Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Tortellà valora la cota dels forats a la pedrera dels Comuns

Posted by lejarza en 21 abril, 2016


Tortellà valora la cota dels forats a la pedrera dels Comuns

Diari de Girona (DdG), Tortellà – X.V.

L´Ajuntament de Tortellà ha encarregat un estudi sobre la quantitat de material extret per la companyia Cycosa (Cales Yesos y Cementos de Olot, SA) durant el període d´explotació de la pedrera dels Comuns (2000-2010).

La valoració formarà part de l´expedient sancionador que l´Ajuntament manté contra l´empresa. L´alcalde de Tortellà, Rafel Domínguez (Independents per Tortellà-CP), ha explicat: “El compromís inicial era que podien baixar fins una cota de 400 metres i tot indica que en una part van arribar fins als 477 metres”.

L´Ajuntament demana que l´empresa o el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (responsable subsidiari) restaurin la pedrera.

El consistori i els veïns han creat una comissió per tal de decidir què faran amb els terrenys de la pedrera una vegada estiguin restaurats. Domínguez ha valorat que la previsió és que s´allargui encara un temps.

En tot cas -ha indicat-, el que es faci serà d´acord amb els veïns”. Fa poc va acabar, el procés participatiu, en el qual els veïns van decidir desestimar l´oferta de l´empresa de fer un monodipòsit per començar la restauració i donar una indemnització econòmica al poble.

Final de l´explotació

Al 2010, l´Ajuntament anterior va decidir no prorrogar el permís de l´explotacio, perquè havien constatat que l´empresa no havia complert les condicions del contracte.

Domínguez explica: “Al 2010 havien complert només una ínfima part de l´obligació que tenien de restaurar de manera paral·lela a les extraccions”.

Arran del tancament, l´empresa va presentar 2 contenciosos. Un contra l´Ajuntament per haver tancat l´entrada a l´explotació i un altre per treure la pedrera de l´Espai d´Interès Natural de l´Alta Garrotxa.

Ha explicat que perduts els dos contenciosos, l´empresa va intentar arribar primer a un acord amb l´anterior Ajuntament i fa poc amb l´actual. “La darrera proposta -segons ell- era fer un monodipòsit de runes”. Per fer-lo, ha assenyalat: “Necessitaven treure una mica més de pedra”.

L´Ajuntament va decidir exposar la proposta de l´empresa als veïns, perquè ells decidissin. “La resposta de la gent és molt clara -ha valorat Domínguez- no volen un monodipòsit i sí que volen recuperar l´espai i nosaltres estem en això”.

D´aqui que l´Ajuntament mantingui l´expedient sancionador contra l´empresa.

Mantenen que l´empresa ha de restaurar la pedrera i pagar danys i perjudicis al poble.

Cycosa (Cales Yesos y Cementos de Olot, SA

Cycosa Cales Yesos y Cementos de Olot, SA planta al municipi d´Argelaguer a la Garrotxa (Foto Lejarza)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: