Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Cales, Yesos y Cementos de Olot va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà

Posted by lejarza en 30 mayo, 2016


Cales, Yesos y Cementos de Olot va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà

Un estudi conclou que Cycosa, situada al municipi d´Argelaguer va sobreexplotar la pedrera de Tortellà”

ACN | Argelaguer – Vall del Llierca

L’empresa del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé i Vergés, Cales, Yesos y Cementos de Olot S.A. (Cycosa), situada al municipi d´Argelaguer, va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà, de propietat municipal, (Garrotxa) durant els 16 anys que hi va treballar, des de l´any 1994 fins al 2010.

Un estudi encarregat per l’Ajuntament xifra en 500.000m³ de pedra que l’empresa va extreure de més, vulnerant el màxim establert en els diferents convenis.

Després de parlar amb els veïns, l’Ajuntament ha decidit mantenir l’expedient sancionador que ja li va obrir per no haver deixat la zona en condicions i demanar la restauració de l’espai en una obra “de mínims” –valorada en uns 250.000 euros- al marge de reclamar danys i perjudicis.

Aquesta última part encara no està xifrada. L’alcalde, Rafel Domínguez, confia que podran arribar a un acord amb l’empresa però ja adverteix que estan decidits a acudir a la justícia per aconseguir recuperar un espai d’interès natural que està protegit.

La sobreexplotació de Cycosa a la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà (Garrotxa) s’hauria produït a dos nivells segons aquest estudi. D’una banda, l’empresa va sobrepassar la cota màxima a la que podia extreure la pedra, fixada a 400 metres, i va arribar al nivell de 377 metres, és a dir, 23 metres de més de fondària. Per altra banda, en alguns indrets va superar també el perímetre fixat en el conveni. En total, l’estudi xifra en 500.000 metres cúbics de pedra que Cycosa hauria extret de més en els 16 anys que hi va poder treballar.

Cal recordar que el primer conveni d’aprofitament de la muntanya dels Comuns, que és de titularitat municipal, va ser el 19 d’abril del 1994. Va ser una adjudicació en subhasta pública segons el qual l’Ajuntament cobrava un cànon anual per ocupació de l’espai i s’especificava un màxim per any d’uns 50.000 metres cúbics a l’empresa que hauria incomplert.

Des de llavors i fins al 2010 aquest conveni es va anar renovant tot mantenint aquestes condicions.

Amb aquestes dades a la mà, l’Ajuntament considera que queda demostrada la sobreexplotació en aquest espai, que se suma al greuge que consideren que han patit durant anys per no haver restaurat la zona quan tocava.

Un incompliment que ja va comportar que el consistori li obrís un expedient. “Si haguessin fet les coses bé des d’un primer moment, ara no estaríem aquí”, ha explicat aquest dilluns a l’ACN l’alcalde del municipi, Rafel Domínguez.

A principis d’any, l’empresa va oferir-los una proposta que consistia en renovar de nou el conveni –Cycosa va haver de deixar d’explotar la pedrera perquè el consistori no li va voler renovar la concessió- amb la idea d’extreure uns 260.000 metres cúbics més en un període de 10 anys per acabar de perforar una zona amb forma de rectangle que després s’utilitzaria com a monodipòsit de runes.

Segons l’alcalde, però, aquesta proposta va quedar del tot descartada perquè entenen que “no té cap sentit”, entre altres coses perquè la pedrera està en inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). “Ara és el moment de restaurar-la i de recuperar aquest espai”, subratlla Domínguez, que recorda que des de començaments d’any que han fet un procés participatiu amb els veïns que també han donat suport a aquesta idea.

Una “obra de mínims” de 250.000 euros

Des del consistori han descartat que la pedrera pugui recuperar el que havia estat anteriorment en una obra “de màxims” que passaria per tornar a pujar els 500.000 metres cúbics de pedra que s’ha enretirat de més, amb el trànsit de camions i l’ocupació de l’espai que això comportaria.

El cost estimat seria superior a 2 milions d’euros que hauria d’assumir Cycosa. El consistori ho veu “inviable” i per això estan disposats a acceptar una restauració de “mínims” que valdria molt menys, uns 250.000 euros.

Bàsicament el que s’hauria de fer és “suavitzar” les pendents que actualment hi ha, replantar l’arbrat i fer la zona visitable sense els riscos de despreniments que actualment hi ha.

L’Ajuntament, que preveu enviar un requeriment a l’empresa en les pròximes setmanes, també demanarà danys i perjudicis per aquesta sobreexplotació.

El consistori entén que el negoci de l’empresa ha estat “rodó” durant tots aquests anys perquè ha extret la pedra que ha volgut –fins i tot més del permès- mentre només havia de pagar un cànon anual d’ocupació de l’espai al municipi.

És per això que estan decidits a defensar els interessos del poble perquè, segons l’alcalde, “el mal ja està fet”. Si l’empresa no s’avé a assumir la restauració i els danys, l’Ajuntament els portarà als tribunals.

El litigi legal entre les dues parts va començar quan l’empresa va denunciar l’Ajuntament per no haver-li renovat la concessió el 2010. La justícia, però, va donar la raó al consistori.

Cinc anys abans, ja hi havia discrepàncies, sobretot perquè l’Ajuntament defensava que l’empresa estava obligada a anar restaurant la zona mentre feia les extraccions. Una feina que, segons el consistori, només va fer de forma incompleta.

Un altre factor determinant per no renovar la concessió va ser que l’explotació provocava moltes molèsties a la trentena de veïns que hi viuen a prop, sobretot pel trànsit de camions. De forma paral·lela, també es va obrir un expedient sancionador.

L’Ajuntament, a mans d’un nou equip de govern (Independents Tortellà-CP), té previst consultar també al poble el nou ús d’aquest espai. Primer però volen aconseguir la seva restauració.

S’ha creat una comissió de treball amb dotze membres per fer el seguiment d’aquest tema que ja estava inclòs a la llista d’actuacions que el nou equip de govern es va comprometre de tirar endavant aquesta legislatura. El govern també compta amb el suport de l’oposició, CiU.

Cycosa (Cales Yesos y Cementos de Olot, SA

Cales, Yesos y Cementos de Olot va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà, Cycosa, situada al municipi d´Argelaguer Foto Lejarza Garrotxa

Foto Lejarza: Cycosa, situada al municipi d´Argelaguer va sobreexplotar la pedrera de Tortellà

5 comentarios para “Cales, Yesos y Cementos de Olot va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà”

 1. lejarza said

  Francesc Subiràs i Juncà. Mas ca la Coixa. Tortellà (Garrotxa, Girona).

  El consistori municipal de Tortellà (socialistes), ha citat els veïns del Veïnat de Dalt, del municipi garrotxí de Tortellà, avui dilluns 22 a les 7 de la tarda. Tema Pedrera dels Comuns: tornar a obrir la pedrera. La Pedrera dels Comuns es va obrir envoltada de masos, a distàncies més curtes de mil metres. A un dels masos, Can Patorra, una vegada van arribar les pedres d’una voladura. Els altres, tots esquerdats i plens de pols…. Pel que sé de segona mà, l’actual consistori manté converses amb en Minguet. Sí, Minguet de transports Minguet, família Espadaler… Domènec Espadaler, director de Minguet Trans, si. Domènec Espadaler, president de la Cambra de Comerç de Girona. El desaprensiu personatge de CYCOSA, torna amb propostes poc honestes. I els socialistes l’escolten. Recordem que aquest mateix personatge és el responsable de l’actual forat, del que va emportar-se el doble del que va pagar, foradant per sota del nivell permès en almenys 20 metres: L L A D R E ! ës, com tota aquesta gent de més i més, lladre professional! Aquest acte de robatori, va estar denunciat pels veïns ( jo mateix de forma verbal en acte públic, al Casino de Tortellà, en presència del delegat provincial de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya a Girona, en època de tripartit, personatge vinculat a ICV, que a les hores controlava aquesta conselleria), sens que ICV agafés cap mesura contra Minguet i CYCOSA. Las mateixes fonts revelen que les converses de l’empresa P R O M S A (La nova marca blanca de CYCOSA) , amb l’antic consistori, també socialista, varen quedar en no res com a conseqüència de les al.legacions presentades pels veïns, alertant l’ajuntament de la manca de documentació primer, i de la intenció de reprendre de totes totes l’activitat extractiva, i no un simple aprofitament superficial que permetés la posterior utilització com a monodipòsit de runa, com el consistori SOCIALISTA havia exposat als veïns. Sembla clar que PROMSA era un llarg tentacle del mateix personatge: Minguet. Socialistes: tant de temps criticat a CiU, i feu exactament el mateix. Pitjor diria jo. Assabentats que PROMSA, CYCOSA i MINGUET son la mateixa cosa, assabentats que son uns lladres, i teniu tractes. En combat, els pebrots es pelen crus. Aniré a la reunió, però aquestes mateixes paraules meves son una declaració de guerra. NO VULL PACTAR! Em pregunto qui ens ajudarà?

 2. lejarza said

  Tortellà acusa l’empresa de la pedrera d’haver tret més material del compte

  Un estudi encarregat per l’Ajuntament conclou que Cycosa va extreure dels Comuns uns 500.000 metres cúbics més dels permesos en la concessió

  Ramon Estéban / ACN – TORTELLÀ

  Un estudi encarregat per l’Ajuntament conclou que Cycosa va extreure més material del permès de la pedrera de calç dels Comuns de Tortellà, propietat municipal, durant els setze anys que la va explotar. La diferència és de 500.000 metres cúbics, una xifra que els topògrafs han calculat a partir dels metres d’alçària i fondària, així com del perímetre, de la pedrera a cel obert. Per aquest fet, l’Ajuntament preveu demandar Cycosa per danys i perjudicis.

  Al marge de la probable demanda, la sobreexplotació s’afegirà a l’expedient sancionador que té obert el consistori contra l’empresa des de fa sis anys perquè no l’ha restaurat. L’equip de govern sorgit de les últimes eleccions municipals va decidir mantenir el procés després que en una reunió informativa amb els veïns va quedar clar que la majoria ho volia així. “No va caldre fer la consulta ciutadana que havíem anunciat”, va explicar ahir l’alcalde, Rafel Domínguez (Independents de Tortellà-CP). L’alternativa a mantenir l’expedient era una proposta que consistia a renovar el conveni i extreure uns 260.000 metres cúbics més en un període de deu anys per acabar de perforar una zona que serviria de dipòsit de runes.

  A la pedrera no s’hi treballa des del 2010, quan va expirar el termini de la concessió i l’Ajuntament no la va voler renovar precisament –segons sostenia– perquè l’empresa havia incomplert el punt del conveni pel qual s’havia d’anar restaurant la zona. També hi van influir les queixes dels veïns per les molèsties que ocasionava el pas de vehicles de gran tonatge. L’empresa va denunciar l’Ajuntament, però els tribunals van donar la raó al consistori.

 3. lejarza said

  Una dona mor atropellada per una màquina, a Sant Esteve de Llémena

  Aquesta és la quarta mort en un entorn laboral que es produeix en l’últim any a la Garrotxa. A l’octubre va perdre la vida un home quan feia tasques de manteniment a Cycosa d’Argelaguer.

  R. Estéban – SANT ESTEVE DE LLÉMENA

  Una dona gran va morir ahir a la tarda a Sant Esteve de Llémena (terme de Sant Aniol de Finestres) en un accident a l’interior d’Agrocos, una empresa familiar dedicada a la comercialització de pinsos i cereals. La víctima, que era l’àvia de la família i una persona molt coneguda a la zona, va ser atropellada per un carretó elevador, el conductor de la qual –un empleat– no va poder veure la dona quan aquesta
  es va encreuar en la trajectòria del vehicle. La víctima, Montserrat Arnau, de 78 anys, va caure a terra, es va donar un fort cop al cap i va quedar inconscient. Els serveis d’emergències van rebre l’avís a tres quarts de sis de la tarda i fins a Sant Esteve de Llémena es van traslladar dotacions de bombers, mossos d’esquadra i personal sanitari, que no van poder fer res per salvar-li la vida.

  Aquesta és la quarta mort en un entorn laboral que es produeix en l’últim any a la Garrotxa. A l’octubre va perdre la vida un home quan feia tasques de manteniment a Cycosa d’Argelaguer. Unes setmanes després s’accidentaven mortalment un operari de Torraspapel de Sant Joan les Fonts i un pagès que va quedar sota un tractor, a les Preses.

 4. lejarza said

  La Cambra de Comerç de Girona treballa per obtenir més inversions

  Espadalé reitera que és la infraestructura “més rellevant” per a la competitivitat de la indústria catalana

  La Cambra de Comerç de Girona treballa per obtenir més inversions i millorar la gestió del Corredor Mediterrani. Aquest és un dels missatges que ha quedat clar durant la Comissió d’Ordenació del Territori del Consell de Cambres que s’ha reunit aquest divendres a Girona. Ha estat presidida pel cap de la cambra gironina, Domènec Espadalé, que ha remarcat que el corredor mediterrani és probablement la infraestructura “més rellevant” per a la competitivitat de la indústria catalana i que cal millorar la mala gestió actual. A més, ha carregat contra l’important retard que acumula aquesta xarxa estratègica a causa de la manca d’inversions del govern de l’Estat. “Tanta importància té el tronc central com els ramals de connexió i les terminals. Tots els elements del sistema són imprescindibles”, ha subratllat. Des de la Cambra gironina estan en contacte amb regions veïnes com el Rosselló o la comunitat valenciana per tirar endavant projectes i propostes que ajudin a situar el Corredor Mediterrani entre les principals xarxes transeuropees de transport.

  El president de Ferrmed, una associació de caràcter multisectorial creada des del món empresarial amb l’objectiu de contribuir a augmentar la competitivitat del sector ferroviari a Europa, ha assegurat durant la reunió d’aquest divendres que totes les actuacions que fa l’Estat (referents al Corredor Mediterrani) només s’orienten “cap a Madrid”. Joan Amorós ha posat d’exemple la situació que es viu amb la línia entre València i Castelló.

  En aquest sentit, Espadalé ha recordat que s’ha creat la Taula Estratègica per al Corredor Mediterrani – integrada per grups parlamentaris, administracions locals, cambres de comerç catalanes, sindicats, patronals i universitats- per aprofundir i reclamar millores al corredor. A més, des de la Cambra de Comerç gironina s’han posat en contacte amb administracions d’altres territoris com la Catalunya Nord o el País Valencià per articular de forma conjunta projectes i propostes que ajudin a posicionar el corredor mediterrani dins de les principals xarxes transeuropees de transport.
  Paral·lelament, seguint les recomanacions de la Unió Europea, les diverses cambres catalanes també han participat en l’estructuració del comitè de serveis multimodals conjuntament amb el departament d’Empresa i Territori. Tal i com s’ha donat a conèixer aquest divendres, les diverses administracions treballen per impulsar iniciatives similars a València i a la nova macroregió francesa.

  Durant la trobada, el president de la cambra gironina ha assegurat que el teixit empresarial català i gironí necessiten un corredor mediterrani que funcioni a ple rendiment. Segons ell, hi ha “moltes inversions pendents però que, en primer lloc, primer cal superar l’actual dèficit de gestió”. “És evident que les infraestructures, sense una gestió correcte, no guanyaran la confiança dels usuaris i no es podrà incrementar el tràfic de persones i mercaderies”, un dels objectius que té aquesta institució gironina.

  http://www.eldigitaldegirona.com/la-cambra-de-comerc-de-girona-treballa-per-obtenir-mes-inversions/

 5. lejarza said

  Espadalé i el paisatge

  ramon iglesias 09.06.2019

  Domènec Espadalé deixa la Cambra de Comerç de Girona. Després de 40 anys com a directiu de la institució, tretze dels quals com a president, aquest senyor amable deixa pas a una nova generació. Quan algú ha estat més anys en un lloc que la reina Victòria, forma part ja del paisatge. I xoca observar la desaparició de quelcom que hem vist sempre. L’amo de transports Minguet, amb els seus encerts i les seves originals ficades de pota, com quan va defensar la construcció de centrals nuclears pels volts de l’accident de Fukushima, s’havia convertit, tot i ser d’Olot, en part del paisatge institucional aparentment inalterable de Girona.

  https://www.diaridegirona.cat/opinio/2019/06/09/dietari/985405.html

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: