Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

El Constitucional anul·la la llei de la Generalitat de Catalunya de prohibició del Fracking

Posted by lejarza en 26 abril, 2016


El Constitucional anul·la la llei de la Generalitat de Catalunya de prohibició del Fracking

Argelaguer – Vall del Llierca

El Tribunal Constitucional ha anul·lat una part de la Llei 2/2014, del 27 de gener, de Catalunya, en la qual es prohibia l´ús de la fractura hidràulica per l´exploració i extracció d´hidrocarburs a la Garrotxa. El Tribunal considerà que la “autorització per aquesta tècnica” és “competència estatal”.

El Constitucional ja havia anul·lat les lleis anti Fracking de diverses comunitats; l’Alt Tribunal recorda, en concret, que ha tombat les lleis de Cantàbria, la Rioja i Nafarroa (Navarra), ja que tant l´autorització com la “declaració d´impacte en el medi ambient són requisits que correspon establir a l´Estat”.

La prohibició de la tècnica de la fractura hidràulica, Fracking, a tot el territori d´aquestes comunitats va ser declarada contrària al que puguin disposar les lleis estatals.

El Constitucional apunta que “les competències autonòmiques sobre ordenació del territori i medi ambient no justifiquen la prohibició del Fracking, en no poder prevaler sobre la competència exclusiva de l´Estat en matèria de règim miner i energètic i d´ordenació general de l’economia”. Aquesta era la via que feia servir la llei catalana.

El Constitucional interpreta que en la norma autonòmica aquesta tècnica “queda prohibida amb caràcter absolut en el territori de Catalunya sempre que la seva utilització concerneixi qualsevol àmbit competencial de la Generalitat”.

El Govern en funcions va decidir el 8 d´abril portar també al Constitucional la normativa de Euskal Herria (País Basc) que posa traves a l´ús de la tècnica de la fractura hidràulica.

El suport al Fracking ha estat un dels trets distintius del recentment dimitit José Manuel Soria, des del Ministeri d´Indústria va modificar diverses normes per aplanar el camí a l´ús d´aquesta polèmica tècnica, que desperta un important rebuig als pobles de les comarques gironines.

L'única proposta de prohibició ha vingut de Podem (Podemos) i IU, en quant a partits amb entitat en el joc polític nacional Foto Riudaura Garrotxa

L’única proposta de prohibició del fracking ha vingut de Podem (Podemos) i IU, en quant a partits amb entitat en el joc polític nacional Foto Riudaura Garrotxa

Anuncios

2 comentarios to “El Constitucional anul·la la llei de la Generalitat de Catalunya de prohibició del Fracking”

 1. lejarza said

  Les plataformes contra el ‘fracking’ tornaran a lluitar si veuen algun perill

  Valoren la decisió del TC com un “pas enrere” i recorden que aquesta pràctica suposa un “risc enorme” per a les persones i el medi ambient

  ACN

  Les plataformes ciutadanes Aturem el Fracking, Riudaura Junts contra el Fracking i el Grup de Defensa del Ter han valorat molt negativament la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de tombar la normativa catalana contra l’ús de la tècnica de la fractura hidràulica o ‘fracking’. En declaracions a l’ACN, un dels portaveus de la plataforma de Riudaura Junts contra el Fracking, Marc Muntanya, ha valorat la decisió com un “pas enrere molt greu” que pot comportar un “risc enorme” per a les persones i el medi ambient. Tot i que la lluita ciutadana estava aturada des que el Govern va prohibir aquesta pràctica, les plataformes han alertat que es tornaran a activar si veuen algun perill: “l’oposició al territori tornarà a ser molt gran perquè es tracta d’una pràctica que fa esfereir”, han denunciat.

  L’anul·lació del TC de la llei catalana que prohibeix l’ús de la tècnica de la fractura hidràulica o ‘fracking’ en la recerca d’hidrocarburs ha agafat al territori per sorpresa. Des de la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking s’ha rebut la notícia amb molta preocupació. Un dels portaveus, Marc Muntanya, ho ha valorat com a un “pas enrere molt greu” que pot comportar un gran “perjudici per les persones” i un risc enorme” per al medi ambient en cas que finalment l’estat espanyol decideixi permetre aquesta pràctica.

  De la seva banda, Eudald Rifà, membre del Grup de Defensa del Ter i integrant de la plataforma Aturem el Fracking, ha apuntat que es tracta d’una decisió “política” perquè considera que “a nivell tècnic i del territori va quedar claríssim que el ‘fracking’ no es volia”. Per tot plegat, Rifà creu que és una “llàstima” que es reobri aquest tema per una qüestió política i espera que “aquesta decisió no obri una finestra perquè tornin a venir empreses al territori amb la intenció de fer prospeccions perquè a nivell social i mediambiental pot ser un gran desastre”.

  La reactivació de la lluita de les plataformes

  Fins ara la sensació de perill era tan baixa que l’activitat de les plataformes s’havia limitat a fer algunes col·laboracions puntuals amb altres grups ‘antifracking’ de diferents territoris. Des de la plataforma de Riudaura han assegurat a l’ACN que estan disposats a reactivar-se de nou si bé encara és massa aviat per parlar d’actuacions concretes. El que tenen clar, segons Muntanya, és que “si el perill hi és, li plantarem cara; que no ho dubti ningú”.

  Per la seva part, Eudald Rifà ha recordat que “hi ha tota una feina feta i una xarxa contra el ‘fracking’ molt important” arreu del territori. Per això, ha dit, “estic convençut que si això es reactiva l’oposició al territori tornarà a ser molt gran perquè es tracta d’una pràctica que fa esfereir”. Rifà ha explicat que en el seu moment “es va aconseguir explicar des del carrer als polítics i a les institucions que aquí no volíem el ‘fracking’ i que no era viable”. L’integrant del Grup de Defensa del Ter considera que els polítics han de treballar per un altre model energètic vinculat a les energies renovables “i no s’ha de treballar per agafar les últimes gotes de petroli que poden quedar al subsòl”.

  Amatents des de Lleida, tot i qualificar la resolució del TC poc menys que ”un brindis al sol”

  Un dels portaveus de la Plataforma Anti Fracking de les terres de Lleida i actual diputat al Congrés per En Comú Podem, Jaume Moya, ha qualificat la resolució de Tribunal Constitucional com poc menys que ”un brindis al sol”. No per això, ha afegit, deixaran d’estar amatents, tot i que no faran sonar les ”sirenes d’alarma”. Segons Moya, estan tranquils perquè mentre a Catalunya es mantinguin en vigor una sèrie de normatives que protegeixen el medi ambient i l’ordenació urbanística, ”una pràctica tant lesiva i depredadora com la fractura hidràulica” serà molt ”difícil per no dir impossible d’obtenir llicències”.

  Això és així, segons Moya, perquè el TC ha ”interpretat” la reforma legislativa catalana com si volgués prohibir el ‘fracking’ quan en realitat només impedeix les llicències d’activitat sempre i quan siguin incompatibles amb la normativa urbanística mediambiental d’acord amb les competències de la Generalitat.

  El compromís d’Orís i d’Agramunt

  Les alarmes pel tema del ‘fracking’ van començar saltar a Riudaura l’any 2013, quan es va saber que la companyia anglesa Teredo Oils Limited tenia permís per fer diverses prospeccions per buscar la presència de petroli i gas al subsòl de la Garrotxa, el Ripollès i Osona. En total, l’àrea on es podien fer els estudis comprenia 51.200 hectàrees. El primer dels municipis on la firma volia començar les prospeccions era Riudaura (Garrotxa) i, tot seguit, anar pujant fins el Pirineu. La intenció de Teredo Oils era aprofitar uns pous existents d’unes antigues prospeccions que es van fer als anys 50 del segle passat.

  L’anunci d’utilitzar el ‘fracking’ va mobilitzar no només els pobles afectats, sinó també altres municipis i ens supramunicipals com els consells comarcals. Diversos ajuntaments es van declarar territoris lliures de fractura hidràulica en els respectius plens municipals i la plataforma Aturem el Fracking va sumar nombroses adhesions arreu del país.

  Els territoris afectats van impulsar, d’una banda, el ‘Compromís d’Orís’ i, de l’altra, el Compromís d’Agramunt. Pel que fa al document d’Orís, un total de 64 de municipis i els consells comarcals del Bages, el Berguedà, la Garrotxa, Osona i el Ripollès van signar un manifest on es reclamava una llei que prohibís aquesta tècnica al territori i un canvi de model energètic basat en les energies renovables. Quant al Compromís d’Agramunt, el van impulsar una trentena de municipis de Ponent, el Solsonès i l’Anoia, així com també els consells comarcals i la Diputació de Lleida.

  La normativa catalana contra el ‘fracking’

  En l’article 167.1 de la llei Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, anomenada col·loquialment d’acompanyament dels pressupostos, s’afegia un desè apartat a l’article 47 del text refós de la Llei d’Urbanisme, aprovat per un decret legislatiu d’agost del 2010, on es deia que en l’explotació de recursos naturals en sòl no urbanitzable, “en el cas d’aprofitament d’hidrocarburs, no és permès d’utilitzar la tecnologia de la fracturació hidràulica quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat”.

  Què és el ‘fracking’?

  La fracturació hidràulica o ‘fracking’ és una tècnica per augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en una injecció a pressió d’algun material en el terreny amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents a les zones rocoses del subsòl on s’hi allotgen les reserves d’hidrocarburs (gas o petroli), afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material que s’injecta és aigua amb sorra i productes químics, tot i que ocasionalment també es poden fer servir escumes o gasos.

 2. lejarza said

  El TC tomba la llei contra el «fracking» i les grans superfícies

  MADRID | AGÈNCIES / DDG El ple del Tribunal Constitucional va estimar parcialment el recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol va presentar contra la Llei 2/2014 del Parlament de Catalunya de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i que, entre altres, prohibeix la pràctica del fracking a Catalunya i l’establiment de superfícies comercials de més de 800 metres quadrats dins de les trames urbanes.

  En concret, el TC va declarar nul l’article 167.1 i la disposició transitòria 8a de la llei argumentant que envaeixen les competències de l’Estat. Tres magistrats es van pronunciar en contra del sentit de la sentència: la vicepresidenta del Tribunal Constitucional, Adela Asúa, que va redactar un vot particular al que es va afegir el magistrat Fernando Valdés Dal-Ré, i el magistrat Juan Antonio Xiol, que va redactar el seu propi vot particular.

  L’article 167.1 de la Llei del Parlament és el que estableix la prohibició de l’exploració, investigació i l’extracció de jaciments d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica del fracking. Segons el TC, l’Estat és qui té les competències per autoritzar o prohibir aquesta tècnica, com posen de manifest sentències anteriors. Els magistrats van posar de referència a sentències contra les lleis que prohibien el fracking a Cantàbria, La Rioja i Navarra.

  Van argumentar que l’autorització per a l’ús del fracking d’acord als requisits tècnics i a la prèvia declaració del seu impacte al medi ambient és potestat de l’Estat, perquè és l’administració central qui té les competències en matèria de planificació econòmica i en règim miner, energètic i de protecció del medi ambient.

  Per aquest motiu van establir que «la prohibició absoluta i incondicionada de la tècnica de la fractura hidràulica a tot el territori» de les comunitats autònomes és contraria «de manera radical i insalvable» al que puguin establir les lleis estatals.

  El TC també va anul·lar la disposició transitòria 8a que prohibeix la implantació d’establiments comercials amb una superfície igual o superior a 800 metres quadrats dins de les «trames urbanes consolidades». Els magistrats consideren que la Llei no justifica aquesta mesura per «raons imperioses d’interès general», tal com exigeix la llei bàsica de l’Estat.

  Aquesta disposició deixava en suspens una previsió del decret Llei 1/2009 de la Generalitat que permetia en casos excepcionals la implantació d’equipaments comercials mitjans i grans fora de les trames urbanes consolidades.

  Segons el TC la suspensió «equival a una prohibició que s’implantin fora de les trames urbanes consolidades establiments comercials de més de 800 m2», però aquesta prohibició hauria d’estar justificada «per raons imperioses d’interès general» d’acord a la llei estatal. Per contra, asseguren, la llei catalana «no exterioritza cap motiu per limitar tan fortament la implantació d’establiments comercials de més de 800 m2» i, per tant, la norma contradiu «frontalment» el que estableix la Llei espanyola 17/2009 sobre el lliure accés a les activitats de servei.

  Pobresa energètica
  Per altra banda, el TC va aixecar la suspensió cautelar del fons de pobresa energètica previst en la Llei 20/2014 del Parlament de Catalunya per a la millora de la protecció dels consumidors en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum. En una interlocutòria publicada al BOE i enviada a la Generalitat, l’alt tribunal dóna via lliure a la creació d’un fons solidari per ajudar les famílies que no puguin fer front als serveis d’aigua, llum i gas. El TC, en canvi, manté l’anul·lació provisional de l’apartat que garanteix a les famílies vulnerables el subministrament de gas i llum.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: