Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

L´Ajuntament de Mieres a la Garrotxa inicia els Pressupostos Participatius

Posted by lejarza en 11 mayo, 2016


L´Ajuntament de Mieres a la Garrotxa inicia els Pressupostos Participatius

Argelaguer – Vall del Llierca

El passat 4 de març es va aprovar el Reglament de participació popular.

En aquest Reglament es recull que una part dels Pressupostos municipals de Mieres (Garrotxa) es decidiran via participació ciutadana.

Amb aquesta voluntat, l’Ajuntament ha iniciat els passos per tal que, ja aquest any 2016, puguem tenir pressupostos participatius.

Recordeu que teniu fins al dia 26 de maig per a presentar-vos per optar a ser un dels dos representants al Consell de poble!

Les funcions del Consell de poble són:

Coordinar els processos i mecanismes de participació ciutadana.

Garantir la transparència i la neutralitat dels processos participatius.

Preparar la documentació dels temes que se sotmetin a participació ciutadana.

Difondre els resultats dels processos participatius.

Organitzar el procés d’informació i reflexió previ a la celebració d’una Assemblea de Poble, una consulta popular, una Audiència Pública o altres mecanismes de participació ciutadana.

Assembla de poble: obert al conjunt del poble i les entitats. Es convoca per carta. El presideix el consell de poble. La presa de decisió de l’assemblea serà d’aplicació directa quan siguin aprovades per ⅔ dels assistents.

Consulta popular: l’Ajuntament només pot convocar una consulta a petició d’una iniciativa del ple, del consell de poble, de l’assemblea o per petició ciutadana (amb un mínim del 15% de signatures dels ciutadans majors de 16 anys). Poden participar-hi tots els ciutadans majors de 16 anys que estiguin inscrits al Registre de Participació Ciutadana. Es podran fer un màxim de 4 consultes per any. El resultat serà d’aplicació directe si la participació supera el 25%. Caldrà una audiència pública prèvia a fi de facilitar el màxim la informació.

Audiència pública: acta de lliure concurrència. Poden ser informatives o de proposta d’acords. Es poden convocar per iniciativa del ple, del consell de poble o per petició ciutadana.

Registres de participació:

Registre de Participació Ciutadana: totes les persones majors de 16 anys inscrites al padró més aquelles persones que es vulguin inscriure voluntàriament i acreditin tenir alguna vinculació amb el poble.

Registre Municipal d’Associacions: totes les associacions del municipi que vulguin ser al registre. Un dels àmbits d’aplicació del reglament de participació ciutadana és el Pla anual de participació dels pressupostos participatius.

PLA ANUAL DE PARTICIPACIÓ. És el nom que rep el procés dels pressupostos participatius. Hi podran participar totes les persones majors de 16 anys inscrites al registre de participació ciutadana. L’Ajuntament és el principal promotor del procés participatiu i té la responsabilitat de garantir un procés obert i transparent.

El Pla anual de participació necessàriament requereix unes regles:

Límits del pressupost municipal: El pressupost municipal no és il·limitat, hem de tenir en compte que en el pressupost s’hi inclouen les despeses generals (personal, serveis i altres) així com les despeses per àrees d’activitats (culturals, benestar social, medi ambient, urbanisme…). Hem de considerar a més que una part dels diners del pressupost s’obtenen a partir de finançament extern i són diners que l’Ajuntament no té garantits totalment any rere any. Per tant, no és fàcil valorar econòmicament quina quantitat de diners es podrien sotmetre a debat participatiu. Tot i les dificultats, finalment, la decisió política presa, per aquest any 2016 ha estat destinar 23.485,94 euros (un 48% del total de les despeses en inversions).

Les propostes no podran ser superiors a 50% dels diners destinats al Pla Anual de Participació: s’ha valorat la necessitat de garantir que les accions de poc valor econòmic siguin tingudes en compte, ja que a l’hora de comparar propostes es pot tendir a prioritzar les de més valor econòmic.

Això podria conduir a què el resultat final estigui configurat per poques accions de molt valor econòmic i que les de menys valor quedin fora. A més, si es garanteix la presència d’accions de menys valor en el resultat final, el nombre total de propostes aprovades també serà més gran.

Criteris per acceptar les propostes:

Criteri de legalitat: No s’acceptaran propostes que plantegin actuacions il·legals.

Criteri de competències: es descartaran les propostes que siguin competència d’altres administracions.

Criteri econòmic: S’aplicaran els límits econòmics abans exposats a totes les propostes.

Criteri de viabilitat tècnica: es valoraran tècnicament amb la voluntat de valorar si són viables.

Criteri de sostenibilitat: No s’acceptaran en cap cas propostes que plantegin accions insostenibles.

Criteri d’exclusió social: No es podran fer propostes que plantegin accions d’exclusió social. Totes les propostes que es recullin s’analitzaran per tal d’aplicar els criteris que s’acaben de comentar. El resultat d’aquest anàlisi es farà públic i es donaran les explicacions necessàries donant el màxim de transparència al procés.

COM I ON PRESENTAR LES PROPOSTES?

Aquest any s’han establert un màxim de dues propostes per persona i dues per entitat. Les persones que vulguin presentar propostes hauran d’estar inscrites al Registre de participació ciutadana.

Així mateix, les entitats que vulguin participar-hi hauran d’estar inscrites al Registre municipal d’associacions.

Cada una de les propostes presentades no pot ser superior a 11.743 euros (el 50% dels diners destinats al Pla Anual de Participació).

El termini per a presentar propostes és del 6 al 22 de maig en horari d’atenció al públic o bé a la bústia de l’Ajuntament.

Del 22 de maig al 3 de juny s’analitzaran les propostes per tal que complexin amb els 6 criteris d’acceptació.

El 3 de juny es convocarà el Consell de Poble per tal d’acabar de validar les propostes, és a dir, serà el Consell de Poble l’encarregat de decidir quines seran les propostes que finalment se sotmetran a votació popular.

Del 13 al 26 es podrà fer campanya per les diferents propostes presentades i el dia 18 es farà una Audiència Pública on qui vulgui podrà exposar la seva proposta.

Cada persona rebrà a casa una carta informant de les diferents propostes i amb la butlleta per poder anar a votar.

Finalment, el 26 de juny, es farà la Consulta Popular on cada vilatà i vilatana podrà escollir aquella proposta o propostes que desitgi que l’Ajuntament dugui a terme.

La consulta tindrà lloc al dispensari, de 9 del matí a 8 del vespre.

Anuncios

2 comentarios to “L´Ajuntament de Mieres a la Garrotxa inicia els Pressupostos Participatius”

 1. juan said

  Els pressupostos participats inclouen 92 projectes per a 29 barris

  Es podrà votar electrònicament de l’1 al 12 de juny i també presencialment el 4 de juny

  14.05.2016

  GIRONA | TAPI CARRERAS

  L’Ajuntament de Girona va presentar ahir els projectes que els gironins podran votar dins dels pressupostos participats. Són les actuacions que es faran als diferents barris amb partides exclusives per a cada veïnat i que sumen un global d’1,2 milions d’euros. Enguany la votació serà, sobretot, per sistema electrònic. L’Ajuntament enviarà una carta amb els codis i els ciutadans hauran de votar per ordinador o telèfon mòbil. Aquestes votacions es faran de l’1 al 12 de juny. També es manté un dia de votació presencial electrònica assistida als vuit centres cívics, segons va explicar el vicealcalde i regidor de Participació, Eduard Berloso. Serà el 4 de juny al matí.

  En total hi ha 92 projectes per als 29 barris. «Es podrà votar, amb les credencials que cada ciutadà rebrà a casa seva, tant des d’un ordinador com des d’un telèfon mòbil o una tauleta»,va indicar la tinenta d’alcalde d’Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas.

  Els diners que té cada barri s’estableixen en base als barems que inclouen el nombre d’habitants, la superfície del barri i la quantitat d’equipaments, entre d’altres. Poden votar els majors de 18 anys i cada ciutadà pot escollir només un projecte per al seu barri. L’Ajuntament tirarà endavant la proposta més votada. Si queden diners després de la primera execució, es farà també el segon i si es pot també el tercer. Si no s’esgota tot el pressupost d’un barri, els diners se li reserven per l’any vinent.

  El barri que disposarà d’una partida més alta és el que engloba Santa Eugènia i Can Gibert (83.943 euros) i que, a més, només té un projecte, ja que està acordat per tota la mancomunitat d’entitats. Es tracta d’un projecte integal que inclou accions per a totes les franjes d’edat i que són socials, culturals, esportives i còlonies per a joves.

  El barri que diposa d’una quantia menor és Pedret (30.642 euros). Els veïns tindran cinc propostes: Instal·lació d’una marquesina de bus (12.584 euros); col·laborar econòmicament en el projecte de restauració de la capella del Pilar de Pedret (30.000 euros); millorar enllumenat dels jardins Pedret i ronda Pedret (21.500 euros), instal·lar il·luminació en el pont de Pedret (25.600 euros); o pavimentar zona enjardinada de davant dels núm. 2, 4, 6 i 8 de Ronda Pedret (30.642 euros).

 2. juan said

  Nous ciutadans

  La nova democràcia no és Podemos. Tampoc és la CUP.

  La nova democràcia és la catarsi que han provocat aquestes formacions i els seus moviments associats, obligant la resta a revisar-ho tot.

  Començant per assumir que la ciutadania ja no en té prou amb anar a votar cada quatre anys o cada 18 mesos, sinó que vol decidir sobre moltes coses.

  Aquest és el cas de Lloret de Mar, governat per tres partits tradicionals -CiU, ERC i PSC-, però que ha decidit fer els seus primers pressupostos participats. Mig milió d’euros que es destinaran a 13 projectes dels 37 que sotmetran a la consideració de 32.000 lloretencs (els que vulguin anar a votar, vaja).

  És una magnífica notícia perquè, a banda de ser una democràcia més demòcrata, resta poder a uns pocs.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: