Argelaguer Vall del Llierca

Garrotxa: Argelaguer – Tortellà – Montagut i Oix – Sales de Llierca – Sant Jaume de Llierca – Fundat l´any 2005

Les bruixes del municipi de Laspaúles

Posted by lejarza en 8 abril, 2016


Les bruixes del municipi de Laspaúles

Juan R Lejarza, Argelaguer (Garrotxa)

El municipi de Laspaúles (Huesca) per la seva situació i altitud forma part, amb altres pobles catalans, aragonesos, navarresos i bascos de la ruta transpirinenca (GR-11).

Al Port de les Aras, al costat de la muntanya del Turbón, hi ha restes d´una via romana, que comunicava amb Benasque, passant pel Coll de Fades, fent de Laspaúles porta de l´Alta Ribagorça.

Al Segle XVI el “Consell de Laspauls” agrupava els nuclis de Villarrué, Villaplana, Alins, Rins, les set cases de Neril i Sentpere, l´actual Laspaúles, que va mantenir aquesta terminologia fins a mitjan segle XVII, per passar a dir-se Laspaúles.

La missió del Consell era la de regular les relacions entre els ciutadans, l´administració de justícia, determinar lleis per a l´ús racional de prats i pastures, promocionar i administrar serveis públics de carnisseria, taverna, estanc d´aiguardent, molí, muntanya i veïnals.

El primer esment d´aquest municipi, en la història, es remunta a l´any 1143, data en la qual es consagra la seva primitiva església i aconsegueix la seva màxima importància al segle XVI.

El nucli primitiu conserva mostres d´arquitectura popular realitzada en pedra rogenca del país i amb cobertes de teula.

Entre els seus edificis destaca Casa Casagran, amb potents porxos, datada l´any1587 i la seva església de1595.

L´any1983, el Sacerdot de Laspaúles, Domingo Subías, va trobar entre la runa del campanar uns documents de vital importància per al coneixement de la història del lloc.

Es tracta d´uns 600 folis que se situen cronològicament entre els segles XVI i XVII. Posteriorment, l´any 2001, es van trobar uns 500 manuscrits més.

Entre aquests manuscrits es pot llegir un episodi històric, datat l´any 1593, on es relata com van ser executades 25 dones “per practicar la bruixeria”.

Segons resen els manuscrits del segle XVI i XVII trobats pel rector de Laspaúles al campanar de l´església, en1593, entre el 19 de febrer i el 29 d´Abril, es van processar 26 dones acusades de bruixeria; vint de les quals eren de Laspaúles i set dels pobles veïns. Van ser condemnades vint i després executades.

En algunes actes es parla de les despeses del Consell per pagar les execucions de bruixes, que tenien lloc al Rodero de Sant Roc, al costat de la Capella de Sant Roc.

Des de l´origen de la Humanitat, la màgia apareix com a protecció davant l´adversitat i el desconeixement del món que envolta l´ésser humà.

Mentre que l´home s´ocupa de la caça i la defensa del poblat, a la dona se li deixava el paper d´exercitar la màgia.

Ella era la dipositària dels secrets de la natura, transmesos de dona a dona, de generació en generació, que li permetessin celebrar ritus propiciatoris i preparar ungüents per curar ferides o malalties.

Les bruixes amb les seves pocions, fetes a base de plantes, aconseguien la curació.

Laspaúles en aquestes dates seria un espectacle macabre, no s´atrevien a sortir de casa per por i per por al que potser demà els pogués ocórrer: ser preses i executades també per bruixes.

Eva d´Argelaguer al Parc Temàtic de Laspaúles Alta Ribagorça a Huesca ( Foto Lejarza Garrotxa)

Eva d´Argelaguer al Parc Temàtic de Laspaúles Alta Ribagorça a Huesca ( Foto Lejarza Garrotxa)

Foto: Eva d´Argelaguer al Parc Temàtic de Laspaúles Alta Ribagorça a Huesca (Lejarza Garrotxa)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: