Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Sant Julià de Corts a la Vall del Terri

Posted by lejarza en 14 abril, 2016


Sant Julià de Corts a la Vall del Terri

Viatges i Viatgers

Argelaguer – Vall del Llierca

Sant Julià de Corts està situat a la riba dreta de la riera Matamors i pertany a Cornellà del Terri (Sterri), ja és habitat en època romana, com ho palesen les restes de terrissa, de teules, i d´amfora i un fragment de motlle de ceràmica amb decoració a base de cercles concèntrics, trobat al jaciment de cal Menut, i les troballes de ceràmica romana gairebé a ras de terra, a prop del mas conegut com a can Ferraric.

La descoberta més interèsan és un forn localitzat al veïnat d´Ermedàs “villare quod vocant Hermedanos cum fines vel termines” (Acta de consagració de l´església del monestir de Sant Esteve de Banyoles any 1086), del qual se´n conserva l´engraellat i la part inferior, així com un petit local annex on se suposa que s´assecava la ceràmica abans de coure-la . D´aquest forn en sortiria la ceràmica i els recipients d´ús quotidià per a les vil.les arreu de l´actual municipi de Cornellà de Terri.

La nombrosa documentació relativa a l´edat mitjana que fins al moment s´ha investigat es refereix bàsicament a l´esglèsia parroquial de Sant Julià, el temple ja va existir a la segona meitat del segle X, bé que l´edifici primitiu no devia durar molt temps, ja que l´any 1102 trobem que se´n construí un altre de nou. En aquesta data el bisbe Bernat Umbert donà llicència per a construir l´església de Sant Julià amb el cementiri.

L´església actual és, per tant, la construïda a la primeria del segle XII i destaca sobretot pel fet de comptar amb una portada que conté dos arcs en degradació: l´arc exterior es rocolza en sengles mènsules que són sostingues per columnes circulars amb capitells. Té nou dovelles esculturades que representen figures d´animals diversos i fulles, però excel.leix per damunt de tot la que té esculpida toscament un crist en majestat, amb corona imperial i clavat a la creu, representació molt antiga de la crucifixió que fa pensar que ens trobem davant una resta de l´església primitiva. L´Arc interior és decorat amb roses i creus, i amb animals simbòlics.

La porta es de fusta molt antiga, amb ferramenta cromàtica. A l´interior del temple es conserva un Crist en Majestat, i una creu processional i un seguit d´enterraments a terra, coberts amb làpides.

veïnat de Corts municipi de Cornellà del Terri

Esglesia de Sant Julià de Corts a la Vall del Terri (Foto: Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Foto: Esglesia de Sant Julià de Corts a la Vall del Terri (Lejarza Argelaguer Garrotxa)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: