Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Rotondes a la travessia de Les Preses?

Posted by lejarza en 28 abril, 2016


Rotondes a la travessia de Les Preses?

Daniel Terradellas, ex Alcalde de Les Preses (Garrotxa)

El Diari de Girona del dimecres 27 ens informava que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat té previst de fer dues rotondes a la travessia de les Preses per rebaixar els problemes del trànsit.

Crec que convindria una suficient informació a la gent del poble perquè, en la meva opinió, aquesta proposta porta conseqüències que poden ser molt perjudicials per la qualitat de vida del nucli urbà ja que creixerà el trànsit pels carrers, estrets i ja saturats.

Voler treure trànsit de la carretera desviant-lo per carrers urbans és tot el contrari del que ens convé i de la lògica d’ordenació del territori.

Tot plegat, perquè després de més de dotze anys, els diversos Governs de la Generalitat no han sabut ni volgut resoldre el traçat de la variant, deixant que veïns i ajuntaments discutim per una proposta consensuada difícil d’aconseguir, per raons legítimes d’interès local o mediambiental.

El Govern en té les competències i ha d’exercir-les: buscant la millor proposta, el més ampli consens i prenent decisions!

Les rotondes ni són una solució a la variant ni una qüestió «provisional»: tots sabem que de la manera que estan les coses, cap promesa de data de solució definitiva (variant) serà creïble.

I si el que ara es vol és prioritzar el trànsit de pas, turistes i camions, ja tindran el problema resolt per molts anys. Mentrestant, els que vivim i les activitats del nucli urbà, d’un costat i l’altre, se’ns dificulten fer ús de la travessia i ens aboquen a embussar més els nostres propis carrers!

S’argumenta com a solució per fer més fluïda la travessia els dies més carregats, però s’ha demostrat que en aquests casos, el més eficaç és la regularització del trànsit de pas i el veïnal mitjançant la col·laboració d’agents del Servei Català de Trànsit a les cruïlles.

Aquesta opinió ja la vaig manifestar a l’alcalde del meu poble. Però veig que s’avança pel camí errat.

Reitero que convindria explicar-ho i escoltar l’opinió dels veïns: no fos cas que es fes una inversió amb la millor de les voluntats per part de l’Ajuntament, però fos rebutjada raonablement pels veïns d’un municipi que, com a tots els altres, reclama mantenir i, si és possible, millorar la qualitat de vida.

13 comentarios to “Rotondes a la travessia de Les Preses?”

 1. lejarza said

  El grup municipal d’ERC de les Preses també s’oposa al projecte de les rotondes al poble

  ERC les Preses: El passat dijous 16 de juny, l’equip de govern de l’Ajuntament de les Preses va convocar als veïns a un acte públic informatiu sobre el projecte de rotondes a l’entrada i sortida del poble.

  Durant la seva exposició, l’alcalde senyor Pere Vila, acompanyat per dos tècnics de la Generalitat, desglossaren el volum de trànsit que suporta la nostra població i la problemàtica de les congestions cròniques. S’insistí en que el problema principal són els girs a l’esquerra dels veïns i per solucionar-ho proposaven la construcció de dues rotondes a les entrades del poble. En el debat es feu palesa la disconformitat dels veïns amb la proposta presentada.

  Com ens sembla evident, l’ingent volum de trànsit (més de 13.000 vehicles diaris, un 11% dels quals són camions) han portat la circulació pel poble a una situació límit que només es pot corregir amb una actitud exigent i reivindicativa vers el necessari enllaç Olot-Bracons, mal anomenat variant de les Preses.

  Des del grup municipal d’ERC ja hem manifestat que el projecte, lluny de solucionar el problema, implicarà noves molèsties als veïns: més transit per l’interior del poble, més sorolls, més cues… En el nostre butlletí ja ens hem declarat contraris a qualsevol opció que no sigui l’aprovació definitiva i urgent del projecte d’enllaç Olot-Bracons; a tal efecte ens posem a disposició del poble per fer de portaveus de les seves queixes.

  Per tant, demanem:

  1. Retornar el projecte de les rotondes a la Generalitat per què no s’ajusta a les necessitats dels veïns, té un cost massa elevat i ajornarà la solució amb l’excusa d’una intervenció pal·liativa.
  2. Que s’expliqui clarament el grau de compromís de l’equip de govern amb el Departament de Territori i Sostenibilitat.
  3. Que qualsevol actuació al respecte sigui consensuada, es posi a exposició pública, i que la decisió última la tinguin els veïns.
  4. Vist que els acords entre alcaldes no deixen de ser una cortina de fum, que des de l’Ajuntament es presenti una queixa a la Generalitat i s’exigeixi una solució de compromís amb projecte i data lligats a la variant d’Olot.

 2. lejarza said

  El grup d’Esquerra a les Preses demana a l’alcalde que es posi del costat dels veïns contraris a la construcció dels giratoris

  El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de les Preses demana a l’alcalde Pere Vila que es posi al costat dels veïns que protesten en contra l’obra dels giratoris previstos a les entrades del municipi. La cap a l’oposició, Roser de Palol, considera que hi ha millors solucions per afavorir la fluïdesa del trànsit a la travessera.

  Els giratoris previstos a les Preses no milloraran la intensitat del pas de vehicles al poble. Aquesta és l’opinió del grup municipal d’Esquerra, a l’oposició dins el consistori. Segons Roser de Palol, cap del grup, les rotondes alentiran un trànsit que no disminuirà amb la construcció de l’obra. A més, Esquerra considera que les molèsties que expressen els veïns són lògiques, com l’augment del trànsit als carrers interiors del municipi i el soroll que comportaran les reduccions de velocitat dels camions pels veïns de l’entorn. Per aquests motius, Esquerra les Preses exposa altres propostes que podrien millorar la fluïdesa dels vehicles dins el municipi, i que no comportarien un cost d’obra tant elevat com el milió d’euros que es projecta pels giratoris. Per exemple plantegen detectors als semàfors i sincronitzar-los millor, i construir un tercer carril a l’entrada de Les Preses per Bracons. Esquerra també reclama que els Mossos d’Esquadra regulin més el trànsit interior de Les Preses

  El grup d’Esquerra a les Preses demana a l’alcalde Pere Vila que escolti més els veïns i es posi al seu costat; també reclama a l’equip de govern que reclami amb insistència el tram Bracons-Olot, perquè les actuacions no suposin un retard en la seva construcció.

  Els veïns van expressar la seva preocupació en la reunió oberta que va fer el consistori sobre el projecte de la variant, però l’Ajuntament de les Preses segueix defensant la construcció de les rotondes.

 3. lejarza said

  Veïns de les Preses no volen que es facin les rotondes

  R. Estéban – LES PRESES

  La majoria de la setantena d’assistents a la reunió informativa que va organitzar dijous l’Ajuntament de les Preses per parlar, entre altres qüestions, de les rotondes que es volen fer als extrems de la travessera de la C-152 es van mostrar en contra del projecte. Els ajuntaments de les Preses i de la Vall d’en Bas i la Generalitat han pactat la construcció a curt termini d’unes rotondes per minimitzar els embussos que es registren a la travessera, a conseqüència de l’obertura dels túnels de Bracons i el fet que encara no hi ha la variant de les Preses. Els veïns, però, no creuen que les rotondes siguin la solució i, en canvi, van proposar que els dies en què es prevegi molt de trànsit, els Mossos regulin la circulació. Els assistents a la reunió, d’altra banda, van mostrar el seu temor que, amb la construcció de les rotondes, es retardi encara més l’execució de la variant. L’alcalde, Pere Vila, va dir ahir que tindran en compte aquestes opinions en les pròximes reunions amb la Generalitat.

 4. lejarza said

  L’alcalde de les Preses Pere Vila, rectifica i paralitza el polèmic projecte de les rotondes

  Redacció | Data: 19 juliol 2016

  Un grup de veïns del municipi de les Preses s’han mobilitzat amb diverses accions per què no es facin les rotondes a tots dos extrems del poble

  El passat mes de juny i organitzat per l’Ajuntament de Les Preses, es va celebrar un acte públic, per presentar als veïns la proposta del Departament de Territori i Sostenibilitat de construcció de dues rotondes a les entrades del municipi, per millorar la fluïdesa del transit i evitar les retencions que es produeixen a la carretera C-152 al pas per Les Preses.

  Davant aquesta proposta, un grup de veïns hem començat un seguit de mobilitzacions per tal de mostrar al consistori i al Departament, el nostre desacord a la solució presentada. Considerem que aquesta no passa per la construcció de dues rotondes, i demanem que s’activi definitivament la Variant de Les Preses, solució definitiva al problema de la intensitat de trànsit, gairebé 12.000 vehicles (un 10% dels quals són camions) passen cada dia pel nostre municipi. Mentre no sigui possible obtenir la Variant s’estudiïn altres opcions que no siguin les rotondes.

  És per això, que s’han repartit i penjat en els balcons de les cases i a les entrades del poble, unes pancartes amb el lema VARIANT SÍ, ROTONDES NO, mostrant el desacord amb la construcció de les rotondes i reclamant d’una vegada per totes la Variant.

  Hem començat també, la recollida de signatures de tots els veïns de Les Preses perquè l’Ajuntament i el Departament escolti l’opinió dels veïns, amb una molt bona resposta del municipi.

  Una representació dels veïns ens hem reunit amb l’alcalde del municipi, el Sr. Pere Vila, que ens ha manifestat que s’ha demanat al Departament la paralització del projecte de les rotondes i que s’estudiïn altres possibilitats que evitin les retencions a la C-152.

 5. lejarza said

  L’Ajuntament de la Vall d’en Bas lamenta la desisió unilateral de Les Preses de no seguir endavant amb les rotondes

  La Vall d’en Bas 04 ag. 2016

  L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha fet arribar per carta a tots els veïns una explicació de la situació actual de la variant i la construcció de les rotondes a la travessera de les Preses. En aquesta reafirma els compromisos presos en relació a la variant i es detalla la cronologia del projecte de rotondes que la setmana passada Les Preses es va decidir paralitzar aprovant la moció presentada pels veïns. El consistori de la Vall d’en Bas respecta el canvi de posició d’equip de govern del municipi veí, però lamenta que la decisió s’hagi pres unilateralment.

  El ple de l’ajuntament de les Preses de la setmana passada va aprovar, amb tots els vots a favor, dues mocions amb l’objectiu de deixar sobre la taula la construcció de les rotondes al municipi i d’estudiar altres alternatives. La decisió afecta a la Vall d’en Bas, ja que una de les rotondes es preveu que es construeixi en el seu terme municipal. En una carta adreçada a tots els veïns del municipi, l’Ajuntament explica que el projecte de les rotondes va ser una iniciativa sorgida del municipi veí i que ara, davant del canvi de postura de Les Preses, respecten la decisió però lamenten que aquesta s’hagi pres unilateralment.

  Com que la proposta de les rotondes va sorgir de les Preses, ara la Vall d’en Bas esperarà que sigui aquest ajuntament el que els comuniqui oficialment el canvi de postura i quines altres propostes s’estudiaran per agilitzar el transit a la travessera de forma puntual fins que s’hagi construït la variant.

  En la mateixa carta adreçada als veïns, l’Ajuntament concretava que la construcció de la variant és un projecte que no es solucionarà a curt termini i per aquest motiu, des del seu equip de govern sempre van entendre les rotondes i la variant per separat i es tractaven de forma independent.

  Respecte la variant, l’escrit, que firma el mateix alcalde, reafirma el compromís de buscar un traçat que sigui el que menys afecti els valors naturals, paisatgístics, mediambientals i agraris del territori i es cenyeixen als punts del pacte subscrit entre els la Vall d’en Bas, Les Preses i Olot.

 6. lejarza said

  Les Preses necessita una solució definitiva

  Després del ple de l’Ajuntament de les Preses del passat dia 27/07/2016, ERC Les Preses vol posar de manifest que les mocions presentades pels veïns i els dos grups municipals coincidien en diversos punts fonamentals.

  L’actitud de l’equip de govern negant en tot moment el seu lideratge per tirar endavant el projecte de les rotondes, la manca de receptivitat vers la moció presentada pel nostre grup, emparant-se en suposades qüestions tècniques i d’oportunitat política van portar el ple a una situació crispada i tensa. Els veïns assistents varen viure en primera persona alguns dels tics manipuladors i mancats de coherència que tant sovint hem de suportar per part dels regidors de CiU.

  Es reclamava que no haguéssim consultat l’informe tècnic abans de la convocatòria del 15 de juny quan, en paraules del Regidor de Governació, Hisenda i Empresa, senyor Luís Guillaumes, encara no el tenien… I així, una darrera l’altra, les conclusions es varen anar portant a una deriva absurda i manipuladora acusant el nostre grup de voler treure rèdit polític d’una polèmica impulsada per l’equip de govern de CiU. Finalment, els nostres regidors es varen plantar, indignats pel caire que agafava la qüestió i, entre aplaudiments dels assistents, posaren en clar que els fets eren coneguts per tothom, i que les declaracions en el mitjans posaven de manifest la clara aposta de l’equip de govern pel projecte de rotondes, posicionant-se a favor i impulsant-ne el seu desenvolupament. Només cal acudir a l’hemeroteca per seguir les declaracions de l’alcalde Pere Vila per a posar tothom al seu lloc. Per altra banda també es pot qüestionar l’“oportunitat política“ de la moció d’urgència presentada per l’equip de govern el mateix dia del ple, aclaparat per la resposta veïnal, les pancartes i la recollida de més de 600 signatures contràries al projecte.

  Arribats a aquest punt, la moció presentada pels veïns i aprovada per unanimitat, deia clarament que en cap cas s’acceptaria la construcció de les rotondes i que s’instava el Departament de Territori i Sostenibilitat a aplicar mesures puntuals que ajudessin a pal·liar els greus problemes de trànsit que suportem els veïns de les Preses i la Vall d’en Bas (semàfors sincronitzats, presència de Mossos d’Esquadra en caps de setmana, tercer carril a l’alçada de l’Escola La Bòbila…). Des d’ERC Les Preses ens situem fermament a costat dels veïns, que amb la seva actitud compromesa i activa han impulsat l’aprovació de la moció que instava el ple municipal a presentar la sol·licitud de suspensió del projecte davant del Departament de Territori i Sostenibilitat. ERC Les Preses ja vam prendre partit en el nostre fulletó informatiu del mes de juny, qüestionant l’oportunitat, viabilitat, utilitat i cost de les rotondes, manifestant clarament la nostra opinió que aquesta acció significaria un nou ajornament en la construcció de l’enllaç Olot-Bracons, que suporta un trànsit insostenible amb les actuals infraestructures.

  ERC Les Preses insta el Departament de Territori i Sostenibilitat a escoltar la veu del veïns i del Ple Municipal de les Preses, perquè posi sobre la taula els recursos necessaris per presentar un projecte on es defineixi clarament el traçat de l’enllaç Olot-Bracons i exigeix que aquest projecte sigui sostenible, adequat a les necessitats dels municipis implicats, respectuós amb el medi ambient i consensuat amb els afectats. Com a ERC Les Preses, posem els nostres regidors i membres del grup a disposició dels veïns del municipi i de l’equip de govern per tal de treballar conjuntament en la comissió aprovada en el passat ple, que ha de posar les bases del projecte de mínims que creiem que s’han de negociar i fer les gestions necessàries a nivell del Parlament de Catalunya i del Departament de Territori i Sostenibilitat.

  Grup municipal ERC Les Preses

 7. lejarza said

  VARIANT Sí, ROTONDES NO o SOLUCIONS Sí, VARIANT NO

  Per Sergi Batlle

  Manuel Azaña digués “ Si tots i cada un de nosaltres parlés d’allò que sap i només d’allò que sap, es faria un gran silenci col·lectiu que ens permetria a tots poder pensar” i això és precisament el que han volgut evitar els promotors de la iniciativa “variant sí, rotondes no” de Les Preses, actuant ràpid i pressionant la població de Les Preses per afanyar-se a generalitzar aquest missatge.
  Per intentar minimitzar el trànsit per Les Preses, es va publicar un projecte basat en tres punts: en primer lloc, la construcció de dues rotondes, una al Nord i l’altra al Sud del poble; en segon lloc, un nou carrer en forma d’ L des de les primeres cases del barri del Pladevall fins a trobar la carretera de Sant Privat permetent que el trànsit en direcció Sud i amb destí al Mallol o Sant Privat pogués dirigir-s’hi sense necessitat d’entrar al poble; i per últim, per evitar les retencions provocades per un vehicle parat a la carretera amb intermitent a l’esquerra tot esperant que algun conductor del sentit contrari li cedís el pas, es prohibia el gir a l’esquerra segons el sentit de la marxa.
  Tothom qui està en silenci i per tant, pot pensar, li sembla bé la proposta i més encara, sabent que el pressupost d’execució és molt més baix que d’altres possibles solucions.
  Un grup de veïns de Les Preses capitanejats per no se sap ben bé qui, s’han posat a barrejar dos temes diferents, la millora de la fluïdesa amb les rotondes per una banda i l’eix Vic-Olot-Figueres, mal anomenada variant de Les Preses, per l’altra, tot fent molt d’enrenou, tant, que no només no ha permès pensar als veïns, sinó que ha espantat l’equip de govern municipal provocant que es fes enrere de la seva pròpia proposta i, alhora, ha alimentat de carn podrida una carronyaire oposició que se n’ha abanderat.
  A tots els veïns que ens agrada el silenci per poder pensar, hem de ser conscients que acabem de perdre una bona oportunitat per obtenir més fluïdesa a la travessera de Les Preses, menys retencions, menys pas de vehicles i en conseqüència, una mica més de qualitat de vida. A la resta de veïns, els més interessats en fer soroll, han de recordar que de Vall d’en Bas geogràfica, la que inclou els municipis de Les Preses i la Vall d’en Bas, només n’hi ha una; que si la línia recta que uneix Vic i Olot hi passa pel mig és una simple evidència geomètrica, no pas una justificació per crear-hi un nou eix viari, mal anomenat variant de Les Preses. Aquesta vall geogràfica, simplement, no pot admetre cap altra destrucció, és un patrimoni de tots, de Les Preses i de La Vall d’en Bas, de la Garrotxa, de Catalunya, com també ho són Montserrat, la Vall de Núria, el Delta de l’Ebre o la Vall de Boí i, ningú assenyat vol perdre el seu patrimoni.
  Com a ciutadà de la Vall d’en Bas i veí de Les Preses, desitjo col·laboració entre ambdós pobles perquè, com hem fet durant tants anys amb l’escola Verntallat i llar d’infants de Les Preses, per exemple, seguim agermanats preservant el nostre patrimoni com es fa des d’Albanyà fins a la Vall de Bianya, amb l’alta Garrotxa, o des del Corb fins a Santa Pau i el Sallent, amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
  No hem de caure en el mateix error que els veïns del vial Sant Jordi d’Olot que han estat 20 anys només demanant la variant d’Olot sense fer cap proposta de reducció del trànsit. Què volen aquests veïns? Variants o menys cotxes davant de casa seva? Els qui ens agrada pensar sabem la resposta. Així doncs, no els fa vergonya estar durant tota una generació demanant variants mentre continuen passant 12.000 vehicles per davant de casa seva sense promoure cap iniciativa per reduir-ne o limitar-ne el trànsit? No caiguem en el mateix error!!! Conformisme total mentre alguns posen en risc el nostre patrimoni; egoisme absurd i mandra a pensar.
  Fa 15 anys mentre anava a l’institut sentia admiració per 2 professors que es desplaçaven amb bici per Olot i que encara ho fan. Ja llavors imaginava que aquesta demostració de saber fer diària faria pensar a la població i, seguint l’exemple, amb pocs anys els desplaçaments no tòxics anirien a més. Avui, no solament continuen essent els mateixos professors els únics que pedalen, sinó que la majoria de veïns no coneixen els horaris del TPO, ni del bus transversal, ni entenen com de beneficiós és posar-se d’acord amb el veí o company de feina per compartir cotxe, caminar o pedalar 20 minuts al dia…; això si, tornen meravellats de vacances en veure la mobilitat sostenible i coherent de molts pobles i ciutats nòrdiques. Fiasco descomunal de la població, de la comunitat educativa i dels governants.
  Mentrestant a Olot continua el reialme del fum, les retencions i l’egoisme individual de no voler millorar la ciutat a costa de canviar els hàbits personals, de deixar el cotxe i les presses a casa i d’agafar-lo només quan no és possible cap altre mitjà.
  I a Les Preses, ara ja només ens queda l’opció de proposar d’instal·lar a les entrades del poble un rètol demanant als conductors que sisplau, cedeixin el pas a aquell vehicle aturat en sentit contrari i amb intermitent a l’esquerra provocant una retenció al seu darrera, tot confiant en que no sorgeixi un nou moviment sorollós anomenat: “fluïdesa no, retencions si”; i que de nou, alguns veïns tornin a actuar sense pensar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: