tremolor fins i tot es va fer sentir fins al Maresme, a 80 quilòmetres de l’epicentre. Però a la província es va fer sentir des de diversos punts. Les rèpliques que van tenir lloc el mateix dia així com les de dissabte han estat totalment i imperceptibles per la població. La primera va tenir lloc a Ordis el mateix divendres al voltant de les nou i nou del matí i va ser de magnitud 2; a les set i 38 minuts n’hi va haver una altra al mateix punt. Van ser de profunditat 12 i 11 quilòmetres respectivament. I finalment, a tres quarts i un minut de dotze del migdia els sismògrafs en van detectar una altra, de 2,1 graus.
  El dissabte en canvi totes van ser de profunditat 12 i al nord-est de Vilademuls. La primera va ser d’1,8 graus quan faltaven 8 minuts per a les tres de la matinada i l’altra, més intensa, de 2,4 graus quan faltaven quatre minuts per a tres quarts de tres de la tarda.

 4. lejarza said

  La Garrotxa registrarà el doble de terratrèmols que l’any passat
  11 de juliol de 2016
  Per Redacció

  Aquest any hi haurà el doble de terratrèmols a les comarques de Girona que els que hi va haver tot el 2015. Segons càlculs de l’Institut Geològic de Catalunya se’n registraran més de 330, la gran majoria de poca magnitud. La zona amb més moviments és la Garrotxa i la Selva.

  Fins al mes de juny s’han registrat uns 170 sismes a les comarques de Girona, la majoria impreceptibles… de menys de 2 graus a l’escala de Richter, i un parell de sismes d’entre 2 i 4 graus. Però els experts calculen que aquest any acabarà amb prop de 340 petits terratrèmols a la demarcació, el doble que l’any passat. Xavier Goula, cap de sismologia de l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya, diu que esperen un any amb més activitat, però ho atribueix a oscil·lacions naturals de la sismicitat. Les zones amb més sismes són La Selva i La Garrotxa

  Goula descarta que ara mateix a les comarques de Girona hi hagi activitats humanes que puguin provocar més sismes

 5. lejarza said

  Un sisme de 3,2 graus de magnitud sacseja el Vallès Occidental

  Un sisme de 3,2 graus de l’escala Richter ha sacsejat aquest dissabte al vespre el Vallès Occidental sense causar danys materials i personals. Segons informa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el petit terratrèmol s’ha produït poc després de dos quarts de deu de la nit i l’epicentre s’ha detectat a uns deu quilòmetres de profunditat en un punt entre els municipis de Matadepera, Vacarisses, Mura i Terrassa. Arran de les tremolors, Protecció Civil ha activat preventivament en fase de prealerta el Sismicat tot i que no es té constància fins el moment de desperfectes o conseqüències greus. El telèfon d’emergències 112 ha rebut trucades alertant del sisme des de municipis pròxims com Castellar del Vallès o Sabadell, però també de Manresa, Caldes de Montbui i, fins i tot, de Montgat, al Maresme.

  Segons l’ICGC, el sisme es podria haver notat en una zona àmplia a banda de la més pròxima a l’epicentre, com el sud del Bages, el nord del Baix Llobregat, la part oest del Vallès Oriental o el sud-est de la comarca de l’Anoia. Es dóna el cas que a l’indret on s’ha produït el terratrèmol no és gaire habitual que hi hagi moviments sísmics, a diferència d’altres zones més proclius com la Garrotxa o el Ripollès.

  El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil s’ha posat en contacte amb les policies locals d’aquests municipis i amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), i han confirmat que no hi ha hagut danys materials ni persones ferides. Un cop fetes les comprovacions, pels volts de dos quarts de dotze de la nit s’ha tancat la prealerta del SISMICAT.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: