Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Els vitralls de Joan Hurtos Planagumá d´Argelaguer

Posted by lejarza en 22 abril, 2016


Els vitralls de Joan Hurtos Planagumá d´Argelaguer

Argelaguer – Vall del Llierca

Les excavacions fetes a Pompeia i en altres indrets, mostren que l´art de construir vitralls ja era conegut al segle I, pero els vitralls amb bastiment metál-lic sorgeixen al segle X dins la cultura bizantina.

Els grans vitralls, que podem admirar a les catedrals, están fets de peces soltes de vidre de diferents colors, emmetxades, unes amb les altres, mitjangant unes tires de plom que tenen un galze a cada costat, i cal soldar-les, una a una, amb una gota d´estany.

Una técnica difícil per la duresa i fragilitat del vidre, i pel perill de tallar-se els dits.

Per aixó, els vitralls avui els fan d´una sola pega. Una vegada fet el dibuix a sobre del plafó de vidre, el pinten amb ácids o amb pintures transparents especiáls de diferents colors, i després ressegueixen les juntes amb unes tires de plom plañeres que enganxen a sobre, el que dona l´aparença d´un auténtic vitrall seccionat, pero, vist pel darrere, es veu la trampa.

Aquest art, avui, está quasi reservat als restauradors, pero, ve-t’ho aquí que a Palafrugell tenem en Joan Hurtos Planagumá, un artista autodidacte que va ir amb la familia a Palafrugell, fa cinquanta anys, provinent d´Argelaguer, i es va establir com a lampista.

Ara jubilat, el seu hobby és fer vitralls com els que es feien deu segles enrere. Al seu taller, la imaginació el desborda. Retalla i combina els vidres de colors, que són importats dels Estats Units. Fa, peça a peça, aus fabuloses, flors exótiques i tota mena d’inspirats arabescos.

Ja ha fet diverses exposicions, l´última al seu poblé natal d´Argelaguer, i esperem que ben aviat puguem veure la seva obra a Palafrugell.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: