Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L’Ermita de la Devesa és un santuari pertanyent al municipi de Montagut i Oix

Posted by lejarza en 20 mayo, 2016


L’Ermita de la Devesa és un santuari pertanyent al municipi de Montagut i Oix

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

L’Ermita de la Mare de Déu de la Devesa és un petit Santuari situat als estreps nord orientals de la serra de Sant Julià del Mont, a la dreta del riu Fluvià, al veïnat dels Angles.

El Temple té una estructura primitiva, d’època romànica, que fou notablement modificada durant el segle XVI. Té una única nau amb un absis semicircular (amb finestra inclosa); a la façana de ponent hi ha una porta d’entrada adovellada, amb dos arcs en gradació, així com el campanar de cadireta que havia estat de doble obertura però, actualment, només en resta una.

L’ermita de la Mare de Déu de la Devesa és un petit santuari que es troba situat a uns dos quilòmetres al sud-oest de la població de Castellfollit de la Roca, en una zona actualment boscosa i solitària, just al damunt de la muntanya per on passen els túnels de la autovía A26, al terme municipal de Montagut i Oix.

La primera notícia documental del santuari data de l’any 1261, quan Berenguer de Requesens va fundar-hi un benefici.

No tornem a tenir notícies de l’ermita fins a l’any 1344, quan es produí un conflicte entre les autoritats eclesiàstiques i un laic (en Santaló de Mont, amb tota probabilitat propietari del proper mas Santaló), pel control de l’esmentada capella i els seus béns.

Aquest conflicte comportà que s’encomanés al prevere Pere Pasqual el govern de la capella, atès que els laics tenien prohibit governar esglésies.

Tanmateix, alguns anys després (1369), davant la manca d’un responsable que es fes càrrec del manteniment de l’edifici, se li confià a Ramon Santaló (segurament fill de l’anterior), fet que ens mostra l’aïllament i solitud de la zona.

A època moderna, a l’any 1540, es realitzà una ampliació de la nau de l’església, fet clarament constatable en l’aparell de l’edifici. Posteriorment, en una data indeterminada, a aquesta ampliació, se li afegí un casalot adossat a la façana de l’entrada, que servia d’habitatge a l’ermità, i es sobrealçà el campanar d’espadanya.

Aquest afegit, però, ja es trobava deshabitat a finals segle XIX i fou aterrat poc després. Finalment, la Guerra Civil (1936-39) afectà l’ermita, a l’igual que tants altres edificis religiosos del nostre país, i comportà la pèrdua d’una interessant talla romànica que representava la verge Maria amb el nen Jesús (la qual fou substituïda als anys quaranta per una rèplica).

Coordenades UTM X: 464430.79 Y: 4672975.15

WP_20160416_10_55_21_Pro (2)

L’Ermita de la Devesa és un santuari pertanyent al municipi de Montagut i Oix Foto: Juan R Lejarza, Argelaguer Garrotxa

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: