Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Rocabruna tancat l´accés a la mina de les Ferreres

Posted by lejarza en 18 abril, 2016


Rocabruna tancat l´accés a la mina de les Ferreres

“Els veïns de Rocabruna fa temps que portat reclamat l’adequació de les entrades de les mines de les Ferreres, i obertura al públic”

Argelaguer – Vall del Llierca

La mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna), té dues portes tancades amb clau als dos únics punts d’accés que hi ha.

L’Ajuntament de Camprodon (Ripollès) vol evitar així l’extracció massiva de minerals i garantir-ne la seguretat.

Rocabruna és un d’aquells racons del nostre país on la presència humana es fa visible de manera prou harmoniosa amb la natura. Els camps de cultiu i els ramats conviuen amb boscos frondosos i plens de vida, amb un clima temperat, rierols i fonts d’aigua fresca.

L’assentament humà en el territori ja ve d’antic, es perd en els segles. Les runes del castell i l’església romànica de Sant Feliu així ens ho indiquen.

Però també hi tenim una activitat minera que ha restat soterrada a les entranyes de les muntanyes que envolten la vall. En destaca la mina de les Ferreres, coneguda i explotada des de fa segles.

S’hi han determinat més de 40 espècies minerals, algunes de les quals són la primera cita a Catalunya, com la theisita o la claraïta, i d’altres com la cobaltkoritnigita, que són primera cita a la península Ibèrica.

Es tracta d’un laberint format per quilòmetres de galeries soterrades, enmig de les quals hi ha un estany soterrani.

També hi ha algunes espècies, en procés d’estudi, que no han pogut ser determinades ja que no es corresponen amb cap patró de minerals coneguts.

Popularment es diu que aquesta mina, situada a la part alta de la vall del torrent de les Arçoles, va ser descoberta pels romans i explotades del segle III aC fins el 1962 per extreure’n la plata. Els romans feien galeries circulars sense elements de subjecció. Hi havien de passar esclaus. A més, construïen galeries de desguàs per drenar els punts que quedaven inundats. De l’època dels romans n’ha quedat la llegenda, segons la qual al costat de l’estany soterrani hi ha un tresor.

La primera documentació que hi ha es de l’època de Jaume I, el segle XIII. Fins als anys seixanta, se’n va extreure sobretot sulfurs de plom, de coure i de ferro i des de llavors que està abandonada.

Actualment encara hi ha les galeries que es van construir en aquella època repartides en els cinc nivells que hi ha.

Els veïns de Rocabruna fa temps que portat reclamat l’adequació i obertura al públic de les mines de les Ferreres, al peu de Montfalgars, a la serra del Vernadell. També demanen que un cop convertides en una atracció, l’Ajuntament de Camprodon es faci càrrec del manteniment, els veïns demanen que l’Ajuntament asseguri les mines i les faci visitables.

Els estudiosos consideren interessant convertir una part de les mines en atracció visitable i aconsellen que només se n’obri una part al públic i que es tanquin les zones que poden ser perilloses per gasos o despreniments.

Els veïns volen refer el que ells consideren el camí medieval que juntava el nucli actual de Rocabruna amb el castell. També volen que s’adequï el camí cap a les mines.

Per la seva banda, L’Ajuntament de Camprodon treballa en els tràmits legals per l’obertura al públic de les mines.

Fotos Lejarza Els d´Argelaguer Garrotxa a la mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna) al peu de Montfalgars

Els d´Argelaguer a la mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna) al peu de Montfalgars (Foto Lejarza Garrotxa)

Colors daurats a la mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna) al peu de Montfalgars (Foto Lejarza Garrotxa)

La mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna) al peu de Montfalgars (Foto Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Fotos Lejarza Argelaguer Garrotxa: La mina de les Ferreres, situada al veïnat de Rocabruna (Rocapruna) al peu de Montfalgars

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: